12 'social' i 'content' zanimanja za koja možda još niste čuli, a koja će u 2014. uzeti maha

12 ‘social’ i ‘content’ zanimanja za koja možda još niste čuli, a koja će u 2014. uzeti maha

Društveni su mediji zauzeli bitnu ulogu u velikom broju djelatnosti, a uz njih se neizbježno povlače i termini content i social. Već smo vidjeli pojavu novih poslova i mjesta s tim prefiksima, a u 2014. godini možemo očekivati i neke nove titule i zanimanja u toj domeni.

U svijetu digitalnih medija i mreža pojavit će se nova zanimanja, zvijezde, gurui i nindže (Ilustracija: socialmediahumor.blogspot.com)
U svijetu društvenih medija i mreža pojavit će se nova zanimanja, zvijezde, gurui i nindže (Ilustracija: socialmediahumor.blogspot.com)

Društveni su mediji zauzeli bitnu ulogu  u velikom broju djelatnosti, a uz njih se neizbježno povlače i termini content i social. Već smo vidjeli pojavu novih poslova i mjesta s tim prefiksima, a u 2014. godini možemo očekivati i neke nove titule i zanimanja u toj domeni.

The Next Web postavio je poduzetnicima u Young Entrepreneur Council (YEC) pitanje koji će sljedeće godine nova znanja na području sadržaja i društvenih mreža i medija postati važna. Ako vam se čini da su granice među velikim brojem njih prilično nejasne, to je zato što uistinu jesu – riječ je o novim zanimanjima koja se tek trebaju pobliže definirati.

1. Stručnjak za Google+ (Google+ Expert)

Koliko god Google + služio kao dobar materijal za šale i pošalice, Google se svojski potrudio da nedjeljivo poveže ovu mrežu sa svojim drugim servisima, a ista utječe i na rezultate pretraživanja preko Googlea.  Kad  se ovu mrežu jednom počne više koristiti u poslovne svrhe, medijski gurui i nindže koji znaju potaknuti interakciju na Google+ mreži  dobit će na cijeni, smatra Trevor Sumner iz agencije LocalVox.

 2. Stručni pripovjedači (Professional Storyteller)

Kako se oglašavanje i marketing sve više vrte oko sadržaja, tako će i pripovjedači lako naći svoje mjesto na tržištu. Kupci se uvelike vode emocijama i privlače ih brendovi  koji iza sebe i svojih proizvoda imaju dobru priču. Startupi će tako u 2014. sve više zapošljavati iskusne pripovjedače koji će za njih satkati priče i pomoći im da se probiju, smatra Danny Wong iz tvrtke Blank Label. Porast broja servisa i platformi koji se bave sadržajem na ovakav način, kao što su Contently, Skyword i Scripted, pokazuje kako velike i male tvrtke počinju obraćati više pozornosti na pripovijedanje i priče.

 3. Stvaratelj sadržaja (Content Creator)

Stvaranje sadržaja bitno je za uspjeh tvrtki u razvoju, no njihovi osnivači, direktori i svi oni koji se bave velikim odlukama i poslovnim planovima nemaju nužno (ili najčešće) vremena za njegovo stvaranje i dijeljenje. Već smo vidjeli povećanu potražnju uslugama izgradnje kredibiliteta kroz sadržaj i društvene kanale, tvrdi John Hall iz tvrtke Influence & Co, koja se bavi upravo tom djelatnošću.

4. Upravitelj sadržajem (Content Manager)

Content Manager je titula koja se već neko vrijeme povlači po društvenim medijima, a tako će i ostati, smatra Andrew Schrage iz Money Crashers Personal Finance. Sadržaj i upravljanje njime  i dalje će biti na cijeni, a pametni vlasnici manjih i većih tvrtki i dalje ulagati u sadržaj koji će poruku i filozofiju njihovog brenda efikasno prenijeti, tvrdi Schrage.

5. Savjetnik za Instagram (Instagram Consultant)

Instagram je relativno nov društveni medij za oglašavanje, no za vizualne brendove se pokazao i više nego koristan i unosan te sve više privlači poslovne korisnike. Riječ je o platformi s mnogo različitih mogućnosti koja potiče interakciju s potencijalnim kupcima, smatra Doreen Bloch iz Poshly Inc., a nakon stručnjaka za Twitter i Facebook, došlo je vrijeme i da oni koji se bave Instagramom pokažu što znaju.

