Agencija za razvoj NFT proizvoda? Primjer Blanka pokazuje da već sada postoji potražnja
Foto: Josip Svalina

Agencija za razvoj NFT proizvoda? Primjer Blanka pokazuje da već sada postoji potražnja

Agencija Blank više se od 5 godina bavi razvojem sustava iz domene kriptovaluta, a odnedavno su formirali odjel specijaliziran za razvoj proizvoda vezanih uz nezamjenjive tokene (NFT). Marko Marinović i Nebojša Veron, suosnivači i izvršni direktori Blanka otkrili su nam kako i zašto su se odlučili upustiti u nišu.

Otkako su se profilirali kao standard za trgovanje digitalnih umjetnina prošle godine, NFT-ovi su postali dominantan sadržaj naslovnica likovnih i tehnoloških medija, kritičkih članaka, gorućih internetskih polemika i proročkih video eseja. Stoga ne treba previše čuditi da, osim stvaranja i trgovanja samim NFT-ovima, postoji potražnja za uslugama razvoja NFT proizvoda – trgovine, tokena, kolekcije digitalnih umjetnina ili pak videoigara.

U jeku popularizacije NFT-ova, agencija Blank brzo se snašla. Već otprije su znali pisati pametne ugovore za Ethereum te razviti sve ostalo potrebno za izradu NFT projekta, u tehničkom smislu. Prepoznavši potencijal ove niše, oformili su odjel za “full service” razvoj cjelokupnog NFT proizvoda, tj. NFT kolekcije digitalnih umjetnina i NFT trgovine (marketa).

Što znači biti full service agencija za NFT proizvode?

Marko Marinović, osnivač i izvršni direktor Blanka, navodi da, u pogledu razvoja za NFT kolekcije, nude usluge generiranja digitalnih umjetnina, razvoja pametnih ugovora (smart contracts), razvoja web aplikacije te lansiranja NFT kolekcije.

U Blanku su dosad razvili par NFT projekata za klijente, “koji imaju neku dozu gaminga u sebi”, navodi Marko. Jedan od takvih je i projekt Kitsumon, online multiplayer digitalni svijet u kojem igrači sudjeluju kao treneri Kitsua, bića koja imaju određene karatkeristike te čijim spajanjem igrači stvaraju nove verzije Kitsua. Blanku je na projektu povjeren product i web dizajn te web development.

Za razvoj jednog takvog projekta prosječno im treba od mjesec dana do tri mjeseca, dok razvoj pojedinih modula poput pametnih ugovora traje po nekoliko dana.

Marko Marinović (lijevo), osnivač i izvršni direktor Blanka, kaže kako su kupili par NFT-ova da promijene avatare i na taj način se uključili u Discord grupe vezane uz NFT projekte, gdje su došli do prvog projekta. Foto: Josip Svalina

Što se tiče NFT trgovina, u Blanku klijentima nude i whitelabel marketplace – odnosno sustav za kupovanje i prodavanje NFT-ova.

Kroz razvoj Endemic NFT marketplacea, odlučili smo se na razvoj whitelabel rješenja kojeg možemo ponuditi i drugim klijentima koji žele pokrenuti svoju NFT trgovinu. Sama licenca marketplacea ima implementirane mnoge funkcionalnosti koje većina marketplacea treba kao što su Buy now, Auction i Offer opcije kupovine NFT-a, podrška za NFT kolekcije i collectiblese, verificirani korisnički računi i kolekcije, admin panel za upravljanje marketom itd.

Marko dodaje da se klijenti također mogu osloniti na njihovu pomoć kod spajanja s drugim NFT umjetnicima, koje su upoznali kroz vlastiti projekt NFT trgovine Endemic.

Pametni ugovori – najveći tehnički izazov stvaranja NFT proizvoda

Pametni ugovori omogućuju razne pogodnosti izdavanja umjetnina kao NFT-a na blockchainu (tzv. minting) poput prodaje preko javnih dražbi (aukcija), lutrija ili bijelih lista. Marko napominje da su u zadnje vrijeme lutrije, odnosno bijele liste osobito popularan način prodaje NFT-ova jer doprinose smanjenju opterećenja blockchain mreže, a samim time i iznosa konačne transakcije (tzv. gas fee). Usto, pametni ugovori nude mogućnost zaključavanja NFT-a (tzv. staking) u drugi pametni ugovor, na temelju čega vlasnici NFT-a mogu dobiti posebne nagrade.

