Nitko nije postao dizajner preko noći, ali ovi AI alati vam mogu olakšati dizajnerski posao

Nitko nije postao dizajner preko noći, ali ovi AI alati vam mogu olakšati dizajnerski posao

Mnogi od ovih alata služe kao kao desna ruka dizajnerima, ali svojim mogućnostima su osvojili i širu javnost.

AI generirane fotografije, slike, crteži i grafike s upečatljivim motivima popularnih javnih i političkih figura te događanja ili pak nevjerojatnim lokacijama, arhitekturom i pejsažima iz svijeta fantastike zadivili su opću i digitalnu publiku. Istovremeno su egzistencijalno uplašili dio dizajnerske i umjetničke zajednice.

Strah je djelomično i opravdan jer je pristupačnost, jednostavnost i cjenovna konkurentnost dizajnerskih AI alata „obične smrtnike“ potaknula da se krenu igrati dizajnera za potrebe vlastitih poslovnih pothvata ili umjetničkih aspiracija.

Problem AI potpomognutog dizajna je dizajnerima problematičan i zbog pitanja korištenja te zaštite autorskih prava. Velik broj autora alata je zato fokus stavilo na sigurnost i privatnost informacija, tj. zaštitu autorskih radova koje se koriste. Dizajneri te ostali korisnici AI alata u dizajnerske svrhe, kao u slučaju copywritera, mogu se zaštititi i tako da svaki dizajn dodatno personaliziraju, odn. „ručno“ urede.

Zašto bi netko razvijao umjetnički stil ako zna da će mu ga AI “oteti”?

Ipak, usprkos manama, profesionalni dizajneri od AI alata imaju brojne koristi. Umjetna inteligencija dizajnerima je omogućila optimizaciju kreativnog procesa, brainstorming na novoj razini, prostor za eksperimentiranje i konceptualizaciju, lake i brze izmjene te eliminaciju monotonih zadataka i tehnikalija.

Postoji AI alat za svaku dizajnersku nišu, a njihov razvoj podržavaju najjača tehnološka imena iz svijeta dizajna. Među njima su i poznati igrači u području poput Adobea i Figme. Više o njihovoj AI ponudi za dizajnere možete pročitati u nastavku teksta, gdje su predstavljeni i popularni i specijalizirani dizajnerski alati.

Od prompta do vizuala

Midjourney

Kako pomaže? Generira vizuale po želji, na temelju tekstualnog opisa, tj. prompta, u svim zamišljenim stilovima, tehnikama i temama.

Posebnosti i prednosti:

 • zavidna realističnost i izvedba vizuala;
 • pravo na korištenje generiranih vizuala u bilo koje svrhe.

Mane i ograničenja:

 • pristup putem Discorda;
 • nema mogućnost besplatnog korištenja i probnog roka.

Za koga je namijenjen? Za umjetnike, ilustratore, sve vrste dizajnera i nezavisne content creatore.

Trošak: Midjourney nudi 4 plana plaćanja, svaki na mjesečnoj i godišnjoj bazi, počevši s cijenom od 10$ za Basic plan. Svi detalji i informacije o planovima mogu se pronaći na njihovom webu.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Dall-E 2 je dobra opcija za početnike jer je pouzdan i lagan za koristiti, a korisnicima ChatGPT Plus i enterprise paketa je na raspolaganju i nova, poboljšana verzija Dall-E 3.
 • Adobe Firefly je najbolji izbor za korisnike Adobe Illustratora i Photoshopa, a uz generiranje vizuala omogućuje i razne načine poboljšanja vizuala, dizajniranje tekstualnih efekata, koloriranje vektora, itd…
 • Craiyon je jednostavan i besplatan alat za generiranje crteža i fotografija koje se mogu komercijalno koristiti. Ima mogućnost eliminiranja neželjenih motiva iz vizuala korištenjem tzv. „negativnih riječi“.
 • Artbreeder je platforma na kojoj je moguće koristiti više alata kako bi se rafinirao konačni rezultat. Generira vizuale na temelju promptova, ali može koristiti i kombinirati postojeće vizuale, uključujući one drugih korisnika, uz razne dodatne mogućnosti prilagodbe i uređivanja.

Svestrane platforme

Canva

Kako pomaže? Poznata platforma za uređivanje sadržaja korisnicima na raspolaganje daje Magic Studio s nizom AI alata koji se mogu iskoristiti u radu s bilo kakvom vrstom dizajna u Canvi. Na temelju promptova isporučuje prijedloge dizajna, proširuje postojeće te generira vizuale i videe, prenamjenjuje dizajn za različite formate i platforme te ima sve više naprednih opcija uređivanja fotografija, poput uklanjanja pozadine, izrade mockupa i sl.

