Dolaze Zvjezdani ratovi, sila se budi. Kako izbjeći ‘spojlere’?

Dolaze Zvjezdani ratovi, sila se budi. No, kako izbjeći ‘spojlere’?

Pojedini sretnici ovih dana imaju priliku pogledati pretpremijeru dugo očekivanog sedmog dijela Zvjezdanih ratova. Naravno, to znači da će internetski prostor koji posjećujete biti preplavljen detaljima iz filma koje svakako želite izbjeći prije no što ga sami pogledate. Ima li pomoći?

Slika: Rob Trench
Slika: Rob Trench

Ima! Niste jedini koji se susrećete s ovim problemom, stoga smo okupili nekoliko alata i metoda koji će vam pomoći da izbjegnete “spojlere”.

1. Preglednici

Najjednostavnije je rješenje instalirati neki od dodataka za preglednik koji će automatski blokirati neželjeni sadržaj ili barem upozoriti na njega. Jedan od najpopularnijih je Unspoiler za Chrome koji možete koristiti i za druge vrste sadržaja koje ne želite vidjeti, ne samo u slučaju Zvjezdanih ratova. Svaki neželjeni sadržaj prekriven je crvenom trakom upozorenja. Potrebno je samo da nakon instalacije unesete neželjene ključne riječi, kao što je Star Wars: The Force Awakens ili Zvjezdani ratovi: Sila se budi. Kad unesete ključne riječi, naslovi ili članci koji bi mogli otkriti nešto što ne želite bit će prekriveni crvenom bojom, ali uvijek ih možete otkriti klikom na “show spoiler” – ako se baš ne možete suzdržati.

star wars spoiler

Ako ne želite sami namještati filtre, tu je dodatak Force Block koji blokira cijele stranice koje sadrže “spojlere” za spomenuti film. Ako se dogodi da je neki sadržaj greškom blokiran, lako ga dodajete na “bijelu listu”.

2. Facebook

Dobro, sad ste riješili portale i slična internetska mjesta, no što je s društvenim mrežama? Za Facebook rješenje može biti F. B. Purity, također dodatak za preglednike (Firefox, Google Chrome, Safari i Opera) koji omogućuje prilagodbu sadržaja koji vam se prikazuje na ovoj društvenoj mreži.

Osim što putem njega možete ukloniti sponzorirani sadržaj te zahtjeve za igre, tu je i filtriranje sadržaja po ključnim riječima. U opciji Newsfeed Filters dodajte riječi i fraze koje ne želite vidjeti na svom newsfeedu. To znači da na njemu nećete vidjeti ni članke ni postove sa stranica ili grupa koje pratite ako sadrže u sebi ključne riječi koje želite izbjegavati. Ništa!

3. Twitter

Ako koristite TweetDeck, vjerojatno već znate kako je jednostavno “utišati” određene ključne riječi. Dok sam Twitter omogućuje utišavanje korisnika, TweetDeck daje mogućnost uklanjanja tvitova koji sadrže određene ključne riječi, odnosno hashtagove, izvore sadržaja i korisnike. Samo u postavkama kliknite na Mute i odaberite koga ili što želite utišati, a ako ne znate odakle početi, evo jedne liste tagova koja može biti od pomoći.

4. Ako ništa ne upali…

…Zaključajte vrata, isključite mobilne uređaje, onemogućite pristup internetu, pokrijte se dekicom preko glave i puštajte si isključivo maraton prvih šest dijelova sve dok ne osjetite spremnima da pogledate i sedmi.

5. Što ako ste pogledali film?

Ne budite bezobraznici, ne “spojlajte” drugima sadržaj, ne razgovarajte o filmu čak ni tijekom izlaska iz dvorane jer biste mogli rastužiti kakvog zaposlenika kina. Eventualno možete trolati. Ne možemo garantirati da vam se to neće zamjeriti, ali bar neka bude zabavno. 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...