Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina
Talespin

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Možda ste nedavno naletjeli na novost: postoji platforma koja vam može pomoći uvježbati otpuštanje zaposlenika. Simulacija razgovora o otkazu odvija se s virtualnim likom Barryjem Thompsonom, koji predstavlja vašeg postarijeg kolegu – a vi ga morate otpustiti nakon što je već nekoliko kolega prijavilo njegove nedolične primjedbe na poslu, poput nazivanja kolege: “cvilidretom”. On je odrastao u nekim drugim vremenima gdje nisu svi bili tako osjetljivi, reći će vam u svoju obranu. Komunikaciju loše vijesti morate izvesti što staloženije kako ga ne bi doveli do očaja, a svoje neslaganje Barry će vam otvoreno iskazati hvatanjem za glavu, protestiranjem ili pokojom suzom.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Koristeći mogućnosti koje nam nudi tehnologija mješovite stvarnosti, tvrtka Talespin razradila je simulaciju jednog od najtežih razgovora u odnosu poslodavac-zaposlenik, a u kojem do izražaja dolaze svi propusti u poznavanju mekih vještina. Otpuštanje Barryja Thompsona koji je uložio godine u vašu tvrtku, a koji se pred kraj karijere malo opustio, tek je dio Talespinovog portfolia. Ova američka kompanija inače se bavi i drugim rješenjima mješovite stvarnosti, ali u fokusu su im alati za korporativno učenje mekih vještina, emocionalne inteligencije, uvođenja u rad (mentorstvo) te specifičnih prodajnih ili menadžerskih vještina. Međutim, nisu oni tu po ničemu veoma posebni, nekolicina svjetskih tvrtki koje se bave VR i AR tehnologijom zadnjih par godina istražuju kako ih iskoristiti i u poslovnom svijetu. Potvrđuje mi to i Darian Škarica iz Delta Reality studija koji se već niz godina bavi razvoj VR i AR rješenja:

Rješenje o otpuštanju zaposlenika dobilo je popriličan PR na svjetskoj razini, ali već postoje mnoga rješenja u virtualnoj i proširenoj stvarnosti za poboljšavanje mekih vještina – od držanja javnih govora, prodajnih sastanaka, nadalje. Zasad su ova rješenja još nišna, ali tvrtke će ih vjerojatno početi sve jače prihvaćati kad neke naočale zagaze malo više van područja early adoptera – po svemu sudeći to će biti 2020./2021. kad Apple izbaci naočale.

Nije nam to tako daleko, a mogućnosti su zbilja zanimljive. Baš zato valja se i spomenuti koje od njih su već dostupne te bi nas uskoro mogle dočekati na uredskom stolu, ali isto tako preispitati koliko razgovor s nestvarnim osobama zbilja može doprinijeti našem profesionalnom razvoju.

‘Tvrde’ i meke vještine – što XR ima s tim?

Podsjetimo se, za neke koje još bune termini (bez brige, ni stručnjaci se nisu dogovorili) važno je znati razlikovati virtualnu i proširenu stvarnost te sve popularniji termin koji tehnički objedinjuje oba pojma i zove se mještovita stvarnost. Pod mješovitu stvarnost odnosno XR spadaju posve virtualni, digitalni svjetovi (VR) koji se mogu prikazati u relaciji s našim okruženjem tako da izgledaju kao da su dio naše ‘prave’ stvarnosti, stvarajući proširenu stvarnost (AR). Takve vrste stvarnosti možete promatrati kroz ekran svog mobitela ili kroz za to namijenjene naočale poput HTC Vivea, Facebookovog Oculus Rifta ili Microsoftovog HoloLensa. Najpopularniji primjer takvog digitalnog produžetka stvarnosti je Pokemon GO, mobilna AR igra koja je prije tri ljeta pomela svijet manjih i većih obožavatelja, a očito joj ni danas popularnost (i opasnost) ne jenjava.

