Digitalna mreža daje popis najpopularnijih hrvatskih web stranica kao alternativa Gemiusu kojeg je EPH napustio

Digitalna mreža daje popis najpopularnijih hrvatskih web stranica kao alternativa Gemiusu kojeg je EPH napustio

Čini se da je Gemiusova naplata pokrenula hrvatske internetske marketingaše. Nakon što je Gemius počeo naplaćivati sudjelovanje u svom popisu hrvatskih web stranica, standardu za izradu medijskih planova mnogim agencijama, pojavljuje nam se Digitalna mreža. Radi se o vrlo jednostavnom alatu koji koristi podatke javno dostupnog Googleova Ad Plannera i radi popis najposjećenijih web stranica u Hrvatskoj. S obzirom da je EPH povukao Jutarnji.hr i ostatak svojih web stranica s Gemiusa, otvara li se prostor za alternative poput Snajpera odnosno Digitalne Mreže?

Čini se da je Gemiusova naplata pokrenula hrvatske internetske marketingaše. Nakon što je Gemius počeo naplaćivati sudjelovanje u svom popisu hrvatskih web stranica, standardu za izradu medijskih planova mnogim agencijama, pojavljuje nam se Digitalna mreža.

Radi se o vrlo jednostavnom alatu koji koristi podatke javno dostupnog Googleova Ad Plannera i radi popis najposjećenijih web stranica u Hrvatskoj. S obzirom da je EPH povukao Jutarnji.hr i ostatak svojih web stranica s Gemiusa (čekamo službeni odgovor), otvara li se prostor za alternative poput Snajpera odnosno Digitalne Mreže?

Digitalna mreža sve svoje podatke preuzima s Googleovog Ad Plannera. Radi se o besplatnom web servisu za istraživanje web stranica i izradu medijskih planova za oglašavanje. Ad Plannerova metodologija sastoji se od niza (Googleovih) izvora:

 • Podaci o posjećenosti mjeren kroz Google Analytics koji je najpopularniji servis te vrste u regiji i koristi ga većina većih, ali i manjih web stranica. Vlasnici web stranica moraju se prijaviti na podjelu podataka s Ad Plannerom kako bi oni bili što točniji;
 • Podaci o posjećenosti i uzorci korištenja Google Toolbara, prometa s Googleove tražilice, vanjskih korisničkih podataka te tržišnih istraživanja drugih analitičkih tvrtki;
 • Demografski podaci o posjetiteljima web stranica koji su na žalost dostupni samo za američko tržište.

O Digitalnoj mreži sam pričao s pokretačem, Filipom Višićem i pitao ga zašto je pokrenuo novi popis web stranica:

Digitalna Mreža nije tu da zamijeni Gemius, već sam napravio to zato da korisnici/agencije imaju još jedno mjesto gdje mogu provjeriti neke osnovne informacije o posjećenosti portala obzirom da se Gemius počeo naplaćivati pa pretpostavljam da će većina manjih portala ipak izaći iz Gemiusa. Jasno mi je da je metodologija AdPlannera lošija od Gemiusove, ali nadajmo se da će AdPlanner ipak napredovati i poboljšati svoje istraživanje. Iz osobnog iskustva sam vidio da se brojke iz Gemiusa više poklapaju s Analyticsom nego AdPlannerom, tako da je Ad Planner dobar za velike portale, ali s malima zna jako promašiti.

Također, AdPlanner bi trebao ukoliko ga spojite sa svojim Google Analytics accountom, prikazivati puno točnije brojke.

Dok Filipova iskustva govore jedno, moja govore suprotno. Google Ad Planner može precijeniti ili podcijeniti posjećenost web stranica, ali slične kritike slušali smo za Gemius. Sve će ovisiti o tome koliko web stranica ostane na Gemiusovom popisu te koliko agencija počne koristiti alternativne servise poput Digitalne mreže. Što se tržišta tiče, bolji izbor je uvijek napredak!

Dok razmišljam i pišem o metodologiji spomenutih alata, što mislite o Digitalnoj mreži?

Komentari

 1. Aljoša

  Aljoša

  19. 01. 2011. u 10:55 am Odgovori

  adplaner ne prikazuje niti približno točne podatke, a podjela podataka s analyticsa ne pomaže da budu točniji – provjereno na prilično velikom uzorku

  eph nije napustio gemius, hint: view source 🙂

 2. Vice Božić

  Vice Božić

  19. 01. 2011. u 11:12 am Odgovori

  I onda se mi svi iz online industrije pitamo zašto od ukupnog budžeta za oglašavanje na online ide svega 2-3%. Jedan od tih razloga je upravo ovo – nemogućnost da se svi igrači na digitalnom tržištu konačno dogovore oko usvajanja standarda koje ćemo svi koristiti.

  U protivnom ćemo opet imati situaciju kada je svaki portal za sebe tvrdio da je broj 1. i svako je koristio statistike koje su mu odgovarale u datom trenutku, drugim rječima totalni kaos za sve uključne u proces planiranja online kampanja – klijente, agencije, medije…jedan korak naprijed, dva koraka natrag.

  Volio bih čuti i očitovanje Gemiusa i Europa Digitala na ovu temu.

 3. Filip Višić

  Filip Višić

  19. 01. 2011. u 11:20 am Odgovori

  Iskreno, jasna mi je EPH reakcija na Gemius – EPH ima brdo portala i izdatak za Gemius je pozamašan. Zašto bi nekom platio 4.000€ samo zato da te objavi u istraživanju? Vrijeme je bilo da Gemiusu netko jači pokaže zube. Sad će se Gemius naguziti i onda će EPH opet ući u istraživanje jer ako EPH ostane po strani, cijeli Gemius nije relevantan 🙂

  • Filip Višić

   Filip Višić

   20. 01. 2011. u 11:33 am Odgovori

   Moram se ispričati za činjenicu koju sam naveo u prethodnom komentaru, a to je da EPH mora plaćati za Gemius. To nije istina jer EPH kupuje .gem fileove pa ne moraju ništa dodatno plaćati. Moja isprika Gemiusu zbog toga!

 4. Zax

  Zax

  19. 01. 2011. u 2:12 pm Odgovori

  @Filip ne, ne, ne zanima me sort nego filter, po kojem kriteriju su izbačeni ostali rezultati iz AdPlannera, naime ima sajtova s većim brojem UV koji nisu prikazani

 5. Filip Višić

  Filip Višić

  19. 01. 2011. u 2:21 pm Odgovori

  Aha, sori 🙂

  Uglavnom, prepisao sam sajtove iz Gemiusa prije par mjeseci. Pa ako nije u Gemiusu ili u top 250 iz AdPlannera prije 3 mj., vjerojatno nije ni uvršten u Digitalnu Mrežu. Ako ima takvih sajtova, slobodno nek mi se jave na mail pa ću ih postaviti kod sljedećeg updjeta.

 6. Nenad Bartolčić Barney

  Nenad Bartolčić Barney

  20. 01. 2011. u 3:59 pm Odgovori

  Ivane, ne razumijem baš tvoje pitanje.. što mislim(o) o Ad Planeru? Jer ako D. Mreža samo prepisuje podatke koje mogu naći na APl. onda o DM i nemam potrebe razmišljati 🙂 Ili mi je nešto bitno promaklo, ako je sorry zbog toga.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.