"Način kako akvizirate korisnike dio je vašeg DNA, i jednako je bitno koliko i sam proizvod!"

“Način kako akvizirate korisnike dio je vašeg DNA, i jednako je bitno koliko i sam proizvod!”

Kako usmjeriti rast u ranim stadijima razvoja tvrtke u okviru podizanja svijesti i interesa za sam proizvod ili uslugu, građenja brenda i komunikacije te u konačnici - akvizicije korisnika, otkrili smo na prvom panelu zadnje konferencije u RockPapers trijadi!

Prva konferencija posvećena marketingu i prodaji usmjerenima na rast digitalnih proizvoda i rješenja – RockPaperGrowth, uz podršku agencije FIVE, donijela nam je mnoga korisna iskustva hrvatskih stručnjaka i poduzetnika o kojima ćete još imati priliku čitati na Netokraciji. Danas vam donosimo izvještaj s prve panel rasprave koja je povezala različite industrije, a sve na istu temu – marketinga u službi rasta.

Na panelu koji je moderirao Netokracijin Ivan Šimić sudjelovali su Josipa Majić, CEO fintecha Revuto; Borna Perak, product menadžer medtecha VuMedi; Domagoj Boljar, su-osnivač Mireta, brenda ekoloških tenisica te Alen Kekić iz agencije I TO NIJE SVE!

Krizna godina ili godina za odvažan rast?

Protekla godina bila je posebno teška za one kojima poslovanje nije bilo stabilno, ali oni koji su imali dobre temelje nisu imali puno briga, to smo odmah usvojili na početku ovog panela. Tako je posebno zanimljivo kako su svi od spomenutih startupa zapravo zabilježili prilično pozitivno (i hype!) prethodno razdoblje. Kako zaključuje Josipa, ispostavilo se da je krizna godina zapravo “vrlo dobra godina za rast, razvoj remote tima i dobra godina za isprobati neke hrabrije stvari”.

Miret, hrvatski brend ekoloških tenisica od 97% prirodnih materijala, koji je pokrenuo crowdfunding kampanju 7 dana prije lockdowna zapravo se nije našao toliko u neobranom grožđu koliko su mislili. Sve im je dalje u pandemiji zapravo išlo na ruku, prisjeća se Domagoj, kako je rasla svijest o potrebi digitalizacije i navika plaćanja internetom – tako je i njihova online prodaja cvala. Za VuMedi, edukacijsku video platformu za doktore, očekivano – također najbolja godina ikada, ali Borna ističe kako ne bi doživjeli takav uspjeh da to nisu dočekali spremni.

I tako je završila Netokracijina RockPaper trijada sa zadnjom u nizu – RockPaperGrowth konferencijom.

A nije sa lako pripremiti za pandemiju pa ni za ubrzani rast. Josipa dodaje kako su se oni u Revutu pripremali čak godinu dana za njihovu privatnu i javnu prodaju tokena odnosno ICO koji im je u svibnju osigurao investicijska sredstva ekvivalentna iznosu 10 milijuna dolara. Više o tome kako su izdržali ogroman interes prenosimo dalje u tekstu.

U agencijskoj sferi pak bilo je malo više straha jer su klijenti zamrznuli dosta svojih budžeta. Ipak, Alen dodaje kako su svejedno dobro iskoristili to nepredvidivo razdoblje. Napravili su projekte na kojima se inače ne bi usudili raditi i pokrenuli one koje bi samo dodatno odgađali. Bila im je bitna diverzifikacija rizika te su, kako ne bi ovisili o jednom setu rješenja, počeli ulagati i u razvoj različitih usluga i proizvoda.

Borna Perak, VuMedi: U akviziranju korisnika upalio je najplastičniji i najobičniji kanal

Fokusirani prvenstveno na doktore i bolnice u SAD-u, Borna se prisjetio kako su oni rasli u vrijeme pandemije. Ova video platforma za edukaciju ima specifičnu nišu, a zapravo su podijeljeni na B2B i B2C segment. Prvotno su imali puno nagađanja o tome kako doći do korisnika (doktora), ali su najbolje uvide dobili kada su odradili intervjue s njima direktno te su shvatili da je od svih kanala, email marketing pokretač koji doktore najviše angažira.

