Kako predstaviti ideju investitorima: 5 savjeta poslovnog parka SPARK

Kako predstaviti ideju investitorima: 5 savjeta poslovnog parka SPARK

SPARK poslovni park, mostarski centar koji promovira nove tehnologije, cjeloživotno učenje, potiče razvoj proizvoda i prikupljanje investicija, poziva sve sa zanimljivim IT idejama da ih predstave kako bi im pomogao da dođu do investicija - a nude i 5 svjeta kako da najbolje iskoristite tu priliku.

Mostarski poslovni park SPARK otvorio je prijave za zanimljive IT projekte.
Mostarski poslovni park SPARK otvorio je prijave za zanimljive IT projekte.

Mostarski SPARK otvara 100 mogućnosti za stipendije u vrijednosti od 20.000 do 200.000 konvertibilnih maraka, a u startupe će investirati i do 1 milijun konvertibilnih maraka (≈ 500.000 eura). Prijave za program moguće su do 18. lipnja, a savjetuju vam de dobro pripremite svoje pitcheve.

Kako? Ovako!

1. Manje je uvijek više.

Kratki pitch je uvijek najvažniji. Preopširne prezentacije i duga objašnjenja neće impresionirati ulagače, naprotiv, odbit će ih. Predstavite svoju ideju kratko, ali slatko. 🙂 Budite konkretni. Investitori moraju biti uvjereni da će vaša ideja privući klijente. Ako ne privuče njih u kratkom vremenskom periodu, onda zasigurno neće privući ni klijente.

2. Nikad ne pretpostavljajte.

Uvijek budite potkovani činjenicama, a ne pretpostavkama. Budite spremi, istražite unaprijed. Većina ulagača traže poslove niskog rizika s menadžerima koji se znaju pripremiti i koji će doći najbliže onome što su obećali. Prije nego zatražite investiciju, istražite tržište i pripremite financijski plan.

3. Budite realni.

Zaintrigirati investitore o široj slici je uredu, ali morate zadržati realan pogled. Ugledni ulagači vas neće ozbiljno shvatiti ako im predstavite besmisleni financijski graf koji tvrde rast prihoda vaše tvrtke sa 1.000 KM na 50 milijuna KM u tri godine. Pokažite im tri scenarija – najbolji, realni i najgori.

4. Rim nije sagrađen u jednom danu, a to neće biti ni vaša tvrtka.

Investitori redovito izbjegavaju nadobudne timove koji tvrde da će uraditi više nego što je moguće. Prije nego zatražite investiciju, pokažite na koji ćete način stvoriti, upravljati i ispuniti zahtjeve. Dokažite da vaša tvrtka može “puzati” prije nego nauči “hodati”.

5. Nemojte biti najpametnija osoba u prostoriji.

Trebate znati što znate, ali i što ne znate, a potom pronaći ljude koji znaju to što vi ne znate. Važno je izgraditi tim od stručnjaka. Najpametniji poduzetnici u svijetu su se okružili ljudima pametnijim od njih samih.

Prijaviti se možete od 18. 5. do 18. 6. ove godine, a sve informacije možete naći na stranicama poslovnog parka – do tad vježbajte svoje pitcheve.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.