Iako možda na prvu VR asocira uglavnom na gaming, kako su pomalo nicale nove različite konzole te se razvijale VR i AR tehnologije, granala su se i područja u kojima oni ostvaruju puno veći potencijal – edukativni prvenstveno. I danas još učimo uglavnom zadržavanjem činjenica (što internet za nas i sam čini veoma dobro) te se mnogo manji fokus stavlja na razumijevanje i praktičnu primjenu. Tehnologije poput mješovite stvarnosti nude priliku za učenje kroz praksu što je pogotovo važno u područjima u kojima iskustvo znači jedini način kako ovladati novim vještinama.

Jelena Jelušić, psihologica i HR stručnjakinja iz A1 Hrvatska, također najveću prednost korištenja XR-a vidi u tome što zaposlenicima omogućava učenje kroz praktično iskustvo. Učinkovitost takvog pristupa potvrđuju i istraživanja koja su pokazala kako učenje putem iskustva povećava kvalitetu učenja i zadržavanja znanja za 75-90%, dodaje.

Sve više tvrtki već koristi VR kao alat za korporativno učenje i razvoj. Od razvoja vještina javnog govora, preko medicinskih postupaka, do obuke za opasne situacije, VR pruža zaposlenicima realno, a sigurno okruženje za obuku te mogućnost ponavljanja neke zahtjevne poslovne situacije dok god se zaposlenik ne osjeća sigurno da koristi novostečenu vještinu u stvarnom svijetu.

Snaga simulacije

Ponavljanje je majka znanja, kako kažu, a beskonačno ponavljanje bez potrebe za drugim resursima s mogućnošću mijenjanja uvjeta bez ikakvih stvarnih fizičkih zavisnosti – rekla bih, majka stručnosti. Uostalom, takvu primjenu poznajemo u zrakoplovstvu od početka 20. stoljeća kada su upogonjene prve simulacije letova.

Skupe simulacije danas pak više nisu toliko skupe i nedostupne. AR i VR tehnologija omogućuju da se blagodati učenja kroz simulacije iskoriste i u mnogim drugim područjima gdje takvo nešto do sad jednostavno nije opravdavalo ulaganja. Lakše se osloniti na jednogodišnju ili dvogodišnju praksu nakon obrazovanja ili mentore koji će uvesti nekoga u rad. Međutim, VR i AR mogu pomoći studentima i zaposlenicima u različitim područjima, od građevine, rehabilitacije ili operacije, bez rizika koji se povezuju sa stvarnim situacijama. I uz to ne morate dodatno opterećivati starije voditelje i zaposlenike s mentoriranjem – svima win-win.

Mnoge poslovne vještine zahtijevaju dosta prakse kako bismo postali zaista dobri u pojedinoj vještini, ističe Jelena Jelušić, a VR pruža zaposlenicima siguran “prostor” da vježbaju i uče iz tog iskustava.

Ove benefite već su iskoristile mnoge tvrtke u različitim područjima, ističe Jelena:

Maloprodajne trgovine također počinju koristiti VR treninge za poboljšanje korisničkog iskustva. Na primjer, Walmart je u suradnji s partnerima razvio simulaciju „Crnog petka“ za obuku i pripremu zaposlenika za blagdanske gužve. Jedan od odličnih primjera korištenja visoke tehnologije u razvoju vještina dolazi iz kompanije Johnson&Johnson koja koristi VR za simulaciju kirurških operacija u edukaciji doktora diljem svijeta. Rezultati su pokazali povećanje operativnih performansi za 230%.

Osim toga postoje brojni drugi primjeri korištenja VR-a, dodaje. Tako imamo treninge iz raznolikosti i uključivanja kao i prevencije mobinga, ali i treninge za povećanje produktivnosti zaposlenika. Primjerice, DHL Express je putem VR platforme za trening promovirao načela sigurnog i učinkovitog slaganja uređaja dok se Ford pobrinuo da njihovi dizajneri uče kako pomoću VR-a izraditi 3D skice automobila, a kojim se posao od nekoliko mjeseci smanjuje na 40-ak sati. I naš Talespin s početka teksta također je imao primjenu u industriji, točnije suradnju s Farmers Insuranceom, s kojima je razvio simulaciju za uvježbavanje prodajnih i komunikacijskih vještina zaposlenika na terenu.

