Kamo ide svijet tehnologije i koje će vještine biti potrebne za rast u tech industriji?

Kamo ide svijet tehnologije i koje će vještine biti potrebne za rast u tech industriji?

Svijet uslužne IT industrije se osjetno mijenja, a time i tražene vještine i način rada u industriji općenito. Analiziramo tehnološke trendove koji će ponajviše utjecati na to koja rješenja i kadrovi će se tražiti u narednom periodu.

Ako su ranije uslužne IT tvrtke poticane da grade velike timove, sada su kupci prvenstveno zainteresirani za kvalitetna rješenja, ideje i inovacije.

Prijelaz s kvantitativnog na kvalitativni pristup posljedica je kako globalne recesije, tako i promišljanja i produbljivanja uloge IT-ja u globalnom poslovanju. Tvrtke nastavljaju “digitalizirati” svoje proizvode, zahtijevajući od IT timova ne samo kod i jednostavne aplikacije, koliko razumijevanje specifičnosti određene industrije i razvoj višerazinskih specifičnih rješenja koja će tvrtkama pomoći u napretku.

Na ove promjene nadovezuje se i rat u Ukrajini, što postavlja ozbiljna pitanja svjetskim igračima. Kako će IT industrija izgledati do kraja ove godine, koji smjerovi će dobiti poticaj za razvoj i koje će stručne vještine biti potrebne stručnjacima u budućnosti? Pokušajmo predvidjeti glavne trendove.

Što se sada događa s IT industrijom?

Postoji takva teza da je prilagodljivost domaća zadaća koju radimo prije krize i ispit koji polažemo u krizi. Trenutno tvrtke iz cijelog svijeta, a posebno uslužne tvrtke, polažu ispit fleksibilnosti i spremnosti za nove realnosti.

Gilmore Girls Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Prva velika promjena koja se dogodila globalnoj IT industriji bila je globalna recesija. Neki možda misle da je recesiju uzrokovao rat u Ukrajini, ali nije tako. Trenutna globalna recesija i spirale inflacije posljedica su pogrešne monetarne politike koja je uvedena na početku krize izazvane koronom. U to su vrijeme mnoge centralne banke – Američka centralna banka, Europska centralna banka itd. – tiskale nevjerojatne količine fiktivne gotovine. Diktirali su to različiti čimbenici – od političkog populizma do stvarnih potreba za spas gospodarstva. U to vrijeme nitko nije mogao predvidjeti kakav će biti pravi učinak pandemije, a neki su vjerovali da bi se sav biznis mogao zaustaviti.

No, biznis je nastavio raditi, a dobili smo ogromne količine novca. Samo u Sjedinjenim Državama ponuda novca se učetverostručila. Uz toliki volumen slobodnih sredstava i, shodno tome, vrlo jeftinih ulaganja, počela je luda potražnja za kriptovalutama, dionicama i, naravno, IT uslugama.

Za razliku od mnogih industrija, poput automobilske ili turističke, IT industrija je tijekom pandemije mogla bez problema ulagati jer je postojala mogućnost rada na daljinu i stvaranja rješenja za beskontaktni rad. I, naravno, ta ulaganja nisu uvijek bila racionalna ili nisu imala konkretnu viziju konačnog rezultata.

Kao rezultat toga, inflacija je počela rasti. Godine 2022. vlade su se urazumjele i poduzele mjere za podizanje vrijednosti novca, uključujući smanjenu potrošnju i više kamatne stope. Zbog toga su i tvrtke počele smanjivati ​​ulaganja u IT poslovanje, vraćajući se na količine iz 2018. godine. No, u dvije godine pandemije uspjeli smo se naviknuti na veliki broj narudžbi pa se trenutna situacija može činiti kao strašna kriza, iako je to zapravo sasvim prirodan ekonomski proces.

