Squee je ušao u Oksfordski rječnik! Kao i selfie, twerk, derp te bitcoin

Squee je ušao u Oksfordski rječnik! Kao i selfie, twerk, derp te bitcoin

Za domaći startup Squee već ste čuli, no znate li što taj pojam označava? Zahvaljujući Oksfordskom rječniku sada možete i sa sigurnošću to provjeriti. Naime, riječ je o uskliku kojega ispuštamo kada smo zbog nečega uzbuđeni ili oduševljeni. Ovako nekako: Skviiii!

Squee, twerk, derp i mnogi drugi novopečeni pojmovi uvršteni su u Oksfordski rječnik.
Squee, twerk, derp i mnogi drugi novopečeni pojmovi uvršteni su u Oksfordski rječnik.

Za domaći startup Squee već ste čuli, no znate li što taj pojam označava? Zahvaljujući Oksfordskom rječniku sada možete i sa sigurnošću to provjeriti. Naime, riječ je o uskliku kojega ispuštamo kada smo zbog nečega uzbuđeni ili oduševljeni. Ovako nekako: Skviiii!

No, to nije jedini novonastali pojam koji je našao put do ovog rječnika – u skupini izraza koji su dodani u kolovozu našli su se i buzzworthygeek chichackerspaceInternet of thingsphabletTL;DRtwerkunlike i mnogi drugi. TechCrunch se potrudio i izdvojio one koje smatra da su do rječnika stigli pod utjecajem Silicijske doline. Ili tinejdžera.

Tako od tehničkih pojmova možemo pronaći bitcoin, digitalnu valutu za transakcije koje se mogu vršiti bez potrebe za centralnom bankom. BYOD je kratica koja označava bring your own device, odnosno, običaj da zaposlenici donose svoja računala, pametne telefone i druge uređaje potrebne za posao. Digital detox je vrijeme u kojemu se netko “odvikava” od elektroničkih uređaja, kako bi smanjio razinu stresa i fokusirao se na interakciju u stvarnome svijetu. Geek chic označava odjevnu kulturu povezanu s računalnim i tehnološkim entuzijastima.

Internet of things je smjer razvoja tehnologije u kojemu su svakodnevni predmeti povezani s internetom, odnosno, imaju mogućnost slanja i primanja podataka. Phablet je pametni telefon kojemu je veličina ekrana negdje između prosječnog smartphonea i tableta. Unlike – povlačenje Likea ili koje druge vrste odobravanja.

Herp derp

Što se tiče izraza na koje su utjecali mlađi korisnici interneta, ističu se derp, koji se koristi za nešto što je beznačajno ili glupo te kao komentar za nečiju ne baš pametnu radnju. Twerk, pojam koji se ovih dana često mogao čuti nakon nastupa Miley Cyrus na VMA, seksualno je provokativan ples koji uključuje žustri pokret bokovima, često u čučećem položaju.

TechCrunch ističe i nekoliko pojmova, za koji biste mislili da “nijedna odrasla osoba nikada ne bi koristila, a opet su vrlo uobičajeni u Silicijskoj dolini”. Među njima je emoji, mala digitalna slika ili ikona koja izražava ideju ili osjećaj te se koristi u elektroničkoj komunikaciji. FOMO ili fear of missing out, strah je da ćete propustiti neki zabavan ili zanimljiv događaj, koji često nastaje nakon što vidite postove o tome na društvenim mrežama. Naravno, tu je i nezaobilazni selfie, fotografija samoga sebe, snimljena telefonom ili web kamerom koja se potom postavlja na društvene mreže.

Zanimljivo je vidjeti kako brzi tehnološki razvoj i kultura koja ga prati imaju jak utjecaj na jezik. Doduše, čini se da jedino engleski jezik može donekle pratiti sve te fenomene. No, sada bismo mogli i ovakve pojmove početi polako prevoditi i na hrvatski jezik. Prijedlozi?

Komentari

 1. Haris Čusto

  Haris Čusto

  29. 08. 2013. u 5:18 pm Odgovori

  It is important to note that the new words mentioned above have been added to Oxford Dictionaries Online, not the Oxford English Dictionary.

  Why is this?

  • The dictionary content in ODO focuses on current English and includes modern meanings and uses of words
  • The OED, on the other hand, is a historical dictionary and it forms a record of all the core words and meanings in English over more than 1,000 years, from Old English to the present day, including many obsolete and historical terms. Words are never removed from the OED.

 2. Nenad

  Nenad

  02. 09. 2013. u 10:10 am Odgovori

  Taj ples koji se spominje, a naziva je, po novom, Twerk, postoji već najmanje 20tak godina, a počeo se pojavljivati u spotovima “gangsta reppera”. Inače taj ples se naziva “booty dance”. kakav j****i Twerk i kakava j****a Miley Cyrus?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.