Gdje naučiti govoriti programski? Točnije, gdje to naučiti kroz projekte i striptiz?

Gdje naučiti govoriti programski? Točnije, gdje to naučiti kroz projekte i striptiz?

Kodiranje je odlično za konkurentnost na tržištu rada. Izvor fotografije: passionmakes.us
Kodiranje je odlično za konkurentnost na tržištu rada. Izvor: passionmakes.us

Do prije nekoliko godina poznavanje programskih jezika je još uvijek bilo ograničeno na profesionalce i obrazovane programere koji su svoje vještine kovali kod profesora i uz knjige, ostavljajući kod iza aplikacija apstraktnim za većinu korisnika. Danas više nema opravdanja za nepoznavanje programskih jezika- barem u osnovama.

Mnoštvo web stranica i aplikacija pruža besplatne tečajeve za učenje programskih jezika, a koliko su zahtjevni ovisi i o jeziku koji se uči. Obilježje većine aplikacija je inovativan pristup koji učenje čini i zabavnim. Aplikacije i stranice se uglavnom temelje na učenju kroz rad, pa korisnik prvog zadatka uči u praksi, uz različite sustave nagrađivanja za riješeni zadatak.

Codecademy je interaktivan i besplatan tečaj programiranja. Izvor: webthesmartway.com
Codecademy je interaktivan i besplatan tečaj programiranja. Izvor: webthesmartway.com

Jedna od najpopularnijih stranica je Codecademy.com koja pruža tečajeve za osnove web dizajna, HTML, CSS, JavaScript, Ruby i druge. Codecademy korisniku na ekranu prikazuje zaslon s teorijom i zadatkom, komandni redak za ispisivanje i prozor u kojem kod odmah pretvara u web stranicu. Korisnik prolazi kroz interaktivne tečajeve, a može pristupiti i samostalnim projektima koji su nešto zahtjevniji. Ovo je odličan izbor za učenje web dizajna.

Uz Codecademy stoji i Code School koji radi na istom principu, učeći korisnika kroz vježbu. Code School pruža kvalitetnu uslugu, a nude i tečaj programiranja za iOS.  Tečajevi su pak složeni kao igra kroz koju korisnik prolazi kodirajući elemente.

Napiši kod, skini profesoricu

Iako je Codecademy veoma jednostavan i korisnika odmah uvlači u vježbe, poznavanje osnova sintakse je dobro došlo. Za osnove osnova programiranja pobrinule su se Codebabes.com.  To je stranica koja pruža video lekcije o osnovama programiranja, koje drže mlade programerke, a dobar rezultat ne nagrađuju ocjenom već odjećom, ili manjkom iste. Stranica je naišla na otpor pri pokretanju jer je mnogi smatraju neprikladnom, ali programerski dio je autentičan.

Codebabes je kontroverzni servis za učenje programiranja. Izvor: fastcompany.com
Codebabes je kontroverzni servis za učenje programiranja. Izvor: fastcompany.com

Knjige i kolegiji

Udacity je platforma koja je sadržajno puno snažnija od konkurencije, no bez interaktivnosti. Web stranica ili aplikacija pruža korisnicima video seminare i tečajeve programiranja, ali i omogućava usvajanje drugih tehnoloških vještina zahvaljujući uspješnim i poznatim predavača koji rade u tvrtkama poput Googlea. Udacity pruža puno više, uključujući tečajeve nekih zahtjevnijih jezika poput Jave.

Osim webinara i interaktivnih programa za vježbanje na raspolaganju stoje i web stranice poput Programing – mother**** koja pruža mnoštvo besplatnih e-knjiga, dok za tiskana izdanja korisnik ipak mora platiti. Stranicu je pokrenuo Zed Shaw, autor već renomiranih knjiga o programiranju, a diči se direktnim pristupom programiranju, bez okolišanja.

Zed Shaw agresivnije pristupa poticanju na učenje. Izvor: leafac.com
Zed Shaw agresivnije pristupa poticanju na učenje. Izvor: leafac.com

Učenje kroz projekt

Zanimljiv pristup ima TeamTreehouse.com, stranica koja ne usmjerava korisnika na rješavanje pojedinačnih zadataka i rješavanje problema, već na izradu  projekta od samog početka. Treehouse pruža prozor za ispisivanje koda i prozor u kojemu se kod realizira. Pomoć i objašnjenja pritom pruža glasovni zapis koji provodi kroz korake.

Treehouse - učenje kroz izradu projekata. Izvor: Tech.co
Treehouse – učenje kroz izradu projekata. Izvor: Tech.co

Uz ove platforme postoji još mnoštvo jednako kvalitetnih- nikad nije bilo tako jednostavno i zabavno naučiti programske jezike, počevši od učenja sintakse na Codebabes.com, korištenja iste na Codecademy.com pa sve do zahtjevnih lekcija koje pruža Udacity.

 

ponuda

Komentari

  1. Davor

    Davor

    29. 07. 2014. u 3:20 pm Odgovori

    Lijep članak no izostavili ste domaće tutorijal stranice, recimo lakotuts(dot)com. U svakom slučaju treba nam više domaćih tutorijal stranica, zar ne?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!