Bada - što nudi i isplati li se razvijati za Samsungovu novu mobilnu platformu?

Bada – što nudi i isplati li se razvijati za Samsungovu novu mobilnu platformu?

Na tržište tzv. feature telefona stigao je novi igrač koji bi trebao pomutiti poslovanje još uvijek najvećeg proizvođača telefona na svijetu, Nokije. Naravno, radi se o Samsungu koji je u zagrebačkom hotelu Aristos jučer održao besplatnu radionicu za svoju novu mobilnu platformu, Badu. Samsung brzim rastom diše za vrat Nokiji koja se čini da nema dugoročnu strategiju razvoja pametnih telefona. Dok se u Nokiji bave Symbianom i Ovijem, Samsung se odlučio za Badu. Isplati li se i vama razvijati za novu mobilnu platformu?

Na tržište tzv. feature telefona stigao je novi igrač koji bi trebao pomutiti poslovanje još uvijek najvećeg proizvođača telefona na svijetu, Nokije. Naravno, radi se o Samsungu koji je u zagrebačkom hotelu Aristos jučer održao besplatnu radionicu za svoju novu mobilnu platformu, Badu.

Samsung brzim rastom diše za vrat Nokiji koja se čini da nema dugoročnu strategiju razvoja pametnih telefona. Dok se u Nokiji bave Symbianom i Ovijem, Samsung se odlučio za Badu. Isplati li se i vama razvijati za novu mobilnu platformu?

Općenite informacije o Badi možete naći na međunarodnoj te hrvatskoj web stranici. Poput drugih platformi, Bada pokušava doprijeti do što većeg broja developera te ih navesti na razvoj aplikacija i igara (samo) za njihovu platformu.

Što vam Samsung nudi?

Razvojno okruženje predstavio nam je Cheng Luo, evanđelist Bada platforme iz Samsunga UK.  Sam razvoj radi se pomoću Bada SDK koji možete besplatno preuzeti.

SDK je temeljen na planetarno popularnom Eclipseu, ali na žalost dostupan samo za Windows. Linuksaši i Macovci, nemate sreće osim ako ne virtualizirate.

Jezik u kojem se razvija je C++. Kako bi izvršavanje mobilnih aplikacija teklo što glađe, iz razvojnog dijela izbačeno je upravljanje exceptionima, što vam donekle može komplicirati život prilikom razvoja. No, s druge strane, Samsung se potrudio i omogućio korištenje serverskih usluga (Amazon) i njihovu jednostavnu integraciju u mobilne aplikacije.

Korištenje društvenih mreža je također olakšano. Naime, pripremljen je API koji se obraća Twitteru, Facebooku i drugim mrežama, koji možete iskoristiti u vlastitim aplikacijama. Za višejezičnost se brinu jezični paketi koje odabirete u postavkama telefona.

Detalje C++ inačice koju podržava Bada objasnio je gospodin Pawel Koziol iz Samsungovog R&D odjela iz Poljske. S obzirom na programske jezike poput Jave koji sadrže automatski garbage collection, a koji nije dostupan prilikom izvršavanja aplikacija na Badi, nekoliko je puta posebno naglašeno da treba voditi računa o korištenju memorije.

Belizar Zečić upoznao je sudionike sa Samsungom u Hrvatskoj i svijetu.

Bada klase koriste two phase construction logiku, no primitivnije klase poput stringova zadržale su jednostavno kreiranje. Prilikom pokretanja i završavanja rada aplikacije moguće je spremiti podatke o trenutnom stanju u Appregistry. Nadajmo se da se ne radi o dijeljenom modelu, te da intenzivno korištenje velikog broja aplikacija neće usporiti rad uređaja. Bitno je što se UI objekti ne smiju koristiti prilikom zaustavljanja rada aplikacije jer ih sustav sam uništava prije iniciranja metode OnAppTerminating.

Prodaja aplikacija i developer program

Velika vam je prednost kao domaćem developeru što već možete prodavati aplikacije te što je developer program besplatan. Jedino što će vam produžiti rok zarade je verifikacija aplikacije od sedam dana, pri čemu su ograničenja slična konkurenciji i nema iznenađenja.

Samsunov Wave zasad je jedini Bada uređaj na tržištu...

S obzirom na veliku konkurenciju u broju aplikacija na iOS, Android i Symbian platformama, razvoj Bada aplikacija mogao bi biti lukrativan posao. Trenutna brojka od oko 4 tisuće aplikacija dostupnih za Wave čini se smiješnom u usporedbi s više od 100 tisuća za Android uređaje ili 300 tisuća za iOS uređaje, no, daje određenu nadu developerima. Infinum je s aplikacijom Bada Sports već krenuo ulaskom u Samsungov Developers Challenge.

U pauzama se mogao isprobati Samsungov Wave.

Za pokoravanje domaćeg tržišta i zaradu od lokaliziranih aplikacija, na žalost, morati ćemo pričekati do prvog kvartala 2011. godine kada ćemo napokon i u Hrvatskoj moći kupovati aplikacije. No, to nas ne spriječava da razvijamo aplikacije za strana tržišta, zar ne?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.