Seedcamp 2.0 osigurao 30 milijuna dolara: Želimo hrvatske, srpske i slovenske startupe!

Seedcamp 2.0 osigurao 30 milijuna dolara: Želimo hrvatske, srpske i slovenske startupe!

Seedcamp, britanski startup akcelerator koji je već investirao u niz hrvatskih i regionalnih tehnoloških tvrtki poput Farmerona i Teddy the Guardiana, osigurao je novi fond od 30 milijuna eura namijenjen daljnjem investiranju u europske tehnološke inovatore, a četiri je puta veći od Seedcampova prošla dva fonda. Seedcamp će, kako Netokraciji otkriva suosnivačica Reshma Sohoni, odsad investirati od 35 do 250 tisuća dolara u preko 100 startupa u sljedeće 4 godine.

seedcamp2

Seedcamp, britanski startup akcelerator koji je već investirao u niz hrvatskih i regionalnih tehnoloških tvrtki poput Farmerona i Teddy the Guardiana, osigurao je novi fond od 30 milijuna dolara namijenjen daljnjem investiranju u europske tehnološke inovatore, a četiri je puta veći od Seedcampova prošla dva fonda. Seedcamp će, kako Netokraciji otkriva suosnivačica Reshma Sohoni, odsad investirati od 35 do 250 tisuća dolara u preko 100 startupa u sljedeće 4 godine.

Reshma Sohoni, suosnivačica Seedcampa
Reshma Sohoni, suosnivačica Seedcampa

Seedcamp je bio prvi aktivni startup akcelerator u regiji sa svojim Mini Seedcamp događanjima održanim u Ljubljani, Zagrebu, Netokracijinoj riječkoj RockPaperStartups konferenciji (tijekom koje je Teddy the Guardian ušao u program), a potom i Beogradu te Hvaru te je ostao najaktivniji investitor u tehnološke projekte u najranijoj fazi razvoja kada s početnim kapitalom otkrivaju te testiraju svoj poslovni model. Seedcamp je tako tijekom godina investirao u projekte poput osječkog Farmerona, ljubljanske Zemante, zagrebačkog Teddy the Guardiana te beogradskog TruckTracka.

Seedcamp 2.0

Novi fond je Seedcampov treći fond koji financijski podržavaju investitori iz Kine, Rusije, Europe te Silicijske doline, a Sohoni za Netokraciju otkriva kako novi fond te novu strategiju nazivaju Seedcamp 2.0. Kada je Seedcamp počeo s radom prije 7 godina, ambicije europskih tehnoloških tvrtki bile su mnogo manje. Sad, smatra Sohoni, europski ekosistem traži dodatan kapital za mlade, ambiciozne startupe koji zaista mogu pokazati rezultate, poput londonskog Transferwisea u kojeg je Seedcamp investirao. Sohoni za Netokraciju ekskluzivno naglašava kako će investirati još više u regionalne projekte:

Kao investitor u niz regionalnih projekata poput Zemante, Farmerona, Teddy the Guardiana i drugih, želimo osigurati potreban kapital za još brži razvoj startupa iz regije prema Europi i svijetu. Osnivači koje smo upoznali u Zagrebu, Ljubljani ili pak Beogradu izuzetno su talentirati i žele stvoriti tvrtke koje sežu van matičnih tržišta.

Sohoni smatra kako je u većoj mjeri problem pokretanja tvrtke u Europi u većoj mjeri riješen tako da osnivači već dobivaju više znanja nego prije samo nekoliko godina. Sadašnji je izazov, kako naglašava, skaliranje odnosno razvoj tvrtki koje mogu postati globalni igrači koji jednog dana mogu vrijediti ne milijun, već milijardu dolara. Primjer Farmerona, kao tvrtke koja cilja na američko tržište, upravo pokazuje kako Seedcampova nova strategija itekako ima smisla.

‘Network, learning, capital’

Sohoni ističe kako su dosad organizirali preko 80 događanja na kojima je bilo preko 10 tisuća startupa i 5 tisuća mentora, ali da je s Seedcampom 2.0 vrijeme za evoluciju njihovog modela – rezultate koje ćemo vidjeti uskoro. Naglasak programa će biti na tri komponente: mreži kontakata, učenju i kapitalu. Naglašava kako je još jača prisutnost u SAD-u rezultat toga što su Seedcampove tvrtke i same proširile tu mrežu kroz njihovo širenje na američkom tržištu, što smatra pokazateljem uspjeha programa. Naglašava kako će Seedcamp ubuduće investirati pre-seed kapital od 35 do 75 tisuća dolara kao što je dosad, ali i 75 do 250 tisuća dolara za tvrtke u sljedećoj fazi razvoja koje trebaju kvalitetnu seed rundu.

Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Carlos Eduardo Espinal, partner u Seedcampu (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Kroz Seedcamp osnivači iz regije mogu računati na podršku u razvoju svojih projekata u London, Europu, Rusiju, Kinu te ključno američko tržište! Nadamo se da će naš novi model razvoja potaknuti daljnje investicije u tehnološke investitore u Europi i širom svijeta – za Netokraciju ističe Sohoni, koja za Netokraciju napominje kako će Seedcamp otvoriti urede i u San Franciscu.

Seedcamp je mnogim regionalnim tvrtkama omogućio kontakt s partnerima, investitorima i mentorima koji su im olakšali daljni rast, tako da ne sumnjamo kako će se lokalni startupi i dalje javljati Seedcampu za potreban seed kapital. Jedina razlika će sada biti što kao što su se razvili “početni” lokalni startupi, razvio se i Seedcamp… 2.0.

Komentari

 1. Denis

  Denis

  15. 07. 2014. u 10:00 pm Odgovori

  Odlično ali opet se nudi manje nego u Americi, a planira se konkurirati u toj istoj Americi.

  Osim toga iščitava se nešto dugo, 10,000 dosad prijavljenih startupa od kojih nijedan nije zaživio globalno. Vrlo poražavajuće po svim kriterijima.

  Za usporedbu, američki startupi imaju puno veći postotak uspjeha, mnogi od njih relativno brzo dolaze do desetina milijardi USD. I dalje će Europa kaskati zbog i dalje relativno niskih rundi i pomanjkanju uspješnih projekata. Europa očito nešto radi vrlo pogrešno, kad u njoj američki investicijski startup vodi igru

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   16. 07. 2014. u 11:02 am Odgovori

   Denis, 10.000 je sudjelovalo na eventovima, investirali su u 100. Europa kaska zbog tradicije i projekata koji još ne rastu dovoljno da bi trebali kapital – kapitala je i previše, posebno imajući u obzir da je Google Ventures upravo otvorio fond od 100 milijuna u Londonu koji će teško “potrošiti” unutar četiri godine.

   Europa ne radi ništa “pogrešno”, niti će mjaukanje nam pomoći. U zadnjih 7 godina Europa je jako napredovala i tvrtke poput Deezera, Nordeusa te Super Cella to dokazuju. Da li kaskamo za US? Naravno. Ali reći da je “poražavajuće po svim kriterijima”, žao mi je, pokazuje da ne pratiš što se događa. Silicijska dolin i njena tradicija sežu duže i od HP-a i sličnih tvrtki i Europa iznenađujuće brzo napreduje imajući to u obzir.

   Da li američki startup imaju veći postotak “uspjeha” ili šanse uspjeha? Ovisi. Za financijske i medicinske startupe, Europa je mnogo jača i uspješnija. Isto kao gaming: dok je Zynga na koljenima, skandinavski gamign startupi dominiraju scenom.

   • Denis

    Denis

    16. 07. 2014. u 8:11 pm Odgovori

    Ivane, poštujem stav ali se ne slažem. 500 milijuna Europljana uloži u 300 startupa godišnje a jedan mali izrael uloži u duplo više, o Americi da ne govorim. U Americi je normalno da u godinu dana startup dobije desetine milijuna USD, u EU su investitori još uvijek vrlo skeptični. Rovio je jedan od rijetko poznatih iz EU a dobio je dosad samo 74 mil USD. Tu nema sklonosti riziku a lokalpatriotizam je jači od poslovnog modela startupa.

    Pogledaj naše okruženje, uglavnom dobijaju lovu od američkih financijera. Od lokalnih financijera u regiji da ne uvrijedim nikoga, jad i čemer. Nekakve kao runde po 20 do 30 tisuća Eura. Pa to je smiješno kako će takva firma konkurirati Američkoj. Više je financijera u San Franciscu nego u cijeloj EU. Probaj s javiti njemačkim ili francuskim fondovima i reći će ti da investiraju samo u lokalne startupe. Lokal patriotizam na način gdje je najštetniji.

    Europa je 5 godina iza Amerike a ja vidim da sve više zaostaje. Niti Skype niti Rovio ne bi uspjeli da ih nisu financirali i progurali Ameri. Pa i Seedcamp je dosad uložio u 80 startupa i nema nijedan veći uspjeh. Sada kada dodje Google vidjet će se tko je gazda, na žalost Europe.

    Ambiciozni startuperi tu nemaju što tražiti njima je pravac Amerika jedina šansa.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?