Varaždinski Remoter stigao na Windows Phone, uskoro i na Androidu

Varaždinski Remoter stigao na Windows Phone, uskoro i na Androidu

Remoter je dostupan i na Windows Phone platformi, pa će tako i korisnici Microsoftove mobilne platforme koristiti domaće rješenje za daljinsko (ok, iz kauča, op. a.) upravljanje računalom. Varaždinski dvojac sa Fakulteta organizacije i informatike, Boris Tomaš i Zlatko Stapić, ovime zaokružuju podršku za sve popularnije platforme, uz iznimku Androida čija je verzija Remotera još u razvoju.

Remoter stigao i na Windows Phone

Remoter je dostupan i na Windows Phone platformi, pa će tako i korisnici Microsoftove mobilne platforme koristiti domaće rješenje za daljinsko (ok, iz kauča, op. a.) upravljanje računalom. Varaždinski dvojac sa Fakulteta organizacije i informatike, Boris Tomaš i Zlatko Stapić, ovime zaokružuju podršku za sve popularnije platforme, uz iznimku Androida čija je verzija Remotera još u razvoju.

Remoter je počeo kao projekt Vipovog natjecanja, gdje su Tomaš i Stapić napravili aplikaciju za Symbian platformu kojom se moglo upravljati mišem i tipkovnicom računala putem mobitela; bilo je dovoljno da su mobitel i računalo u istoj (kućnoj) mreži. Aplikacija, koju su besplatno ponudili, postigla je veliku popularnost i u devet mjeseci bila preuzeta više od milijun puta.

To je bio i poticaj da se počnu raditi verzije i za druge mobilne aplikacije, pa je tako izrada iOS verzije povjerena Planetu 1107 iz Bjelovara, razvojnom studiju koji je izradio aplikaciju za Spotie, a u proteklih nekoliko dana su glavna tema tech blogova, zahvaljujući AppNet Rhinou, prvoj App.Net iOS aplikaciji u AppStoreu.

Ukoliko ste vlasnik Windows Phone uređaja, aplikaciju preuzmite besplatno s Marketplacea, ali ne zaboravite i na serversku komponentu koja će vam trebati za rad aplikacije.

Lijenosti, inspiracijo!

Android i Windows Phone verzija su razvijene in-house, a osim mobilnih klijenata, tim razvija i serverske komponente za Mac i Linux platforme. Povodom objave Windows Phone verzije razgovarao sam s Borisom Tomašem, koji ukratko opisuje proces razvoja i budućnost Remotera:

Sad kad je Remoter na svim platformama, koja je bila najteža, a koja najlakša za razvijati?

Najlakše je bilo razvijati za iOS zato jer je to radio Planet 1107 🙂 Trenutno su na tržištu sve platforme osim Androida gdje razvoj trenutno traje. Iskreno Windows Phone se pokazao kao platforma sa najmanje poteškoća, razvoj modela sustava i aplikacije za Windows Phone nam je bio odličan temelj za razvoj na drugim platformama. Najteže je bilo razvijati serversku komponentu za Linux/Mac računala jer smo apsolutni početnici u razvoju za te platforme, ta verzija je trenutno u beta testiranju.

Kakav je bio proces da se aplikacija objavi na Windows Phone Marketplaceu? Uzmemo li u obzir da smo u Hrvatskoj, jeste li naišli na kakve probleme kod objave?

U početku da, ali nije bilo nemoguće, u beta fazi smo radili preko posrednika, obzirom da je nedavno Hrvatska postala punopravna članica Windows Phone Dev zajednice, FOI account smo prebacili sa posrednika na Dev Center. Transfer je prošao bez ikakvih problema. Što se tiče objave aplikacije to je prošlo sasvim glatko, samo sa jednim rejectom a to je zbog moje gluposti (zaboravio sam staviti windows logo na win tipku 😀 )

Ima li Windows Phone verzija koji feature kojeg nemaju druge platforme?

Izuzetno se trudimo držati istu razinu kvalitete, stoga su na svim platformama zastupljene identične funkcionalnosti. Naravno da postoje razlike u platformama, međutim one su uglavnom bazirane na GUI, tako da smo za Windows Phone verziju pratili Metro UI guidelines, što u konačnici izgleda bolje nego na drugim platformama.

Budućnost Remotera?

Budućnost je razvoj novih dodataka (Featurea) za sve platforme, u ovaj razvoj namjeravamo opet uključiti i studente i kolege developere. Što se tiče Windows Phone verzije namjeravamo preći na Windows Phone 8 platformu čim prije iz razloga što je na toj platformi konačno omogućena in-app kupovina dodataka, samim time konačno namjeravamo aktivnije monetizirati projekt.

Radna klima za studente

U razgovoru s Markom Drenovačkim, direktorom varaždinskog Microsoft inovacijskog centra, saznali smo kako su tamošnji studenti prilično uključeni u razvoj mobilnih, ali i ostalih tehnoloških rješenja: u sklopu programa aktivnosti namijenjenih studentima i akademskoj zajednici, kroz intenzivnu suradnju s FOI-em, MIC i FOI uz podršku Nokie izveli su niz zajedničkih aktivnosti s naglaskom na razvoj Windows Phone aplikacija, gdje je WP inačica Remoter aplikacije svakako flagship aplikacija, koja je između ostalog poslužila kao izvrstan primjer i motivator za uključivanje studenata u svijet razvoja mobilnih aplikacija, kaže Drenovački.

Stoga, ukoliko ste student varaždinskog FOI-a (ah, nostalgija, op.a.), zanima vas programiranje, pogotovo za mobilne platforme (bez obzira radi li se o Windows Phoneu, Androidu ili iOS-u), javite se u MIC, kod Tomaša ili Stapića, cimajte kolege i stvorite tim, profesori će vam izlaći u susret i možda baš vaša aplikacija bude predstavljena na Netokraciji!

Sučelje Remotera na Windows Phone platformi
Sučelje Remotera na Windows Phone platformi
Sučelje Remotera na Windows Phone platformi
Sučelje Remotera na Windows Phone platformi

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.