Startup Standup: splitski Spotie osvojio nagradu publike - i žirija!

Startup Standup: splitski Spotie osvojio nagradu publike – i žirija!

U Beogradu se danas održava Startup Standup, jednodnevni događaja na kojemu 5 izabranih startupa predstavlja svoje projekte žiriju i publici. Joszaki iz Mađarske, Kliks i Spotie iz Hrvatske, Slidemotion iz Slovenije te Newscurve iz Srbije predstavit će svoje raznovrsne projekte u 30 minuta vremena svaki… Žiri Startup Standupa čine Jure Mikuž i Tatjana Zabasu iz RSG Capitala, investicijskog fonda iz Ljubljane te Bogdan Iordache, referent HackFwda kojem nam je Goran već opisao te organizator rumunjske konferencije How to Web čiji smo bili glavni regionalni medijski partner.

StartupStandup održan je danas u Beogradu.

U Beogradu se danas održava Startup Standup, jednodnevni događaja na kojemu 5 izabranih startupa predstavlja svoje projekte žiriju i publici. Joszaki iz Mađarske, Kliks i Spotie iz Hrvatske, Slidemotion iz Slovenije te Newscurve iz Srbije predstavit će svoje raznovrsne projekte u 30 minuta vremena svaki…

Žiri Startup Standupa čine Jure Mikuž i Tatjana Zabasu iz RSG Capitala, investicijskog fonda iz Ljubljane te Bogdan Iordache, referent HackFwda kojem nam je Goran već opisao te organizator rumunjske konferencije How to Web čiji smo bili glavni regionalni medijski partner.

Ako ne uvjerite kupce, nećete ni investitore

Uvod u Startup Standup održali su Vukašin Stoljkov, jedan od organizatora događaja te potom Jasna Matić koja vodi srpsku Digitalnu agendu koja je za razliku od predstavnika eHrvatske koji izjavljuju da Hrvatima ne trebaju web aplikacije održala jako simpatičan i itekako ohrabrujuć govor o tome kako su upravo tehnološki startupi velika regionalna nada za boljom poslovnom budućnošću. Njena poruka bila je jasna: svijet u kojem danas živimo nije svijet naših roditelja i moramo se pokrenuti.

Jasna Matić iz Digitalne agende održala je za startupe ohrabrujući uvod (Snimio Nebojša Radović Eniac)

Na nju se nastavio Jure Mikuž koji je govorio o pokretanju startupa na “balkanski način”. Jure je spomenuo neke od stvari koje smatra osnovama, poput traženja suosnivača, osobe i prijatelja koji vam neće dopustiti da sami odustanete ili pogriješite.

Spomenuo je kako je u Sloveniji zapravo prilično rijetko da u internetski startup investiraju poslovni anđeli, a čini mu se da je situacija slična i u Srbiji. U kontekstu predstavljanja projekta investitorima, Jure je naglasio kako ako ne uvjerite korisnike da koriste vašu uslugu ili proizvod, nećete ni investitora.

Jure Mikuž iz RSG Capitala objasnio je kako investiraju (Snimio Nebojša Radović Eniac)

Na postavljeno pitanje iz publike o tome koliko dobivaju upita iz cijele regije, Jure kaže kako RSG Capital nikad ne investira odmah u neki startup, već najčešće upoznaju poduzetnike i duže se s njima druže kako bi ih upoznali. Neovisno o tome kojem se investitoru želite približiti, Jure savjetuje: pristupite im na događanjima poput Startup Standupa i pazite na dodatnu vrijednost koju vam investitor može dati osim kapitala.

5 startupa uz (pre)više pitanja

U Beogradu je priliku predstaviti svoje projekte dobilo 5 regionalnih internetskih startupa:

Joszaki.hu / BestExpert.net

Mađarski Joszaki je baza uslužnih djelatnosti i djelatnika, prvenstveno “majstora” po uzoru na američki Red Beacon. U vlastitom radu su 2010. uložili oko 50 tisuća eura, a 2011. su dobili preko 200 tisuća eura od europskih fondova. U Mađarskoj njihov tim od 6 ljudi ima 8000 “majstora” u bazi s oko 1000 posjeta djevno. Smatraju da kao adresar zaista korisnih djelatnika korisnici imaju razloga svakodnevno dolaziti. Računaju kako im treba oko 100 tisuća eura za ulazak na svako novo tržište.

Mađarski Red Beacon želi osvojiti regiju...

Na moje pitanje o tome kako misle dobiti nove korisnike osnivač Joszakija odgovorio je kako im je Google jedini način za akviziciju novih korisnika. Spomenuo je i kako će im biti kratko stvoriti vrijedan brend. Problem ta dva argumenta je što ako računaju na korisnike koje spajaju “na Internet” sigurno postoje offline metode promocije koje bi trebali iskušati, barem guerilla marketing po uzoru na tvrtke poput Aviokarata. Ukoliko računamo na veličine europskih tržišta, stalna akvizicija novih korisnika s vremenom će postati problem tako da moraju paziti na stvaranje trajne vrijednosti, brenda i navika korištenja što ranije.