Economy GIF - Find & Share on GIPHY

Još krajem 2022. moglo se osjetiti snažno smanjenje potražnje za IT uslugama. Prvi kvartal 2023. godine bio je težak, drugi će biti sličan, ali ima nade za poboljšanje. Tvrtke su već formirale svoje proračune, snašli su se u uvjetima recesiji, izračunale rizike i mogu početi s narudžbama krajem 2023. godine. Uostalom, prema prognozama Gartnera i drugih rejting agencija, većina IT tvrtki planira povećati potrošnju na IT usluge u 2023. godini.

Hrvatska. IT kao alternativa turizmu?

Hrvatska tradicionalno ima visoko razvijenu inženjersku kulturu.

U Zagrebu postoji 13 tehničkih fakulteta, a tu su i tehnički fakulteti u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru. Zanimanja vezana uz IT industriju ovdje su sve popularnija, a broj školovanih inženjera u stalnom je porastu. I premda je Hrvatska relativno mala zemlja, trenutno ima oko 50.000 inženjera različitih područja: programera, sistem administratora, mrežnih inženjera, stručnjaka za kibernetičku sigurnost, analitičara podataka itd. Među najrazvijenijim i najpopularnijim područjima mogu se izdvojiti bankarstvo, telefonske komunikacije i razrada rješenja za automobilsku industriju.

Hrvatska privlači ljude iz zemalja izvan Europske unije, posebice zahvaljujući ugodnim uvjetima života i rada te programu digitalnih nomada. Mnoge međunarodne korporacije imaju predstavništva u Hrvatskoj, primjerice IBM, Oracle, Siemens, Ericsson i drugi.

Deloitte Technology Fast 50: Aircash 4. najbrže rastuća tvrtka u srednjoj Europi, prati ih još 11 hrvatskih tvrtki

Osim stranih ulagača, zemlja ima i mnoge domaće tvrtke koje su već dobile međunarodno priznanje. Među njima su Photomath, Reversing Labs, Aircash, Devot i druge tvrtke koje se redovito nalaze na listama najdinamičnijih europskih tvrtki prema Financial Timesu i 50 najdinamičnijih tehnoloških kompanija u srednjoj Europi prema Deloitteu.

S oko 12.000 IT tvrtki na tržištu, hrvatska IT industrija posljednjih deset godina bilježi brzi rast, zahvaljujući čimbenicima kao što su visokokvalificirani kadrovi, niski troškovi poslovanja i povećana ulaganja u tehnološku infrastrukturu. I u bliskoj budućnosti rast IT industrije u zemlji će se nastaviti.

Koji će se IT pravci razvijati u budućnosti

1) U sljedećih 20-30 godina čeka nas globalna militarizacija.

Taj je trend, nažalost, negativan, jer novac koji će zemlje sada trošiti na oružje, mogle bi potrošiti na razvoj znanosti ili medicine. No, sve dok postoje države s agresivnim imperijalističkim ambicijama koje predstavljaju prijetnju svjetskoj demokraciji, jačanje sigurnosti bit će prioritet.

News Tech GIF - Find & Share on GIPHY

Istodobno, trend militarizacije ima dugoročne pozitivne strane. Svaka utrka u naoružanju proizvodi mnoge inovacije koje se zatim prenose u civilni život. Na primjer, mikrovalne pećnice su izmišljene za zagrijavanje hrane na bombarderima B-29 i B-52, nakon čega su došle u naše kuhinje. Drugi primjer je digitalna komunikacija kakvu danas poznajemo – razvijena u sklopu američkog svemirskog programa Apollo, koji je pak bio jedno od sredstava borbe protiv Sovjetskog Saveza u svemirskoj utrci.

2) Umjetna inteligencija postat će kompliciranija i integrirana u sve industrije.

