Kako predstaviti ideju investitorima: 5 savjeta poslovnog parka SPARK

Kako predstaviti ideju investitorima: 5 savjeta poslovnog parka SPARK

SPARK poslovni park, mostarski centar koji promovira nove tehnologije, cjeloživotno učenje, potiče razvoj proizvoda i prikupljanje investicija, poziva sve sa zanimljivim IT idejama da ih predstave kako bi im pomogao da dođu do investicija - a nude i 5 svjeta kako da najbolje iskoristite tu priliku.

Mostarski poslovni park SPARK otvorio je prijave za zanimljive IT projekte.
Mostarski poslovni park SPARK otvorio je prijave za zanimljive IT projekte.

Mostarski SPARK otvara 100 mogućnosti za stipendije u vrijednosti od 20.000 do 200.000 konvertibilnih maraka, a u startupe će investirati i do 1 milijun konvertibilnih maraka (≈ 500.000 eura). Prijave za program moguće su do 18. lipnja, a savjetuju vam de dobro pripremite svoje pitcheve.

Kako? Ovako!

1. Manje je uvijek više.

Kratki pitch je uvijek najvažniji. Preopširne prezentacije i duga objašnjenja neće impresionirati ulagače, naprotiv, odbit će ih. Predstavite svoju ideju kratko, ali slatko. 🙂 Budite konkretni. Investitori moraju biti uvjereni da će vaša ideja privući klijente. Ako ne privuče njih u kratkom vremenskom periodu, onda zasigurno neće privući ni klijente.

2. Nikad ne pretpostavljajte.

Uvijek budite potkovani činjenicama, a ne pretpostavkama. Budite spremi, istražite unaprijed. Većina ulagača traže poslove niskog rizika s menadžerima koji se znaju pripremiti i koji će doći najbliže onome što su obećali. Prije nego zatražite investiciju, istražite tržište i pripremite financijski plan.

3. Budite realni.

Zaintrigirati investitore o široj slici je uredu, ali morate zadržati realan pogled. Ugledni ulagači vas neće ozbiljno shvatiti ako im predstavite besmisleni financijski graf koji tvrde rast prihoda vaše tvrtke sa 1.000 KM na 50 milijuna KM u tri godine. Pokažite im tri scenarija – najbolji, realni i najgori.

4. Rim nije sagrađen u jednom danu, a to neće biti ni vaša tvrtka.

Investitori redovito izbjegavaju nadobudne timove koji tvrde da će uraditi više nego što je moguće. Prije nego zatražite investiciju, pokažite na koji ćete način stvoriti, upravljati i ispuniti zahtjeve. Dokažite da vaša tvrtka može “puzati” prije nego nauči “hodati”.

5. Nemojte biti najpametnija osoba u prostoriji.

Trebate znati što znate, ali i što ne znate, a potom pronaći ljude koji znaju to što vi ne znate. Važno je izgraditi tim od stručnjaka. Najpametniji poduzetnici u svijetu su se okružili ljudima pametnijim od njih samih.

Prijaviti se možete od 18. 5. do 18. 6. ove godine, a sve informacije možete naći na stranicama poslovnog parka – do tad vježbajte svoje pitcheve.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.