"Način kako akvizirate korisnike dio je vašeg DNA, i jednako je bitno koliko i sam proizvod!"

“Način kako akvizirate korisnike dio je vašeg DNA, i jednako je bitno koliko i sam proizvod!”

Kako usmjeriti rast u ranim stadijima razvoja tvrtke u okviru podizanja svijesti i interesa za sam proizvod ili uslugu, građenja brenda i komunikacije te u konačnici - akvizicije korisnika, otkrili smo na prvom panelu zadnje konferencije u RockPapers trijadi!

Prva konferencija posvećena marketingu i prodaji usmjerenima na rast digitalnih proizvoda i rješenja – RockPaperGrowth, uz podršku agencije FIVE, donijela nam je mnoga korisna iskustva hrvatskih stručnjaka i poduzetnika o kojima ćete još imati priliku čitati na Netokraciji. Danas vam donosimo izvještaj s prve panel rasprave koja je povezala različite industrije, a sve na istu temu – marketinga u službi rasta.

Na panelu koji je moderirao Netokracijin Ivan Šimić sudjelovali su Josipa Majić, CEO fintecha Revuto; Borna Perak, product menadžer medtecha VuMedi; Domagoj Boljar, su-osnivač Mireta, brenda ekoloških tenisica te Alen Kekić iz agencije I TO NIJE SVE!

Krizna godina ili godina za odvažan rast?

Protekla godina bila je posebno teška za one kojima poslovanje nije bilo stabilno, ali oni koji su imali dobre temelje nisu imali puno briga, to smo odmah usvojili na početku ovog panela. Tako je posebno zanimljivo kako su svi od spomenutih startupa zapravo zabilježili prilično pozitivno (i hype!) prethodno razdoblje. Kako zaključuje Josipa, ispostavilo se da je krizna godina zapravo “vrlo dobra godina za rast, razvoj remote tima i dobra godina za isprobati neke hrabrije stvari”.

Miret, hrvatski brend ekoloških tenisica od 97% prirodnih materijala, koji je pokrenuo crowdfunding kampanju 7 dana prije lockdowna zapravo se nije našao toliko u neobranom grožđu koliko su mislili. Sve im je dalje u pandemiji zapravo išlo na ruku, prisjeća se Domagoj, kako je rasla svijest o potrebi digitalizacije i navika plaćanja internetom – tako je i njihova online prodaja cvala. Za VuMedi, edukacijsku video platformu za doktore, očekivano – također najbolja godina ikada, ali Borna ističe kako ne bi doživjeli takav uspjeh da to nisu dočekali spremni.

I tako je završila Netokracijina RockPaper trijada sa zadnjom u nizu – RockPaperGrowth konferencijom.

A nije sa lako pripremiti za pandemiju pa ni za ubrzani rast. Josipa dodaje kako su se oni u Revutu pripremali čak godinu dana za njihovu privatnu i javnu prodaju tokena odnosno ICO koji im je u svibnju osigurao investicijska sredstva ekvivalentna iznosu 10 milijuna dolara. Više o tome kako su izdržali ogroman interes prenosimo dalje u tekstu.

U agencijskoj sferi pak bilo je malo više straha jer su klijenti zamrznuli dosta svojih budžeta. Ipak, Alen dodaje kako su svejedno dobro iskoristili to nepredvidivo razdoblje. Napravili su projekte na kojima se inače ne bi usudili raditi i pokrenuli one koje bi samo dodatno odgađali. Bila im je bitna diverzifikacija rizika te su, kako ne bi ovisili o jednom setu rješenja, počeli ulagati i u razvoj različitih usluga i proizvoda.

Borna Perak, VuMedi: U akviziranju korisnika upalio je najplastičniji i najobičniji kanal

Fokusirani prvenstveno na doktore i bolnice u SAD-u, Borna se prisjetio kako su oni rasli u vrijeme pandemije. Ova video platforma za edukaciju ima specifičnu nišu, a zapravo su podijeljeni na B2B i B2C segment. Prvotno su imali puno nagađanja o tome kako doći do korisnika (doktora), ali su najbolje uvide dobili kada su odradili intervjue s njima direktno te su shvatili da je od svih kanala, email marketing pokretač koji doktore najviše angažira.

Ostvarili smo nakon toga i partnerstva s bolnicama te smo uspjeli upogoniti da putem njihovih kanala također dijelimo newslettere i tako akviziramo korisnike. No, to nam u početku nije bilo tako bjelodano rješenje. Ja kao običan Europljanin nisam znao koliko su doktori u SAD-u konstantno bombardirani obavijestima i ponudama, stoga nam je sad razumljivo zašto je email upalio kao najplastičniji i najobičniji kanal. Naši emailovi upravo zato nisu brendirani, mi šaljemo emailove koji izgledaju kao pošta od kolege doktora.

