Black Friday e-kupnja oborila rekorde, Cyber Monday u tijeku, a Amazonovi dronovi u nastajanju

Black Friday e-kupnja oborila rekorde, Cyber Monday u tijeku, a Amazonovi dronovi u nastajanju

Black Friday, prvi petak nakon američkog Dana zahvalnosti, označava početak blagdanske kupovne sezone, a sam je obilježen velikim sniženjima. Oni koji ne žele da ih stampedo drugih kupaca pregazi u robnim kućama često se odlučuju svoj pohod na sniženja preseliti online, a na taj način ove je godine potrošeno 1,2 milijarde dolara.

Za dvije godine na Black Friday i Cyber Monday možemo očekivati najezde bespilotnih letjelica (Slika: Amazon Prime Air)
Za dvije godine na Black Friday i Cyber Monday možemo očekivati najezde bespilotnih letjelica. (Slika: Amazon Prime Air)

Black Friday, prvi petak nakon američkog Dana zahvalnosti, označava početak blagdanske kupovne sezone, a sam je obilježen velikim sniženjima. Oni koji ne žele da ih stampedo drugih kupaca pregazi u robnim kućama često se odlučuju svoj pohod na sniženja preseliti online, a na taj način ove je godine potrošeno 1,2 milijarde dolara.

Svoju je kupovinu, prema analitičkoj tvrtki ComScore putem interneta obavilo 66,1 milijun Amerikanaca, a vidljivo je i kako je s desktop i prijenosnih računala u jednom danu ostvaren promet u vrijednosti od 1,198 milijardi dolara, 15 posto više no prošle godine. Ono što u izvještaju ove analitičke tvrtke nije naznačeno je koliko je još transakcija i u kojoj vrijednosti obavljeno preko mobilnih uređaja.

Adobe Digital Index podatci, međutim, pokazuju prodaju u vrijednosti od  1.93 milijarde dolara pri čemu je 15,6 posto  prometa ostvareno preko tableta, a 8,6 posto preko mobilnih telefona. Najveći promet imao Amazon, za kojim su slijedili eBay, Walmart, BestBuy i Target.

Amazon planira dostavu bespilotnim letjelicama

Iako Amazon u svakom slučaju prednjači u broju kupaca i transakcija, njegov osnivač i CEO Jeff Bezos ne sjedi skršenih ruku, već je najavio novi razvoj u Amazonovom poslovanju. Kako javlja Mashable, od 2015. godine dostavu bi unutar 30 minuta od kupovine na kućni prag kupaca trebali dostaviti Amazonovi dronovi, odnosno bespilotne letjelice. Ova je usluga nazvana Amazon Prime Air, a nismo još sigurni jesmo li njome oduševljeni ili prestravljeni.

[youtube]http://youtu.be/98BIu9dpwHU[/youtube]

Danas je pak Cyber Monday, koji je verzija “Crnog Petka” usmjerena na internetsku kupovinu. Prošle je godine na ovaj dan ostvaren promet od 1,46 milijardi dolara, a pretpostavlja se da bi u 2013. godini taj iznos mogao narasti na čak dvije. Hoćete li i sami tomu doprinijeti? 🙂

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.