Backend Developer: A što on radi po cijele dane?

Backend Developer: A što on radi po cijele dane?

Ako vam svijet programiranja nije previše blizak, možda i ne znate kakvih sve vrsta programera ima i čime se oni zapravo bave. Kao što smo prije nekoliko mjeseci pokazali što to radi jedan Traffic Manager, danas objašnjavamo što je to zapravo Backend Developer. U tome nam je pomogao Petar Sambolek iz tvrtke Inchoo, koji pojašnjava kako se postaje "bekendaš", i to u tvrtki koja se specijalizirala za e-commerce rješenja, te kako izgleda jedan njegov tipični radni dan.

Na pitanje iz naslova odgovara Petar Sambolek, backend developer u tvrtki Inchoo.
Na pitanje iz naslova odgovara Petar Sambolek, Backend Developer (naravno) u tvrtki Inchoo.

Ako vam svijet programiranja nije previše blizak, možda i ne znate kakvih sve vrsta programera ima i čime se oni zapravo bave. Kao što smo prije nekoliko mjeseci pokazali što to radi jedan Traffic Manager, danas objašnjavamo što je to zapravo Backend Developer. U tome nam je pomogao Petar Sambolek iz tvrtke Inchoo, koji pojašnjava kako se postaje “bekendaš”, i to u tvrtki koja se specijalizirala za e-commerce rješenja, te kako izgleda jedan njegov tipični radni dan.

I, dakle, što to radi Backend Developer?

Biti Backend Developer podrazumijeva rad na arhitekturi i logici sustava. Backend bi na internetskim stranicama bio sve ono što ne vidite, a nužno je za osnovni rad same stranice. Za usporedbu, stranica je kao hrana koju naručiš u restoranu, gdje je Frontend konobar koji donosi hranu, a Backend je chef koji ju je napravio. To uključuje velik opseg znanja različitih tehnologija i arhitektualnih principa. U Inchoou, Backend Developer smišlja najbolje načine za implementaciju klijentskih zahtjeva u Magento sustav, koje zatim izvršava. Cilj je udovoljiti zahtjevima, uz uvjet da dodani kod ne utječe na brzinu internetske trgovine, što zna biti vrlo izazovno.

Kako se postaje Backend Developer u e-commerce tvrtki?

Za sada postoji malen broj edukacija za rad na e-commerce sustavima, tako da se sve svodi na samostalni rad i učenje. Za početak potrebno je iskustvo u PHP, MySQL, Javascript jezicima, osnovno znanje HTML-a, dok je poznavanje Zend frameworka veliki plus, jer uvelike olakšava shvaćanje arhitekture samog Magento sustava. Razumjeti kako e-commerce sustav radi je težak zadatak za svakoga tko se prije nije susreo s time. Kako biste shvatili kako je Magento velik, zamislite samo nešto što u pozadini ima preko 300 SQL tablica i više od 10000 datoteka.

Kakve tvrtke imaju potrebu za takvom vrstom posla?

Sa znanjem Backend Developera, raditi se može u bilo kojoj tvrtki koja se bavi razvojem web stranica, dok bi, zbog specifičnog znanja izrade web trgovina, Backend Developer bio odličan kandidat za rad u tvrtkama čija je primarna djelatnost izrada web shopova.

Kako si došao do trenutnog radnog mjesta?

