Backend Developer: A što on radi po cijele dane?

Backend Developer: A što on radi po cijele dane?

Ako vam svijet programiranja nije previše blizak, možda i ne znate kakvih sve vrsta programera ima i čime se oni zapravo bave. Kao što smo prije nekoliko mjeseci pokazali što to radi jedan Traffic Manager, danas objašnjavamo što je to zapravo Backend Developer. U tome nam je pomogao Petar Sambolek iz tvrtke Inchoo, koji pojašnjava kako se postaje "bekendaš", i to u tvrtki koja se specijalizirala za e-commerce rješenja, te kako izgleda jedan njegov tipični radni dan.

Na pitanje iz naslova odgovara Petar Sambolek, backend developer u tvrtki Inchoo.
Na pitanje iz naslova odgovara Petar Sambolek, Backend Developer (naravno) u tvrtki Inchoo.

Ako vam svijet programiranja nije previše blizak, možda i ne znate kakvih sve vrsta programera ima i čime se oni zapravo bave. Kao što smo prije nekoliko mjeseci pokazali što to radi jedan Traffic Manager, danas objašnjavamo što je to zapravo Backend Developer. U tome nam je pomogao Petar Sambolek iz tvrtke Inchoo, koji pojašnjava kako se postaje “bekendaš”, i to u tvrtki koja se specijalizirala za e-commerce rješenja, te kako izgleda jedan njegov tipični radni dan.

I, dakle, što to radi Backend Developer?

Biti Backend Developer podrazumijeva rad na arhitekturi i logici sustava. Backend bi na internetskim stranicama bio sve ono što ne vidite, a nužno je za osnovni rad same stranice. Za usporedbu, stranica je kao hrana koju naručiš u restoranu, gdje je Frontend konobar koji donosi hranu, a Backend je chef koji ju je napravio. To uključuje velik opseg znanja različitih tehnologija i arhitektualnih principa. U Inchoou, Backend Developer smišlja najbolje načine za implementaciju klijentskih zahtjeva u Magento sustav, koje zatim izvršava. Cilj je udovoljiti zahtjevima, uz uvjet da dodani kod ne utječe na brzinu internetske trgovine, što zna biti vrlo izazovno.

Kako se postaje Backend Developer u e-commerce tvrtki?

Za sada postoji malen broj edukacija za rad na e-commerce sustavima, tako da se sve svodi na samostalni rad i učenje. Za početak potrebno je iskustvo u PHP, MySQL, Javascript jezicima, osnovno znanje HTML-a, dok je poznavanje Zend frameworka veliki plus, jer uvelike olakšava shvaćanje arhitekture samog Magento sustava. Razumjeti kako e-commerce sustav radi je težak zadatak za svakoga tko se prije nije susreo s time. Kako biste shvatili kako je Magento velik, zamislite samo nešto što u pozadini ima preko 300 SQL tablica i više od 10000 datoteka.

Kakve tvrtke imaju potrebu za takvom vrstom posla?

Sa znanjem Backend Developera, raditi se može u bilo kojoj tvrtki koja se bavi razvojem web stranica, dok bi, zbog specifičnog znanja izrade web trgovina, Backend Developer bio odličan kandidat za rad u tvrtkama čija je primarna djelatnost izrada web shopova.

Kako si došao do trenutnog radnog mjesta?

Uz studiranje, radio sam razne studentske poslove, dok bih u slobodno vrijeme učio o web tehnologijama, čitao novosti i radio male projekte za svoj gušt. Kako se moje vrijeme na fakultetu bližilo kraju, počeo sam tražiti posao. U to vrijeme, Inchoo je objavio oglas za Backend Developera te sam se odlučio prijaviti. Nakon samog razgovora na koji sam bio pozvan, shvatio sam na kojim sam područjima slab, odnosno na koje stvari nisam posebno obraćao pozornost, a bitne su. Nakon što sam došao kući, popisao sam sve stvari koje sam mislio da su važne, počevši od osnova, sve do razine koja je, po mom mišljenju, bila potrebna da bih počeo raditi u tvrtki kao developer. Odvojio sam vremena i prošao kroz sve stavke, jednu po jednu, bez obzira koliko se one lakima činile. Srećom, daljnji proces selekcije zahtijevao je izradu male aplikacije koja bi pokazala znanje koje se nije moglo pokazati usmenim putem, tako da se moj trud isplatio te sam bio primljen na poziciju Backend Developera. No, tu nije kraj, jer je potrebno poznavati rad specifičnog sustava kao što je Magento. Zbog manjka kadra koji je prije zaposlenja radio s e-commerce sustavima, Inchoo radi in-house edukaciju, gdje iskusni developeri pokazuju kako sustav radi i otvoreni su za sva pitanja.