Posebnosti i prednosti:

 • Apps Marketplace nudi niz dodatnih raznolikih dizajnerskih AI alata;
 • mogućnost kontroliranja privatnosti i sigurnosti sadržaja.

Mane i ograničenja:

 • radi isključivo online;
 • dizajnerska rješenja su više konvencionalna nego inovativna pa korisnik mora uložiti dodatni trud i kreativnost kako bi se dizajn istaknuo među postojećim trendovima.

Za koga je namijenjen? Za dizajnerske početnike ili entuzijaste, nezavisne content creatore te male poduzetnike.

Trošak: Canva ima besplatnu opciju korištenja koja uključuje i korištenje i njenih AI alata. Plaćeni planovi su Canva Pro, koji jednu osobu mjesečno košta 14,99$, te Canva for Teams, koji 5 ljudi mjesečno košta 29,99$. Plaćanje za više osoba ili uz godišnju ugovornu obvezu moguće je izračunati na njihovoj web stranici. Plaćanje alata iz Apps Marketplacea ovisi o pojedinačnom developeru.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Dizajneri koji surađuju na Figmi sad uz pomoć AI alata Typper i Magician mogu generirati i uređivati vizuale i ikone, ali i copy i kod. Figma Community uz njih ima još oko 100 AI pluginova koji dizajnerima mogu olakšati rad.
 • Simplified ima niz AI alata za stvaranje contenta, uključujući dizajnerske alate za generiranje logotipa, uklanjanje pozadina, promjenu veličine vizuala, itd…

Brending

Looka

Kako pomaže? Predlaže dizajn logotipa na temelju unesenih podataka o brendu. Korisnici mogu birati između niza predložaka te dodatno mijenjati elemente dizajna po želji. Konačni brending korisnici mogu primijeniti kroz niz predložaka marketinških materijala, kako digitalnih tako tiskanih.

Posebnosti i prednosti:

 • dizajni su royalty-free i mogu se koristiti u komercijalne svrhe;
 • uz svaki logotip se generiraju brend smjernice;
 • početnici se mogu educirati i inspirirati na Looka blogu.

Mane i ograničenja:

 • ograničene mogućnosti uređivanja i personalizacije;
 • nema probni rok niti besplatni plan korištenja;
 • određeni fontovi ne podržavaju sva slova hrvatske abecede.

Za koga je namijenjen? Za male poduzetnike i marketinške odjele tvrtki.

Trošak: Najmanji trošak Looke je 20$ za jednu PNG datoteku logotipa. Moguće je kupiti i Premium Logo paket ili se pretplatiti na godišnje korištenje. Više informacija je na web stranici.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Renderforest uz generiranje logotipa ima niz dizajnerskih alata koji se mogu iskoristiti u marketinške svrhe, npr. izrada mockupova, web stranica i prezentacija.

Web i app dizajn

Uizard

Kako pomaže? Dizajniranje pisanjem prompta na engleskom jeziku u kombinaciji s drag-and-drop uređivanjem korisnicima omogućuje izradu web stranica i aplikacija bez ikakvog prethodnog znanja. Na raspolaganju su im brojni predlošci te AI asistent koji korisnike vodi od ideje preko mockupa do prototipa.

Posebnosti i prednosti:

 • stvara mockupove koji se mogu uređivati na temelju screenshotova, skica ili prompta;
 • omogućuje učitavanje asseta korisnika uz korištenje Uizardove baze UI komponenata;
 • predlaže dizajnerske komponente, standarde i teme na temelju screenshotova i vizuala.

Mane i ograničenja:

 • podrška isključivo na engleskom jeziku;
 • ograničene mogućnosti exporta;
 • zahtjeva preciznost i pažljivost pri uređivanju.

Za koga je namijenjen? Za web i app developere te UI/UX dizajnere, uključujući početnike.

Trošak: Uizard ima besplatni plan za studente i hobiste koji uključuje 2 projekta. Pro plan je namijenjen startupima i košta 12$ mjesečno uz godišnju obvezu, a 19$ mjesečno bez obveze. Business plan je godišnja pretplata za velike organizacije s cijenom od 49$ mjesečno. Postoji i mogućnost izrade plana po želji, na upit.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Fronty „prevodi“ vizuale u HTML kod, a ima i no-code web editor.
 • Galileo generira UI dizajn na temelju promptova.
 • neurons je neuromarketinški alat koji optimizira UI, tj. predviđa korisničko ponašanje uz pomoć analize bihevioralnih podataka.

