Amiga Party ponovno u Zagrebu – 25 godina kasnije

Amiga Party ponovno u Zagrebu – 25 godina kasnije

Na Amiga Party dobrodošli su svi – od zaljubljenika i entuzijasta koji su bili dijelom ove scene prije 25 godina i možda još uvijek razvijaju atraktivne programe (za bilo koju platformu!) pa do mlađih generacija koje se žele zabaviti u retro gaming kutku.

Amiga Party

U subotu, 13. rujna, zaljubljenici u Amigu i entuzijasti koji su prije 25 godina činili okosnicu Amiga scene u Hrvatskoj, pokrenuvši i organiziravši tada prvi Amiga Party, ponovno se okupljaju i pozivaju sve istomišljenike, one koji još uvijek imaju funkcionalne Amige ali i nove generacije koje bi željele vidjeti i zabaviti se uz jedno od kultnih računala ikad napravljenih, da im se pridruže.

Amiga Party počinje u 15 sati, u Zagrebu, u Visokom učilištu Algebra (Ilica 242, ulaz iz Domobranske ulice). Posjet je posve besplatan i svi su dobrodošli!

Povijest Amiga Partyja

Popularni Amiga Party svojevremeno je okupljao entuzijaste računalne demoscene – programere, muzičare, grafičare… – među kojima su i osnivači nekih od danas najuspješnijih IT tvrtki i studija koji se bave razvojem računalnih igara. Na Amiga Partyju predstavljala se maštovita računalna grafika, praćena elektronskom glazbom, te su pojedinci dokazivali svoja vrhunska programerska znanja kombinirajući grafiku i glazbu u jedinstvenim, što manjim programima koji bi što bolje koristiti limitirane resurse tadašnjih računala. Ti su se programi zvali demoi, a demo scena u svijetu ni u kojem slučaju nije zamrla već je prilično živahna u, primjerice, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj.

Organizatori ovim događanjem žele potaknuti slična zbivanja i u Hrvatskoj, stavljajući naglasak na činjenicu da se njima promoviraju informatičke vještine, naročito danas vrlo cijenjeno programiranje i razvoj aplikacija. Vrhunski programeri svojevremeno su, pišući demoe za Amigu, dokazivali svoje vještine, a organizacijski tim Amiga Partyja smatra kako se i danas na sličan način kod mladih može potaknuti interes za informatikom, računalom, programiranjem…

Što nas sada očekuje?

Posjetitelje partija očekuju projekcije arhivskih snimaka prošlih događanja, prikazivanje tehnoloških demoa iz devedesetih, predavanja o suvremenim trendovima na demosceni, prezentacija modernih dodataka za retro računala te retro gaming kutak.

Organizatori pozivaju kreativne programere, glazbenike i grafičare da udruže svoje snage i sudjeluju na Amiga Partyju u Zagrebu sa svojim radovima na bilo kojoj platformi – od suvremenih do retro. Pristigli radovi prikazat će se u sklopu javne prezentacije tijekom događanja. Raspored cijelog događanja i ostale informacije nalaze se na amigaparty.com.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Startupi i poslovanje

Je li Hrvatska nacija jeftine IT radne snage ili prepoznajemo vlastite (proizvodne) potencijale?

Ne treba nam da budemo jeftina tehnološka radna snaga, pa ni radna snaga za 8000 eura! Možemo više - i to smo već dokazali...

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.