Slava Rubin, osnivač crowdfunding platforme Indiegogo: 2008. svi su mislili da smo budale!

Slava Rubin, osnivač crowdfunding platforme Indiegogo: 2008. svi su mislili da smo budale!

Kada je Slava Rubin prije pet i pol godina osnovao Indiegogo, svi su ga smatrali budalom. Tadašnji pesimisti vjerojatno se danas grizu čitajući o astronomskim brojkama koje ostvaruju crowdfunding platforme diljem svijeta. Zanimljivo je kako su neke od njih prva sredstva prikupile upravo na Indiegogou.

Crowdfunding
Crowdfunding je danas u stadiju u kojem su 2003. godine bile društvene mreže (snimila Marina Filipović Marinshe)

Kada je Slava Rubin prije pet i pol godina osnovao Indiegogo, svi su ga smatrali budalom. Tadašnji pesimisti vjerojatno se danas grizu čitajući o astronomskim brojkama koje ostvaruju crowdfunding platforme diljem svijeta. Zanimljivo je kako su neke od njih prva sredstva prikupile upravo na Indiegogou.

Crowdfunding platforme trenutno su u stadiju u kojem su 2003. bile društvene mreže – dok je MySpace harao društvenim dijelom weba, a o Facebooku nismo ni sanjali. Danas više nikome ne pada na pamet da stavlja pod upitnik društvene mreže ili raspravlja o njima, one se jednostavno – podrazumijevaju. Za desetak godina ista sudbina očekuje i crowdfunding platforme.

Crowdfunding je uspješan upravo zato što nudi odgovor na veliki problem, a to je pristup kapitalu  te se postavlja kao alternativa VC fondovima.  Projektima nudi nekoliko prednosti:

  • Tržišna validacija ideje.
  • Promocija i WOM reklama.
  • Testiranje tržišta uz relativno niski trošak.
  • Prikupljanje podataka i povratna informacija zajednice.

Dok je Kickstarter »rezerviran« za anglo-saksonsko područje s namjerom da prikupljeni kapital ostane u tim državama i sam odlučuje koji će projekti biti financirani putem plaftorme, na Indiegogou svatko može prikupljati novce, a Europa za ovu tvrtku predstavlja masovno tržište. Prilagoditi se svakoj državi (jezik, valuta) na tako fragmentiranom tržištu veliki je izazov, ali unatoč tome rast Indiegogoa u Europi 3 puta je veći u odnosu na prošlu godinu.

Zanimljivo je kako su čak i igrači poput PayPala morali promijeniti neke stavke u svom poslovanju kako bi se prilagodili novom trendu, jer, ipak, ovdje se ne radi o klasičnom e-commerceu. Osnivač Indiegogoa tvrdi kako i danas uče od svake nove kampanje.

Trenutno postoji više od 1000 crowdfunding platformi, tržište je veliko, raste brzo. Međutim, na primjeru Groupon klonova naučili smo da će opstati samo najveći i najprobitačniji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?