Domagoj Boljar, Miret: “U kratko vrijeme uspjeli smo napraviti ime od sebe”

Miretova spomenuta crowdfunding kampanja značila je za Domagoja i tim nekoliko ciljeva. Jedan od njih je bio da dokažu investitorima da su u stanju projekt izgurati do kraja i da su u stanju izgurati proizvod na tržište. Drugi je bio da podignu svijest o brendu u javnosti, a treće da pokušaju sve to i profitabilno plasirati na tržište.

U sedam dana su prošli cilj i imali već značajnu zajednicu oko sebe, odjeknula je riječ izvrsno kako u startuperskoj tako i na modnoj i ekološkoj sceni. Uspjeli su u kratko vrijeme napraviti ime od sebe, prisjeća se Domagoj:

No došao je totalni lockdown, i treći, financijski cilj, nije bilo više tako lako ostvariti. I onda je bilo tu dosta izazova. Ja kažem da je crowdfunding kampanja nešto kao penjanje na Everest, ne računa se ako si se popeo, već ako si se vratio dolje živ. U kontekstu kampanje to znači da trebamo podržavateljima isporučiti proizvod u razumnom roku.

Svi sudionici konferencije dobili su i kupon za popust na Miret tenisice! Sad nemojte plakati, nego se na jesensko izdanje prijavite na vrijeme.

Ipak, problem s crowdfundingom postoji još jedan: u usporedbi s velikim bljeskom kojim su ušli na scenu, kako se na njoj održati? Kako skalirati nakon tako velikog uspjeha bila je i zabrinutost i investitora – nije rijetkost da crowdfunding brendovi ne mogu napraviti tranziciju na redovno tržište, napominje Domagoj:

Jer crowdfunding je jako subjektivan, to nije hladna i racionalna publika, to su prijatelji, obitelji, entuzijasti koji vas prate… osim toga – to su benefiti i značajno manja cijena nego što će biti u redovnoj prodaji.

Ovo proljeće smo se zato iznimno pripremali kako bi napravili novi skok. Posvetili smo se webu, slaganju cijelih “putovanja korisnika” i prodajnih funnela, optimiziranju oglasa, prvenstveno na Facebooku i Instagramu te targetiranju tih hladnih publika diljem Europe kako bi sami sebi potvrdili imamo li mi tu razumni trošak akvizicije korisnika i da li imamo razumni “return on net spend” koji nam može reći da smo sad stvarno napravili product-market fit i iskorak na tržište.

Uspjeli su sve to napraviti u vrlo kratkim rokovima i danas su stvarno potvrdili svoje mjesto ispod sunca, a to su potvrdili i s novom kolekcijom.

MIRET eko tenisice koračaju dalje: Stigla nova kolekcija, kreće zapošljavanje i lov na veće investicije

Josipa Majić, Revuto: “Rast je sjajna stvar, ali rast vas može slomiti – i ljude i servere i infrastrukturu…”

Ako niste uhvatili da je jedan od sada vjerojatno najpoznatijih hrvatskih fintecha imao ICO prije par tjedana, odradite svoju domaću zadaću. Za sve ostale, važno je samo istaknuti da im je ICO priskrbio sredstva od 10 milijuna dolara, a sve to u nekoliko iteracija javne i privatne prodaje tokena koji su rasprodani u nekoliko minuta.

Ključ uspjeha? Angažirana kripto zajednica, ali i način kako su istu angažirali! Tijekom i nakon ICO prodaje, korisnici su pristizali organski te danas imaju registirano 2,1 milijun korisnika (očišćena brojka od botova, ističe Josipa).

Najvažniji kanal u svemu nam je bio Telegram. Jedan je bio posvećen za Q&A, a drugi samo za obavijesti. Svaki od njih smo izgradili u proteklih mjesec dana od nule do 16 i 12 tisuća korisnika. To se možda čini kao OK brojka, ali treba imati na umu da to nije 16 tisuća korisnika, to je 16 tisuća investitora koji pitaju pitanja koja su itekako drugačija i granularnija od onog što bi pitao potencijalni korisnik. Nijedno pitanje nije bilo neodgovoreno duže od nekoliko minuta bez obzira na doba dana kada su pitali, bez obzira na jezik na kojem su pitali i bez obzira koliko je tehničko/marketinško/korisnički orijentirano bilo pitanje.

