Škole programiranja: Prijelaz od fakulteta do prvog posla

Škole programiranja domaćih tvrtki jer fakultet ipak nije dovoljan…

Iako ih nema ni približno dovoljno, uzevši u obzir potrebe domaćih IT tvrtki, studenti koji izlaze s tehničkih fakulteta većinom nemaju dovoljno praktičnih znanja koje traže njihovi potencijalni poslodavci. Tomu je pokušala doskočiti domaća tvrtka Axilis koja je proteklih pet tjedana organizirala besplatne edukacije o JavaScriptu. Više o samoj školi i koliko ovakve edukacije mogu pomoći mladim developerima u usavršavanju i pronalasku budućeg posla, ispričao nam je Axilisov Petar Kovačević, ali i sami polaznici edukacije.

Petar objašnjava kako su polaznici edukacije krenuli od osnova JavaScripta do korištenja Node platforme i Reacta.

Iako ih nema ni približno dovoljno, uzevši u obzir potrebe domaćih IT tvrtki, studenti koji izlaze s tehničkih fakulteta većinom nemaju dovoljno praktičnih znanja koje traže njihovi potencijalni poslodavci. Bez uplitanja u rasprave čija je to krivica, od države pa do osobne odgovornosti svakog pojedinog studenta, tvrtke preuzimaju stvar u svoje ruke i same obrazuju kadar koji im treba.

U SAD-u su već neko vrijeme popularni bootcampovi za programiranje u trajanju od dva do tri mjeseca, a slična praksa postaje sve prihvaćenija i kod nas. Tako je Infinum baš najavio svoju drugu ljetnu školu izrade aplikacija, a prošli vikend završila je i škola JavaScripta koju je organizirala domaća tvrtka Axilis. Govoreći o razlozima pokretanja škole, Axilisov Petar Kovačević naglašava kako se upravo JavaScript zahvaljujući dominaciji weba kao platforme čiji je kritičan dio, proširio na gotovo sve platforme i uređaje.

Znanje JavaScripta i pripadajućih tehnologija vrlo je tražena vještina, što znači i vrlo plodne mogućnosti za zapošljavanje jednog dana. Nažalost, osim na vlastitu inicijativu, studenti se tijekom studija vjerojatno neće susresti s konkretnim znanjima na tom području, barem ne u onoj mjeri u kojoj bismo svi mi to htjeli. To je gorući problem, kako nama, tako i ostalim poslodavcima.

Buđenje inženjerske intuicije

Polaznici su na prvoj radionici krenuli s osnovama JavaScripta jer, kako Petar objašnjava, malo tko je od njih mogao u početku reći da savršeno vlada konceptima i zamkama JavaScripta, tako da je sadržaj bio koristan i za početnike, ali i JavaScript veterane. Uz to, polaznici su obrađivali novi ES2015 standard JavaScripta, ali su se bavili i izradom poslužiteljskih aplikacija i Node platformom te izradom web klijenata s Reactom.

No, ideja ih nije bila naučiti samo alate JavaScripta.

Ideja je bila kroz radionice probuditi i inženjersku intuiciju u polaznicima, približiti im realne probleme i scenarije što smo, nadam se, i uspjeli, što kroz zadatke na radionicama, što kroz završni projekt. I naravno, osim upotpunjavanja teorijskih znanja studentima, nadamo se da će sve ovo potaknuti trend edukacija koji će na kraju biti od pomoći svim firmama koje se bave razvojem softvera.

Fakultetsko znanje je super, ali…

javascript_axilis_skola_3
Više od 200 prijava za JavaScript školu pokazuje interes za dodatnom edukacijom i usavršavanjem.

Školu je prošlo 15 polaznika, a jedan od preduvjeta uz visoku razinu motivacije bilo je i osnovno znanje programiranja. No zanimljivo je kako je stiglo više od 200 prijava.  Iznenađuje li ovako veliko zanimanje?

To je probilo sva očekivanja. Jako nam je teško bilo napraviti selekciju jer je to značilo da smo morali odbiti puno kvalitetnih kandidata. Ali sve te prijave jasno pokazuju da postoji želja za znanjem i da su ljudi svjesni kako je potrebno uložiti dodatnog rada uz fakultet kako bi se postigla konkurentnost na tržištu.

Često se spominje kako mladi izlaze s fakulteta s nedovoljno praktičnog znanja, a Petar o tome kaže kako studiji poput FER-a studentima daju jaku teorijsku podlogu što nije loše jer takvi studenti brže i kvalitetnije savladavaju nove tehnologije i koncepte.

Ali bitno je biti umjeren, postići odgovarajući omjer prakse i teorije kako bi studenti već na samom izlasku s fakulteta bili spremni raditi konkretan posao. No tehnologije, potrebna znanja i vještine mijenjaju se iz dana u dan i fakulteti tu mogu biti poprilično tromi.

Nas gura tržište, moramo biti konkurentni i u toku s vremenom, pa vrlo rano postajemo kompetentni da prenesemo ta znanja na studente. Tako da, mislim da su edukacije poput ove škole vrlo važan element u cjelokupnoj priči građenja educiranog i sposobnog kadra.

A što o učenju JavaScripta kažu polaznici?

axilis_skola_js_5
U Axilisu kažu kako nema razloga da dogodine ne otvare vrata neke nove JavaScript škole.

Kako mi je Petar objasnio, profil polaznika bio je raznolik. Iako su većinom bili FER-ovci poput Brune Anđelić, studentice preddiplomskog studija, bilo je i onih koji u programiranju mobilnih i web aplikacije vide nastavak svoje karijere, iako su primjerice diplomirali građevinu, poput Ivana Ivičeka.

Kao finalistica ovogodišnjeg App Start Contesta, Bruna kaže kako je alate o kojima je učila proteklih tjedana poznavala od prije, no da ih je tek na edukaciji naučila koristiti na pravi način.

Na svakom predavanju sam naučila puno toga i što je najvažnije obradili su se svi osnovni koncepti svakog jezika. Kada se to zna lako je dalje nadograđivati znanje. Mislim da je to taman taj prijelaz koji je potreban od načina rada koji imamo na fakultetu i čiste prepuštenosti samom sebi. 

S druge strane, Ivan ističe:

Ovakve škole su vrlo dobre za pronalazak budućeg posla jer se dolazi u kontakt s konkretnom tvrtkom, ljudima koji rade u toj struci te ostvareni kontakti mogu olakšati samo zapošljavanje.

U budućnosti i nove edukacije

Velik broj prijava svakako je pokazatelj da ne nedostaje interesa za dodatne edukacije i učenje programiranja. Hoće li Axilis uskoro organizirati novu školu programiranja? Petar za kraj kaže:

Mi smo i više nego zadovoljni iskustvom koje smo stekli organiziranjem škole, ali i njezinim rezultatima na samom kraju. Tako da definitivno u planu imamo nastaviti s organizacijom sličnih sadržaja i u budućnosti. Jedna od primarnih stvari kojom se bavimo u Axilisu je razvoj aplikacija za mobilne platforme, tako da je i to možda smjer u kojem bi iduća škola mogla krenuti. Ali do godine, nema razloga da ponovno ne otvorimo vrata neke nove JavaScript škole.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?