Digitalna mreža daje popis najpopularnijih hrvatskih web stranica kao alternativa Gemiusu kojeg je EPH napustio

Digitalna mreža daje popis najpopularnijih hrvatskih web stranica kao alternativa Gemiusu kojeg je EPH napustio

Čini se da je Gemiusova naplata pokrenula hrvatske internetske marketingaše. Nakon što je Gemius počeo naplaćivati sudjelovanje u svom popisu hrvatskih web stranica, standardu za izradu medijskih planova mnogim agencijama, pojavljuje nam se Digitalna mreža. Radi se o vrlo jednostavnom alatu koji koristi podatke javno dostupnog Googleova Ad Plannera i radi popis najposjećenijih web stranica u Hrvatskoj. S obzirom da je EPH povukao Jutarnji.hr i ostatak svojih web stranica s Gemiusa, otvara li se prostor za alternative poput Snajpera odnosno Digitalne Mreže?

Čini se da je Gemiusova naplata pokrenula hrvatske internetske marketingaše. Nakon što je Gemius počeo naplaćivati sudjelovanje u svom popisu hrvatskih web stranica, standardu za izradu medijskih planova mnogim agencijama, pojavljuje nam se Digitalna mreža.

Radi se o vrlo jednostavnom alatu koji koristi podatke javno dostupnog Googleova Ad Plannera i radi popis najposjećenijih web stranica u Hrvatskoj. S obzirom da je EPH povukao Jutarnji.hr i ostatak svojih web stranica s Gemiusa (čekamo službeni odgovor), otvara li se prostor za alternative poput Snajpera odnosno Digitalne Mreže?

Digitalna mreža sve svoje podatke preuzima s Googleovog Ad Plannera. Radi se o besplatnom web servisu za istraživanje web stranica i izradu medijskih planova za oglašavanje. Ad Plannerova metodologija sastoji se od niza (Googleovih) izvora:

 • Podaci o posjećenosti mjeren kroz Google Analytics koji je najpopularniji servis te vrste u regiji i koristi ga većina većih, ali i manjih web stranica. Vlasnici web stranica moraju se prijaviti na podjelu podataka s Ad Plannerom kako bi oni bili što točniji;
 • Podaci o posjećenosti i uzorci korištenja Google Toolbara, prometa s Googleove tražilice, vanjskih korisničkih podataka te tržišnih istraživanja drugih analitičkih tvrtki;
 • Demografski podaci o posjetiteljima web stranica koji su na žalost dostupni samo za američko tržište.

O Digitalnoj mreži sam pričao s pokretačem, Filipom Višićem i pitao ga zašto je pokrenuo novi popis web stranica:

Digitalna Mreža nije tu da zamijeni Gemius, već sam napravio to zato da korisnici/agencije imaju još jedno mjesto gdje mogu provjeriti neke osnovne informacije o posjećenosti portala obzirom da se Gemius počeo naplaćivati pa pretpostavljam da će većina manjih portala ipak izaći iz Gemiusa. Jasno mi je da je metodologija AdPlannera lošija od Gemiusove, ali nadajmo se da će AdPlanner ipak napredovati i poboljšati svoje istraživanje. Iz osobnog iskustva sam vidio da se brojke iz Gemiusa više poklapaju s Analyticsom nego AdPlannerom, tako da je Ad Planner dobar za velike portale, ali s malima zna jako promašiti.

Također, AdPlanner bi trebao ukoliko ga spojite sa svojim Google Analytics accountom, prikazivati puno točnije brojke.

Dok Filipova iskustva govore jedno, moja govore suprotno. Google Ad Planner može precijeniti ili podcijeniti posjećenost web stranica, ali slične kritike slušali smo za Gemius. Sve će ovisiti o tome koliko web stranica ostane na Gemiusovom popisu te koliko agencija počne koristiti alternativne servise poput Digitalne mreže. Što se tržišta tiče, bolji izbor je uvijek napredak!

Dok razmišljam i pišem o metodologiji spomenutih alata, što mislite o Digitalnoj mreži?

Komentari

 1. Aljoša

  Aljoša

  19. 01. 2011. u 10:55 am Odgovori

  adplaner ne prikazuje niti približno točne podatke, a podjela podataka s analyticsa ne pomaže da budu točniji – provjereno na prilično velikom uzorku

  eph nije napustio gemius, hint: view source 🙂

 2. Vice Božić

  Vice Božić

  19. 01. 2011. u 11:12 am Odgovori

  I onda se mi svi iz online industrije pitamo zašto od ukupnog budžeta za oglašavanje na online ide svega 2-3%. Jedan od tih razloga je upravo ovo – nemogućnost da se svi igrači na digitalnom tržištu konačno dogovore oko usvajanja standarda koje ćemo svi koristiti.

  U protivnom ćemo opet imati situaciju kada je svaki portal za sebe tvrdio da je broj 1. i svako je koristio statistike koje su mu odgovarale u datom trenutku, drugim rječima totalni kaos za sve uključne u proces planiranja online kampanja – klijente, agencije, medije…jedan korak naprijed, dva koraka natrag.

  Volio bih čuti i očitovanje Gemiusa i Europa Digitala na ovu temu.

 3. Filip Višić

  Filip Višić

  19. 01. 2011. u 11:20 am Odgovori

  Iskreno, jasna mi je EPH reakcija na Gemius – EPH ima brdo portala i izdatak za Gemius je pozamašan. Zašto bi nekom platio 4.000€ samo zato da te objavi u istraživanju? Vrijeme je bilo da Gemiusu netko jači pokaže zube. Sad će se Gemius naguziti i onda će EPH opet ući u istraživanje jer ako EPH ostane po strani, cijeli Gemius nije relevantan 🙂

  • Filip Višić

   Filip Višić

   20. 01. 2011. u 11:33 am Odgovori

   Moram se ispričati za činjenicu koju sam naveo u prethodnom komentaru, a to je da EPH mora plaćati za Gemius. To nije istina jer EPH kupuje .gem fileove pa ne moraju ništa dodatno plaćati. Moja isprika Gemiusu zbog toga!

 4. Zax

  Zax

  19. 01. 2011. u 2:12 pm Odgovori

  @Filip ne, ne, ne zanima me sort nego filter, po kojem kriteriju su izbačeni ostali rezultati iz AdPlannera, naime ima sajtova s većim brojem UV koji nisu prikazani

 5. Filip Višić

  Filip Višić

  19. 01. 2011. u 2:21 pm Odgovori

  Aha, sori 🙂

  Uglavnom, prepisao sam sajtove iz Gemiusa prije par mjeseci. Pa ako nije u Gemiusu ili u top 250 iz AdPlannera prije 3 mj., vjerojatno nije ni uvršten u Digitalnu Mrežu. Ako ima takvih sajtova, slobodno nek mi se jave na mail pa ću ih postaviti kod sljedećeg updjeta.

 6. Nenad Bartolčić Barney

  Nenad Bartolčić Barney

  20. 01. 2011. u 3:59 pm Odgovori

  Ivane, ne razumijem baš tvoje pitanje.. što mislim(o) o Ad Planeru? Jer ako D. Mreža samo prepisuje podatke koje mogu naći na APl. onda o DM i nemam potrebe razmišljati 🙂 Ili mi je nešto bitno promaklo, ako je sorry zbog toga.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.