Twitter naoštrio zube prema developerima: Nova API pravila mogla bi ograničiti Tweetbot i Ubersocial

Twitter naoštrio zube prema developerima: Nova API pravila mogla bi ograničiti Tweetbot i Ubersocial

Twitter nije demokracija. I dok je to istina iz pozicije njegovih vlasnika, developeri bi novi potez kojim ta društvena mreža uvodi znatno stroža API pravila s pravom mogli dočekati u nevjerici. Naime, Twitterovci su odlučili uvesti 'malo reda' i 'kontrole' u vlastitom ekosustavu pa su smislili lijepi, novi i sjajan set pravila kojima su se, kako se čini, pobrinuli da one smetalice, vanjski 'third-party' developeri odu svojim putem sa svojim nepoželjnim aplikacijama.

Oh Twitter, why the Evil?

Twitter nije demokracija. I dok je to istina iz pozicije njegovih vlasnika, developeri bi novi potez kojim ta društvena mreža uvodi znatno stroža API pravila s pravom mogli dočekati u nevjerici. Naime, Twitterovci su odlučili uvesti ‘malo reda’ i ‘kontrole’ u vlastitom ekosustavu pa su smislili lijepi, novi i sjajan set pravila kojima su se, kako se čini, pobrinuli da one smetalice, vanjski ‘third-party’ developeri odu svojim putem sa svojim nepoželjnim aplikacijama.

Da budemo iskreni, trebat će vam malo više vremena da prožvačete sve ono što je Michael Sippey, jedan od direktora, napisao u svom blogu najavljujući promjene, a ponajviše ovu tablicu:

Pojednostavljeno, svi developeri koji spadaju u gornji desni kvadrant više nisu baš dragi gosti, a njihove aplikacije, koje nude neko drugačije iskustvo korištenja Twittera, nisu poželjan dio Twitterova ekosustava. Što znači da aplikacije poput Tweetbot, UberSocial, Plume za Twitter, Storify, Favstar.fm ili Twitterrific očekuju, u najmanju ruku, značajne izmjene kako bi se prilagodile novim pravilima. Nije da navadenu tablicu nismo očekivali, s obzirom da je Twitter svoje “želje” najavio još prošle godine, a na njih se osvrnuo naš Goran Peuc.

Twitter way or the highway

Nova verzija API-ja (Application programming interface) zahtjeva da svi korisnici Twitter API-ja budu odobreni, ograničava broj korisnika aplikacije te uspostavlja pravila o tome kako developeri mogu koristiti Twitterove podatke. Tweetovi se sada u aplikacijama moraju pokazivati na način identičan onome na službenim Twitter aplikacijama ili na internetu, a ukoliko nije tako, developer će izgubiti pravo na korištenje kodova.

Vibor Cipan, direktor UX Passiona, tvrtke koja radi poznati Wall of Tweets, za Netokraciju ekskluzivno komentira:

Twitter je ovom najavom pokušao ispraviti svoje propuste koje je imao ranije u komunikaciji s developerima. I dok je promjena načina limitiranja upita s totalnih 350 sada organizirana na njih 60 po satu po pojedinom endpointu pa sve do 720 po satu za one najučestalije, ekipi koja je razvijala i razvija tipične Twitter klijente ograničene od max 100.000 korisnika odnosno 200% njihovog trenutnog broja korisnika ako ih danas imaju više od 100.000 neće dobro sjesti. Twitter je jasan – mi želimo kontrolirati svoj razvojni ekosustav, a motivacija je jednostavno objašnjiva – trebamo Twitter kao oglašivački pouzdanu platformo (Promoted i Sponsored tweets su samo dio globalne priče) i za takvo što trebamo što je moguće veću kontrolu nad naćinom prikaza, slanja i distribucije tvitova.

Možda je ograničavanje broja korisnika najgora stvar u cijelom novom pravilniku. Naime, postavljena je granica na 100 tisuća, što se teoretski može podignuti na 200 ukoliko aplikacija zadovoljava nove standarde. Nakon toga, za svakog korisnika više bit će potrebna dozvola od Twittera. Ako se radi o aplikaciji s milijun i više korisnika, developeri trebaju surađivati izravno s Twitterom.

Što je najgore, nema puno vremena za razmišljanje o promjenama. Novi API 1.1. izlazi u sljedećih nekoliko tjedana, a developeri će nakon toga imati šest mjeseci da se prilagode ili odustanu.

Dođe čovjeku da se zapita, brate, Twitter, čemu toliki negativni osjećaji odjednom?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Tehnologija

‘Best buy’ mobiteli danas: Za one koji hoće premium značajke, ali ne i paprenu cijenu

Mobiteli su preskupi, i to je činjenica. Treba li vam onda uopće novi Samsung od 1000 eura ili ga samo želite jer je nov i 'najbolji'?

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.