Škole programiranja: Prijelaz od fakulteta do prvog posla

Škole programiranja domaćih tvrtki jer fakultet ipak nije dovoljan…

Iako ih nema ni približno dovoljno, uzevši u obzir potrebe domaćih IT tvrtki, studenti koji izlaze s tehničkih fakulteta većinom nemaju dovoljno praktičnih znanja koje traže njihovi potencijalni poslodavci. Tomu je pokušala doskočiti domaća tvrtka Axilis koja je proteklih pet tjedana organizirala besplatne edukacije o JavaScriptu. Više o samoj školi i koliko ovakve edukacije mogu pomoći mladim developerima u usavršavanju i pronalasku budućeg posla, ispričao nam je Axilisov Petar Kovačević, ali i sami polaznici edukacije.

Petar objašnjava kako su polaznici edukacije krenuli od osnova JavaScripta do korištenja Node platforme i Reacta.

Iako ih nema ni približno dovoljno, uzevši u obzir potrebe domaćih IT tvrtki, studenti koji izlaze s tehničkih fakulteta većinom nemaju dovoljno praktičnih znanja koje traže njihovi potencijalni poslodavci. Bez uplitanja u rasprave čija je to krivica, od države pa do osobne odgovornosti svakog pojedinog studenta, tvrtke preuzimaju stvar u svoje ruke i same obrazuju kadar koji im treba.

U SAD-u su već neko vrijeme popularni bootcampovi za programiranje u trajanju od dva do tri mjeseca, a slična praksa postaje sve prihvaćenija i kod nas. Tako je Infinum baš najavio svoju drugu ljetnu školu izrade aplikacija, a prošli vikend završila je i škola JavaScripta koju je organizirala domaća tvrtka Axilis. Govoreći o razlozima pokretanja škole, Axilisov Petar Kovačević naglašava kako se upravo JavaScript zahvaljujući dominaciji weba kao platforme čiji je kritičan dio, proširio na gotovo sve platforme i uređaje.

Znanje JavaScripta i pripadajućih tehnologija vrlo je tražena vještina, što znači i vrlo plodne mogućnosti za zapošljavanje jednog dana. Nažalost, osim na vlastitu inicijativu, studenti se tijekom studija vjerojatno neće susresti s konkretnim znanjima na tom području, barem ne u onoj mjeri u kojoj bismo svi mi to htjeli. To je gorući problem, kako nama, tako i ostalim poslodavcima.

Buđenje inženjerske intuicije

Polaznici su na prvoj radionici krenuli s osnovama JavaScripta jer, kako Petar objašnjava, malo tko je od njih mogao u početku reći da savršeno vlada konceptima i zamkama JavaScripta, tako da je sadržaj bio koristan i za početnike, ali i JavaScript veterane. Uz to, polaznici su obrađivali novi ES2015 standard JavaScripta, ali su se bavili i izradom poslužiteljskih aplikacija i Node platformom te izradom web klijenata s Reactom.

No, ideja ih nije bila naučiti samo alate JavaScripta.

Ideja je bila kroz radionice probuditi i inženjersku intuiciju u polaznicima, približiti im realne probleme i scenarije što smo, nadam se, i uspjeli, što kroz zadatke na radionicama, što kroz završni projekt. I naravno, osim upotpunjavanja teorijskih znanja studentima, nadamo se da će sve ovo potaknuti trend edukacija koji će na kraju biti od pomoći svim firmama koje se bave razvojem softvera.

Fakultetsko znanje je super, ali…

javascript_axilis_skola_3
Više od 200 prijava za JavaScript školu pokazuje interes za dodatnom edukacijom i usavršavanjem.

Školu je prošlo 15 polaznika, a jedan od preduvjeta uz visoku razinu motivacije bilo je i osnovno znanje programiranja. No zanimljivo je kako je stiglo više od 200 prijava.  Iznenađuje li ovako veliko zanimanje?

