Dok vi druge stvarnosti zamišljate, oni ih žive u Delta Realityju - gdje game dev upoznaje klasičan IT

Dok vi druge stvarnosti zamišljate, oni ih žive u Delta Realityju – gdje game dev upoznaje klasičan IT

Delta Reality jedinstvena je tvrtka na hrvatskoj IT sceni. Njihova rješenja temelje se na tehnologijama i kreativnosti jednog game dev studija, dok se pristup projektima i zavidni radni uvjeti mjere s uspješnim IT agencijama. Stručnjaci koji tamo danas rade i sami dolaze iz obe strane industrije, kako rade i zašto biste im se i vi možda htjeli pridružiti - otkrivamo.

Prije nešto više od 4 godine, tvrtka DivIT otvorila je prvi domaći specijalizirani studio za stvaranje sadržaja u digitalnim stvarnostima. Danas u tom studiju koji znamo kao Delta Reality tim od 25 stručnjaka razvija digitalna iskustva u virtualnoj i miješanoj stvarnosti za brojne svjetske i domaće klijente.

Pod vodstvom CEO Dariana Škarice, Delta Reality se tako smjestio na granici između gaminga i klasičnog IT-ja. Strukturiranost projekata i procesi rada, ali i konkurentne plaće – predstavljaju onaj klasičan IT u njima, dok kreativnost iza tih projekata i korištenje tehnologija svojstvenih game developmentu – viču “ovdje ni gejmerima nije dosadno”.

Taj spoj čini temelj njihovog poslovanja pa i timova te im je zato cilj zapošljavati kolege i iz tradicionalnih IT tvrtki, kao i programere i artiste iz game developmenta te ih učiti elementima jedne i druge strane, pojašnjava COO, Jerko Škorić:

S jedne strane nam je potreban spoj 3D arta i developmenta koji je drugačiji i puno više međusobno integriran od dizajnerskog i developerskog pristupa za web/mobile razvoj, ali nam je bitan i spoj kreative i nekih procesa koji se nalaze u game developmentu. S druge strane težimo većoj strukturiranosti u radu, razvoju dev i art članova tima kroz recenziranje kodova, edukacije, mentoriranje i slične procese, ali i arhitekturalnom postavljanju projekata koji je prisutniji u IT-u.

Foto: Josip Ninković

Digitalna iskustva s gejmerskim komponentama?

Možda ste već pohvatali da, iako koriste mnoge alate i tehnologije svojstvene razvoju igara – u Delta Realityju zapravo ne razvijaju igre kao takve. Istina, bilo je tu manjih izleta u gaming, dodaje Jerko. Tako su 2018. izdali VR igru Tainted Fate, a prošle godine u lipnju i mobile igru Spirit Sprint, no ono u čemu su najbolji zapravo je razvoj digitalnih iskustava.

A što bi to bilo?

Zamislite već postojeće aplikacije i softvere koje koristite, smještene u virtualnoj ili miješanoj stvarnosti, a koje vam omogućuju da se u potpunosti uključite u njihove elemente i brže interagirate s funkcionalnostima tog digitalnog svijeta.

Iskustva i proizvodi su jako slični klasičnim mobile i web appovima samo što maksimalno iskorištavamo 3D prostorni prikaz i interakciju s rukama putem gesti ili kontrolera.

A na temelju toga stvaraju zbilja raznolika iskustva. Primjerice, trenutno rade na: cjelokupnom sustavu za treninge u naftnim postrojenjima u virtualnoj stvarnosti, edukativnoj aplikaciju na naočalama miješane stvarnosti gdje iz prvog lica vidite šišmiša te ping pong igri za dvoje igrača u virtualnoj stvarnosti.

I ovo su samo trenutno aktivni projekti, naglašava Jerko.

