Slava Rubin, osnivač crowdfunding platforme Indiegogo: 2008. svi su mislili da smo budale!

Slava Rubin, osnivač crowdfunding platforme Indiegogo: 2008. svi su mislili da smo budale!

Kada je Slava Rubin prije pet i pol godina osnovao Indiegogo, svi su ga smatrali budalom. Tadašnji pesimisti vjerojatno se danas grizu čitajući o astronomskim brojkama koje ostvaruju crowdfunding platforme diljem svijeta. Zanimljivo je kako su neke od njih prva sredstva prikupile upravo na Indiegogou.

Crowdfunding
Crowdfunding je danas u stadiju u kojem su 2003. godine bile društvene mreže (snimila Marina Filipović Marinshe)

Kada je Slava Rubin prije pet i pol godina osnovao Indiegogo, svi su ga smatrali budalom. Tadašnji pesimisti vjerojatno se danas grizu čitajući o astronomskim brojkama koje ostvaruju crowdfunding platforme diljem svijeta. Zanimljivo je kako su neke od njih prva sredstva prikupile upravo na Indiegogou.

Crowdfunding platforme trenutno su u stadiju u kojem su 2003. bile društvene mreže – dok je MySpace harao društvenim dijelom weba, a o Facebooku nismo ni sanjali. Danas više nikome ne pada na pamet da stavlja pod upitnik društvene mreže ili raspravlja o njima, one se jednostavno – podrazumijevaju. Za desetak godina ista sudbina očekuje i crowdfunding platforme.

Crowdfunding je uspješan upravo zato što nudi odgovor na veliki problem, a to je pristup kapitalu  te se postavlja kao alternativa VC fondovima.  Projektima nudi nekoliko prednosti:

  • Tržišna validacija ideje.
  • Promocija i WOM reklama.
  • Testiranje tržišta uz relativno niski trošak.
  • Prikupljanje podataka i povratna informacija zajednice.

Dok je Kickstarter »rezerviran« za anglo-saksonsko područje s namjerom da prikupljeni kapital ostane u tim državama i sam odlučuje koji će projekti biti financirani putem plaftorme, na Indiegogou svatko može prikupljati novce, a Europa za ovu tvrtku predstavlja masovno tržište. Prilagoditi se svakoj državi (jezik, valuta) na tako fragmentiranom tržištu veliki je izazov, ali unatoč tome rast Indiegogoa u Europi 3 puta je veći u odnosu na prošlu godinu.

Zanimljivo je kako su čak i igrači poput PayPala morali promijeniti neke stavke u svom poslovanju kako bi se prilagodili novom trendu, jer, ipak, ovdje se ne radi o klasičnom e-commerceu. Osnivač Indiegogoa tvrdi kako i danas uče od svake nove kampanje.

Trenutno postoji više od 1000 crowdfunding platformi, tržište je veliko, raste brzo. Međutim, na primjeru Groupon klonova naučili smo da će opstati samo najveći i najprobitačniji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.