Najbolji dar za Valentinovo je kvalitetna komunikacija - uživo i online

Digitalni ljubavni odnosi: Jesmo li se pisanjem poruka otuđili ili zbližili?

Valentinovo, onaj dan u godini kada ste 1) sve već sredili, 2) panično mislite što uzeti u zadnji čas ili 3) imate prešutni sporazum jer ste lijeni nešto organizirati, no vi se volite cijelu godinu pa nije važno. Kako god bilo, mi mislimo da je najbitnije dobro komunicirati međusobne želje, pa makar preko poruka... A upravo je dopisivanje ono što nas posebno zanima na dan ljubavi - jesu li poruke okidač za nerazumijevanje ili put do otvorene i učestale komunikacije?

Tko od vas barem jednom prilikom nije bio frustriran dok ste čekali da se ispod teksta poslane poruke napokon ukaže plava kvačica ili ispisana obavijest ‘Viđeno’? Kad osoba s druge strane napokon vidi poruku, vi zurite u nepromijenjeni ekran, frustracija se popela na alarmantnu razinu – ali minute prolaze i ništa.

Teško je to danas, moramo svi priznati. Nažalost, rijetko kad imamo vremena osvrnuti se na promjene koje je donijela tehnologija i koje utječu na naše odnose, kako ljubavne tako i druge; privatne i profesionalne. Uglavnom i koristimo poruke, jer najčešće – nemamo vremena.

Kako i u verbalnoj komunikaciji pristupamo ljudima na određen način, i naše navike u dopisivanju postaju očite s vremenom – većinom svima oko nas prije nego nama samima.

Neki od vas ne štede na srčekima i pusama, nepopravljivi su romantičari, nekima ni 10 oblačića nije dovoljno za jednu rečenicu, a oni treći su obilježeni prokletstvom auto-correcta i nitko od ekipe u grupi nije siguran jesu li nepismeni ili im se jednostavno ne da…

Na kraju dana, mislim da bismo se svi, radi osobnog boljitka i stabilnosti naših odnosa koji se uveliko temelje na chat mehanizmu, trebali zapitati kako komuniciramo putem poruka, posebno s našim partnerima.

„Mislim da ovo neće ići, prekratke su ti poruke.“

S obzirom koliko utjecaja u svakodnevnim odnosima odigra skoro 80 milijardi poruka dnevno poslanih samo putem SMS-a i WhatsAppa, čudno je da nema više istraživanja o implikacijama koje dopisivanje ima na te iste odnose. Ipak, postoji par relevantnih istraživanja upravo o ljubavnom “tipkanju”.

U istraživanju za članak naletjela sam tako na jednu izvrsnu nedavnu studiju koja otkriva da je percepcija o sličnosti u stilu dopisivanja povezana sa zadovoljstvom odnosa. Odnosno, što su više pojedinci smatrali da se njihov i partnerov stil i ritam dopisivanja podudara, bolje su se osjećali u kontekstu onoga prema čemu se njihov odnos razvija. Što znači, ako ste osoba koja često piše i provjerava poruke, a vaša druga polovica je jednako tako ažurna, postoji velika vjerojatnost, da će ta razlika pozitivno utjecati na vaš odnos. Pogotovo je to istina u ranijim stadijima veze.

Iako studija ne ističe i jednaku korelaciju u suprotnoj situaciji, nije teško zaključiti i ako je vaš partner/ica više samo pozivi tip da ćete svako-toliko imati nesporazume jer vam nije odgovorio/la kad ste vi očekivali i u količini detalja koju ste htjeli.

Nažalost, nitko od nas ne dolazi s uputama koliko stikera voli dobivati, koliko mu je stalo do interpunkcije, dužine poruka ili brzine odgovaranja. Tako da čim završite s pregledavanjem Facebook profila i dogovorite prvo piće, imajte strpljenja i pratite navike osobe, a nemojte ni sve uzimati zdravo za gotovo.

Tako blizu, a tako daleko

Iako se isprva čini da nas je sve to konzistentno dopisivanje zbližilo, je li to zaista točno?

Čak i prije nego dođemo kući s posla ili fakulteta već znamo sve detalje o tome tko se našem dragom ili dragoj zamjerio, kako je koji seminar prošao i što su jeli za ručak.

Dolazimo doma… i svrh svi posljedica digitalnog doba, na red dolazi buljenje u smartphone ekrane. Okrećemo se jedni od drugih, sve smo rekli jedno drugome u porukama – a sada slijedi sat vremena skrolanja na kauču.

Nekima je drugačiji scenarij u pitanju, ali ni u kojem slučaju situacija nije posve lišena problema koje prati termin asinkrone komunikacije – kao što je slanje poruka, mailova, pisanje na forumima i sličnog.

