Dr. Ranko Rajović: Djetetov jedini posao do 12. godine jest da se - igra
Marko Prpic/PIXSELL

Dr. Ranko Rajović: Djetetov jedini posao do 12. godine jest da se – igra

Mjesto više tražilo se na nastupu Ranka Rajovića u subotu na Weekend Media Festivalu, što je bilo ujedno i neobično jer su se u isto vrijeme održavala druga zanimljiva predavanja, ali i razumljivo, jer je Rajović svojevrsna zvijezda na temu razvoja dječjeg mozga, posebice u digitalno doba.

Ako ste imali priliku slušati dr. Rajovića uživo, znate kako lako i brzo osvoji publiku vještim predavačkim metodama i načinima kojima je natjera na razmišljanje. Ne samo to, tjera je da aktivira dijelove mozga koji su pomalo zanemareni u digitalno doba, ali i zbog obrazovnog sustava koji potiče repetitivno učenje, odnosno učenje napamet, a ne asocijativno. Upravo je zbog toga razvio program učenja pod imenim NTC. Posljednjih desetak godina radi na njegovoj implementaciji u obrazovne sustave, ali ujedno educira roditelje i sve ostale zainteresirane o tome.

Djelomično je educirao i publiku na Weekend Media Festivalu, naglasivši zašto je važno da se dijete nauči razmišljati. U budućnosti će to biti važnije no ikada jer zanimanja u kojima postoji rutina, gdje nije potrebno puno misaonog rada, odumiru.

Djeca počinju misliti i prije no što progovore

Prije bilo kakve priče o učenju i inteligenciji treba znati nekoliko stvari o razvoju mozga, naglasio je Rajović. Najvažniji period za razvoj mozga je od prve do četvrte godine, prema istraživanjima, stoga je potrebno što prije početi s programima rane stimulacije.

Neki eksperti u Europi i dalje žale kinesku djecu jer uče čitati u trećoj godini. Mi ih žalimo. Oni se nama smiju.

Previše štitimo djecu, posebno od igre, smatra Rajović. Primjerice, majke ne dopuštaju očevima da bacaju djecu u zrak, iako je to odlično za razvoj mozga djeteta. Majke su, većinom, previše zaštitnički nastrojene, očevi su opušteni, a djetetu je potrebno i jedno i drugo.

Posao mame je da pripazi da se tata ne zaigra.

Mozak se razvija dok se dijete kreće, igra

Mozak se razvija u pokretu, nastavlja Rajović, odnosno upravo tada povezuje svoje regije. Rajović najgorim prizorom smatra trogodišnjaka koji sjedi u kolicima i igra se s tabletom.

Govore da je svaka nova generacija slabija od prethodne dvije. Danas djeca imaju slabiju motoriku, koncentraciju i ograničeniji rječnik. Zato moramo mijenjati metode i pristup.

Često se pokreće debata koliko je za razvoj djeteta važno okruženje, a koliko genetika. Rajović veli da je okruženje važno 100%. A i genetika – 100%. Takva matematika ima smisla tek kad se pojasni da jedno ovisi o drugom.

Učenje napamet stvara akutni stres, a učenje asocijacijom potiče kreiranje dopamina

Marko Prpic/PIXSELL

U dobrom dijelu predavanja Rajović je ostvario interakciju s publikom kroz niz vježbica ne bi li pokazao koliko je teže učiti napamet, a i stresnije, dok učenje uz asocijacije više liči na igru – zabavnije je, a u konačnici učinkovitije. Prema Rajoviću, puno je važnije povezivati znanje, nego učiti napamet. Istodobno, trenutni obrazovni sustav potiče upravo ovo drugo, a ispitivanje znanja koje je steknuto na takav način kreira kod djece akutni stres (a i kod Rajovićeve publike kojoj je nekoliko puta “prijetio” da će je ispitivati, kako bi dokazao poantu).

Ovdašnja regija je ispod europskog prosjeka po funkcionalnom znanju, a Europa je ispod Istočne Azije.

Jedini “posao” djeteta do 12. godine je igra, no u današnjim školama za to nema prostora. Igra je važna za kreiranje sinaptičkih veza, jer je tijekom igre djetetov mozak u stanju vrlo sličnom REM fazi, u fazi sinkrone aktivnosti mozga.

Ono što dodatno pomaže pamćenju su hormoni, poput dopamina, koji se aktiviraju kad smo uzbuđeni, u iščekivanju. Rajović je naveo primjer iščekivanja rođendana i odmotavanja poklona – iznenađenje pojačava pamćenje, što je razlog zbog čega će nam u sjećanju ostati, primjerice, trenutak kad su nas roditelji “prevarili” i zamotali poklon za naš peti rođendan u dva papira, ne u jedan.

“Kad razmišljaju, naučit će.”

Da Rajović nije protiv tehnologije u potpunosti, govori i činjenica da i sam radi na mobilnoj aplikaciji koja pomaže razvoju asocijativnog i divergentnog razmišljanja pod imenom NTC Skočko. U njoj se koriste razne metode iz NTC programa koji je razvio, a njihov vrhunac su nelogične priče koje dijete treba osmisliti ili zapamtiti.

Mozak najbolje radi kad je nešto nelogično. Asocijativne regije u mozgu kreiraju kreativnost i divergentno razmišljanje. Ako ubijamo asocijativnost, ubijamo i to dvoje.

A zapravo su osobe koje imaju razvijeno divergentno razmišljanje darovite, smatra Rajović. Tu nije dovoljan samo visok IQ, koji je po njemu tek pokazatelj misaonih kapaciteta koje neka osoba ima. A što se tiče kapaciteta za učenje, kod učenja napamet on je ograničen. Ako ne učimo napamet – nije.

Iako je Rajovićevo predavanje bilo naslovljeno “Djeca i digitalno doba”, teze koje on zagovara zapravo su univerzalne i primjenjive na bilo koje doba. No, danas su, u doba kad smo okruženi tehnologijom, u doba kad je obrazovni sustav podređen učenju napamet, kad već primjećujemo slabiju motoriku, pažnju i izražavanje kod djece, možda važnije no ikada.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.