12 'social' i 'content' zanimanja za koja možda još niste čuli, a koja će u 2014. uzeti maha

12 ‘social’ i ‘content’ zanimanja za koja možda još niste čuli, a koja će u 2014. uzeti maha

Društveni su mediji zauzeli bitnu ulogu u velikom broju djelatnosti, a uz njih se neizbježno povlače i termini content i social. Već smo vidjeli pojavu novih poslova i mjesta s tim prefiksima, a u 2014. godini možemo očekivati i neke nove titule i zanimanja u toj domeni.

U svijetu digitalnih medija i mreža pojavit će se nova zanimanja, zvijezde, gurui i nindže (Ilustracija: socialmediahumor.blogspot.com)
U svijetu društvenih medija i mreža pojavit će se nova zanimanja, zvijezde, gurui i nindže (Ilustracija: socialmediahumor.blogspot.com)

Društveni su mediji zauzeli bitnu ulogu  u velikom broju djelatnosti, a uz njih se neizbježno povlače i termini content i social. Već smo vidjeli pojavu novih poslova i mjesta s tim prefiksima, a u 2014. godini možemo očekivati i neke nove titule i zanimanja u toj domeni.

The Next Web postavio je poduzetnicima u Young Entrepreneur Council (YEC) pitanje koji će sljedeće godine nova znanja na području sadržaja i društvenih mreža i medija postati važna. Ako vam se čini da su granice među velikim brojem njih prilično nejasne, to je zato što uistinu jesu – riječ je o novim zanimanjima koja se tek trebaju pobliže definirati.

1. Stručnjak za Google+ (Google+ Expert)

Koliko god Google + služio kao dobar materijal za šale i pošalice, Google se svojski potrudio da nedjeljivo poveže ovu mrežu sa svojim drugim servisima, a ista utječe i na rezultate pretraživanja preko Googlea.  Kad  se ovu mrežu jednom počne više koristiti u poslovne svrhe, medijski gurui i nindže koji znaju potaknuti interakciju na Google+ mreži  dobit će na cijeni, smatra Trevor Sumner iz agencije LocalVox.

 2. Stručni pripovjedači (Professional Storyteller)

Kako se oglašavanje i marketing sve više vrte oko sadržaja, tako će i pripovjedači lako naći svoje mjesto na tržištu. Kupci se uvelike vode emocijama i privlače ih brendovi  koji iza sebe i svojih proizvoda imaju dobru priču. Startupi će tako u 2014. sve više zapošljavati iskusne pripovjedače koji će za njih satkati priče i pomoći im da se probiju, smatra Danny Wong iz tvrtke Blank Label. Porast broja servisa i platformi koji se bave sadržajem na ovakav način, kao što su Contently, Skyword i Scripted, pokazuje kako velike i male tvrtke počinju obraćati više pozornosti na pripovijedanje i priče.

 3. Stvaratelj sadržaja (Content Creator)

Stvaranje sadržaja bitno je za uspjeh tvrtki u razvoju, no njihovi osnivači, direktori i svi oni koji se bave velikim odlukama i poslovnim planovima nemaju nužno (ili najčešće) vremena za njegovo stvaranje i dijeljenje. Već smo vidjeli povećanu potražnju uslugama izgradnje kredibiliteta kroz sadržaj i društvene kanale, tvrdi John Hall iz tvrtke Influence & Co, koja se bavi upravo tom djelatnošću.

4. Upravitelj sadržajem (Content Manager)

Content Manager je titula koja se već neko vrijeme povlači po društvenim medijima, a tako će i ostati, smatra Andrew Schrage iz Money Crashers Personal Finance. Sadržaj i upravljanje njime  i dalje će biti na cijeni, a pametni vlasnici manjih i većih tvrtki i dalje ulagati u sadržaj koji će poruku i filozofiju njihovog brenda efikasno prenijeti, tvrdi Schrage.

5. Savjetnik za Instagram (Instagram Consultant)

Instagram je relativno nov društveni medij za oglašavanje, no za vizualne brendove se pokazao i više nego koristan i unosan te sve više privlači poslovne korisnike. Riječ je o platformi s mnogo različitih mogućnosti koja potiče interakciju s potencijalnim kupcima, smatra Doreen Bloch iz Poshly Inc., a nakon stručnjaka za Twitter i Facebook, došlo je vrijeme i da oni koji se bave Instagramom pokažu što znaju.