Kako izgleda tvoj tipični radni dan?

Dan uvijek započinje kavom i čašicom razgovora u hodniku – i to je u biti jedina konstanta. Svaki dan je drastično drukčiji, jer su projekti koje radimo veoma izazovni. Kao Backend Developer, moraš misliti na velik broj faktora kako bi odradio posao do kraja i bez greške. Naravno, sve se na kraju svodi na programiranje, ali tu također ima mnogo planiranja, komunikacije s klijentima, drugim timovima i tvrtkama. Uz sve to, uvijek se nađe vremena za neku edukaciju i druženje te učenje kao neizostavan dio posla. Rasprave na hodniku, gdje teme variraju od vremena vani do estetskih operacija, a povremeno igranje ping-ponga protiv kolega, neizostavan su dio posla.

Posao je zanimljiv i preporučio bih svakome tko ima imalo afiniteta prema IT-u da se okuša u programiranju. Još ako imate sreće i završite okruženi zanimljivim i prijateljski raspoloženim ljudima, nećete ni imati osjećaj da radite.

A ako se nađete u blizini Osijeka u srijedu, 4. lipnja, Petra, kao i njegove kolege, možete upoznati u njihovom prirodnom okruženju na Inchoo Open Dayu.

Komentari

 1. anonimus

  anonimus

  29. 05. 2014. u 5:28 pm Odgovori

  Ovo da je frontendas konobar mi nije leglo, govori koliko mladi gospodin malo zna o modernom webu. Frontend ima izazova isto kao i backend a ostalo je na osobi. Ako nekog zanima, ovaj komentar je napisao backendas.

   • Davor

    Davor

    30. 05. 2014. u 7:03 am Odgovori

    Što ste se zapjenili oko te usporedbe? Da nema konobara koji vam zna preporučiti specijalitete i jela prema vašem ukusu, namjestiti stol da je čist, lijep i funkcionalan, osigurati intimnu atmosferu i znati koje vino ide uz koji okus, džabe vam dobra hrana. Svi znamo koliko je dobra usluga važna i da je svaki gost drugačiji i tu je snaga konobara. Mislim da nije bila namjera degradirati frontend, nego čisto dati pojednostavljenu usporedbu bez tehničkih sranj*.

    A da je izazovno raditi i frontend i backend u modernom webu, to je. Nitko to ne osporava.

    • plunker

     plunker

     30. 05. 2014. u 1:35 pm Odgovori

     nije isto jer kad kažeš “chef” ljudi generalno pomisle na facu koja zna dobro kuhat, a kad kažeš konobar pomisle na osobu koja ne može radit nešto bolje pa eto – konobari..

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   30. 05. 2014. u 8:16 am Odgovori

   Pozdrav, Mirko (i ostali). Tekst je osnovan, namijenjen onima koji bi se možda tek upuštali u svijet programiranja ili s programiranjem nemaju nikakve veze (ali će možda jednom surađivati s developerima). Zbog toga se nije išlo u dubinu toga što zapravo backend developer radi, isto kao što nismo išli u dubinu s opisom radnog mjesta traffic managera. Ako si upućen u posao backendaša – članak nije namijenjen tebi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Novost

Hakirani profili Applea, Ubera, Jeffa Bezosa… U sklopu Bitcoin prijevare

Među pogođenim profilima, putem kojih prevaranti pokušavaju izmamiti od pratitelja da im se pošalju kriptovalute, uz obećanje da će svaku zaprimljenu pošiljku vratiti natrag poduplanu, našla su se mnoga poznata i verificirana lica, ali i “obični” profili. Odlučio sam vratiti zajednici. Svi bitcoini poslani na moju adresu bit će vraćeni u duplom iznosu. Radit ću […]

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...