ZepterAds se već 2012. s internetskim video, tekstualnim i banner oglašavanjem širi na hrvatsko i druga tržišta

ZepterAds se već 2012. s internetskim video, tekstualnim i banner oglašavanjem širi na hrvatsko i druga tržišta

Sredinom kolovoza u Srbiji je s radom krenula internetska oglašivačka mreža ZepterAds, nastala Zepterovom akvizicijom prve srpske internetske oglašivačke mreže WebGazde. Radi se o mreži koja podržava gotovo sve oblike internetskog oglašivača: grafičke bannere, video oglašavanje, tekstualne linkove i tzv. in-text oglašavanje unutar teksta. ZepterAds se, poput matične tvrtke Zepter International, neće se ograničiti na jedno tržište. WebGazdin osnivač i sadašnji direktor ZepterAdsa Aleksandar-Jon Stefan za Netokraciju otkriva kako već 2012. namjeravaju ući na hrvatsko, poljsko, rusko i talijansko tržište.

ZepterAds pokrenut je u Srbiji, ali brzo će se širiti...

Sredinom kolovoza u Srbiji je s radom krenula internetska oglašivačka mreža ZepterAds, nastala Zepterovom akvizicijom prve srpske internetske oglašivačke mreže WebGazde. Radi se o mreži koja podržava gotovo sve oblike internetskog oglašivača: grafičke bannere, video oglašavanje, tekstualne linkove i tzv. in-text oglašavanje unutar teksta.

ZepterAds se, poput matične tvrtke Zepter International, neće se ograničiti na jedno tržište. WebGazdin osnivač i sadašnji direktor ZepterAdsa Aleksandar-Jon Stefan za Netokraciju otkriva kako već 2012. namjeravaju ući na hrvatsko, poljsko, rusko i talijansko tržište.

Zepter International kupio je 80 posto WebGazde u ožujku ove godine, pri čemu je Stefan zadržao ostalih 20 posto, a partner u projektu Dejan Bizinger koji je imao 40 posto izašao iz tvrtke.

Švedski stol za internetsko oglašavanje

Mreža će svojim oglašivačima i partnerskim web stranicama ponuditi 4 različita formata oglašavanja, od kojih će regionalne oglašivače sigurno najviše zanimati video oglasi koje većina oglašivačkih mreža ne nudi. ZepterAds zasad nudi:

 • Video oglašavanje će se naplaćivati po CPM i CPC modelu po IAB standardima;
 • In-text oglašavanje su linkovi postavljeni unutar tekstova, što nude primjerice Popbox u Srbiji i Xclaim u Hrvatskoj;
 • Banner oglašavanje je “klasično” grafičko oglašavanje po IAB standardima;
 • Tekstualno oglašavanje temelji se na linkovima kakve ste mogli vidjeti na web stranicama članovima Google Adsensea.
Sučelje ZepterAdsa.

Stefan kaže kako uvode video oglašavanje kako bi veći oglašivači mogli elemente ili pak cijele reklame koje plasiraju na televiziji pozicionirati na Internetu i tako intenzivnije isprobati internetsko oglašavanje:

Video oglasi su potpuna premijera na srpskom tržištu, s obzirom da su video kampanje postojale i ranije ali samo na zahtev klijenta, a ne u smislu organizovane mreže – pružaoca usluga za distribuciju promotivnog video sadržaja. Naša ideja je da uverimo oglašivače da mogu reklamu koji imaju na TV-u da pretoče na Internet, da to košta daleko manje nego na televiziji, i da imaju daleko merljivije efekte.

Više formata oglašavanja ZepterAds vidi kao prednost oglašivačima koji će na jednom mjestu moći birati što im najviše paše za pojedinu kampanju. Možda je još zanimljivije kako Stefan smatra kako će više formata biti i velika prednost za partnerske stranice. U ZepterAdsovim materijalima je naveden primjer kako čitatelji foruma bolje reagiraju na video nego na tekstualno oglašavanje, što partneri mogu odabrati za svoju web stranicu. Stefan za Netokraciju pojašnjava:

Isti pristup primenili smo i na partnersku mrežu: gledali smo da napravimo paket proizvoda koji bi stavili na raspolaganje, a korisnik može da izabere ono što mu treba. Mi na jednom mestu nudimo sve vrste oglašavanja i plaćanja, tako da korisnik može da bira šta želi  za razliku od konkurencije koji su se fokusirali samo na jednu vrstu oglasa. To je upravo razlog  zato bi neko koristio ZepterADS –na jednom mestu sve poput švetskog stola i koristite ono što vam najviše odgovara.

