Kakvi nas digitalni trendovi očekuju u Hrvatskoj 2016.?

Kakvi nas digitalni trendovi očekuju u Hrvatskoj 2016. – i jesmo li za njih spremni?

Nosiva tehnologija. ‘Native’ oglašavanje. Još veći rast mobilnog. Pobjeda responzivnih stranica nad mobilnim verzijama. Sve veća zastupljenost videa. Trendovi su to koje u svijetu pratimo već neko vrijeme, a krajnje je vrijeme da u punoj snazi zažive i kod nas, posebice u marketinške svrhe. Članovi žirija SoMo Borca, nagrade koja se dodjeljuje na Weekend media festivalu, otkrili su što nas u svijetu digitalnih trendova sljedeće godine očekuje u Hrvatskoj.

somo borac

O trendovima u svijetu mobilnih aplikacija i stranica više nam je rekao Matej Špoler iz Infinuma. Što se dogodilo od posljednje velike stvari na području mobilnih stranica, responzivnog web dizajna?

Neko vrijeme vodila se bitka između responzivnog weba i specijaliziranih mobilnih stranica, a sada je jasno da je iz nje responzivni web izašao kao pobjednik. S obzirom na sve veći broj pametnih telefona, uskoro će sve stranice morati postati responzivne. Google je već najavio da će jedan od elementa rangiranja stranica od sada biti i provjera koliko stranica dobro radi na mobitelu. Ne postoji više “mobile site” i “site”. Postoji samo “(responsive) site” i on mora dobro raditi na telefonima. Stranice koje se ne prilagode izgubit će svoje posjetitelje, a Google će ih stavljati na začelje rezultata pretraživanja.

Kad je riječ o aplikacijama, nastavlja Matej, veliki trend mobilnoga plaćanja pokrenuo je Apple Pay.

Apple Pay će iz Sjedinjenih Američkih Država nastaviti svoje širenje na ostatak svijeta te će vjerojatno postati uobičajeno sredstvo plaćanja gotovo kao i kreditna kartica. Pojavljivat će se konkurentska rješenja, čiji je uspjeh na tržištu neizvjestan. Druga velika stvar su wearables, čijoj je popularizaciji najviše pridonio Apple Watch. O njegovoj popularnosti najbolje govori činjenica da ga i danas, nekoliko mjeseci nakon njegova izlaska, nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji, već i dalje (čak i u Americi) postoji lista čekanja. Nosiva tehnologija neće ostati ograničena samo na satove, nego će se pojavljivati i mnoštvo drugih uređaja. S druge strane, Android je postao dominantan mobilni operativni sustav. Ono što su Windowsi na desktopu, to je Android za mobile.

Programmatic, native advertising, digitalizacija

Nikola Vrdoljak iz agencije 404 od aktualnih digitalnih trendova u Hrvatskoj posebno ističe programmatic koji se sve više koristi u zakupu medija. Tu je i native oglašavanje koje je uzrokovalo promjene i zbog kojeg su oformljeni novi odjeli i u hrvatskim medijima. Treći trend koji ističe jest digitalizacija tradicionalnih medija, a o svemu tome više će se govoriti na WMF-u.

Vladimir Karmelić iz agencije Drap vjeruje kako će se kampanje manje planirati prema medijskim kanalima, a više prema segmentaciji ciljanih skupina.

Ideje će biti medijski neutralne, a kampanje će koristiti kanale koji mogu najbolje dosegnuti ciljane skupine prema njihovim afinitetima. Zbog toga očekujem mnogo zanimljivih integriranih kampanja. S aspekta društvenih mreža očekujem da će naglasak dodatno biti stavljen na content marketing, odnosno na storytelling koji stoji iza tog načina komuniciranja. Vodeću ulogu trebao bi preuzeti videosadržaj. Oglašivači će prepoznati video kao platformu koja postiže najveći angažman korisnika te očekujem veći broj videokampanja, što također podrazumijeva i da će se marketinški budžeti adekvatno alocirati.

S medijskog aspekta za očekivati je daljnji rast self serve oglašavanja kod globalnih igrača, a programmatic buying mogao bi zaživjeti u znatno većem obimu te bi sve veći broj oglašivača mogao prihvatiti taj način zakupa medija, smatra Vlado.

