Twitter naoštrio zube prema developerima: Nova API pravila mogla bi ograničiti Tweetbot i Ubersocial

Twitter naoštrio zube prema developerima: Nova API pravila mogla bi ograničiti Tweetbot i Ubersocial

Twitter nije demokracija. I dok je to istina iz pozicije njegovih vlasnika, developeri bi novi potez kojim ta društvena mreža uvodi znatno stroža API pravila s pravom mogli dočekati u nevjerici. Naime, Twitterovci su odlučili uvesti 'malo reda' i 'kontrole' u vlastitom ekosustavu pa su smislili lijepi, novi i sjajan set pravila kojima su se, kako se čini, pobrinuli da one smetalice, vanjski 'third-party' developeri odu svojim putem sa svojim nepoželjnim aplikacijama.

Oh Twitter, why the Evil?

Twitter nije demokracija. I dok je to istina iz pozicije njegovih vlasnika, developeri bi novi potez kojim ta društvena mreža uvodi znatno stroža API pravila s pravom mogli dočekati u nevjerici. Naime, Twitterovci su odlučili uvesti ‘malo reda’ i ‘kontrole’ u vlastitom ekosustavu pa su smislili lijepi, novi i sjajan set pravila kojima su se, kako se čini, pobrinuli da one smetalice, vanjski ‘third-party’ developeri odu svojim putem sa svojim nepoželjnim aplikacijama.

Da budemo iskreni, trebat će vam malo više vremena da prožvačete sve ono što je Michael Sippey, jedan od direktora, napisao u svom blogu najavljujući promjene, a ponajviše ovu tablicu:

Pojednostavljeno, svi developeri koji spadaju u gornji desni kvadrant više nisu baš dragi gosti, a njihove aplikacije, koje nude neko drugačije iskustvo korištenja Twittera, nisu poželjan dio Twitterova ekosustava. Što znači da aplikacije poput Tweetbot, UberSocial, Plume za Twitter, Storify, Favstar.fm ili Twitterrific očekuju, u najmanju ruku, značajne izmjene kako bi se prilagodile novim pravilima. Nije da navadenu tablicu nismo očekivali, s obzirom da je Twitter svoje “želje” najavio još prošle godine, a na njih se osvrnuo naš Goran Peuc.

Twitter way or the highway

Nova verzija API-ja (Application programming interface) zahtjeva da svi korisnici Twitter API-ja budu odobreni, ograničava broj korisnika aplikacije te uspostavlja pravila o tome kako developeri mogu koristiti Twitterove podatke. Tweetovi se sada u aplikacijama moraju pokazivati na način identičan onome na službenim Twitter aplikacijama ili na internetu, a ukoliko nije tako, developer će izgubiti pravo na korištenje kodova.

Vibor Cipan, direktor UX Passiona, tvrtke koja radi poznati Wall of Tweets, za Netokraciju ekskluzivno komentira:

Twitter je ovom najavom pokušao ispraviti svoje propuste koje je imao ranije u komunikaciji s developerima. I dok je promjena načina limitiranja upita s totalnih 350 sada organizirana na njih 60 po satu po pojedinom endpointu pa sve do 720 po satu za one najučestalije, ekipi koja je razvijala i razvija tipične Twitter klijente ograničene od max 100.000 korisnika odnosno 200% njihovog trenutnog broja korisnika ako ih danas imaju više od 100.000 neće dobro sjesti. Twitter je jasan – mi želimo kontrolirati svoj razvojni ekosustav, a motivacija je jednostavno objašnjiva – trebamo Twitter kao oglašivački pouzdanu platformo (Promoted i Sponsored tweets su samo dio globalne priče) i za takvo što trebamo što je moguće veću kontrolu nad naćinom prikaza, slanja i distribucije tvitova.