Ostvarili smo nakon toga i partnerstva s bolnicama te smo uspjeli upogoniti da putem njihovih kanala također dijelimo newslettere i tako akviziramo korisnike. No, to nam u početku nije bilo tako bjelodano rješenje. Ja kao običan Europljanin nisam znao koliko su doktori u SAD-u konstantno bombardirani obavijestima i ponudama, stoga nam je sad razumljivo zašto je email upalio kao najplastičniji i najobičniji kanal. Naši emailovi upravo zato nisu brendirani, mi šaljemo emailove koji izgledaju kao pošta od kolege doktora.

Domagoj Boljar, Miret: “U kratko vrijeme uspjeli smo napraviti ime od sebe”

Miretova spomenuta crowdfunding kampanja značila je za Domagoja i tim nekoliko ciljeva. Jedan od njih je bio da dokažu investitorima da su u stanju projekt izgurati do kraja i da su u stanju izgurati proizvod na tržište. Drugi je bio da podignu svijest o brendu u javnosti, a treće da pokušaju sve to i profitabilno plasirati na tržište.

U sedam dana su prošli cilj i imali već značajnu zajednicu oko sebe, odjeknula je riječ izvrsno kako u startuperskoj tako i na modnoj i ekološkoj sceni. Uspjeli su u kratko vrijeme napraviti ime od sebe, prisjeća se Domagoj:

No došao je totalni lockdown, i treći, financijski cilj, nije bilo više tako lako ostvariti. I onda je bilo tu dosta izazova. Ja kažem da je crowdfunding kampanja nešto kao penjanje na Everest, ne računa se ako si se popeo, već ako si se vratio dolje živ. U kontekstu kampanje to znači da trebamo podržavateljima isporučiti proizvod u razumnom roku.

Svi sudionici konferencije dobili su i kupon za popust na Miret tenisice! Sad nemojte plakati, nego se na jesensko izdanje prijavite na vrijeme.

Ipak, problem s crowdfundingom postoji još jedan: u usporedbi s velikim bljeskom kojim su ušli na scenu, kako se na njoj održati? Kako skalirati nakon tako velikog uspjeha bila je i zabrinutost i investitora – nije rijetkost da crowdfunding brendovi ne mogu napraviti tranziciju na redovno tržište, napominje Domagoj:

Jer crowdfunding je jako subjektivan, to nije hladna i racionalna publika, to su prijatelji, obitelji, entuzijasti koji vas prate… osim toga – to su benefiti i značajno manja cijena nego što će biti u redovnoj prodaji.

Ovo proljeće smo se zato iznimno pripremali kako bi napravili novi skok. Posvetili smo se webu, slaganju cijelih “putovanja korisnika” i prodajnih funnela, optimiziranju oglasa, prvenstveno na Facebooku i Instagramu te targetiranju tih hladnih publika diljem Europe kako bi sami sebi potvrdili imamo li mi tu razumni trošak akvizicije korisnika i da li imamo razumni “return on net spend” koji nam može reći da smo sad stvarno napravili product-market fit i iskorak na tržište.

Uspjeli su sve to napraviti u vrlo kratkim rokovima i danas su stvarno potvrdili svoje mjesto ispod sunca, a to su potvrdili i s novom kolekcijom.

MIRET eko tenisice koračaju dalje: Stigla nova kolekcija, kreće zapošljavanje i lov na veće investicije

Josipa Majić, Revuto: “Rast je sjajna stvar, ali rast vas može slomiti – i ljude i servere i infrastrukturu…”

Ako niste uhvatili da je jedan od sada vjerojatno najpoznatijih hrvatskih fintecha imao ICO prije par tjedana, odradite svoju domaću zadaću. Za sve ostale, važno je samo istaknuti da im je ICO priskrbio sredstva od 10 milijuna dolara, a sve to u nekoliko iteracija javne i privatne prodaje tokena koji su rasprodani u nekoliko minuta.

