Gdje naučiti govoriti programski? Točnije, gdje to naučiti kroz projekte i striptiz?

Gdje naučiti govoriti programski? Točnije, gdje to naučiti kroz projekte i striptiz?

Kodiranje je odlično za konkurentnost na tržištu rada. Izvor fotografije: passionmakes.us
Kodiranje je odlično za konkurentnost na tržištu rada. Izvor: passionmakes.us

Do prije nekoliko godina poznavanje programskih jezika je još uvijek bilo ograničeno na profesionalce i obrazovane programere koji su svoje vještine kovali kod profesora i uz knjige, ostavljajući kod iza aplikacija apstraktnim za većinu korisnika. Danas više nema opravdanja za nepoznavanje programskih jezika- barem u osnovama.

Mnoštvo web stranica i aplikacija pruža besplatne tečajeve za učenje programskih jezika, a koliko su zahtjevni ovisi i o jeziku koji se uči. Obilježje većine aplikacija je inovativan pristup koji učenje čini i zabavnim. Aplikacije i stranice se uglavnom temelje na učenju kroz rad, pa korisnik prvog zadatka uči u praksi, uz različite sustave nagrađivanja za riješeni zadatak.

Codecademy je interaktivan i besplatan tečaj programiranja. Izvor: webthesmartway.com
Codecademy je interaktivan i besplatan tečaj programiranja. Izvor: webthesmartway.com

Jedna od najpopularnijih stranica je Codecademy.com koja pruža tečajeve za osnove web dizajna, HTML, CSS, JavaScript, Ruby i druge. Codecademy korisniku na ekranu prikazuje zaslon s teorijom i zadatkom, komandni redak za ispisivanje i prozor u kojem kod odmah pretvara u web stranicu. Korisnik prolazi kroz interaktivne tečajeve, a može pristupiti i samostalnim projektima koji su nešto zahtjevniji. Ovo je odličan izbor za učenje web dizajna.

Uz Codecademy stoji i Code School koji radi na istom principu, učeći korisnika kroz vježbu. Code School pruža kvalitetnu uslugu, a nude i tečaj programiranja za iOS.  Tečajevi su pak složeni kao igra kroz koju korisnik prolazi kodirajući elemente.

Napiši kod, skini profesoricu

Iako je Codecademy veoma jednostavan i korisnika odmah uvlači u vježbe, poznavanje osnova sintakse je dobro došlo. Za osnove osnova programiranja pobrinule su se Codebabes.com.  To je stranica koja pruža video lekcije o osnovama programiranja, koje drže mlade programerke, a dobar rezultat ne nagrađuju ocjenom već odjećom, ili manjkom iste. Stranica je naišla na otpor pri pokretanju jer je mnogi smatraju neprikladnom, ali programerski dio je autentičan.

Codebabes je kontroverzni servis za učenje programiranja. Izvor: fastcompany.com
Codebabes je kontroverzni servis za učenje programiranja. Izvor: fastcompany.com

Knjige i kolegiji

Udacity je platforma koja je sadržajno puno snažnija od konkurencije, no bez interaktivnosti. Web stranica ili aplikacija pruža korisnicima video seminare i tečajeve programiranja, ali i omogućava usvajanje drugih tehnoloških vještina zahvaljujući uspješnim i poznatim predavača koji rade u tvrtkama poput Googlea. Udacity pruža puno više, uključujući tečajeve nekih zahtjevnijih jezika poput Jave.

Osim webinara i interaktivnih programa za vježbanje na raspolaganju stoje i web stranice poput Programing – mother**** koja pruža mnoštvo besplatnih e-knjiga, dok za tiskana izdanja korisnik ipak mora platiti. Stranicu je pokrenuo Zed Shaw, autor već renomiranih knjiga o programiranju, a diči se direktnim pristupom programiranju, bez okolišanja.

Zed Shaw agresivnije pristupa poticanju na učenje. Izvor: leafac.com
Zed Shaw agresivnije pristupa poticanju na učenje. Izvor: leafac.com

Učenje kroz projekt

Zanimljiv pristup ima TeamTreehouse.com, stranica koja ne usmjerava korisnika na rješavanje pojedinačnih zadataka i rješavanje problema, već na izradu  projekta od samog početka. Treehouse pruža prozor za ispisivanje koda i prozor u kojemu se kod realizira. Pomoć i objašnjenja pritom pruža glasovni zapis koji provodi kroz korake.

Treehouse - učenje kroz izradu projekata. Izvor: Tech.co
Treehouse – učenje kroz izradu projekata. Izvor: Tech.co

Uz ove platforme postoji još mnoštvo jednako kvalitetnih- nikad nije bilo tako jednostavno i zabavno naučiti programske jezike, počevši od učenja sintakse na Codebabes.com, korištenja iste na Codecademy.com pa sve do zahtjevnih lekcija koje pruža Udacity.

 

Komentari

  1. Davor

    Davor

    29. 07. 2014. u 3:20 pm Odgovori

    Lijep članak no izostavili ste domaće tutorijal stranice, recimo lakotuts(dot)com. U svakom slučaju treba nam više domaćih tutorijal stranica, zar ne?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.