Upoznajte Božicu Božinov, najstariju korisnicu BlaBlaCara

Upoznajte Božicu Božinov, najstariju korisnicu BlaBlaCara i aktivnu YouTubericu

Jeste li se već odvažili na dijeljenje prijevoza ili još uvijek zazirete od vožnje s potpunim strancima ili primanja nepoznatih osoba u svoje vozilo? Moram priznati da su mene česta putovanja po Hrvatskoj nagnala da se odvažim i postanem povremeni korisnik takvih usluga, ali nisam očekivala da ću upoznati i 72-godišnjakinju koja putuje na isti način. I koja se na to odlučila nakon što je u trgovini aplikacijama za svoj Android uređaj ugledala onu za BlaBlaCar, preuzela ju, dogovorila prijevoz od Zagreba do Rijeke i oduševila se.

Božica Božinov na BlaBlaTouru u Zagrebu (slike: Božica Božinov)
Božica Božinov na BlaBlaTouru u Zagrebu (slike: Božica Božinov)

Tako je, ova umirovljena učiteljica već neko vrijeme koristi pametni telefon i sve njegove mogućnosti. U razgovoru mi je otkrila kako ga je kupila sama, na preporuku prijatelja, ali i priznala kako je prvih nekoliko dana korištenja kukala za svojim prijašnjim jednostavnim uređajem.

Ništa nisam znala na početku. Malo prst poleti i odmah nekog krivo pozovem. Htjela sam se vratiti na stari uređaj, ali sam se navikla na ovaj s vremenom.

Bozica BlaBlaCar 2

Facebook, Picasa, YouTube…

Priča mi i kako voli fotografirati, a fotografije potom obrađuje u Picasi, dijeli ih na svoj Facebook profil na kojemu je okupila više od 500 prijatelja, a zatim i kreira dijaprojekciju u obliku videa i sve to uploada na svoj YouTube kanal. Nešto slično je napravila i s fotografijama nedavno održanog BlaBlaToura, odnosno okupljanja korisnika ovog servisa u Zagrebu, koji je i ona, naravno, posjetila. Iako je bila najstariji sudionik okupljanja, kaže mi da to ni u jednom trenutku nije osjetila. A kako i bi, kad pršti energijom većom no što to čine neke daleko mlađe osobe, pomislih. I otkriva mi da ju svi pitaju odakle joj toliko energije. “Zdrava sam i vrag nek ga nosi”, kaže.

Dijeljenju prijevoza ju je privukla cijena, priznaje:

Putovala sam iz Koprivnice u Rijeku, a do Zagreba sam došla vlakom. No, od Zagreba do Rijeke odlučila sam isprobati dijeljenje prijevoza. Skinula sam aplikaciju, upisala destinaciju na koju idem i provjerila što se nudi. Vidjela sam da su cijene dobre. Penzionerka sam, pa zašto ne bih išla za 45 kuna u Rijeku? Na kraju je cijelo iskustvo bilo fenomenalno pa sam svima ispričala o tome.

Nema mjesta strahu

Bozica BlaBlaCar

Božica je učiteljica u mirovini, ali to ne znači da miruje – osim što se ne boji novih izazova i iskustava, rado planinari, putuje, slika, izrađuje nakit, pleše… BlaBlaCar Srbija ju je pozvao da bude gošća i na tamošnjim druženjima, ali ne može, kaže. Ima već dogovoreno planinarenje na Dolomite. Ali kroz koji mjesec putovat će i u Skopje pa se planira opet obratiti dijeljenju prijevoza. Nije li ju strah od nepoznatoga, pitam.

Čovjek ne smije biti plašljiv. Ja to nisam, osoba sam koja voli svugdje “gurnuti nos”, isprobati nove stvari. Treba biti oprezan, naravno, ali ako se koristi ovakav servis vidi se kako su svi vozači registrirani, imaju profil, sliku, jasno istaknutu cijenu, kamo idu, broj telefona… Na koncu, već se u prvom kontaktu može se zaključiti tko je kakav, a tu pomažu i ocjene drugih korisnika.

Ne boji se Božica ni pametnog telefona ni laptopa ni planina ni bilo kakvih avantura. Moram priznati da me istodobno i inspirirala i posramila. Morat ću i sama biti više nalik Božici, spremnija na izazove i odvažnija.

A vi? 🙂

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.