Dr. Ranko Rajović: Djetetov jedini posao do 12. godine jest da se - igra
Marko Prpic/PIXSELL

Dr. Ranko Rajović: Djetetov jedini posao do 12. godine jest da se – igra

Mjesto više tražilo se na nastupu Ranka Rajovića u subotu na Weekend Media Festivalu, što je bilo ujedno i neobično jer su se u isto vrijeme održavala druga zanimljiva predavanja, ali i razumljivo, jer je Rajović svojevrsna zvijezda na temu razvoja dječjeg mozga, posebice u digitalno doba.

Ako ste imali priliku slušati dr. Rajovića uživo, znate kako lako i brzo osvoji publiku vještim predavačkim metodama i načinima kojima je natjera na razmišljanje. Ne samo to, tjera je da aktivira dijelove mozga koji su pomalo zanemareni u digitalno doba, ali i zbog obrazovnog sustava koji potiče repetitivno učenje, odnosno učenje napamet, a ne asocijativno. Upravo je zbog toga razvio program učenja pod imenim NTC. Posljednjih desetak godina radi na njegovoj implementaciji u obrazovne sustave, ali ujedno educira roditelje i sve ostale zainteresirane o tome.

Djelomično je educirao i publiku na Weekend Media Festivalu, naglasivši zašto je važno da se dijete nauči razmišljati. U budućnosti će to biti važnije no ikada jer zanimanja u kojima postoji rutina, gdje nije potrebno puno misaonog rada, odumiru.

Djeca počinju misliti i prije no što progovore

Prije bilo kakve priče o učenju i inteligenciji treba znati nekoliko stvari o razvoju mozga, naglasio je Rajović. Najvažniji period za razvoj mozga je od prve do četvrte godine, prema istraživanjima, stoga je potrebno što prije početi s programima rane stimulacije.

Neki eksperti u Europi i dalje žale kinesku djecu jer uče čitati u trećoj godini. Mi ih žalimo. Oni se nama smiju.

Previše štitimo djecu, posebno od igre, smatra Rajović. Primjerice, majke ne dopuštaju očevima da bacaju djecu u zrak, iako je to odlično za razvoj mozga djeteta. Majke su, većinom, previše zaštitnički nastrojene, očevi su opušteni, a djetetu je potrebno i jedno i drugo.

Posao mame je da pripazi da se tata ne zaigra.

Mozak se razvija dok se dijete kreće, igra

Mozak se razvija u pokretu, nastavlja Rajović, odnosno upravo tada povezuje svoje regije. Rajović najgorim prizorom smatra trogodišnjaka koji sjedi u kolicima i igra se s tabletom.

Govore da je svaka nova generacija slabija od prethodne dvije. Danas djeca imaju slabiju motoriku, koncentraciju i ograničeniji rječnik. Zato moramo mijenjati metode i pristup.

Često se pokreće debata koliko je za razvoj djeteta važno okruženje, a koliko genetika. Rajović veli da je okruženje važno 100%. A i genetika – 100%. Takva matematika ima smisla tek kad se pojasni da jedno ovisi o drugom.

Učenje napamet stvara akutni stres, a učenje asocijacijom potiče kreiranje dopamina

Marko Prpic/PIXSELL

U dobrom dijelu predavanja Rajović je ostvario interakciju s publikom kroz niz vježbica ne bi li pokazao koliko je teže učiti napamet, a i stresnije, dok učenje uz asocijacije više liči na igru – zabavnije je, a u konačnici učinkovitije. Prema Rajoviću, puno je važnije povezivati znanje, nego učiti napamet. Istodobno, trenutni obrazovni sustav potiče upravo ovo drugo, a ispitivanje znanja koje je steknuto na takav način kreira kod djece akutni stres (a i kod Rajovićeve publike kojoj je nekoliko puta “prijetio” da će je ispitivati, kako bi dokazao poantu).

Ovdašnja regija je ispod europskog prosjeka po funkcionalnom znanju, a Europa je ispod Istočne Azije.

Jedini “posao” djeteta do 12. godine je igra, no u današnjim školama za to nema prostora. Igra je važna za kreiranje sinaptičkih veza, jer je tijekom igre djetetov mozak u stanju vrlo sličnom REM fazi, u fazi sinkrone aktivnosti mozga.

Ono što dodatno pomaže pamćenju su hormoni, poput dopamina, koji se aktiviraju kad smo uzbuđeni, u iščekivanju. Rajović je naveo primjer iščekivanja rođendana i odmotavanja poklona – iznenađenje pojačava pamćenje, što je razlog zbog čega će nam u sjećanju ostati, primjerice, trenutak kad su nas roditelji “prevarili” i zamotali poklon za naš peti rođendan u dva papira, ne u jedan.

“Kad razmišljaju, naučit će.”

Da Rajović nije protiv tehnologije u potpunosti, govori i činjenica da i sam radi na mobilnoj aplikaciji koja pomaže razvoju asocijativnog i divergentnog razmišljanja pod imenom NTC Skočko. U njoj se koriste razne metode iz NTC programa koji je razvio, a njihov vrhunac su nelogične priče koje dijete treba osmisliti ili zapamtiti.

Mozak najbolje radi kad je nešto nelogično. Asocijativne regije u mozgu kreiraju kreativnost i divergentno razmišljanje. Ako ubijamo asocijativnost, ubijamo i to dvoje.

A zapravo su osobe koje imaju razvijeno divergentno razmišljanje darovite, smatra Rajović. Tu nije dovoljan samo visok IQ, koji je po njemu tek pokazatelj misaonih kapaciteta koje neka osoba ima. A što se tiče kapaciteta za učenje, kod učenja napamet on je ograničen. Ako ne učimo napamet – nije.

Iako je Rajovićevo predavanje bilo naslovljeno “Djeca i digitalno doba”, teze koje on zagovara zapravo su univerzalne i primjenjive na bilo koje doba. No, danas su, u doba kad smo okruženi tehnologijom, u doba kad je obrazovni sustav podređen učenju napamet, kad već primjećujemo slabiju motoriku, pažnju i izražavanje kod djece, možda važnije no ikada.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital u doba krize nudi investicije do 10.000 eura

Razvijate li softverska ili hardverska rješenja, a projekt vam je u inkubacijskoj fazi, Fil Rouge Capital nudi investicije do 10 tisuća eura.

Startupi i poslovanje

Bolt pokreće dostavu u 6 gradova Hrvatske; idealnu za isporuku malih paketa unutar jednog sata

Sve je manje putnika u automobilima Bolt vozača, no od danas nadomjestak prometu učinit će dokumenti, namirnice i druge potrepštine koje korisnici požele poslati svojima najbližima ili kolegama s posla.

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Kultura 2.0

Bruketa&Žinić&Grey i Brigada kao odgovor na krizu pokreću proizvodnju toaletnog papira

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!