Black Friday e-kupnja oborila rekorde, Cyber Monday u tijeku, a Amazonovi dronovi u nastajanju

Black Friday e-kupnja oborila rekorde, Cyber Monday u tijeku, a Amazonovi dronovi u nastajanju

Black Friday, prvi petak nakon američkog Dana zahvalnosti, označava početak blagdanske kupovne sezone, a sam je obilježen velikim sniženjima. Oni koji ne žele da ih stampedo drugih kupaca pregazi u robnim kućama često se odlučuju svoj pohod na sniženja preseliti online, a na taj način ove je godine potrošeno 1,2 milijarde dolara.

Za dvije godine na Black Friday i Cyber Monday možemo očekivati najezde bespilotnih letjelica (Slika: Amazon Prime Air)
Za dvije godine na Black Friday i Cyber Monday možemo očekivati najezde bespilotnih letjelica. (Slika: Amazon Prime Air)

Black Friday, prvi petak nakon američkog Dana zahvalnosti, označava početak blagdanske kupovne sezone, a sam je obilježen velikim sniženjima. Oni koji ne žele da ih stampedo drugih kupaca pregazi u robnim kućama često se odlučuju svoj pohod na sniženja preseliti online, a na taj način ove je godine potrošeno 1,2 milijarde dolara.

Svoju je kupovinu, prema analitičkoj tvrtki ComScore putem interneta obavilo 66,1 milijun Amerikanaca, a vidljivo je i kako je s desktop i prijenosnih računala u jednom danu ostvaren promet u vrijednosti od 1,198 milijardi dolara, 15 posto više no prošle godine. Ono što u izvještaju ove analitičke tvrtke nije naznačeno je koliko je još transakcija i u kojoj vrijednosti obavljeno preko mobilnih uređaja.

Adobe Digital Index podatci, međutim, pokazuju prodaju u vrijednosti od  1.93 milijarde dolara pri čemu je 15,6 posto  prometa ostvareno preko tableta, a 8,6 posto preko mobilnih telefona. Najveći promet imao Amazon, za kojim su slijedili eBay, Walmart, BestBuy i Target.

Amazon planira dostavu bespilotnim letjelicama

Iako Amazon u svakom slučaju prednjači u broju kupaca i transakcija, njegov osnivač i CEO Jeff Bezos ne sjedi skršenih ruku, već je najavio novi razvoj u Amazonovom poslovanju. Kako javlja Mashable, od 2015. godine dostavu bi unutar 30 minuta od kupovine na kućni prag kupaca trebali dostaviti Amazonovi dronovi, odnosno bespilotne letjelice. Ova je usluga nazvana Amazon Prime Air, a nismo još sigurni jesmo li njome oduševljeni ili prestravljeni.

[youtube]http://youtu.be/98BIu9dpwHU[/youtube]

Danas je pak Cyber Monday, koji je verzija “Crnog Petka” usmjerena na internetsku kupovinu. Prošle je godine na ovaj dan ostvaren promet od 1,46 milijardi dolara, a pretpostavlja se da bi u 2013. godini taj iznos mogao narasti na čak dvije. Hoćete li i sami tomu doprinijeti? 🙂

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.