Sport za 'geekove': 10 savjeta kako biste bili 'ready, steady' za hackathon

Sport za ‘geekove’: 10 savjeta kako biste bili ‘ready, steady’ za hackathon

Krajem studenog Varaždin će treću godinu zaredom ugostiti hackathon Ready, steady, code!, a od ove godine natjecanje je i službeno dio međunarodne lige Major League Hacking. U vrijeme kada je hackathona sve više, bio je to povod da razgovaramo s organizatorima iz zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, o tome što jedno ovakvo natjecanje čini zanimljivim događajem, kako se sudionici mogu što bolje pripremiti te kako im ovakvo iskustvo pomaže pri zapošljavanju.

Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.
Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.

Iako su u posljednje vrijeme hackathoni postali gotovo uobičajen način okupljanja i druženja developera, neki poput varaždinskog Ready, steady, code!, koji se 26. i 27. studenoga održava po treći put zaredom, već su stekli određenu tradiciju i poklonike. Međutim, čak i ako su organizatori uigrani, kao u slučaju zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, ne znači da nije izazov učiniti hackathon što boljim iz godine u godinu.

Ideje i rješenja za open source zajednicu

Dekan varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Neven Vrček objašnjava kako je često osnova motivacija za prijavu sudionika druženje i razmjena ideja, ali, naravno, i novčane nagrade koje u ovom slučaju iznose ukupno 2600 eura.

Možemo reći kako su hackathoni svojevrsni ‘sport za geekove’. Ready, steady, code! je profesionalno natjecanje te prezentirane ideje i rješenja ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici. Cilj natjecanja je pružiti priliku zainteresiranima da se natječu i pokažu svoja znanja i vještine, a ne prikupljanje ideja koje bi kasnije koristili u komercijalne svrhe.

Viktor Olujić, Authentication Solutions Manager iz tvrtke Asseco SEE, ističe kako je dobar i zanimljiv hackathon onaj gdje 24 sata programiranja prođu – brzo! Dodaje kako se svake godine trude osmisliti što kreativniji zadatak i angažirati iskusne stručnjake koji pomažu natjecateljima.

Osim kreativnosti, tu su i ugodna atmosfera za rad, brzi internet, dobro organizirana dostava hrane i pića te različite aktivnosti kojima se natjecatelji mogu baviti tijekom pauza u radu. Također, mislim da je važno napomenuti kako je Ready, steady, code! trenutno jedini hackathon koji zajedničkim snagama organiziraju IT firma i akademska zajednica, što daje dodatnu vrijednost ovom natjecanju.

Od druženja do prvog posla

Dekan Vrček ističe kako ideje i rješenja s hackathona Ready, steady, code! ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici.

No, što je to studentima zanimljivo kod ovakvog hackathona? Moji sugovornici ističu nekoliko razloga, od novih znanja i poznanstava do usporedbe znanja i vještina s kolegama s drugih fakulteta i rasprava oko različitih tehnoloških tema. Međutim, sudionicima ovo iskustvo dobro dođe kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitih projekata. Dekan Vrček ističe dva projekta – Kap života, na kojem se još intenzivno radi, te MyBeeLine, startup Zorana Antolovića i Alena Huskanovića. To potvrđuje i Viktor, budući da je nekolicina sudionika s hackathona Ready, steady, code! pronašla posao u Assecu.

Varaždinski hackathon je ove godine otišao još jedan korak naprijed. Naime, kao prvi iz Hrvatske, član je međunarodne lige Major League Hacking te bi u budućnosti trebao biti još bolji i kvalitetniji. Viktor objašnjava:

Priključenjem u Major League Hacking dobili smo kandidate i izvan Hrvatske, a ujedno pružamo i priliku našim studentima da usporede svoje znanje s globalnom konkurencijom koja ih čeka sutra kada se zaposle i počnu raditi. S druge strane i naši mentori dobivaju informacije o znanju i mogućnostima inozemnih studenata, što također može biti kvalitetna povratna informacija pri organizaciji budućih hackathona, kao i kolegija na fakultetima.

Treniranje na ‘dummy crud’ aplikacijama

Sudionicima hackathona Ready, steady, code! bit će na raspolaganju i brojni mentori, prvenstveno developeri iz tvrtke Asseco SEE. Njihova uloga je usmjeravati i pomagati timovima, objašnjava dekan Vrček, no ne smiju programirati. Viktor dodaje: 

Također, mentorima je ovo prilika za razvoj, jer dio developera koji su mentori na hackathonu se kroz hackathon priprema za buduće zadatke u vođenju projektnih timova.

No, kako se pripremiti za hackathon, posebno kada zadatak nije poznat unaprijed, kao u ovom slučaju? Dekan Neven Vrček kaže:

Postoji više aktivnosti koje mogu pomoći članovima tima da se što bolje pripreme za samo natjecanje. Primjerice, komunikacija između članova tima je u danom trenutku vrlo važna pa bi trebalo na tome prije raditi, jednako kao i na organizaciji vremena. Uz to, natjecatelji mogu trenirati programiranje na dummy crud aplikacijama i koristiti alate za agilni razvoj. Tim može napraviti i generalnu probu, u trajanju od 24 sata, jednom prije natjecanja.

U timove su dobrodošli i – nedeveloperi

viktor_olujic_resize
Priključenjem u Major League Hacking, varaždinski hackathon bi u budućnosti trebao biti još kvalitetniji, a imat će i strane natjecatelje, kaže Viktor Olujić iz tvrtke Asseco SEE.