Možda je ograničavanje broja korisnika najgora stvar u cijelom novom pravilniku. Naime, postavljena je granica na 100 tisuća, što se teoretski može podignuti na 200 ukoliko aplikacija zadovoljava nove standarde. Nakon toga, za svakog korisnika više bit će potrebna dozvola od Twittera. Ako se radi o aplikaciji s milijun i više korisnika, developeri trebaju surađivati izravno s Twitterom.

Što je najgore, nema puno vremena za razmišljanje o promjenama. Novi API 1.1. izlazi u sljedećih nekoliko tjedana, a developeri će nakon toga imati šest mjeseci da se prilagode ili odustanu.

Dođe čovjeku da se zapita, brate, Twitter, čemu toliki negativni osjećaji odjednom?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako će izgledati karijera programera prije nego ode u mirovinu u 67. … ili 65.?

Skupljanje potpisa za referendum nas je potaknulo na drugo pitanje: kuda idu stari programeri? Od naših sugovornika, redom svatko ima svoje mišljenje, no kad smo ih sveli na zajednički nazivnik našlo se tu itekako dobrih savjeta za sve IT-jevce koji su se ikad pitali: a gdje ću biti 2041. (i kasnije)?

Startupi i poslovanje

Superbet osigurao 175 milijuna eura za globalno širenje uz tehnologiju hrvatskog Score Alarma

Kako se priprema pitch jednoj od najvećih investicijski tvrtki u svijetu kojim je Superbet osigurao 175 milijuna eura?

Tehnologija

Mitsubishi Outlander PHEV: elektrificiran SUV koji je u gradu teško nadmašiti

Mitsubishijev elektrificirani Outlander vozi se električno do 50 kilometara udaljenosti i najprodavanije je vozilo ovog tipa u svijetu, i to s vrlo dobrim razlogom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako je Combis agilnim pristupom razvio internu platformu Digital Workplace

Digital Workplace povezuje oko 15 različitih aplikacija te mnoge digitalne platforme i alate u cilju postizanja veće produktivnosti i komunikacije među zaposlenicima Combisa.

Startupi i poslovanje

Kako su me Infobip i Music Tech Fest naučili da iza svakog inovativnog rješenja stoji STE(A)M, a ne STEM!

Iskra stvaranja i kreativnosti traje mnogo duže nego nam se čini. Zašto je bitno da uključimo sebe, kolege i zaposlenike u takva iskustva najbolje govori i izjava hrvatske inovatorice, voditeljice MTF-a, Michele Magaš: Jednom kad vam drugi otvore vrata i vidite da se mogu otvoriti, sami ćete otvarati nova kad vam zatrebaju.

Startupi i poslovanje

Marin Mrša, Peekator: Podatci su zlatni rudnik dobrog korisničkog iskustva

Iako su se prvotno željeli baviti samo mystery shoppingom, hrvatski startup Peekator shvatio je da ono nudi samo djelić uvida u iskustvo korisnika. Kako ga poboljšati i što velike tvrtke mogu naučiti od manjih u poboljšanju korisničkog iskustva, otkriva mi u razgovoru Marin Mrša, CEO Peekatora.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 14: Kada ima smisla razvijati startup upogonjen blockchainom?

U većini slučajeva stvari koje blockchain može riješiti nisu nešto što bi netko mogao razviti u startup, objašnjava Luka Sučić. U kojim slučajevima jesu, otkrivamo u ovotjednoj Blockchain from the Bloc(k) epizodi.

Startupi i poslovanje

Include nakon Funderbeam kampanje od 1.5 milijuna eura do kraja godine zapošljava barem 12 ljudi

Domaći Include raste i razvija svoje poslovanje usprkos čestim domaćim birokratskim izazovima, a uskoro pokreću i HR odjel.

Mobilno

Google Merchant korisnički računi dostupni su i u Hrvatskoj! Vjerojatno niste ni primijetili.

Nismo ni mi, ali smo zato provjerili! Po svemu sudeći, čini se kako je Hrvatska konačno dobila punopravnu Google podršku za Google Merchant korisničke račune, što znači da domaći developeri više neće morati otvarati podružnice u drugim zemljama.