Iako o optimizaciji kampanja slušamo već godinama, do prave optimizacije, nažalost, još uvijek nije došlo. Agencije će morati veći naglasak staviti na kvalitetnu analizu i optimizaciju postojećih kampanja koje će postati sve više vođene rezultatima.

Također, očekujem rast mobilnoga plaćanja, odnosno porast ostvarenih kupnji preko mobilnih uređaja. U tome će prednjačiti globalni retaileri, a lokalni će trgovci također morati kreirati ili adaptirati postojeće web shopove.

Istrenirat ćemo bullshit detektore

Vanja Bertalan iz Web Burze smatra kako će mobilni sektor i dalje rasti, i to primarno telefoni, dok se tableti pokazuju bližima desktop segmentu.

Web aplikacije će i dalje preuzimati dijelove kolača od klasičnih desktop aplikacija. Svi mi koji koristimo web još ćemo bolje istrenirati svoje bullshit detektore. To je dobro jer ćemo vidjeti više kvalitetnog sadržaja i više brendova koji iskreno i otvoreno komuniciraju, a manje onih koji pakiraju, govore u superlativčićima, šalju nam slike mačaka i općenito se odnose prema svojim potrošačima kao da su maloumni. Bit će nešto s tim dronovima. Sve će više stvari biti spojeno na internet. Većina samo zato što mogu i što je to trend, ali neki će biti ozbiljno korisni. S druge strane, očekujem i da će se poneki frižider zaraziti virusom. To će biti zastrašujuće, ali i zabavno.

A video?

Već nekoliko godina content marketing u znatnom je porastu, a taj će se rast nastaviti i sljedeće godine, smatra za kraj Boris Ličina Borja iz agencije Jasno & Glasno.

Viđat ćemo mnogo novih blogova, web magazina i sličnog sadržaja, pa samim tim i veće budžete za distribuciju svog tog sadržaja, npr. za Facebook oglašavanje. Video će postati obvezan dio svake digitalne strategije, bez obzira na vrijeme trajanja. Tvrtke će sve više ulagati u Instagram i YouTube, a sigurno je da ćemo vidjeti i izlete na relativno nove društvene mreže poput Periscopea ili Snapchata.

SoMo Borac je regionalna nagrada koja se svake godine na Weekend media festivalu u Rovinju dodjeljuje najboljim digitalnim radovima koji, nadamo se, prate ove trendove i nameću nove. Doznajte više na somoborac.com i prijavite se!

Komentari

 1. Guru

  Guru

  26. 08. 2015. u 1:26 pm Odgovori

  Mia slabo si upućena. Opseg zarade mobilnog oglašavanja opada kao i cijene jer nitko ne gleda reklame na malom ekrančiću, provjeriti. Dalje native advertising bullsh*t. Apple Pay promašeno, iznenađujuće malo korištenje, ljudi izjavljuju da im je jednostavnije sa karticom, provjeriti.

  Uglavnom klasično lamentiranje o digitalnom oglašavanju dok će pored svega kod nas TV i dalje biti glavna. Čeka nas papazjanija od oglasnih kanala od kojih svatko preko agencija pokušava uvjeriti oglašivače da su baš oni najisplativiji (što naravno nisu). Nitko nije isplativ jer je sve razvodnjeno tisućama različitih oglasnih kanala i oglašivač mora potrošiti puno više da dopre do istog broja gledatelja kao nekada kada je to isto postigoa na 2-3 TV programa.

  Papazjanija

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   26. 08. 2015. u 1:35 pm Odgovori

   Guru, ovo su izjave osoba iz industrije, njihova predviđanja – o online oglašavanju. U njega televizija ne spada. I nitko ne spori da je ona i dalje ‘kraljica’.
   Ono što ja predviđam je da će pojedini brendovi odlučiti određene kampanje raditi samo na digitalu, bez TV-a, printa itd. Voljniji su eksperimentirati. I onda ćemo imati konkretnije brojke o učinkovitosti takvih aktivnosti. Što je daleko lakše izmjeriti u onlineu.
   Slažem se da ima svega, masa kanala i masa buke. Ali ne slažem se da je native bullshit. 🙂 Vidiš, dobra tema!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.