6. Content Marketer

Ovaj posao spaja pisanje s kreativnim dizajnom. S jedne strane, za kreiranje blogova čiji postovi generiraju dobar promet potreban je kvalitetan autor, no ne treba smetnuti s uma da infografike i grafičke ilustracije obično dobro prolaze na društvenim medijima i pomažu da se kompleksni koncepti i podaci pokažu na jednostavan i svima razumljiv način, ali se i više dijele. Kombinacija spisateljskih vještina i grafičke obrade biti će iznimno tražena, smatra Andy Karuza iz Brandbuddee servisa.

7. Stručnjak za Google Glass

Sljedeće bismo godine trebali konačno vidjeti Google Glass u široj upotrebi, što će otvoriti i neke nove mogućnosti. Čak i ako pametne naočale nikada ne postanu mainstream tehnologija, u 2014. će se svakako javiti potražnja za onima koji se bave upravljanjem i proizvodnjom sadržaja prilagođenog potrebama i mogućnostima Google Glass uređaja, uvjeren je Phil Laboon iz Clear Sky SEO.

8. Stručnjak za optimizaciju digitalnog sadržaja

Stvaranje sadržaja postaje znanost, tvrdi Fabian Kaempfer iz Chocomize, tvrtke koja se ne bavi prenošenjem poruka preko društvenih medija, već preko čokolade. Bilo kako bilo, Chocomize ima dobro razvijenu strategiju na društvenim mrežama, a bitna stavka u njoj je analiza relevantnih podataka i optimizacija sadržaja prema njima.

 9. Društveni upravitelj za proširenu stvarnost (Augmented Reality Social Manager)

Aplikacije s proširenom stvarnosti pokazuju uzlazan trend, objašnjava Andrew Vest iz Preferlinga, a one pak pokazuju velik potencijal za oglašavanje i interakciju s korisnicima. Vest tako u budućnosti predviđa potrebu za nekime tko bi poticao interakciju kupaca i brenda u proširenoj stvarnosti i pratio oglašavanje na istoj.

 10. ‘Haker’ sadržaja (Content Hacker)

U prirodi je jezika da se uvijek mijenja, razvija i prati trendove, pa je tako i riječ haker u nekom trenutku prestala označavati nekoga koga želite držati dalje od svojih sustava i počela opisivati osobu koju ćete sretno prigrliti i platiti joj da uspješno stvara sadržaj koji će vam dovesti nove korisnike.  Iako je to u nekoj mjeri utkano u opis svakog posla koji se bavi sadržajem, Ben Lang s platforme Mapped In Israel smatra kako će u budućnosti, posebno u svijetu startupa, postojati velika potražnja za ljudima ove uže specijalizacije.

 11. ‘Haker’ za društveni rast (Social Growth Hacker)

Po istoj principu po kojem je ime dobio haker za sadržaj, haker za društveni rast trebao bi provaliti čarobnu formulu koja će povećati broj  sljedbenika i fanova na društvenim mrežama. Osoba s ovom titulom trebala bi bez muke balansirati društvenim mrežama, email marketingom, copywritingom i sličnim dužnostima koje bi za što nižu cijenu privukle što više novih korisnika, smatra Derek Flanzraich iz Greatista.

 12. Voditelj sadržaja (Director of Content)

Sarah Ware iz agencije Markerly tvrdi kako je svakodnevno  na sastancima s ljudima čije poslovne titule uključuju riječ content, a svi su oni nedavno zaposleni ili promaknuti na te donedavno nepostojeće pozicije. Ima tu mnogo konaca koje treba pohvatati pri brendiranju kroz sadržaj, a netko bi ih trebao sve imati u rukama.

I, gdje se vidite? 🙂

ponuda

Komentari

 1. Marko

  Marko

  30. 12. 2013. u 5:47 pm Odgovori

  Zaboravili ste najvažniji title koji je uvelike već u upotrebi, Prodavač magle. Čim kompanija manje zna o IT-u to češće srećemo takve ‘stručnjake’ koji su se uspješno adaptirali na Internet područje

  • dario

   dario

   02. 01. 2014. u 2:40 pm Odgovori

   da to sam baš i ja napisao a i riječ haker je totalno omalovažena s ovim, btw nisu svi hakeri koji otimaju passworde i kreditne kartice, mislio sam na pozitivan smisao hakera a ovaj članak nemam pojma na što je mislio. Pa “voditelj sadržaja” ?? Mene bi bilo sram da se tako predstavim

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.