Iako su naši domaći tech poduzetnici poput Gideon Borthersa trenutno više usmjereni na robotizaciju nego simulaciju, sigurna sam da će u Hrvatskoj ICT korporacije biti prve koje će uvidjeti isplativost ovakvih treninga za svoje zaposlenike.

Razvoj poslovnih i mekih vještina

Osim učenja tehnikalija oko fizičkih procesa, VR i AR sve veću vrijednost imaju upravo u sferi mekih vještina odnosno uvježbavanja komunikativnih i analitičkih procesa. Već se niz godina navodi kako su upravo meke vještine poput emocionalne inteligencije, kritičkog i analitičkog razmišljanja i aktivnog učenja ključne za profesionalni uspjeh pojedinca pa tako i kolektivni napredak u doba 4. industrijske revolucije.

Vještine poput javnog govora, prodaje, pregovaranja i umrežavanja rijetko se podučavaju u školi, a često su upravo te poslovne vještine ključne za uspjeh te ih menadžeri očekuju i kod kandidata za posao i kod postojećih zaposlenika, objašnjava Jelena:

Integrirajući tradicionalni trening s VR-om zaposlenicima se omogućava da uvježbavaju u realnim simulacijama ono što su naučili na treninzima uživo, uz detaljnu analitiku performansi. Npr. nakon treninga javnog govora, polaznici mogu uploadati vlastite prezentacije, snimati govore i odmah primati povratne informacije za održani govor kao što su kontakt s očima, upotreba poštapalica, visina glasa, tempo govora i još mnogo toga. Onda mogu još vježbati kako bi dodatno poboljšali svoje rezultate, čak i ako rade remotely – sve što im treba su mobilni uređaj i VR slušalice. Menadžeri također imaju mogućnost praćenja napretka svojih zaposlenika u razvoju vještina.

Employer branding?

Trening mješovite stvarnosti također se može koristiti za poboljšanje procesa selekcije i uvođenja u posao. Koristeći simulaciju intervjua, HR profesionalci i menadžeri mogu vježbati vođenje intervjua s potencijalnim kandidatima te ih učiti kako postavljati pitanja, kako procjenjivati tražene vještine ili prepoznati neke znakove upozorenja kod potencijalnih zaposlenika, dodaje Jelena. Isto tako ističe i način kako se XR rješenja mogu iskoristiti i u employer brandingu.

Nakon što kandidat prihvati ponudu za posao, sljedeći korak je postupak uvođenja u posao (onboarding). Tvrtka bez učinkovitog postupka uvođenja u posao vjerojatno će imati nižu razinu zadržavanja zaposlenika i produktivnosti. VR može uvelike poboljšati ovaj proces i učiniti ga učinkovitijim i ugodnijim. Novi zaposlenici mogu se upoznati s tvrtkom, obići zgradu, pogledati više poslovnih lokacija, upoznati svog menadžera i još mnogo toga – sve u udobnosti vlastitog doma, prije nego što su i zakorače u ured. Uvođenje u posao u VR-u može omogućiti zaposlenicima da “osjete” kulturu i svakodnevni život tvrtke i prije početka rada, što može doprinijeti njihovu samopouzdanju od prvog dana početka rada.

Iako je tek 3D prikaz usmjeren prvenstveno na korisnike, dobar primjer kako okvirno mogu djelovati takve simulacije je virtualna poslovnica Addiko Banke. Naravno, s VR-om očekuje se potpunije i realističnije iskustvo. No, dok svako četvrta osoba u Hrvatskoj ne bude posjedovala VR headset, i kretanje kroz 3D prostor klikanjem po ekranu bit će prihvatljivo (iako upitno iskoristivo).

(XR) Budućnost rada 

VR uređaji, kako sam spomenula, cjenovno još nisu toliko pristupačni. Čak ni nešto veći tech entuzijasti još ne vide razlog zašto bi potrošili 3 ili 5 tisuća kuna za, naizgled, tek gaming dodatak. Ali, kako zaključuje Jelena, bilo bi šteta da se i drugi potencijali mješovite stvarnosti bolje ne promoviraju i iskoriste.

Vjerujem da će s razvojem VR industrije sve više toga postati moguće u virtualnom okruženju pa će tako i VR treninzi postati sve učestaliji. Korištenje VR-a za učenje i razvoj u korporativnom okruženju sigurno će utjecati na bolje prihvaćanje i masovnije korištenje VR-a općenito, jer bi bilo šteta da njegov potencijal ostane samo na gamingu.

