Pravi posao za developere: Startup ili nešto sigurnije?

Pravi posao za developere: Startup ili nešto sigurnije?

Startupi su jako in, sigurno ste primijetili. U zadnje se vrijeme vijesti u IT svijetu vrte oko njih. Bilo o nekom novom startupu u usponu ili o tome kako je neki startup prodan za velik novac, bilo o raznim konferencijama, radionicama ili kapitalistima u avionima koje predsjednici pokušavaju prizemljiti u svojoj državi makar na dan... Bilo o startup kulturi ili o manjku iste. A tek silni članci o tome kako privući novac, kako napraviti savršen pitch, kako odrediti optimalnu cijenu, jednostavno - kako se što bolje prodati. Ima svega, osim nekog znaka posustajanja. Startupi su in.

Majice preuzete s UGmonk.
Majice preuzete s UGmonk.

Startupi su jako in, sigurno ste primijetili. U zadnje se vrijeme vijesti u IT svijetu vrte oko njih. Bilo o nekom novom startupu u usponu ili o tome kako je neki startup prodan za velik novac, bilo o raznim konferencijama, radionicama ili kapitalistima u avionima koje predsjednici pokušavaju prizemljiti u svojoj državi makar na dan… Bilo o startup kulturi ili o manjku iste. A tek silni članci o tome kako privući novac, kako napraviti savršen pitch, kako odrediti optimalnu cijenu, jednostavno – kako se što bolje prodati. Ima svega, osim nekog znaka posustajanja. Startupi su in.

Sam koncept, naravno, nije ništa novo. Bio je na sličan način razvikan u doba Dot-com bubblea, a postoji odavno. Navodno je sve počelo, gdje drugdje nego u Silicijskoj dolini, u sukobu zaposlenika tvrtke Shockley Semiconductor s njihovim šefom, nobelovcem i jednim od izumitelja tranzistora, Williamom Shockleyem. Iz svađe je izrasla nova tvrtka, Fairchild Semiconductor, i ostvarila uspjeh. Njeni su osnivači potom nastavili osnivati nove tvrtke, a njihov primjer slijedili su i njihovi zaposlenici. Osam je zaposlenika Shockleya tako kroz 20 godina osnovalo ukupno 65 tvrtki, i pokrenulo lavinu koju danas zovemo startup scena.

Tuđi nas uspjeh nadahnjuje

I Apple je nastao u nečijoj garaži, Google je izrastao iz studentskog projekta, na eBayu su prvi ulagači zaradili milijarde. Puno je fascinantnih priča i mnoge se događaju danas oko nas. Potaknuti njima, mnogi nadareni programeri pokušat će ostvariti makar djelić takvog uspjeha, no zadatak koji imaju pred sobom nije nimalo lak. Prema nekim procjenama, tek svaki deseti startup koji primi investiciju od venture kapitalista će uspjeti vratiti tu investiciju i ostvariti profit. Još dva ili tri će možda uspjeti biti profitabilni, dok oko polovice propada. A tu se radi o onima koji su uspjeli dobiti investiciju! Računica se možda čini nepovoljna za investitora, ali taj jedan od deset je obično toliko uspješan da profit od njega pokrije troškove svih deset ulaganja, a i da ostane viška. Venture kapitalisti stoga tipično ulažu u velik broj startupa, ali u nijednog previše – i računica štima.

Nema sumnje da startupi podižu inovativnost. Iako od mnogih tih ideja na kraju neće biti ništa, vrlo je zanimljivo pratiti što se događa. Situacija je dinamična, mnogo se toga propituje i mijenja, pogled na organizaciju posla napreduje, pa se, eto, u nekim tvrtkama ohrabruje i, primjerice, spavanje na poslu. Ne samo tehnološki, već i kulturološki, startup scena snažno utječe na IT svijet. Tvrtke koje same nisu startupi, mijenjaju svoje unutarnje uređenje ne bi li privukle najbolji talent, reproducirale uspjeh startupa ili možda kako bi se ekipa iz startupa koji su upravo kupili osjećala kao kod kuće. Googleovi su uredi predmet urbanih legendi.

Istovremeno zanimljivi i rizični

Ono što zabrinjava jest visok postotak neuspjeha i velika žrtva pokretača startupa. Projekti su to koje većinom sami osnivači pokreću sa svojim ušteđevinama i izlažu se riziku. Iako mnogo zanimljiviji i stimulativniji, posao će biti intenzivniji i tražit će veću predanost. U našoj je struci uobičajeno mijenjati posao svakih nekoliko godina. U inflaciji startupa vidim potencijalnu dodatnu opasnost za sigurnost posla. Kako je krenulo, postavlja se pitanje hoćemo li se ubrzo naći u situaciji da teško možemo dobiti posao igdje drugdje, osim u nekom ambicioznom startupu u kojem ćemo, šansa je velika, uskoro ostati bez posla. Koliko ćemo više prekovremenih sati odrađivati u sprintovima pred rokovima? Koliko od toga neplaćenih?

No, posla ima, a i konkurencija je žestoka. Programeri su često vrlo predani, uživaju u poslu i rado se bave njime i doma. Ponosimo se svojim umijećem, i, valja priznati, imamo i puno ega. Dobar je primjer toga vrlo jaka nedavna kampanja kojoj je cilj naučiti sve ljude svijeta programiranju. Jer to će poboljšati svijet. Što reći? Volimo svoj posao, još više ako je zanimljiv i izazovan. Mnogi bi radili, ili već rade, više vremena za manje novca, ako su uvjeti takvi da će raditi na zanimljivim projektima, učiti i razvijati vještinu. A o toj vještini, o tome kako najbolje programirati, ima mišljenja i vizija najmanje onoliko koliko ima programera.