Jednom primljena poruka ne zahtijeva trenutan odgovor kao kod razgovora licem u lice. Pričamo intimno, ali ne u istom intimnom prostoru – svaka poruka je paket za sebe koji kada dođe na odredište ne ide nikuda, osim ako ne volite opcije trajnog brisanja.

Odgađanje odgovaranja, slanje stikera umjesto konkretnih odgovora, pristigla notifikacija koju ne želite otvoriti kako ne bi ostalo da ste pročitali poruku, a poruka je duža od prozora na zaslonu i sad nemate pojma što učiniti(!) – sve su to od nekih situacija koje potvrđuju problem takve komunikacije.

S porukama je moguće i dopušteno kalkulirati. Kada ste dugo u vezi, druga strana već poznaje vaš ritam i stil, ali u novim odnosima, takve kalkulacije mogu itekako utjecati na međusobno razumijevanje.

Neke stvari je lakše reći kada se ne gledamo.

Ipak, ta asinkronost komunikacije u nekim situacijama i određenim tipovima ljudi može itekako biti od koristi.

Još prije više od 20 godina, komunikacijski stručnjak Joseph Walther, razmišljao je o posljedicama i benefitima računalno potpomognute komunikacije. Uspostavio je i Hiperpersonalni model 1996. kojim je istaknuo na koje načine nam tehnologija može pomoći u napretku komunikacije.

  • Dopisivanje se ne temelji na nekom spontanom hiru – osobe imaju vremena razmisliti i pomno razabrati riječi poruke.
  • Poruke nemaju neverbalnih signala – upravo to omogućuje osobama da bez smetnje neželjenih i slučajnih signala pošalju upravo ono što su željeli.
  • Dopisivanje je lako – razgovori licem u lice su kompleksni.

Poruke stoga mogu biti sredstvo kojim ćemo lakše i smislenije izreći svoje stavove i emocije, imamo vremena pomno promisliti o svakoj riječi i osvrnuti se više puta na ono što je već razmijenjeno u razgovoru.

Osim toga, WhatsApp, Messenger ili Viber ne znaju za naše znojne ruke i promukao glas. Slanje poruka nam omogućuje da u situacijama nervoze i nesigurnosti ostanemo prisebni, barem kroz tekst.

A kad smo kod ljubavi, valja spomenuti i kako revolucija dating aplikacija nije toliko značajna u proširenju mogućnosti pronalaska naše srodne duše iz svih strana regije ili svijeta, koliko u tome što je svima omogućila bezbolniji način pristupa novim osobama.

Prva faza potrage i pretrage su uvijek profili, bilo da je to istančano ispunjen interesima OkCupid profil ili par vaših najboljih selfija na Tinderu, ali nakon nje uvijek slijedi faza komunikacije – istih karakteristika kao i svako dopisivanje porukama – asinkrono i (ne)promišljeno.

Ipak, najizazovniji faktor takve komunikacije je isključenost od posljedica. Neki će imati više hrabrosti pristupiti osobi i biti slobodniji u izražavanju emocija, ali jednako tako netko drugi će imati više hrabrosti kad ih osoba ne gleda u oči – da tu osobu povrijede – jer naravno da je lakše ostaviti nekoga putem WhatsApp poruke nego se suočiti s osobom… Što, naravno, nije opravdanje.

Sretno Valentinovo Netokrati!

S obzirom na količinu poruka koje razmjenjujemo dnevno i o kojima nam ovisi velik dio komunikacije u našem životu, nadam se da ćemo, u skladu s vremenom, imati još više prilika učiti od komunikacijskih istraživanja koja će se baviti tim, zbilja mogu reći – fenomenom.

Jer fenomenalno je naći zajednički jezik s našom drugom polovicom – otkrivati sva skrivena značenja njihovih stikera, interpunkcija i LOL-anja. Nekada je teško, nekada nam svi silni emotikoni i gifovi samo odmažu. Rješenje može biti u zvukovnim zapisima, ili još bolje: slanju selfie videa – barem tu neće biti zabune o izrazu lica.

Te su opcije dostupne već odavno na većini aplikacija, ali nekako se svi držimo porukica kao spasonosne opcije jer nam omogućuje upravo ono što ne želimo sami sebi priznati – kalkuliranje. Poruke nam daju prividnu sigurnost i manjak odgovornosti za ono što osobi direktno ne bi mogli reći, bilo to dobro ili loše.

Pa eto, neka onda Valentinovo bude prilika da svojima dragima pošaljete besramno slatke (ili strastvene 😉 ) poruke sa svim epitetima koje možda propuštate reći ostalih 365 dana u godini. Danas možete biti naj-naj jer nema boljeg dana za opravdanje… Volite se!

 

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?