To je probilo sva očekivanja. Jako nam je teško bilo napraviti selekciju jer je to značilo da smo morali odbiti puno kvalitetnih kandidata. Ali sve te prijave jasno pokazuju da postoji želja za znanjem i da su ljudi svjesni kako je potrebno uložiti dodatnog rada uz fakultet kako bi se postigla konkurentnost na tržištu.

Često se spominje kako mladi izlaze s fakulteta s nedovoljno praktičnog znanja, a Petar o tome kaže kako studiji poput FER-a studentima daju jaku teorijsku podlogu što nije loše jer takvi studenti brže i kvalitetnije savladavaju nove tehnologije i koncepte.

Ali bitno je biti umjeren, postići odgovarajući omjer prakse i teorije kako bi studenti već na samom izlasku s fakulteta bili spremni raditi konkretan posao. No tehnologije, potrebna znanja i vještine mijenjaju se iz dana u dan i fakulteti tu mogu biti poprilično tromi.

Nas gura tržište, moramo biti konkurentni i u toku s vremenom, pa vrlo rano postajemo kompetentni da prenesemo ta znanja na studente. Tako da, mislim da su edukacije poput ove škole vrlo važan element u cjelokupnoj priči građenja educiranog i sposobnog kadra.

A što o učenju JavaScripta kažu polaznici?

axilis_skola_js_5
U Axilisu kažu kako nema razloga da dogodine ne otvare vrata neke nove JavaScript škole.

Kako mi je Petar objasnio, profil polaznika bio je raznolik. Iako su većinom bili FER-ovci poput Brune Anđelić, studentice preddiplomskog studija, bilo je i onih koji u programiranju mobilnih i web aplikacije vide nastavak svoje karijere, iako su primjerice diplomirali građevinu, poput Ivana Ivičeka.

Kao finalistica ovogodišnjeg App Start Contesta, Bruna kaže kako je alate o kojima je učila proteklih tjedana poznavala od prije, no da ih je tek na edukaciji naučila koristiti na pravi način.

Na svakom predavanju sam naučila puno toga i što je najvažnije obradili su se svi osnovni koncepti svakog jezika. Kada se to zna lako je dalje nadograđivati znanje. Mislim da je to taman taj prijelaz koji je potreban od načina rada koji imamo na fakultetu i čiste prepuštenosti samom sebi. 

S druge strane, Ivan ističe:

Ovakve škole su vrlo dobre za pronalazak budućeg posla jer se dolazi u kontakt s konkretnom tvrtkom, ljudima koji rade u toj struci te ostvareni kontakti mogu olakšati samo zapošljavanje.

U budućnosti i nove edukacije

Velik broj prijava svakako je pokazatelj da ne nedostaje interesa za dodatne edukacije i učenje programiranja. Hoće li Axilis uskoro organizirati novu školu programiranja? Petar za kraj kaže:

Mi smo i više nego zadovoljni iskustvom koje smo stekli organiziranjem škole, ali i njezinim rezultatima na samom kraju. Tako da definitivno u planu imamo nastaviti s organizacijom sličnih sadržaja i u budućnosti. Jedna od primarnih stvari kojom se bavimo u Axilisu je razvoj aplikacija za mobilne platforme, tako da je i to možda smjer u kojem bi iduća škola mogla krenuti. Ali do godine, nema razloga da ponovno ne otvorimo vrata neke nove JavaScript škole.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako tehnologija može pomoći kod prilagodbe na novo radno mjesto?

Proces navikavanja i upoznavanja s novim poslom može biti vrlo stresan, ali njegovom digitalizacijom možemo doći do boljeg iskustva za poslodavca i zaposlenika - bez previše drame.

Intervju

The Enchanted World: Dvočlani indie tim iz BiH stigao do suradnje s Appleom na servisu Arcade

Ako još niste isprobali Apple Arcade, možda vas privuče činjenica da se među prvotnih 60 naslova nalazi vrhunska igra The Enchanted World, stvorena u susjednoj nam BiH koja je u međuvremenu postala i jedna od najpoznatijih igara na servisu.

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.