Što se tiče srpskog tržišta na kojemu nastaje, ZepterAds zasad ima prilično prostora za rast. U Srbiji je internetsko oglašavanje mnogo manje od klasičnog, a od oglašivačkih mreža su prisutne domaći Popbox, češki Etarget, Google Adwords i slovenski HTTPool.

Aleksandar Jon Stefan, osnivač WebGazde, a direktor i 20-postotni suvlasnik ZepterAdsa.

ZepterAds zasad ima 20 oglašivača i 40 partnerskih stranica u Srbiji, dok ih još oko 40 čeka odobrenje za uključenje u mrežu. ZepterAds povodom pokretanja oglašivačima nudi bonus na budžet kampanje od 10 do 25 posto na 44 odnosno 55 tisuća dinara temeljnog budžeta. Partnere pak ZepterAds potiče da isprobaju mrežu tako da time iskoriste prostor koji nisu sami prodali.

Zašto Zepter?

Iako broj oglašivača i partnera zasad nije jako velik; Zepterov kapital, brend i podrška sigurno će projektu dati značajnu podršku u rastu. S druge strane, je li Zepter bio pravi kupac za WebGazdu?

Korporacija koju je stvorio Phillip Zepter ne bavi se samo posuđem i kozmetikom koju možda poznajete, već i osiguravajućom kućom čijih je 80 posto kupila Uniqa te Zepter bankom koju je preuzela OTP banka. Ulasci na nova tržišta Zepteru očito nisu strani, tako da će biti zanimljivi kako će se snaći na internetskom i to prvenstveno srpskom, internetskom tržištu. ZepterAdsov direktor je optimističan, iako navodi kako je u 2010. u internetsko oglašavanje u Srbiji uloženo tek 6 milijuna, dok je u televizijsko oglašavanje uloženo nekoliko stotina milijuna eura:

Tržište “on-line” oglašavanja u Srbiji postoji nekih desetak godina, a nadam se da sa aktivacijom IAB, organizacije koja se bavi standardima na internetu i podacima vezanim za naš sektor, ova vrsta podataka a time i rast tržišta, će biti neosporni i postojaće stalan dotok svežih informacija. Isto važi za Gemius.hr koji se udružio sa audit organizacijom ABC.

Od januara 2012. godine neće biti nikakve dileme  kada je reč o kampanjama, rezultatima, broju posetilaca na sajtovima. Po nekom mom skromnom mišljenju i istraživanjima sledeća godina će biti preokretna godina za internet u Srbiji.

ZepterAds, ali i WebGazda svoj brzi rast zahvaljuju time što nisu gubili vrijeme na razvoj vlastitog sustava, već su koristili i nastavit će koristiti sustav čija je osnova grčki Bubblebox s kojim će i dalje dijeliti razvoj.

Širenje u Hrvatsku, Rusiju, Italiju…

Stefan za Netokraciju otkriva kako ćemo ZepterAds uskoro moći vidjeti i na novim tržištima. Prisutnost Zepter Internatonala na više od 40 tržišta na 5 kontinenata nemala je u tome prednost. Stefan navodi kako će već početkom 2012. lokalizirati ZepterAds za poljsko, rusko, talijansko i hrvatsko tržište, a kasnije i za druga tržišta na kojima posluje Zepter International.  Što se tiče konkretno hrvatskog tržišta Stefan navodi:

Izazov bi mogao biti postati isto toliko proizvod kao i svi ostali Zepter proizvodi na hrvatskom tržistu. Mislim da će nam poći za rukom s obzirom na dobru saradnju gospodina Zeptera sa Hrvatskom. Treba pomenuti planiran business neboder u Splitu.

Kao što ste mogli otkriti u infografici koju smo pripremili u suradnju IAB-om Hrvatska, ulaganje u internetsko oglašavanje na hrvatskom tržištu raste za 16 posto te čini ukupno 7 posto oglašivačkog tržišta što ostavlja prostor novim igračima. ZepterAds će svoj model replicirati na svim novim tržištima, nudeći sve formate. Već rade i na modelu mobilnog oglašavanja. S obzirom da postoje glasine kako će jedna nova oglašivačka mreža uskoro ući na srpsko internetsko tržište, a ZepterAds stiže na hrvatsko, 2012. bit će itekako zanimljiva godina što se tiče internetskog oglašavanja u regiji. Što mislite o ZepterAdsovom širenju?