6. Content Marketer

Ovaj posao spaja pisanje s kreativnim dizajnom. S jedne strane, za kreiranje blogova čiji postovi generiraju dobar promet potreban je kvalitetan autor, no ne treba smetnuti s uma da infografike i grafičke ilustracije obično dobro prolaze na društvenim medijima i pomažu da se kompleksni koncepti i podaci pokažu na jednostavan i svima razumljiv način, ali se i više dijele. Kombinacija spisateljskih vještina i grafičke obrade biti će iznimno tražena, smatra Andy Karuza iz Brandbuddee servisa.

7. Stručnjak za Google Glass

Sljedeće bismo godine trebali konačno vidjeti Google Glass u široj upotrebi, što će otvoriti i neke nove mogućnosti. Čak i ako pametne naočale nikada ne postanu mainstream tehnologija, u 2014. će se svakako javiti potražnja za onima koji se bave upravljanjem i proizvodnjom sadržaja prilagođenog potrebama i mogućnostima Google Glass uređaja, uvjeren je Phil Laboon iz Clear Sky SEO.

8. Stručnjak za optimizaciju digitalnog sadržaja

Stvaranje sadržaja postaje znanost, tvrdi Fabian Kaempfer iz Chocomize, tvrtke koja se ne bavi prenošenjem poruka preko društvenih medija, već preko čokolade. Bilo kako bilo, Chocomize ima dobro razvijenu strategiju na društvenim mrežama, a bitna stavka u njoj je analiza relevantnih podataka i optimizacija sadržaja prema njima.

 9. Društveni upravitelj za proširenu stvarnost (Augmented Reality Social Manager)

Aplikacije s proširenom stvarnosti pokazuju uzlazan trend, objašnjava Andrew Vest iz Preferlinga, a one pak pokazuju velik potencijal za oglašavanje i interakciju s korisnicima. Vest tako u budućnosti predviđa potrebu za nekime tko bi poticao interakciju kupaca i brenda u proširenoj stvarnosti i pratio oglašavanje na istoj.

 10. ‘Haker’ sadržaja (Content Hacker)

U prirodi je jezika da se uvijek mijenja, razvija i prati trendove, pa je tako i riječ haker u nekom trenutku prestala označavati nekoga koga želite držati dalje od svojih sustava i počela opisivati osobu koju ćete sretno prigrliti i platiti joj da uspješno stvara sadržaj koji će vam dovesti nove korisnike.  Iako je to u nekoj mjeri utkano u opis svakog posla koji se bavi sadržajem, Ben Lang s platforme Mapped In Israel smatra kako će u budućnosti, posebno u svijetu startupa, postojati velika potražnja za ljudima ove uže specijalizacije.

 11. ‘Haker’ za društveni rast (Social Growth Hacker)

Po istoj principu po kojem je ime dobio haker za sadržaj, haker za društveni rast trebao bi provaliti čarobnu formulu koja će povećati broj  sljedbenika i fanova na društvenim mrežama. Osoba s ovom titulom trebala bi bez muke balansirati društvenim mrežama, email marketingom, copywritingom i sličnim dužnostima koje bi za što nižu cijenu privukle što više novih korisnika, smatra Derek Flanzraich iz Greatista.

 12. Voditelj sadržaja (Director of Content)

Sarah Ware iz agencije Markerly tvrdi kako je svakodnevno  na sastancima s ljudima čije poslovne titule uključuju riječ content, a svi su oni nedavno zaposleni ili promaknuti na te donedavno nepostojeće pozicije. Ima tu mnogo konaca koje treba pohvatati pri brendiranju kroz sadržaj, a netko bi ih trebao sve imati u rukama.

I, gdje se vidite? 🙂

ponuda

Komentari

 1. Marko

  Marko

  30. 12. 2013. u 5:47 pm Odgovori

  Zaboravili ste najvažniji title koji je uvelike već u upotrebi, Prodavač magle. Čim kompanija manje zna o IT-u to češće srećemo takve ‘stručnjake’ koji su se uspješno adaptirali na Internet područje

  • dario

   dario

   02. 01. 2014. u 2:40 pm Odgovori

   da to sam baš i ja napisao a i riječ haker je totalno omalovažena s ovim, btw nisu svi hakeri koji otimaju passworde i kreditne kartice, mislio sam na pozitivan smisao hakera a ovaj članak nemam pojma na što je mislio. Pa “voditelj sadržaja” ?? Mene bi bilo sram da se tako predstavim

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.