Kod nas vrlo brzo naučite jako širok raspon tema, tako da jedan dan učite o šišmišima, drugi dan o tome kako je najbolje sastaviti suhozid, treći dan što je potrebno ako se nešto zapali u rafineriji…

Jerko Škorić: “Prije samo 5 godina kako bi uživali u AAA iskustvu u VR-u bio vam je potreban hardver vrijednosti 17 tisuća kuna i jako puno petljanja sa žicama. Danas isto možete imati s hardverom od 3000 kuna, sa značajno većom rezolucijom i kvalitetom uz puno jednostavnije korištenje.” Foto: Josip Ninković

Danas je takve projekte moguće realizirati s obzirom na to da je VR/MR tehnologija značajno napredovala unazad nekoliko godina, kako hardverski tako i softverski. Ipak, iako je do hardvera i softvera lakše doći nego ikada prije, nije jednako tako lako naći ljude koji imaju znanja da nešto s njima i naprave. Zbog specifičnosti posla, Jerko objašnjava kako su znali da ljude s iskustvom mogu nabrojati na prste jedne ruke pa su se uglavnom fokusirali na internu edukaciju kvalitetnih inženjera. Srećom, situacija se poboljšala s rastom hrvatske gaming scene zbog koje se razvija jedna nova generacija stručnjaka koji su potrebni i Delta Realityju.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

“Zamisli si da radiš na igri, ali ju moraš stisnuti u iskustvo koje traje 5 minuta”

Jedan od takvih stručnjaka je i Mladen Bošnjak, glavni iza spomenutog Tainted Fatea, koji danas u Delta Realityju radi kao Lead 3D Artist. Kako smo u ovaj tekst krenuli znajući da je mnogima dosta apstraktno shvatiti kako nastaju digitalna iskustva koja Delta Reality razvija, zamolila sam Mladena da kolegama iz struke pojasni što on to točno radi i kako izgleda radni tjedan jednog 3D artista u Delta Realityju.

Zamisli si da radiš na igri, ali ju moraš stisnuti u iskustvo koje traje 5 minuta. Opet moraš napraviti predivno okruženje, animacije, modele i ostalo što radiš, no prednost u ovom poslu je što je scale većine projekata puno manji. Mjesec dana kasnije ćeš raditi na projektu u potpuno drugačijem art stilu, tako da ti nikada neće biti dosadno.

Uz to imaš priliku smišljati same projekte s ostatkom ekipe. Neki centar za posjetitelje trebat će iskustvo u virtualnoj stvarnosti, a mi im pomažemo u kreiranju i razvoju zabavnog i edukativnog sadržaja. Tu Delta Reality ima slobodne ruke – hoće li to biti puzzle igra, tučnjava, walking simulator, kako će sve skupa funkcionirati i izgledati – samo se moramo držati tematike klijenta.

U Delta Realityju radi se na vrlo širokoj paleti VR/AR iskustava različitog trajanja, stilova i gameplay mehanika. Foto: Josip Ninković

Za razliku od tradicionalnih video igara koje se razvijaju po par godina, razvoj takvih projekata traje ipak nešto kraće, ali ipak duže od prosječne mobilne igre, objašnjava Mladen.

Dok će razvoj AAA igre trajati 3+ godine, digital experience projekt iste kvalitete, no puno kraćeg trajanja gameplaya, napravit će se za nekoliko mjeseci. Uz to, eksperimentiranje s novim načinima inputa i sistemima poput AR naočala, praćenja pokreta ruku, kinecta i sličnoga, game dev tvrtkama nemoguće je za implementirati u proizvod zato što ne postoji tržište kupaca koji kod kuće imaju hardver za takvo nešto pokrenuti. Mi s druge strane sami biramo koju ćemo tehnologiju koristiti za određeno digitalno iskustvo, što nam omogućuje neke doista posebne načine interakcije u aplikacijama koje izrađujemo.

“U Delta Realityju kao programer imate priliku iskoristiti svoju kreativnost…”

No, neki od Delta Reality stručnjaka nisu došli iz gaminga, iako u duši jesu kreativci. Dino Velić, danas projektni menadžer, u Delta Reality je stigao kao programer iz prilično “tradicionalne IT tvrtke” u financijskoj industriji. Nije se vidio kao programer u takvoj tvrtki u budućnosti, zato je sa strane radio vlastite projekte u Unity engineu. Znao je da jednog dana želi raditi u kreativnoj industriji. I tamo ga je dodatni trud i odveo.

Iskustva i proizvodi Delta Realityja jako su slični klasičnim mobile i web aplikacijama, dok oni maksimalno iskorištavaju 3D prostorni prikaz i interakcija s rukama putem gesti ili kontrolera. Foto: Josip Ninković

Prije nego što je napredovao na poziciju projektnog menadžera – i u Delta Realityju je programirao, no, bilo je to posve drugačije od onoga što je dotad radio, priča mi.