Cardano zajednica je bila jedna od ključnih za snowball učinak rasta interesa za Revuto.

Bio im je bitan i Twitter, ali širenju riječi i interesa iznimno mnogo je pridonio sam program preporuka pomoću kojeg su korisnici mogli doći do dodatnih Revu tokena, dodaje Josipa:

Taj program je apsolutno zapalio zajednicu. Oni koji nisu uspjeli doći do tokena putem javne prodaje, napravili su sve što im je dostupno bilo u okviru programa preporuka. Tako su razni globalni influenceri u toj zajednici radili sadržaje kako bi promovirali svoj kod, jer je to jedini način da oni dođu do tokena. Imali smo segment entuzijasta iz tog programa koji su zapravo bili najveći promotori Revuta.

Nažalost, u svakom dobru ima i malo nedaća. Takav rast je povukao i sve probleme koje čovjek može zamisliti da idu uz to, prisjeća se: od toga da ih je newsletter poslužitelj označio kao potencijalno sumnjive, do toga da su im serveri padali, a kasnije kada je dodana platforma za verifikaciju identiteta korisnika, KYC poslužitelj se također zakočio.

Sve što se moglo lomiti pod tim rastom se lomilo, ali rezultati su tu – jer, kako Josipa zaključuje, ono što su ovom token prodajom riješili nije samo investicija, nije samo ulazak u kripto svijet, i nije samo akvizicija korisnika – nego sve to odjednom.

Tko je jamio – jamio, najavljuje Josipa, lagano će sužavati benefite programa preporuka jer im je cilj nagraditi one koji su ih podržali u samom startu i koji su stvarno propisno dijelili svoj kod s prijateljima.

Alen Kekić, I TO NIJE SVE!: Loš brend jednako tako uništava kredibilitet

Brend se kao takav uvijek svodi na međuljudske odnose, istaknuo je Alen čija je agencija upravo plasirala i posebnu vrstu rješenja za brending startupa te malih i srednjih poduzetnika. Spomenuo se tako na različitim primjerima što zapravo znači graditi brend obećanje i vrijednosti, ali i ostale druge bitne elemente brendinga.

Problem je što puno investiramo u naše vizitke i poslovnice, a jako malo u naš ton komunikacije. Da vi mene danas čujete kako pričam slavonskim naglaskom, imam smeđu kosu i visok sam 180 cm, a sutra vam dođem na isti panel plav s dalmatinskim naglaskom – vi bi ste rekli da nešto s tom osobom nije u redu. Imali biste osjećaj kao da patim od poremećaja ličnosti. Ista stvar je i s brendovima, ako ne komuniciraju konzistentno i nemaju definiran ton komunikacija – to ljudi osjete.

Spomenuo je tako i za primjer čestu situaciju među hrvatskim tvrtkama: vidite odličan oglas ili video na YouTubeu, ali kad nazovete službu za korisnike, upoznate jednu posve drugu firmu od toga što se predstavlja.

Zaključno: najskuplje je ići na najsigurnije!

Iluzorno je govoriti da netko zna što će raditi i što je u trendu u svakom trenutku – tržište se jako brzo mijenja, objašnjava Josipa na primjeru citata stručnjaka iz VC tvrtke Andreessen Horowitz:

“Prošao je period kad je bilo teško graditi tehnološke proizvode, danas ih je teško prodati.” Toliko je tržište zasićeno i toliko je teško doći do korisnika da treba o akviziciji razmišljati od samih početaka. Na koji način mi njih stvarno angažiramo, da li je naše rješenje njima relevantno te kako da ne postanemo još jedna u nizu Facebook ili Instagram reklama…

Josipa tako zaključuje da je najskuplje ići na najsigurnije opcije – poput zakupa oglasnog prostora. Borna se pak nadovezao kako je također bitno vrstu growth taktika prilagoditi svojim korisnicima – jer ne funkcioniraju sve isto za svakoga. Na primjeru 57hoursa na RockPaperProductu vidjeli smo da to znači dobro postavljena SEO strategija, za Revuto – program preporuka, za VuMedi to je bio email marketing, Miretu su u fokusu društvene mreže… a vama?

Glavni pokrovitelji konferencije je FIVE, a podržali su je Microblink, OptimoRoute i Impuls savjetovanje. Snimku konferencije pogledajte na našoj Facebook stranici gdje možete pronaći i snimke prethodnih konferencija RockPaperProduct i RockPaperStartups.

RockPaperGrowth 2021.

