Bada - što nudi i isplati li se razvijati za Samsungovu novu mobilnu platformu?

Bada – što nudi i isplati li se razvijati za Samsungovu novu mobilnu platformu?

Na tržište tzv. feature telefona stigao je novi igrač koji bi trebao pomutiti poslovanje još uvijek najvećeg proizvođača telefona na svijetu, Nokije. Naravno, radi se o Samsungu koji je u zagrebačkom hotelu Aristos jučer održao besplatnu radionicu za svoju novu mobilnu platformu, Badu. Samsung brzim rastom diše za vrat Nokiji koja se čini da nema dugoročnu strategiju razvoja pametnih telefona. Dok se u Nokiji bave Symbianom i Ovijem, Samsung se odlučio za Badu. Isplati li se i vama razvijati za novu mobilnu platformu?

Na tržište tzv. feature telefona stigao je novi igrač koji bi trebao pomutiti poslovanje još uvijek najvećeg proizvođača telefona na svijetu, Nokije. Naravno, radi se o Samsungu koji je u zagrebačkom hotelu Aristos jučer održao besplatnu radionicu za svoju novu mobilnu platformu, Badu.

Samsung brzim rastom diše za vrat Nokiji koja se čini da nema dugoročnu strategiju razvoja pametnih telefona. Dok se u Nokiji bave Symbianom i Ovijem, Samsung se odlučio za Badu. Isplati li se i vama razvijati za novu mobilnu platformu?

Općenite informacije o Badi možete naći na međunarodnoj te hrvatskoj web stranici. Poput drugih platformi, Bada pokušava doprijeti do što većeg broja developera te ih navesti na razvoj aplikacija i igara (samo) za njihovu platformu.

Što vam Samsung nudi?

Razvojno okruženje predstavio nam je Cheng Luo, evanđelist Bada platforme iz Samsunga UK.  Sam razvoj radi se pomoću Bada SDK koji možete besplatno preuzeti.

SDK je temeljen na planetarno popularnom Eclipseu, ali na žalost dostupan samo za Windows. Linuksaši i Macovci, nemate sreće osim ako ne virtualizirate.

Jezik u kojem se razvija je C++. Kako bi izvršavanje mobilnih aplikacija teklo što glađe, iz razvojnog dijela izbačeno je upravljanje exceptionima, što vam donekle može komplicirati život prilikom razvoja. No, s druge strane, Samsung se potrudio i omogućio korištenje serverskih usluga (Amazon) i njihovu jednostavnu integraciju u mobilne aplikacije.

Korištenje društvenih mreža je također olakšano. Naime, pripremljen je API koji se obraća Twitteru, Facebooku i drugim mrežama, koji možete iskoristiti u vlastitim aplikacijama. Za višejezičnost se brinu jezični paketi koje odabirete u postavkama telefona.

Detalje C++ inačice koju podržava Bada objasnio je gospodin Pawel Koziol iz Samsungovog R&D odjela iz Poljske. S obzirom na programske jezike poput Jave koji sadrže automatski garbage collection, a koji nije dostupan prilikom izvršavanja aplikacija na Badi, nekoliko je puta posebno naglašeno da treba voditi računa o korištenju memorije.

Belizar Zečić upoznao je sudionike sa Samsungom u Hrvatskoj i svijetu.

Bada klase koriste two phase construction logiku, no primitivnije klase poput stringova zadržale su jednostavno kreiranje. Prilikom pokretanja i završavanja rada aplikacije moguće je spremiti podatke o trenutnom stanju u Appregistry. Nadajmo se da se ne radi o dijeljenom modelu, te da intenzivno korištenje velikog broja aplikacija neće usporiti rad uređaja. Bitno je što se UI objekti ne smiju koristiti prilikom zaustavljanja rada aplikacije jer ih sustav sam uništava prije iniciranja metode OnAppTerminating.

Prodaja aplikacija i developer program

Velika vam je prednost kao domaćem developeru što već možete prodavati aplikacije te što je developer program besplatan. Jedino što će vam produžiti rok zarade je verifikacija aplikacije od sedam dana, pri čemu su ograničenja slična konkurenciji i nema iznenađenja.

Samsunov Wave zasad je jedini Bada uređaj na tržištu...

S obzirom na veliku konkurenciju u broju aplikacija na iOS, Android i Symbian platformama, razvoj Bada aplikacija mogao bi biti lukrativan posao. Trenutna brojka od oko 4 tisuće aplikacija dostupnih za Wave čini se smiješnom u usporedbi s više od 100 tisuća za Android uređaje ili 300 tisuća za iOS uređaje, no, daje određenu nadu developerima. Infinum je s aplikacijom Bada Sports već krenuo ulaskom u Samsungov Developers Challenge.

U pauzama se mogao isprobati Samsungov Wave.

Za pokoravanje domaćeg tržišta i zaradu od lokaliziranih aplikacija, na žalost, morati ćemo pričekati do prvog kvartala 2011. godine kada ćemo napokon i u Hrvatskoj moći kupovati aplikacije. No, to nas ne spriječava da razvijamo aplikacije za strana tržišta, zar ne?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.