Squee je ušao u Oksfordski rječnik! Kao i selfie, twerk, derp te bitcoin

Squee je ušao u Oksfordski rječnik! Kao i selfie, twerk, derp te bitcoin

Za domaći startup Squee već ste čuli, no znate li što taj pojam označava? Zahvaljujući Oksfordskom rječniku sada možete i sa sigurnošću to provjeriti. Naime, riječ je o uskliku kojega ispuštamo kada smo zbog nečega uzbuđeni ili oduševljeni. Ovako nekako: Skviiii!

Squee, twerk, derp i mnogi drugi novopečeni pojmovi uvršteni su u Oksfordski rječnik.
Squee, twerk, derp i mnogi drugi novopečeni pojmovi uvršteni su u Oksfordski rječnik.

Za domaći startup Squee već ste čuli, no znate li što taj pojam označava? Zahvaljujući Oksfordskom rječniku sada možete i sa sigurnošću to provjeriti. Naime, riječ je o uskliku kojega ispuštamo kada smo zbog nečega uzbuđeni ili oduševljeni. Ovako nekako: Skviiii!

No, to nije jedini novonastali pojam koji je našao put do ovog rječnika – u skupini izraza koji su dodani u kolovozu našli su se i buzzworthygeek chichackerspaceInternet of thingsphabletTL;DRtwerkunlike i mnogi drugi. TechCrunch se potrudio i izdvojio one koje smatra da su do rječnika stigli pod utjecajem Silicijske doline. Ili tinejdžera.

Tako od tehničkih pojmova možemo pronaći bitcoin, digitalnu valutu za transakcije koje se mogu vršiti bez potrebe za centralnom bankom. BYOD je kratica koja označava bring your own device, odnosno, običaj da zaposlenici donose svoja računala, pametne telefone i druge uređaje potrebne za posao. Digital detox je vrijeme u kojemu se netko “odvikava” od elektroničkih uređaja, kako bi smanjio razinu stresa i fokusirao se na interakciju u stvarnome svijetu. Geek chic označava odjevnu kulturu povezanu s računalnim i tehnološkim entuzijastima.

Internet of things je smjer razvoja tehnologije u kojemu su svakodnevni predmeti povezani s internetom, odnosno, imaju mogućnost slanja i primanja podataka. Phablet je pametni telefon kojemu je veličina ekrana negdje između prosječnog smartphonea i tableta. Unlike – povlačenje Likea ili koje druge vrste odobravanja.

Herp derp

Što se tiče izraza na koje su utjecali mlađi korisnici interneta, ističu se derp, koji se koristi za nešto što je beznačajno ili glupo te kao komentar za nečiju ne baš pametnu radnju. Twerk, pojam koji se ovih dana često mogao čuti nakon nastupa Miley Cyrus na VMA, seksualno je provokativan ples koji uključuje žustri pokret bokovima, često u čučećem položaju.

TechCrunch ističe i nekoliko pojmova, za koji biste mislili da “nijedna odrasla osoba nikada ne bi koristila, a opet su vrlo uobičajeni u Silicijskoj dolini”. Među njima je emoji, mala digitalna slika ili ikona koja izražava ideju ili osjećaj te se koristi u elektroničkoj komunikaciji. FOMO ili fear of missing out, strah je da ćete propustiti neki zabavan ili zanimljiv događaj, koji često nastaje nakon što vidite postove o tome na društvenim mrežama. Naravno, tu je i nezaobilazni selfie, fotografija samoga sebe, snimljena telefonom ili web kamerom koja se potom postavlja na društvene mreže.

Zanimljivo je vidjeti kako brzi tehnološki razvoj i kultura koja ga prati imaju jak utjecaj na jezik. Doduše, čini se da jedino engleski jezik može donekle pratiti sve te fenomene. No, sada bismo mogli i ovakve pojmove početi polako prevoditi i na hrvatski jezik. Prijedlozi?

ponuda

Komentari

 1. Haris Čusto

  Haris Čusto

  29. 08. 2013. u 5:18 pm Odgovori

  It is important to note that the new words mentioned above have been added to Oxford Dictionaries Online, not the Oxford English Dictionary.

  Why is this?

  • The dictionary content in ODO focuses on current English and includes modern meanings and uses of words
  • The OED, on the other hand, is a historical dictionary and it forms a record of all the core words and meanings in English over more than 1,000 years, from Old English to the present day, including many obsolete and historical terms. Words are never removed from the OED.

 2. Nenad

  Nenad

  02. 09. 2013. u 10:10 am Odgovori

  Taj ples koji se spominje, a naziva je, po novom, Twerk, postoji već najmanje 20tak godina, a počeo se pojavljivati u spotovima “gangsta reppera”. Inače taj ples se naziva “booty dance”. kakav j****i Twerk i kakava j****a Miley Cyrus?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.