Kliks

Kliks smo vam već predstavljali na Netokraciji. Radi se o platformi za stvaranje internetskih trgovina koja se misli usredotočiti na tržišta koja slična rješenja inače potpuno ignoriraju: Aziju, Latinsku Ameriku i srednju te istočnu Europu. Pomoću Kliksa možete stvoriti internetsku trgovinu s integriranim plaćanjem pa i dostavom, a Vanja Bunjevac, osnivač Kliksa, objasnio je kako su u prvih 6 mjeseci testiranja vidjeli jako puno interesa na hrvatskom tržištu.

Navodi kako na tržištima koja spominje rijetki koriste Magento, Shopify ili Volusion, jer žele lokalne proizvode i podršku. Na Mikužovo pitanje o tome koliko prilagođavaju rješenje klijentima, spominju kako korisnici mogu sami urediti dizajn i proizvode, a ukoliko žele mogu razviti rješenja po mjeri i želi.

Newscurve

Newscurve smo vam predstavili na Netokraciji, a suosnivač Boris Krstović predstavio je svoj projekt i na StartupStandupu. Newscurve služi internetskim medijima, pa tako i Netokraciji, za praćenje učinkovitosti sadržaja kako bi ubuduće temeljem dobivenog znanja stvorili bolji. Krstović je naglasio problem prodaje velikim medijskim kućama, na što je Iordache napomenuo kako je prodajni proces enterprise rješenjima potpuno drugačiji nego blogerima koje Newscurve također želi da koriste njihov alat.

Boris Krstović, suosnivač Newscurvea, dobio je savjet da se preseli u Hamburg 🙂 (Snimio Nebojša Radović Eniac)

Iako Krstović nije htio otkriti koliko točno trenuno zarađuju od prodajnih licenci, rekao je da dok su im paketi do 200 dolara mjesečno, od velikih izdavača cijene dostižu 1000 dolara po paketu. Veliki izdavači naime imaju puno više web stranica od prosječne grupe blogera.  Na pitanje konkuriraju li Mediatoolkitu koji prati popularnost sadržaja na Facebooku, Krstović je naglasio kako Newscurve prati učinkovitost sadržaja samih izdavača dok Mediatoolkit prati konkurente tako da nisu direktno konkurenti. Na Tatjanino pak dodatno pitanje je ipak rekao kako bi u budućnosti mogli biti konkurenti.

Slidemotion

Slidemotion je slovenski startup koji smo već ranije vidjeli na Mini Seedcampovima, a bavi se pretvaranjem fotografija i video sadržaja u zanimljive filmiće kroz automatiziranu, interaktivnu web aplikaciju. Slidemotion se sudeći po reakcijama sudionika na Twitteru i pitanjima jako svidjela potencijalnim novim korisnicima, no zbunilo ih je, kao i investitore, ciljaju li poslovno tržište ili krajnje korisnike. Svi suci preporučili su Slidemotionu da se koncentriraju na business-2-consumer tržište i u prezentaciji pokažu kako će dobiti nove korisnike.

Spotie

Spotie smo na Netokraciji najavili još dok nisu otkrivali čime će se točno baviti. U međuvremenu je Spotie predstavio službenu iPhone aplikaciju i splitski tim je pokazao da rade na lokacijskoj, mobilnoj aplikaciji. Poput How to Weba, i u Beogradu je Spotijeva prezentacija bila vjerojatno najkompletnija: vizualno i sadržajno.

Najveći problem u slučaju Spotijea je što imaju velik broj konkurenata, ali se zato njihovo predstavljanje uvijek svidi publici pred kojom predstavljaju. Na StartupStandupu sam primjerice čuo jasni ženski “vau” nakon što je Marjan Žitnik, Spotijev voditelj dizajna proizvoda, spomenuo da su projekt predstavili na Techcrunch Disruptu u Pekingu. Žitnik je naglasio kako se je Spotijeva prednost nad lokacijskim društvenim mrežama to što se temelje na “događajima”.

Startup Standup zaključio je Branko Milutinović, CEO Nordeusa s prilično učinkovitim govorom o tome kako čak iz Beograda, Ljubljane i Zagreba možete stvoriti uspješnu tvrtku za svjetsko tržište. Milutinović se naime vratio iz Danske gdje je imao itekako dobru plaću, jer je zajedno s Nordeusovim suosnivačima smatrao kako Srbija nudi priliku u obliku talentiranih inženjera.

Spomenuo je kako je Disney Interactive dva mjeseca prije predstavljanja Top Elevena kupio tvrtku koja je predstavila vlastitu nogometnu igru na Facebooku, dok je Electronics Arts svoju varijantu FIFA Superstars pokrenuo dan prije. Dan nakon toga Nordeus je pokrenuo Top Eleven koji prvih 6 mjeseci nije imao korisnika, dok su konkurenti imali nekoliko milijuna svaki.

Na kraju je Spotie dobio nagradu publike, ali i žirija! Čestitke!

Napomena: Ivan Brezak Brkan savjetovao je Kliks za strategiju društvenih mreža i sadržaja

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.