Proces programiranja kao proces proizvodnje

Programiranje je jedno nedovoljno shvaćeno područje ljudske djelatnosti. Programer sam pa to, valjda, i moram misliti, ali imao sam onog šefa koji naprosto ne razumije kako razvoj par “formi” može trajati toliko dugo i bio u situacijama gdje bi mi procjena vremena potrebnog za neki posao bila dočekana sa šokom i nevjericom. Pokušao sam smisliti analogiju kojom bih pokušao opisati programiranje. Zamislite da imate tvornicu s, recimo, stotinu radnika. Proizvodite usisavače. Ali vaši radnici nisu pravi radnici, oni su automati. Nešto poput jako, jako glupih ljudi. Svakom od njih morate dati list papira na kojemu je precizno opisano što mora raditi od trenutka kad uđe u tvornicu, do izlaska iz nje. Na papirima ne smije biti nijedna greška, jer automat slijepo izvršava sve što piše na papiru. I, da malo začinimo stvar, ako se dogodi kakva nepredviđena situacija za koju vaš radnik ne pronađe upute na svom papiru, on eksplodira i sa sobom raznese cijelu tvornicu. Tako bismo, barem približno, mogli opisati programiranje.

Predanost svojoj viziji i snažan ego zajedno stvaraju jaku potrebu za samostalnošću, za slobodom od stvari koje nisu baš užitak, poput održavanja očajnog koda, loših specifikacija, “glupih” zadataka ili nekad jednostavno neugodne radne okoline. Startup je primamljiv, nudi priliku programeru da ostvari svoju viziju, a možda se i ludo obogati. Ali startup može biti i situacija u kojoj čovjekova predanost radi protiv njega. Rizik osnivača je velik, uložit će mnogo novca, vremena i rada, a možda i vrlo dobru ideju, intelektualno vlasništvo koje treba dobro zaštititi. Za struku općenito, inflacija startupa znači više kratkoročnog zapošljavanja i manje sigurnosti. Čujem da se kod nas pojavio model uspostave poduzeća nalik na zadrugu, udruženja obrtnika od kojih nijedan nije stvarno zaposlen u tvrtci za koju radi. Je li to smjer u kojem bismo trebali ići?

Kod investitora, rizik je raspoređen, pa se ne čini toliko velik. Osim ako se ispostavi da je i ovo bubble koji će se jednom ispuhati i povući mnogo toga za sobom. No, taj “jedan od deset” se pronalazi i stvari idu glatko. Poslovi se mijenjaju, tvrtke nastaju i nestaju, ideje se unovčavaju, nekad vrlo dobro, a nekad trunu u portfeljima patent trollova, koji njima ucjenjuju druge, produktivne tvrtke. Stvari su vrlo fleksibilne, ali ostaje pitanje kome ta fleksibilnost donosi veću korist, samostalnom duhu programera ili računici investitora? Startupi su donijeli mnogo toga dobroga, ali ne smijemo usred prevelikog hypea koji ih okružuje zaboraviti na žrtvu koju traže.

Sigurnost i odanost kao glavni kriteriji

Za mene je sigurnost bitna. Ne najbitnija, ali bitna. Iskustvo me uči da je sigurnost u poslu potrebna za ugodan i ispunjen privatni život. Uostalom, nećemo li svi savjetovati prijateljima da, ako žele dati otkaz, prvo pronađu drugi posao? U cijeloj priči ne treba zaboraviti na lojalnost: Ako osjetim da mi je moj poslodavac odan i da će na kraju dana, ili projekta, moji trud i predanost biti cijenjeni, pa i ako projekt možda ne uspije – to je vrlo snažna motivacija. Od programera se svakodnevno očekuje maksimalna lojalnost prema poslu i tvrtci, zar nemamo pravo tražiti isto natrag? Ljudi u startupu su pak prepušteni sami sebi, i ako ne uspiju biti isplativi, gdje će nego preko palube. Ako su drugi korektni i lojalni prema meni (i osiguran mi je pouzdan izvor kave), ne treba mi vrhunski ured, ne treba mi krevet kraj radnog stola, ne trebam dovoditi ni psa ni mačku na radno mjesto – bez obzira na veličinu tvrtke, dobit će od mene najbolje što mogu dati.

Majice iz naslovne fotografije možete naručiti na UGmonk već danas!

ponuda

Komentari

 1. Muamer

  Muamer

  22. 08. 2013. u 1:45 pm Odgovori

  Sta mislis koliko procentualno startupi registruju firmu? Dali je praksa prvo regsitrovat firmu pa sve radit pod krovom firme, ili prvo ici, zavrtiti sve, pa nekad kasnije registrovat djelatnost. Jer ipak sama registracija firme nosi troskove, plus poslovni, plus plate primanja bla bla…

  • Josip Bakić

   Josip Bakić

   22. 08. 2013. u 4:24 pm Odgovori

   Nezahvalno je nagađati, al’ rekao bih da sigurno hrpa ideja koja izrastu u startup počinju kao pet project, ili se u slobodno vrijeme razvijaju neki proofs of concept i sl. No, u nekom se trenutku ipak nešto mora otvoriti, treba nekako pravno urediti odnose među uključenim ljudima. Teško je zaposliti nekog, bez da mu daš na papiru ikakvu garanciju da će ikad odbiti plaću 🙂

   Hvala na komentaru, btw! 😉

 2. goran

  goran

  26. 08. 2013. u 1:23 pm Odgovori

  sa osobnom razvoja, ako je to na prvom mjestu, a ne penezi:), mislim da je rad u starupovima za “gotove” developere. oni koji još uvijek nisu sigurni u svoje znanje firmama u kojima će razvijati stranice ili baviti se održavanjem već postojećeg.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Što ste propustili

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.