Klijenti najčešće traže implementaciju standardnih NFT pametnih ugovora za svoje projekte, a Marko ističe da je ona ujedno i najizazovniji tehnički dio razvoja:

Najveći izazov je definitivno pisanje pametnih ugovora koji moraju biti optimizirani i bullet-proof. To je komad softvera gdje je teško popraviti greške u produkciji, pogotovo jer se kolekcije često rasprodaju u minutama. Ako se dogodi neka greška u ugovoru, projektu reputacija pada i možda se ne može više oporaviti.

Također, ne smije biti bugova jer je sav kod javan i ekipa će ga pokušati srušiti od prvog dana, pogotovo ako u ugovoru stoje etheri (izvorna kriptovaluta Ethereum blockchaina, op. a.) i povezan je s nekom DeFi (decentraliziranom financijskom, op. a.) aplikacijom.

Marko upozorava da se slučajne greške u pametnom ugovoru vrlo skupo plaćaju, a ovisno o tome koja je greška počinjena, trošak mogu snositi osnivači projekta ili sami korisnici. Foto: Josip Svalina

Nebojša Veron, suosnivač i izvršni direktor Blanka, naglašava da sigurnosni propusti unutar pametnih ugovora nisu nužno napravljeni namjerno. Jedan od najboljih načina zaštite od ovakve zlouporabe po njemu je davanje pametnog ugovora na uvid i provjeru mjerodavnim institucijama tj. tvrtkama koje su specijalizirane za provjeru pametnih ugovora i garantiraju da neće biti sigurnosnih propusta.

Najveći ne-tehnički izazov stvaranja NFT proizvoda

Naravno, razvoj NFT proizvoda sa sobom donosi i izazove ne-tehničke prirode, a oni se uglavnom svode na pitanje: “Zašto?” Zašto bih kupio digitalnu, kad mogu imati fizičku umjetninu? Zašto bih kupio digitalnu umjetninu na blockchainu, a ne putem klasične online transakcije? Zašto bih kupio upravo ovaj NFT?

Nebojša naglašava da NFT-ovi umjetnicima omogućuju inovaciju u obliku novog tržišta prodaje svojih umjetnina, jednostavan način za vlastitu promociju i prodaju svojih digitalnih radova. Istovremeno, NFT korisnicima daje garanciju da je kupljena umjetnina unikatna, odnosno rješava problem digitalnog vlasništva, koji bi mogao biti vrlo izražen u nadolazećim godinama.

Prema Nebojši, u skoroj budućnosti mlađim generacijama će biti važnije što posjeduju u digitalnom nego u fizičkom svijetu:

Kojeg avatara imate, koje virtualno zemljište imate, koju virtualnu odjeću ili koju umjetninu na zidu u svom virtualnom domu bit će važnije nego stvarna slika u vašem dnevnom boravku.

NFT-ovi su (i trebaju biti) više od “obične” slike

S druge strane, Marko objašnjava da kvaliteta umjetnine nije jedino mjerilo uspješnosti pojedinog NFT-a ili kolekcije, već da važnu ulogu igra i neposredna funkcija NFT-a. Primjerice, NFT može služiti kao token za ulaz na bijelu listu u drugoj aukciji ili svakodnevno generirati određene nagrade za vlasnika (drugi NFT-ovi, kriptovalute).

Višefunkcionalnost NFT-a, odnosno kolekcije (dobivanje nagrada, korištenje u drugim NFT projektima), značajno povećava njihovu vrijednost jer, između ostalog, predstavlja i zalog za budućnost.

Vrlo bitan značaj ima i zajednica, navodi Marko, koja će u konačnici presuditi uspjehu projekta. Zajednica se danas uobičajeno gradi kroz Twitter, Discord i Telegram komunikacijske kanale, s time da mnogi projekti prvo počinju s vrbovanjem najvećih entuzijasta u zatvorene grupe.