No prvi koraci u popularizaciji svakako su na tvrtkama, a ne pojedincima. Ono što se trenutno čeka na tržištu jest uređaj koji će biti dovoljno kompaktan, ali i hardverski sposoban da napokon komercijalizira područje mješovite stvarnosti. Darian je već spomenuo kako su najavljene Appleove naočale najizgledniji kandidat, ipak, dodaje kako se šuška da će prve Appleove naočale biti namijenjene za korištenje u kući i u uredu, stoga je pitanje koliko ćemo još čekati na rješenje koje će ući u šire komercijalne vode. Međutim, kad dođu, Darian se posve slaže kako će XR tehnologije u potpunosti transformirati radno mjesto:

Krenuvši od komunikacije gdje ćete moći obavljati sastanke s ljudima po cijelom svijetu, sjedeći u udobnosti svoga doma/ureda. Samo ćete staviti naočale na glavu i oko vas za stolom će se pojaviti sugovornici iz različitih dijelova svijeta gdje ćete se svi osjećati kao da ste na istom mjestu – i ovdje ne pričam o virtualnoj stvarnosti gdje ste potpuno uronjeni u virtualni svijet, već o proširenoj gdje ćete i dalje normalno vidjeti svoj okoliš, ali hologrami sugovornika će se pojaviti u tom okruženju.

Darian Škarica: “Zasad su mnoga XR rješenja još nišna, ali tvrtke će ih vjerojatno početi sve jače prihvaćati kad neke naočale zagaze malo više van područja early adoptera.” (CXZG/Andrea Kumar)

Za kraj, Jelena je dodatno istaknula glavne prednosti korištenja XR-a u korporativnom treningu, a to su:

 • veća razina angažiranosti zaposlenika u treninzima i tečajevima (za usporedbu, istraživanja pokazuju da je prosječan completion rate MOOC-ova samo oko 10%!),
 • bolje zadržavanje znanja,
 • iskustveno učenje,
 • sigurnija opcija za situacije visokog rizika te
 • smanjeni troškovi za treninge i putovanja.

Iako će tehnologija značajno utjecati na to kako će izgledati razvoj vještina u budućnosti, Jelena vjeruje da soft skills treneri i coachevi mogu biti sigurni da će i dalje imati pune ruke posla. U mnogim situacijama ni super-realne simulacije ne mogu nadomjestiti pravo iskustvo. Međutim, dosadašnji primjeri pokazuju kako cilj nije zamijeniti stvarnu praksu već uz pomoć mješovite stvarnosti nadograditi stjecanje iskustva na isplativiji, jednostavniji i brži način. Stoga se nadam da ćemo u naredne dvije-tri godine vidjeti kakav takav komercijalni razvoj XR-a.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  20. 08. 2019. u 3:28 pm Odgovori

  “smanjeni troškovi za treninge i putovanja.” – haha

  Naši IT-jevci u 99.9% slučajeva nemaju opciju rada od kuće,
  a ovo šta Vi pišete je čisti SF za naše poslodavce.

  Ovo je preentuzijastično prepisan članak,
  “u naredne dvije-tri godine” nećemo vidjeti nikakav pomak po tom pitanju u RH.

  • Ana Marija Kostanić

   Ana Marija Kostanić

   21. 08. 2019. u 3:32 pm Odgovori

   Dragi ludi panj, hvala na komentaru. Time što se nešto doima kao dalja budućnost za domaću zajednicu ne čini temu znanstvenom fantastikom, uostalom, gdje bi bili da nismo razmišljali unaprijed i davali primjere ‘kako se to radi na Zapadu’…

   No prvenstveno odgovaram na tvoj komentar jer razbacivanje s “prepisan” na Netokraciji ti i nije baš neki posao. 🙂 Ako se ne slažeš s mojim zaključkom u kojem ističem da se “nadam kako ćemo u naredne dvije-tri godine vidjeti kakav takav komercijalni razvoj XR-a”, izrazi to kao svoje neslaganje s argumentom zašto se ne slažeš, a ne neutemeljenu optužbu.