Uređivanje fotografija

Designify

Kako pomaže? Automatizira uređivanje fotografija i drugih fotografskih materijala u visokoj rezoluciji, uključujući batch-editing. Stvara predloške reklamnih fotografija, a može se koristiti za promjenu formata, uklanjanje pozadina, kolor korekciju, realistično sjenčanje, dodavanje logotipa ili drugih vizualnih detalja te optimizaciju kvalitete fotografija.

Posebnosti i prednosti:

 • API koji se može integrirati s web stranicom, aplikacijom ili workflowom korisnika.

Mane i ograničenja:

 • najbolje mogućnosti, poput batch-processinga, su rezervirane za pretplatnike.

Za koga je namijenjen? Za amatere, grafičke, produkt i modne dizajnere, marketinške agencije, male poduzetnike te marketinške odjele većih tvrtki.

Trošak: Osnovno uređivanje i jednostavni predlošci su besplatni, a mogućnosti batch-processinga, visoke rezolucije te integracije API-ja koštaju 39$ mjesečno.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Fotor uz uređivanje ima opciju generiranja vizuala te razne filtere i efekte.
 • Let’s Enhance povećava rezoluciju, kvalitetu i oštrinu fotografija, a ima i mogućnost generiranja vizuala te korekcije boje i svjetla.
 • TOPAZ LABS optimiziraju kvalitetu fotografija, ali i videa.

Boje

Khroma

Kako pomaže? Generira kombinacije boja na temelju uputa i feedbacka unesenih od strane korisnika te učenja iz tisuća postojećih paleta diljem interneta. Korisnici mogu učitati svoje vizuale i na njih primijeniti željene kombinacije boja, ali i lako primjenjivati željene kombinacije u svojim dizajnerskim i web projektima.

Posebnosti i prednosti:

 • kombinacije boja je moguće vidjeti u obliku tipografije, gradienta, palete ili vizuala;
 • boje se mogu generirati uz pomoć kolor filtera koji uključuje i hex i rgb vrijednosti;
 • baza kombinacija sadrži imena boja, hex kodove, rgb vrijednosti, CSS kodove i WCAG rating za svaku kombinaciju.

Mane i ograničenja:

 • ne daje prijedloge sekundarnih boja;
 • nije kompatibilan sa svim browserima;
 • nemogućnost exporta za popularne dizajnerske programe.

Za koga je namijenjen? Za grafičke i UI/UX dizajnere te ilustratore.

Trošak: Korištenje je trenutno u beta verziji i ne naplaćuje se.

Fontovi

Fontjoy

 

Kako pomaže? Rješava klasičan dizajnerski problem – usklađivanje različitih fontova. Korisnik dobiva prijedloge za kombinacije fontova pri čemu može određivati kontrast, svjetlinu pozadine i napisati tekst na koji se isti primjenjuju.

Posebnosti i prednosti:

 • fontove je moguće i ručno odabrati i/ili one odabrane „zaključati“ dok se ostali generiraju;
 • generirani fontovi dolaze uz link za download.

Mane i ograničenja:

 • nema mogućnosti mijenjanja sučelja, točnije boja i kompozicije;
 • razni fontovi ne podržavaju sva slova hrvatske abecede.

Za koga je namijenjen? Za grafičke i UI/UX dizajnere te developere.

Trošak: Besplatno.

Koristite li neke od ovih alata već? Jeste zadovoljni s njima? Imate li neke koje biste mimo ovih preporučili? Napišite nam u komentarima! 🙂

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

YouTube i digitalni video

Slavimo 19 godina prvog YouTube videa uz popis Hrvata s najviše pretplatnika

Donosimo vam popis najpopularnijih hrvatskih YouTubera i šarolikost ovog popisa sigurno niste očekivali.

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.

Društvene mreže

Dodala sam HTZ kao suradnika na Instagramu i dobila preko 2000 lajkova – no, što osim toga?

Opcija "Invite collaborator" dostupna je svim Instagram profilima od kraja 2021. godine. Testirala sam je na svojoj objavi kako bih vam pomogla u odluci trebate li je koristiti, kako je možete iskoristiti te što biste time mogli dobiti.

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.