Uzmimo gore spomenuto područje vojne tehnologije. Može se predvidjeti da će umjetna inteligencija igrati značajnu ulogu u stvaranju realističnijih simulacija vojnih operacija. Primjerice, prema postojećim simulacijama američke vojske, Ukrajina je trebala izgubiti sve svoje bitke, ali mi smo u međuvremenu pobjeđivali. Činjenica je da su Amerikanci radili na relativno linearnim simulacijama, a sada će ih preraditi pomoću umjetne inteligencije.

Machine Learning Math GIF by University of Alaska Fairbanks - Find & Share on GIPHY

Osim toga, umjetna inteligencija postat će sve prisutnija u našem svakodnevnom životu – pogotovo u segmentu asistiranja u ponašanju (behavioral assistance). Na primjer, od umjetne inteligencije ćemo dobiti preporuke poput: “ugasite svjetlo u toj i takvoj sobi i uštedite toliko novca.” Naravno, za to ćemo digitalnim sustavima i tvrtkama morati prepustiti dio svojih osobnih podataka.

3) Manufacturing ili proizvodnja je globalni trend potaknut razvojem MilTecha i najnovijih komunikacijskih tehnologija.

Već sada se proizvodne tvrtke obraćaju IT stručnjacima ne za situacijske kodove, već za složena rješenja, na primjer, za poboljšanje pokretne linije.

Čak su i divovi poput Schneider Electrica ili Xeroxa shvatili da im je potrebna digitalizacija i tražit će kvalitetna informatička rješenja generirana uz poznavanje svog poslovanja. Stoga će IT stručnjaci možda trebati znanje o Industriji 4.0, principima proizvodnje na pokretnoj traci itd.

4) 5G komunikacija promijenit će način kako koristimo tehnologiju.

Iot Warp GIF by Bosch - Find & Share on GIPHY

Rat u Ukrajini je puno toga naučio svijet, posebice je pokazao ranjivost infrastrukture, zbog koje ljudi mogu ostati bez komunikacije. Svi su vidjeli koliko su učinkoviti Starlink i drugi bežični uređaji.

Ako do kraja dvadesetih godina budemo imali javno dostupan 5G satelitski internet, tada ćemo moći razviti mnoge uređaje koji će promijeniti naše iskustvo s tehnologijama. Ovaj trend potkopava potrebu za stručnjacima koji mogu napisati kod imajući na umu 5G. To ne zahtijeva poznavanje transporta i protokola nivoa veze, ali podrazumijeva razumijevanje potencijalnih izazova povezanih s ovom tehnologijom. Na primjer, pisanje optimiziranih aplikacija s nestabilnom brzinom veze.

Koje su vještine potrebne IT stručnjacima?

Svaki od predviđenih trendova ima određeni utjecaj na vještine i kvalifikacije koje će biti potrebne na tržištu. Uzmimo, na primjer, umjetnu inteligenciju.

Ova tehnologija postaje komplicirana i odstupa od osnovnog programiranja. Za dubinski rad s umjetnom inteligencijom i stvaranje istinski inovativnih aplikacija neće biti dovoljno završiti 6-mjesečni online tečaj, ovdje je potrebno temeljno visoko obrazovanje, posebice matematika, teorija procesa, kombinatorika, fizika, kompleksno brojanje itd.

Inače, zanimljivo je da se umjetna inteligencija može koristiti za personalizaciju obrazovanja. Na primjer, pratit će vaš trening i dati vam preporuke kako ga poboljšati. To je neka vrsta kruga: stručnjaci će morati proučavati znanost kako bi razvili programe temeljene na umjetnoj inteligenciji, a programi umjetne inteligencije koristit će se za pomoć stručnjacima da se bolje uče. Tako polako čovječanstvo ide prema izgradnji Skyneta iz kultnog filma.

Robot Google GIF - Find & Share on GIPHY

Stručnjaci će također trebati mrežno znanje i razumijevanje 5G komunikacije. I ovdje ne govorimo samo o programerima, već i o testerima ili poslovnim analitičarima.