Dok nisam postao projekt menadžer, najviše me veselio sami početak projekta i razvoj arhitekture iz nule. Arhitektura je taj kreativni dio programiranja, no u Delta Realityju kao programer imate priliku iskoristiti svoju kreativnost na razvoj samih funkcionalnosti, njihov izgled, ponašanje i interaktivnost. Izazovno je i zabavno razmišljati o nekom kompleksnom sustavu, a koji prvi put imam priliku sam napisati.

Kako prebaciti najveću tvornicu za preradu plina u virtualnu stvarnost?

For every #VRtraining we do, we strive to get the most realistic feel. With that in mind a custom made shader has been…

Posted by Delta Reality on Wednesday, July 14, 2021

Na razvoju projekata u Delta Realityju sudjeluju svi odjeli – programeri, artisti, QA i projekt menadžer. Dino mi odmah spominje koliko im je važno međusobno razumijevanje svih na projektu, kao i razumijevanje procesa razvoja, kako bi razvoj tekao što lakše i bolje.

Jedan od većih i izazovnijih projekata, a koji su morali isporučiti tijekom ovog pandemijskog razdoblja bio je projekt za Linde, vodećeg svjetskog proizvođača plina. Na projektu je od početka sudjelovalo čak 10 stručnjaka iz Delta Realityja, a zadatak je bio izrada virtualne akademije za obuku zaposlenika.

Lindeu će to u konačnici omogućiti da imaju puno manje troškove kod izučavanja novih radnika, objašnjava Mladen, jer ne moraju zaustavljati proizvodnju kako bi imali sigurno okruženje za trening, već mogu sve odraditi u VR-u. S tehničke strane, aplikacija je zato morala biti skalabilna, što znači da je od početka morala imati odlično arhitekturno rješenje, ističe Dino.

U našem slučaju, skalabilnost je značila dugoročno smanjivanje vremena potrebnog za razvoj pojedinog scenarija treninga unutar aplikacije, mogućnost implementacije novih funkcionalnosti na lagan način te mogućnost korištenja iste core aplikacije za više različitih projekata.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Artisti su također imali veliki izazov pred sobom, dodaje Dino. U pitanju je ipak CAD model za (u tom trenutku) najveću tvornicu za preradu plina. Model se sastojao od skoro milijardu poligona – i ne, nije tipfeler, naglašava Dino.

Taj model stigao nam je u starom CAD formatu pa je i samo importanje bilo pothvat. Nakon toga, naš zadatak je bio razvoj cijelog pipelinea kako bi 1:1 prilagodili milijune poligona da rade na 60 FPS-a u VR-u. Uspjeli smo i omogućili ogromnoj tvornici da radi virtualno.

Ponosan sam na sve članove tima, jer smo sve izazove prepoznali, reagirali i riješili ih na vrijeme. Rezultat tog truda je povjerenje klijenata, tehnički i vizualno odlična aplikacija te rast firme i nas samih.

Upravo su ih takva iskustva dovela do toga da danas mogu birati i diktirati smjer projekata.

Koju tehnologiju ćemo danas iskoristiti…

Zbog bogatog iskustva koje su stekli s američkim produkcijskim kućama u radu na Muzeju komedije (Buffalo), Muzeju nogometa (Dallas) te Nascar muzeju, danas imaju i dosta turističkih projekata. Foto: Josip Ninković

Delta Reality na hrvatskoj i svjetskoj sceni operira već dugi niz godina, a s iskustvom rada na europskom i američkom, u većini slučajeva diktiraju projekt praktički od nule, objašnjava Jerko. No, naravno, s obzirom na to da VR/MR još nisu svakidašnja stvar koju svi imamo priliku koristiti, njihov posao uključuje i edukaciju klijenta tako da vrlo često oni određuju i smjer u kojem treba ići razvoj, kao i tehnologije koje je potrebno koristiti.

Vrlo često ne samo da raspisujemo specifikaciju klijentu, nego im i dajemo temeljne ideje što bi uopće trebali napraviti. Najbliži opis bi bio da mi definiramo game design dokument klijentu, a ne obrnuto, čime praktički postavljamo kreativni temelj većine projekata.