Komentari

 1. Sekelj

  Sekelj

  29. 08. 2011. u 9:45 am Odgovori

  Cuj ljudi budimo realni, pa ta mreza ne funkcionise ni u srbiji. To prosto ne postoji, nemaju sajtova nemaju oglasivaca – nema nista. Osim, lepih profi slika zavaljenih u fotelju.

 2. SteX

  SteX

  29. 08. 2011. u 11:49 pm Odgovori

  Mislim da su pre lansiranja ZepterAdsa trebali da se dogovore sa bar 30ak partnerskih sajtova na kojima bi plasirali oglase. Ovako nema svrhe, ko će da krene da se oglašava na oglasnoj mreži koja sadrži svega nekoliko partnerskih sajtova. Ali videćemo..

 3. Dino Reic

  Dino Reic

  30. 08. 2011. u 10:25 pm Odgovori

  malo je problema koje pokoji miliončić EUR ne može rješiti.

  sve te banner mreže, pogoto sada kada se ekipa sve više oglašava vani su mi onako “mehhh…” ali opet, brutalne to promete i profite ima. uglavnom zato što je ekipa needucirana, ne troši svoje pare i nitko ih ne nadgleda.

  onaj tko kuži svtvari, teško da na balklanske sajtove trucka pare u bilo kojem obliku i uz bilo koji popust. to godinama nisam čuo, govorim o stručnjacima jasno…

 4. darko

  darko

  31. 08. 2011. u 5:00 am Odgovori

  ovako ili onako, Srbija je premalo tržište, čak i exJuga nije neki doživljaj. Mnogo manji projekti za koje sam čuo u Hrvatskoj su počeli kao svjetski, pa hajde onda i doma. Zapravo baš i ne vjerujem napisima da je netko napravio nešto vani – što će mu onda mali balkan?
  Zapravo se veelim ideji, jer je trenutna situacija s oglašavanjem na internetu u hrvatskoj blesava. svi su stručnjaci, svi su pametni, ali nemaju pojma, rade kao i nekada. Dobar primjer su auto oglasi koji naš maltretiraju, a na internetu (prema nekim informacijama) nemaju nikakvog odgovora, kada tražiš informacije onda ti majstor kaže da dođeš u salom, pa što će mi onda internet.
  Samo naprijed, i ako ne prođe Zepter, proći će netko drugi… a mi ćemo pratiti i jesti kokice….

 5. Vibor Kalogjera

  Vibor Kalogjera

  04. 09. 2011. u 9:20 pm Odgovori

  Ne slažem se sa većinom komentara. Srbija nije premalo tržište, dapače za naše .hr pojmove je sve veće i veće, a kad uzmemo ex-Yu zajedno, onda je tržište još veće. A protiv Zeptera ne treba u startu imati negativan odnos, čovjek shvatio da je online budućnost pa se eto trudi, a Stefanu sve najbolje želim u daljnem poslovanju.

  Inače, E-Target je slovački, ali nek mi Marek ne zamjeri, to je razlika kao Englezima Hrvatska i Srbija.

  Eto, samo sam u kratko htio reć svoje mišljenje…

 6. darko

  darko

  04. 09. 2011. u 9:29 pm Odgovori

  OK, Srbija je veće tržiše od.hr, no za ozbiljan posao je mala. Mislim na Zepter koji se reklamira na formuli 1… Znam mnogo firmi koje ulaze na to tržište, ali očekivao sam od Zeptera više.

 7. Fist

  Fist

  07. 09. 2011. u 11:35 am Odgovori

  Budimo realni, gdje je tu poslovni model? Bacit novce niz vjetar? Previše široko gledaju, kad si sve onda nisi ništa (osim ako nemaš brdo para, a pod time mislim google size)…

  Zepter nek se bavi prodajem lonaca i rajngli, a neka ostavi IT sektor ljudima koji se time bave. Pa ne možeš baš biti takva posvuduša… Come on…

  U svakom slučaju veselo vas očekujemo 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.