Za kraj, važno je napomenuti da ne zaboravite preusmjeriti poslovanje s kvantitete na kvalitetu i dublje razumjeti svoje područje rada, kao i domenu za koju stvarate rješenje. Ako je to proizvodnja, morate razumjeti njezine osnovne principe, ako je to telekomunikacijska industrija, morate proučiti njezine specifičnosti i opće stanje na tržištu.

Dakle, ako imate priliku steći visoko obrazovanje iz matematike, fizike ili informatike, nemojte zanemariti ovu priliku jer će vam temeljno znanje pomoći ne samo da pobijedite konkurenciju, već i da stvorite istinski revolucionarna rješenja koja će zahtijevati naša digitalna budućnost.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Morate podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu? Evo kako izbjeći gužvu na šalteru

Završetkom pandemije došao je službeni kraj maskama, ali i mnogim identifikacijskim dokumentima pa tako i osobnim iskaznicama bez kojih ne možete boraviti u Hrvatskoj. Ovo znači samo jedno... ogromni redovi na šalterima.

Web 3

Belma Gutlić: “Fokus s cijena kriptovaluta treba prebaciti na tehnologiju koja kriptovalute omogućava”

Danas se možemo pohvaliti da na našoj maloj sceni ne nedostaje konferencija vezanih uz blockchain i kriptovalute. Ipak, postoji jedan krovni naziv kojem se nitko dosad nije posvetio na jednak način, a koji možda zaslužuje i najviše pažnje.

Novost

800.000 eura investicije za Turneo hrvatskih osnivača koji želi digitalizirati globalno tržište turističkih izleta

Za svoju B2B platformu za distribuciju izleta prikupili su 800.000 eura pre-seed investicije. Kažu da im je navjeća konkurencija olovka i papir, a s njom se bore brzom implementacijom, lakim korištenjem i - umjetnom inteligencijom.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Končar D&ST nakon revizije prema Mamforce standardu učvrstio zdravu i inkluzivnu organizacijsku kulturu

Glavne korporativne vrijednosti u tvrtki Končar D&ST su kontinuirana briga o zaposlenicima, uključivost, društvena odgovornost i ekološka održivost, a sada im se polaže sve sustavnija i promišljenija pažnja.

Tvrtke i poslovanje

Micro-Link: Poslodavac jednakih mogućnosti mora imati temelje u kulturi pravičnosti, raznolikosti i uključenosti

Micro-Linkova "formula" zapravo je jednostavna: kako bi kao tvrtka bili produktivni i uspješni, moraju imati zdrave, odmorne i sretne zaposlenike.

Video

Metaverse nije mrtav! Samo je “skriven” zbog investitora

Je li metaverse živ ili mrtav - pitanje je sad. Ako pitate svjetske medije, mnogi su već izdali osmrtnice metaversu. No, možda su malo trčali pred rudo.

Mobilne aplikacije

Predstavljena je aplikacija “Moj ZET” za kupovinu karata javnog prijevoza putem mobitela

Aplikacija je trenutno dostupna za Android uređaje, dok će za iOS biti za nekoliko dana.

Tehnologija

STEM avantura osnovnoškolskih robotičara iz Prigorja Brdovečkog dovela ih je do Maroka i nagrada

Programiranje LEGO robota, razvijanje solarnog punjača mobilnih telefona, natjecanje s drugim ljubiteljima STEM-a, osvajanje medalja i putovanje na drugi kontinent. Malo je reći kako su osnovnoškolci iz Tima Regoč imali uzbudljivu STEM avanturu na kojoj su proputovali preko 2500 kilometara!

Razvoj weba

20 godina WordPressa: Prednosti i mane (zajednice) sustava na kojem počiva skoro 50% weba

Možemo li bolje proslaviti 20 godina WordPressa od detaljne analize u kojoj raspravljamo njegove uspone i padove, prednosti i mane, viziju za budućnost, ali i trenutne goreće probleme u WP ekosustavu...