   “Preentuzijastično” bih možda i prihvatila. No, kad smo i kod toga, nigdje u zaključnoj rečenici nisam istaknula da mislim na Hrvatsku, što bi zbilja bio optimizam, već sam izrazila nadu o skorom razvoju s obzirom da bi Apple i ini uskoro mogli potaknuti komercijalizaciju XR-a svojim uređajima, nadovezujući se na prethodne komentare Dariana Škarice o najavi naočala za 20./21.

   Hvala na pažljivom čitanju 😉

 2. Nikola Papratovic

  Nikola Papratovic

  06. 09. 2019. u 10:36 am Odgovori

  O VR AR i sličnim “vručim temama” se priča i piše već godinama, međutim, na tome to staje.. Ukupno gledajući, i dalje samo entuzijasti i oni koji troše tuđe novce (EU i slični projekti) si to priušte. I onda ne koriste tehnologiju. Super je to ideja, ali i dalje primjena jako kašljuca. Izdvojio bih da to i dalje nije prava “stvarnost” to je ona stvarnost koja se prezentira i unaprijed je programirana/dizajnirana itd.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Od Yahooa do ChatGPT-ja: Strategije uspjeha na tražilicama koje vrijede i danas

Neke strategije za pozicioniranje na internetskim tražilicama još funkcioniraju i nakon 10 godina. U ovom povratku u prošlost, prisjećamo se raznih praksi, što se od njih zadržalo, a što ne - te što je novo ušlo u igru...

Startupi

Ovo je email strategija kojom je Burazin privukao investitore poput direktora Stack Overflowa

U novoj epizodi ulazimo u detalje o: (vjerojatno) najvećoj pre-seed rundi u hrvatski startup; tome kako SAD namjerava kontrolirati AI sustave koji bi mogli napraviti atomsku bombu te zašto osnivača Netokracije Ivana Brezaka Brkana izbacuju iz zagrebačkih kavana?

Tehnologija

Tomislav Tipurić uoči ATD-a: Moramo poraditi na promjeni definicije junior developera

Uoči 18. konferencije Advanced Technology Days porazgovarali smo s osobom zaduženom za program, Tomislavom Tipurićem, o svemu što ne smijete propustiti na samom događaju, a i u svijetu tehnologije posljednjih godina i dana. Naravno, AI je neizostavna tema.

Što ste propustili

Kolumna

Od Yahooa do ChatGPT-ja: Strategije uspjeha na tražilicama koje vrijede i danas

Neke strategije za pozicioniranje na internetskim tražilicama još funkcioniraju i nakon 10 godina. U ovom povratku u prošlost, prisjećamo se raznih praksi, što se od njih zadržalo, a što ne - te što je novo ušlo u igru...

Novost

Najveća hrvatska luka u Pločama postat će pametna, uz sufinanciranje iz EU od skoro milijun eura

Luka Ploče postat će prva hrvatska pametna luka. Ujedno je ovo jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska Komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC - od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

Tvrtke i poslovanje

Bajke u digitalnom svijetu: Pinokio djeci priča o lažnom predstavljanju, a tri praščića o slabim lozinkama

Stotine ljudi podržale su humanitarnu akciju tvrtke Combis i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Prikaz

Upoznajte Retriever, platformu FER-ovog TakeLaba koja rudari po 30 domaćih web portala

Retriever zagrebačkog TakeLaba može analizirati milijune članaka objavljenih na hrvatskome u posljednjih 20 godina, a sprema se i na iskorak u regiju. 

Tvrtke i poslovanje

Od 1. siječnja država nadzire Wolt, Bolt, Glovo… – što to znači?

Teško je regulirati segment tržišta o kojem nemate konkretnih saznanja, srećom, za tzv. GIG ekonomiju to će se uskoro promijeniti. Više saznajemo u razgovoru s ravnateljom Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Sponzorirano

“Infrastruktura kao kod” izazov je s kojim se isplati uhvatiti u koštac, pogotovo za ogromne okoline

Što je sustav veći, to IaC (Infrastructure-as-Code) donosi više prednosti. Kako to izgleda u praksi?