Ključ uspjeha? Angažirana kripto zajednica, ali i način kako su istu angažirali! Tijekom i nakon ICO prodaje, korisnici su pristizali organski te danas imaju registirano 2,1 milijun korisnika (očišćena brojka od botova, ističe Josipa).

Najvažniji kanal u svemu nam je bio Telegram. Jedan je bio posvećen za Q&A, a drugi samo za obavijesti. Svaki od njih smo izgradili u proteklih mjesec dana od nule do 16 i 12 tisuća korisnika. To se možda čini kao OK brojka, ali treba imati na umu da to nije 16 tisuća korisnika, to je 16 tisuća investitora koji pitaju pitanja koja su itekako drugačija i granularnija od onog što bi pitao potencijalni korisnik. Nijedno pitanje nije bilo neodgovoreno duže od nekoliko minuta bez obzira na doba dana kada su pitali, bez obzira na jezik na kojem su pitali i bez obzira koliko je tehničko/marketinško/korisnički orijentirano bilo pitanje.

Cardano zajednica je bila jedna od ključnih za snowball učinak rasta interesa za Revuto.

Bio im je bitan i Twitter, ali širenju riječi i interesa iznimno mnogo je pridonio sam program preporuka pomoću kojeg su korisnici mogli doći do dodatnih Revu tokena, dodaje Josipa:

Taj program je apsolutno zapalio zajednicu. Oni koji nisu uspjeli doći do tokena putem javne prodaje, napravili su sve što im je dostupno bilo u okviru programa preporuka. Tako su razni globalni influenceri u toj zajednici radili sadržaje kako bi promovirali svoj kod, jer je to jedini način da oni dođu do tokena. Imali smo segment entuzijasta iz tog programa koji su zapravo bili najveći promotori Revuta.

Nažalost, u svakom dobru ima i malo nedaća. Takav rast je povukao i sve probleme koje čovjek može zamisliti da idu uz to, prisjeća se: od toga da ih je newsletter poslužitelj označio kao potencijalno sumnjive, do toga da su im serveri padali, a kasnije kada je dodana platforma za verifikaciju identiteta korisnika, KYC poslužitelj se također zakočio.

Sve što se moglo lomiti pod tim rastom se lomilo, ali rezultati su tu – jer, kako Josipa zaključuje, ono što su ovom token prodajom riješili nije samo investicija, nije samo ulazak u kripto svijet, i nije samo akvizicija korisnika – nego sve to odjednom.

Tko je jamio – jamio, najavljuje Josipa, lagano će sužavati benefite programa preporuka jer im je cilj nagraditi one koji su ih podržali u samom startu i koji su stvarno propisno dijelili svoj kod s prijateljima.

Alen Kekić, I TO NIJE SVE!: Loš brend jednako tako uništava kredibilitet

Brend se kao takav uvijek svodi na međuljudske odnose, istaknuo je Alen čija je agencija upravo plasirala i posebnu vrstu rješenja za brending startupa te malih i srednjih poduzetnika. Spomenuo se tako na različitim primjerima što zapravo znači graditi brend obećanje i vrijednosti, ali i ostale druge bitne elemente brendinga.

Problem je što puno investiramo u naše vizitke i poslovnice, a jako malo u naš ton komunikacije. Da vi mene danas čujete kako pričam slavonskim naglaskom, imam smeđu kosu i visok sam 180 cm, a sutra vam dođem na isti panel plav s dalmatinskim naglaskom – vi bi ste rekli da nešto s tom osobom nije u redu. Imali biste osjećaj kao da patim od poremećaja ličnosti. Ista stvar je i s brendovima, ako ne komuniciraju konzistentno i nemaju definiran ton komunikacija – to ljudi osjete.

Spomenuo je tako i za primjer čestu situaciju među hrvatskim tvrtkama: vidite odličan oglas ili video na YouTubeu, ali kad nazovete službu za korisnike, upoznate jednu posve drugu firmu od toga što se predstavlja.

Zaključno: najskuplje je ići na najsigurnije!