Uz studiranje, radio sam razne studentske poslove, dok bih u slobodno vrijeme učio o web tehnologijama, čitao novosti i radio male projekte za svoj gušt. Kako se moje vrijeme na fakultetu bližilo kraju, počeo sam tražiti posao. U to vrijeme, Inchoo je objavio oglas za Backend Developera te sam se odlučio prijaviti. Nakon samog razgovora na koji sam bio pozvan, shvatio sam na kojim sam područjima slab, odnosno na koje stvari nisam posebno obraćao pozornost, a bitne su. Nakon što sam došao kući, popisao sam sve stvari koje sam mislio da su važne, počevši od osnova, sve do razine koja je, po mom mišljenju, bila potrebna da bih počeo raditi u tvrtki kao developer. Odvojio sam vremena i prošao kroz sve stavke, jednu po jednu, bez obzira koliko se one lakima činile. Srećom, daljnji proces selekcije zahtijevao je izradu male aplikacije koja bi pokazala znanje koje se nije moglo pokazati usmenim putem, tako da se moj trud isplatio te sam bio primljen na poziciju Backend Developera. No, tu nije kraj, jer je potrebno poznavati rad specifičnog sustava kao što je Magento. Zbog manjka kadra koji je prije zaposlenja radio s e-commerce sustavima, Inchoo radi in-house edukaciju, gdje iskusni developeri pokazuju kako sustav radi i otvoreni su za sva pitanja.

Kako izgleda tvoj tipični radni dan?

Dan uvijek započinje kavom i čašicom razgovora u hodniku – i to je u biti jedina konstanta. Svaki dan je drastično drukčiji, jer su projekti koje radimo veoma izazovni. Kao Backend Developer, moraš misliti na velik broj faktora kako bi odradio posao do kraja i bez greške. Naravno, sve se na kraju svodi na programiranje, ali tu također ima mnogo planiranja, komunikacije s klijentima, drugim timovima i tvrtkama. Uz sve to, uvijek se nađe vremena za neku edukaciju i druženje te učenje kao neizostavan dio posla. Rasprave na hodniku, gdje teme variraju od vremena vani do estetskih operacija, a povremeno igranje ping-ponga protiv kolega, neizostavan su dio posla.

Posao je zanimljiv i preporučio bih svakome tko ima imalo afiniteta prema IT-u da se okuša u programiranju. Još ako imate sreće i završite okruženi zanimljivim i prijateljski raspoloženim ljudima, nećete ni imati osjećaj da radite.

A ako se nađete u blizini Osijeka u srijedu, 4. lipnja, Petra, kao i njegove kolege, možete upoznati u njihovom prirodnom okruženju na Inchoo Open Dayu.

ponuda

Komentari

 1. anonimus

  anonimus

  29. 05. 2014. u 5:28 pm Odgovori

  Ovo da je frontendas konobar mi nije leglo, govori koliko mladi gospodin malo zna o modernom webu. Frontend ima izazova isto kao i backend a ostalo je na osobi. Ako nekog zanima, ovaj komentar je napisao backendas.

   • Davor

    Davor

    30. 05. 2014. u 7:03 am Odgovori

    Što ste se zapjenili oko te usporedbe? Da nema konobara koji vam zna preporučiti specijalitete i jela prema vašem ukusu, namjestiti stol da je čist, lijep i funkcionalan, osigurati intimnu atmosferu i znati koje vino ide uz koji okus, džabe vam dobra hrana. Svi znamo koliko je dobra usluga važna i da je svaki gost drugačiji i tu je snaga konobara. Mislim da nije bila namjera degradirati frontend, nego čisto dati pojednostavljenu usporedbu bez tehničkih sranj*.

    A da je izazovno raditi i frontend i backend u modernom webu, to je. Nitko to ne osporava.

    • plunker

     plunker

     30. 05. 2014. u 1:35 pm Odgovori

     nije isto jer kad kažeš “chef” ljudi generalno pomisle na facu koja zna dobro kuhat, a kad kažeš konobar pomisle na osobu koja ne može radit nešto bolje pa eto – konobari..

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   30. 05. 2014. u 8:16 am Odgovori

   Pozdrav, Mirko (i ostali). Tekst je osnovan, namijenjen onima koji bi se možda tek upuštali u svijet programiranja ili s programiranjem nemaju nikakve veze (ali će možda jednom surađivati s developerima). Zbog toga se nije išlo u dubinu toga što zapravo backend developer radi, isto kao što nismo išli u dubinu s opisom radnog mjesta traffic managera. Ako si upućen u posao backendaša – članak nije namijenjen tebi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.