S druge strane, dodaje Dino, nađe se tu i nešto više industrijski usmjerenih projekata koji su jasno specificirani od samih klijenata pa nekada nije potrebna tolika količina smišljanja sadržaja.

Koji tehnološki medij će za neki projekt koristiti ovisi o samoj temi te željenom cilju – od početka izrade rješenja pokušavaju objektivno sagledati tematiku ili problem i vidjeti s kojom tehnologijom se pojedini cilj može ispuniti, pojašnjava Jerko.

Privući će vas dinamični projekti, a zadržati ljudi

Foto: Josip Ninković

Delta Reality, ako već nije jasno, sastoji se od odličnih stručnjaka, ali prvenstveno velikih entuzijasta za nove tehnologije koje omogućuju stvaranje digitalnih iskustava nove generacije. Ne čudi me stoga što i Dino kaže kako ga je Delta Realityju privukla dinamika projekata jer često rade na vrlo širokoj paleti VR/MR iskustava različitog trajanja, stilova i gameplay mehanika – ali da ga je zadržala kultura tvrtke i ljudi koji su u njoj.

Jerko tako zaključuje kako bi se u Delta Realityju definitivno uklopio netko tko voli nove tehnologije, istraživanje i tehničke izazove, a posebno osobe koje žele vidjeti i isprobati što je moguće izvesti na spoju gaminga i IT-a te kako izvući najbolje iz oba svijeta.

Što možemo očekivati od ove ekipe u narednom razdoblju, a što oni čekaju? Jerko mi kaže kako se mnoštvo toga kuha u njihovoj garaži, ali i na svjetskoj sceni.

Razvijamo komunikacijsko kolaboracijsku platformu u virtualnoj i proširenoj stvarnosti koja se razlikuje po mnogočemu od postojećih rješenja na tržištu, a nadam se da ćemo više o tome moći reći krajem godine.

Uvijek će pokušavati isprobavati nove tehnologije za svoje projekte i procese, dodaje Jerko, a jedna od glavnih stvari kojoj se vesele u narednom periodu su Appleove VR naočale koje će imati mogućnost prave mješovite stvarnosti.

Međutim, znamo da i Facebook i Microsoft ulažu izuzetan napor u razvoj vlastitih MR naočala, tako da je samo pitanje vremena kad će ovaj proizvod doći na tržište, zbog kojeg smo praktički i pokrenuli Delta Reality. Prihvat ove tehnologije je u porastu i to se jasno vidi po tržištu hardvera i sve većem broju tvrtki poput Delta Realitya.

Ako vi želite s njima napredovati i biti spremni za korak koji će takav komad hardvera donijeti na tržište – svakako provjerite njihove otvorene pozicije.

Tko se ne bi htio družiti s ovim slatkim mrgudom? Foto: Josip Ninković

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Startupi

Zagrebački startup Farseer: Kod nas zime nema, spremni smo razvaliti područje financijskog planiranja

Zagrebačka tvrtka Farseer niže poslovne uspjehe jedan za drugim. Nakon strelovitog rasta, prošlogodišnje investicije te uspješnih suradnji s nekim od najvećih regionalnih i globalnih tvrtki, ovaj softver za financijsko planiranje nedavno je dospio u društvo najboljih svjetskih alata u svojoj kategoriji.

Tvrtke i poslovanje

Infobip Shift Miami: Drugo izdanje obilježilo više partnera, izlagača, govornika, a i posjetitelja!

Povratak hrvatske konferencije u SAD ispunio je sva očekivanja organizatora te dodatno učvrstio Infobipovu poziciju na izazovnom američkom tržištu

Intervju

Svjetski “kamp za analitičare” stiže u Split: “Uvijek ćemo trebati ljude koji mogu razumjeti ponašanje ljudi online…”

MeasureCamp je sve samo ne obična konferencija, a možda joj je upravo to priskrbilo priznat status u svijetu analitike, s 140+ događanja u više od 35 gradova. U razgovoru s analitičkim veteranom i organizatorom MeasureCampa otkrivamo više o splitskom izdanju - i analitičkim tekovinama.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

YouTube i digitalni video

Slavimo 19 godina prvog YouTube videa uz popis Hrvata s najviše pretplatnika

Donosimo vam popis najpopularnijih hrvatskih YouTubera i šarolikost ovog popisa sigurno niste očekivali.

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.