Iluzorno je govoriti da netko zna što će raditi i što je u trendu u svakom trenutku – tržište se jako brzo mijenja, objašnjava Josipa na primjeru citata stručnjaka iz VC tvrtke Andreessen Horowitz:

“Prošao je period kad je bilo teško graditi tehnološke proizvode, danas ih je teško prodati.” Toliko je tržište zasićeno i toliko je teško doći do korisnika da treba o akviziciji razmišljati od samih početaka. Na koji način mi njih stvarno angažiramo, da li je naše rješenje njima relevantno te kako da ne postanemo još jedna u nizu Facebook ili Instagram reklama…

Josipa tako zaključuje da je najskuplje ići na najsigurnije opcije – poput zakupa oglasnog prostora. Borna se pak nadovezao kako je također bitno vrstu growth taktika prilagoditi svojim korisnicima – jer ne funkcioniraju sve isto za svakoga. Na primjeru 57hoursa na RockPaperProductu vidjeli smo da to znači dobro postavljena SEO strategija, za Revuto – program preporuka, za VuMedi to je bio email marketing, Miretu su u fokusu društvene mreže… a vama?

Glavni pokrovitelji konferencije je FIVE, a podržali su je Microblink, OptimoRoute i Impuls savjetovanje. Snimku konferencije pogledajte na našoj Facebook stranici gdje možete pronaći i snimke prethodnih konferencija RockPaperProduct i RockPaperStartups.

RockPaperGrowth 2021.

⚡ Live smo na posljednjoj konferenciji RockPaper trijade – RockPaperGrowth 2021.! Saznat ćemo kako pozicionirati tehnološki proizvod ili uslugu kroz growth hacking, content marketing, product marketing i martech!👉 Pitanja postavljajte u komentarima, a naši moderatori će izabrati najzanimljivija i postaviti ih govornicima!

Posted by Netokracija on Tuesday, June 15, 2021

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Izvještaj

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

Panel

Rok trajanja programera: Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera?

Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera u nekoj domaćoj IT agenciji? Zavirili smo u raspravu o tome koliki je rok trajanja programera i upitali nekoliko njih, različitih razina iskustva i pristupa karijeri, može li se do mirovine biti "samo programer".

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova “Get Started in Health Innovation” programa

Pred vama je prva generacija jedinog programa u Hrvatskoj koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati nešto u segmentu healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu: od alata za efikasnije pružanje zdravstvene pomoći, ali i onih koji olakšavaju rad samih zdravstvenih djelatnika do rješenja koja i pacijentima omogućavaju jednostavnije pratiti svoje zdravstveno stanje.

Intervju

Kako je softverski inženjer s Kube našao svoju oazu u Microsoftovom razvojnom centru

Iz daleke Havane na Kubi, softverski inženjer Arnaldo Perez stigao je u Microsoftov razvojni centar u Srbiji. Kako, zašto, u kojem timu i što danas radi, kako se privikao na novo okruženje te što je naučio u zadnje četiri godine radeći u Microsoftu i regiji, saznali smo u intervjuu.

Nesortirano

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku.

Mobilno

Huawei Apps UP natjecanje se vraća s nagradom od preko milijun dolara

Treću godinu zaredom Huawei bogatim fondom nagrađuje najbolje programere koji će se odvažiti na razvoj aplikacija za ekosustav Huawei mobilnih usluga.

Kultura 2.0

Prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj: 80 % ispitanika koristi ih umjesto auta kako bi brže stigli do cilja

Bolt je proveo prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj, a za Netokraciju ekskluzivno otkrivaju najzanimljivije podatke.

Startupi i poslovanje

Ovo su najinovativniji učenici, studenti i škole u Hrvatskoj koji su osvojili nagrade Digitalnog inkubatora

U velikoj završnici Digitalnog inkubatora by Hrvatski Telekom, u organizaciji Instituta za inovacije, održane su prezentacije najuspješnijih timova učenika i studenata i dodijeljene su im nagrade ukupnog novčanog fonda od 200.000 kuna. Evo kakve ideje i rješenja su predlagali...