⚡ Live smo na posljednjoj konferenciji RockPaper trijade – RockPaperGrowth 2021.! Saznat ćemo kako pozicionirati tehnološki proizvod ili uslugu kroz growth hacking, content marketing, product marketing i martech!👉 Pitanja postavljajte u komentarima, a naši moderatori će izabrati najzanimljivija i postaviti ih govornicima!

Posted by Netokracija on Tuesday, June 15, 2021

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Kroz 3 godine hrvatski mediji morat će odlučiti: Više oglašavanja ili naplata sadržaja!

2020. pamtit ćemo po mnogo toga, ali i po činjenici da je naplaćivanje online sadržaja u Hrvatskoj napokon ozbiljno krenulo, a kakva su iskustva nakon prvog razdoblja provođenja - otkrivamo u razgovoru s 24sata, Telegramom te Večernjim i Jutarnjim listom.

Startupi i poslovanje

Je li primjer Gamechucka, koji hvali Radnička fronta, socijalizam ili klasični startuperski model?

Ako ti Radnička fronta hvali firmu, to je znak da s firmom nešto ne štima! - jedan je od komentara iz burne i zanimljive rasprave koju je u Facebook grupi Developers Hrvatska Relaxed pokrenuo članak objavljen na web stranici Radničke fronte, a u kojem se kao pozitivan primjer hvali poslovanje i organizacija zagrebačkog gejmerskog studija Gamechuck.

Startupi i poslovanje

Vedran Tolić, Q agency: “Zajedno s klijentima radimo na strategiji treba li im određeni proizvod, a ne samo kako ćemo ga napraviti”

Kakve su poslovne strategije i mindset lansirale agenciju Q da od pozicije gdje su značajno usmjereni na turističke projekte dođu do medtecha i fintecha pa i novog konzultantskog tima te dva nova ureda u inozemstvu, otkrivamo u novoj epizodi.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski AdScanner osigurao investiciju od 18 milijuna kuna uz South Central i J&T Ventures

Hrvatski AdScanner, startup posvećen razvoju data-driven sustava za optimizaciju TV oglasa, nastavlja rasti s novom investicijom. U razgovoru s Kristianom Ćurkovićem, Managing Partnerom i su-osnivačem, otkrivamo i koji su planovi za novu rundu.

Startupi i poslovanje

Dok vi druge stvarnosti zamišljate, oni ih žive u Delta Realityju – gdje game dev upoznaje klasičan IT

Delta Reality jedinstvena je tvrtka na hrvatskoj IT sceni. Njihova rješenja temelje se na tehnologijama i kreativnosti jednog game dev studija, dok se pristup projektima i zavidni radni uvjeti mjere s uspješnim IT agencijama. Stručnjaci koji tamo danas rade i sami dolaze iz obe strane industrije, kako rade i zašto biste im se i vi možda htjeli pridružiti - otkrivamo.

Društvene mreže

YouTube Shorts, hoće li novi alat hrvatskim YouTuberima zamijeniti TikTok i Instagram Reels?

Kratke video forme sve su popularnije pa ne čudi što je i YouTube, kako bi ostao u korak s TikTokom i Instagram Reelsima, pokrenuo novi alat.

Digitalni mediji

Kroz 3 godine hrvatski mediji morat će odlučiti: Više oglašavanja ili naplata sadržaja!

2020. pamtit ćemo po mnogo toga, ali i po činjenici da je naplaćivanje online sadržaja u Hrvatskoj napokon ozbiljno krenulo, a kakva su iskustva nakon prvog razdoblja provođenja - otkrivamo u razgovoru s 24sata, Telegramom te Večernjim i Jutarnjim listom.

Startupi i poslovanje

Za svoj low-code alat, hrvatski startup SpectreXR osigurao 200.000 eura od Fil Rouge Capitala

SpectreXR bavi se razvojem softvera i aplikacija u industriji virtualne i mješovite stvarnosti, a posebno se fokusirao na razvoj jedinstvenog alata za Unity 3D platformu koji bi omogućio brži razvoj AR, VR ili MR aplikacija i rješenja.

Digitalni mediji

EU priprema 2 akta koji bi mogli promijeniti kako koristite digitalne platforme – privatno i poslovno

Došlo je vrijeme za ažuriranje starih direktiva koje već dugo nisu u skladu sa stanjem tržišta i potrebama građana. Zbog toga je Europska komisija predložila dva akta o kojima Europski parlament još raspravlja. Evo što se želi mijenjati i kako to može utjecati na građane, ali i tvrtke.