Uz razvoj projekata po narudžbi, u Blanku se paralelno trude raditi na vlastitim proizvodima, poput NFT trgovine Endemic i NFT kolekcije majica s kapuljačom. Foto: Josip Svalina

Alati za razvoj Web3 aplikacija

U Blanku su se odlučili koristiti Ethereum blockchainom za razvoj NFT proizvoda, primarno radi veličine i pouzdanosti njegove mreže u odnosu na druge. Isto tako, ne odmaže veličina zajednice i postojeća količina objavljenog znanja (vodiči, savjeti, odgovori na tehnička pitanja) za developere.

Osobama koje žele krenuti u razvoj NFT-a, Marko preporučuje Ethereum i Solidity programski jezik. On smatra da to znanje developeri kasnije mogu primijeniti na bilo koji drugi blockchain koji koristi EVM tehnologiju.

Tržište očekuje nekoliko “NFT zima”

Nebojša čvrsto vjeruje da NFT-ovi nisu prolazni trend, nego inovacija kojoj je potreban period sazrijevanja – u pogledu tržišta, investitora i krajnjih korisnika.

Nebojša upozorava kako će do razdoblja sazrijevanja tržište u međuvremenu proći kroz nekoliko“NFT zima”, odnosno perioda stagnacije tržišta, unatoč tome što će se inovacije i projekti u domeni nastaviti razvijati. Međutim, on smatra da će to u konačnici imati pozitivan učinak te očistiti ekosustav od loših projekata, a za usporedni primjer uzima pomamu za tržištem kriptovaluta u 2018.

Osvrćući se na česte kritike, koje se tiču potrošnje energije i prijevara, Nebojša odgovara kako će većina blockchain projekata, uključujući Ethereum, ionako prijeći s proof-of-work na proof-of-stake način rada u dogledno vrijeme te da će prijevara uvijek biti, neovisno o tehnologiji. On smatra da edukacija i pažnja mogu spriječiti većinu prijevara.

NFT-ovi su korak do metaverzuma

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Blank (@blankhq.co)

U Blanku ukazuju na to da sve više poduzeća želi biti dio virtualnog svijeta. Prema Nebojši, bliži nam se novo doba bivanja u metaverzumu, važnim dijelom kojeg će biti digitalna imovina.

S obzirom na to da NFT-ovi teoretski omogućuju korištenje određene digitalne imovine u različitim virtualnim svjetovima – metaverzumima – Nebojša smatra kako će u budućnosti nezamjenjivi tokeni bitno promijeniti glazbenu i gaming industriju, online blagajne za prodaju ulaznica, poklon bon kartice i ostale sustave.

Ali i metaverzum koliko god bio fokusiran na virtualno, sve više nalazi načina kako da ostane povezan s fizičkim.

Za kraj, spoj online i offline svijeta

Blank je nedavno osmislio i vlastiti limitirani NFT za zajednicu koja ih prati na njihovom metaverse putu. Odlučili su ga povezati s offline svijetom kroz hoodie (trenirku) kako bi korisnici dobili opipljivi benefit posjedovanja njihovog NFT-a.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Osim same fizičke trenirke koja je tu zapravo više šlag na kraju, kupci hoodice ući će u poseban skup korisnika koji mogu prvi saznati za objave novih NFT projekata (što im garantira bolju cijenu) na kojima će Blank razvojno raditi (interno ili za klijente), ali i objave NFT-ova koje posjeduju (bez obzira jesu li ih oni razvijali).

Također, dodaje Nebojša, neki od projekata na kojima rade i na kojima će raditi imat će ograničen broj ljudi kojima će kupnjom hoodice biti zagarantirano mintanje NFT-a iz tog projekta (tzv. whitelist), a tko god bude imao Blankov NFT bit će i direktno na whitelisti budućih projekata!

Osim onih koji na ovaj način žele biti podržavatelji Blankovih projekata, Nebojša i tim traže kolege koji bi iste te projekte s njima razvijali. Aktivno zapošljavaju developere zainteresirane za web3 (smart contract ili frontend development) pa svakako provjerite njihove stranice karijera.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.