@BetaSkroz je prva predstava na svijetu koja se održava uživo i na društvenim mrežama

@BetaSkroz je prva predstava na svijetu koja se održava uživo i na društvenim mrežama

@BetaSkroz naziv je predstave koja je specifična po tome što će se odvijati istovremeno na dvije "fronte" - u jednom zagrebačkom stanu te na društvenim mrežama, konkretno na Twitteru, Instagramu i Soundcloudu. Publika tako ima izbor praćenja predstave iz gledališta ili preko računala, odnosno pametnih telefona. Organizatori tvrde kako će posjetitelji drugačije doživjeti predstavu iz gledališta, a drugačije ako će ju pratiti putem društvenih mreža. Kao pravi Netokrati, očekujemo od vas da izaberete društvene mreže kao način praćenja ;) @BetaSkroz održava se 18. rujna, a Netokracija i Netocratic su medijski pokrovitelji predstave. Pratite @BetaSkroz na Twitteru, Instagramu (korisničko ime: Skroz) i SoundCloudu, a za ulaznice se obratite e-mailom na skroz@skroz.in.

skroz_naslovna
Prva predstava u online i offline svijetu istovremeno

@BetaSkroz naziv je predstave koja je specifična po tome što će se odvijati istovremeno na dvije “fronte” – u jednom zagrebačkom stanu te na društvenim mrežama, konkretno na Twitteru, Instagramu i Soundcloudu. Publika tako ima izbor praćenja predstave iz gledališta ili preko računala, odnosno pametnih telefona. Organizatori tvrde kako će posjetitelji drugačije doživjeti predstavu iz gledališta, a drugačije ako će ju pratiti putem društvenih mreža.

Kao pravi Netokrati, očekujemo od vas da izaberete društvene mreže kao način praćenja 😉

@BetaSkroz održava se 18. rujna, a Netokracija i Netocratic su medijski pokrovitelji predstave. Pratite @BetaSkroz na Twitteru, Instagramu (korisničko ime: Skroz) i SoundCloudu, a za ulaznice se obratite e-mailom na skroz@skroz.in.

Razgovarao sam i sa redateljicom Norom Krstulović, koja pojašnjava što je Skroz.in:

SKROZ je umjetnički kolektiv čiji rad nije ograničen jednim medijem, umjetničkom granom ili žanrom. Riječ je o grupi autora koja timski djeluje bez ostatka (pa otud i ime kolektiva –SKROZ), u situacijama u kojima je autorstvo produkt kolektivnog rada, ili onima u kojima je granicu pojedinačnog autorskog djelovanja nemoguće odrediti.

Osnovale su ga 2005. redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Maja Sviben, a SKROZ danas uključuje veći broj suradnika iz različitih umjetničkih područja te potpisuje niz predstava i performansa poput:‘Brutalno, skroz’, ‘Ponedjeljkom, soba 303′, ‘Pop, skroz’, ‘Tamo i natrag’, ‘Tinta, let i topla voda’, ‘Opera za tri lipe’, ‘TV Skroz’, ‘SKROZ’, te radova u drugim medijima, naročito na internetu. Zato i domena – Skroz.in.

Na ideju o ovakvoj kombinaciji za predstavu, Nora kaže kako im je temelj bila knjiga iz pedesetih godina prošlog stoljeća Ervinga Goffmana naslova Samoprezentiranje u svakodnevnom životu. Taj koncept se kasnije pretvorio u današnje reality-show emisije. Skroz je upravo tada počeo ispitivati može li se i takva kulturna izvedba, predstava, sastojati samo od ljudske interakcije.

Od publike očekuju naravno – najbolje:

Nadamo se, naravno, najboljem. Predstava se ne streama, već je pokušavamo organski izvoditi i u fizičkom prostoru i na servisima koje koristimo, jer kao i spomenuti Goffman vjerujemo da u svakoj ljudskoj interakciji ima nečeg performativnog. @BetaSKroz pokušat će ispitati metode kojima ‘to’ izvedbeno najbolje funkcionira na npr. Twitteru, i to podjednako za izvođače i gledatelje. U tu svrhu razvili smo i poseban interface na kojem će predstavu biti moguće pratiti on-line, no ni on kao ni prisustvo u fizičkom prostoru neće gledateljima dati ‘pravu’ sliku projekta, jer ona ne postoji. Svaka vizura pogleda na predstavu drugačija je i točna, jer kao što nas znanost uči – svaki promatrani sustav mijenja se samom činjenicom da je promatran.

Dakle, 18. rujna na Twitteru, Instagramu (korisničko ime: Skroz) i SoundCloudu pratimo prvu predstavu koja se izvodi i online, ali i u stvarnom životu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Usprkos navikama korisnika, moraju li sve web stranice danas biti iste da bi bile uspješne?

Dođeš u webshop, želiš pronaći točno određen proizvod i automatski kreneš prema gornjem dijelu stranice da upišeš njegov naziv, ali tražilica, kvragu, nije tamo. Zvuči poznato? Danas, na sreću, vjerojatno više ne.

Startupi i poslovanje

Novi direktor IT-ja RBA: IT će prestati biti servis kada budete spremniji na rizike!

Višegodišnje iskustvo rada u IT odjelima financijskog sektora na različitim pozicijama donijelo je Ivanu Knezoviću bogatu perspektivu o digitalnim proizvodima i organizacijskoj kulturi usmjerenoj ka digitalizaciji, kako novi IT direktor RBA planira time upravljati?

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...