Dobro je da prije dolaska na hackathon podijele uloge, odnosno definiraju tko bi bio zadužen za pojedini dio zadatka, napominje Viktor. Tako se treba znati tko je zadužen za frontend, tko za backend, razvoj mobilne aplikacije, prezentaciju i slično. A s obzirom na to da hackathon traje samo 24 sata, netko u timu bi trebao paziti na protok vremena kako se kolege ne bi previše “zaigrale”.

No, znači li to da u timu trebaju biti samo developeri? Nipošto, objašnjavaju moji sugovornici i dodaju kako je u timu svakako dobro imati nekoga tko osim programiranja poznaje dizajn aplikacija, UI/UX ili možda ima odlične vještine prezentiranja. A što je s tehnologijama koje će sudionici varaždinskog hackathona moći koristiti? Sve su dobro došle, no plus je korištenje “egzotičnih” jer pokazuje da natjecatelji izlaze iz svoje zone komfora. Dekan Vrček objašnjava:

Prošle smo godine u sklopu zadatka imali real-time voice komunikaciju između instanci aplikacije, to je nešto što natjecatelji nisu očekivali i tek se nekolicina snašla. Naši suci jako cijene inovativnost, snalažljivost i logičko razmišljanje.

Viktor dodaje da se cijeni i korištenje gotovih open source biblioteka za učestale funkcije i metode. A što će se sve ocjenjivati, timovi će saznati na otvaranju hackathona u 10 sati u prostorijama Prve gimnazije Varaždin.

10 savjeta za kraj

I za kraj, evo što moji sugovornici, Viktor i Neven, savjetuju svima kojima će Ready, steady, code! biti prvi hackathon:

  • Podijelite uloge i vježbajte u timu.
  • Zadatak rastavite na nekoliko manjih.
  • Nemojte si dopustiti da nemate što raditi – ako imate praznog hoda, pomozite članovima svoga tima makar kuhanjem kave.
  • Ne gubite vrijeme na detalje. Ako zapnete, ne trošite više od pola sata – radije prijeđite na drugi zadatak.
  • Ponesite slušalice i slušajte omiljenu glazbu.
  • Ponesite si udobnu obuću i odjeću. Papuče, klompe i sandale su dobrodošle. 🙂
  • Pazite s unosom kofeina i ne pretjerujte s energetskim pićima.
  • Nemojte se predavati (to što na natjecanju ima profesionalnih timova, ne znači da će pobijediti. Profesionalci često imaju tehniku, ali im nedostaje kreativnosti, kao što se i pokazalo na dva dosadašnja natjecanja Ready, steady, code! gdje pobjedu nisu odnijeli favoriti).
  • Pripremite razvojnu okolinu, alate i sve upgradeove (da vam se ne upali update Windowsa u ključnom trenutku) – svaka minuta je bitna.
  • Mentori su tu zbog vas. Ako imate pitanja slobodno im se obratite tijekom svih 24 sata natjecanja!

Mi ćemo još dodati – ne zaboravite se prijaviti do subote, 5. studenog, i naravno – zabaviti! 😉

Popularno

Startupi i poslovanje

Startup 101 program BIRD inkubatora obvezna je početnica za sve koji žele ideju pretvoriti u djelo

U organizaciji BIRD inkubatora uskoro kreće edukacijski program Startup 101 koji je osmišljen kako bi prenio osnove svima koji razmišljaju o pokretanju startupa, a nisu sigurni što bi to sve od njih zahtijevalo.

Intervju

Kako je nastao prvi kolektivni ugovor u gaming industriji u Hrvatskoj?

Potpisivanjem prvog kolektivnog ugovora hrvatske gaming industrije, Gamechuck tim je ostvario mirniji san, a prema nekima i "vrli novi svijet".

Startupi i poslovanje

RMRK protokol Brune Škvorca od NFT-ova želi napraviti mnogo više od obične slike

Čuli ste vjerojatno već za OpenSea, svjetski poznatu platformu gdje možete kupovati, prodavati i stvarati NFT-ove... Uoči BlockSplit konferencije imamo vam priliku predstaviti i projekt hrvatskog osnivača - Brune Škvorca, čiji RMRK protokol bi napokon mogao od NFT-ova napraviti nešto multimedijalno i višestruko korisno.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

RMRK protokol Brune Škvorca od NFT-ova želi napraviti mnogo više od obične slike

Čuli ste vjerojatno već za OpenSea, svjetski poznatu platformu gdje možete kupovati, prodavati i stvarati NFT-ove... Uoči BlockSplit konferencije imamo vam priliku predstaviti i projekt hrvatskog osnivača - Brune Škvorca, čiji RMRK protokol bi napokon mogao od NFT-ova napraviti nešto multimedijalno i višestruko korisno.

Digitalni marketing

Dokumentacija i Twitter ključni su za developer marketing, otkriva Tenderlyjev Bogdan Habić

Tenderly je jedan od najbrže rastućih regionalnih startupa i u zadnjih godinu dana je za svoj developerski alat osigurao 55 milijuna dolara od niza značajnih investitora poput Accela. Kako promovira takav proizvod kroz Twitter i dokumentaciju?

Tehnologija

Što o praksi agencije FIVE ima reći njezin mentor, a što student?

Zašto se studenti odluče svoje ljeto provesti baš na Boot Campu agencije FIVE, kako se pripremiti za njihovu praksu, što na njoj možete naučiti… saznali smo u razgovoru s developerom i mentorom Ivanom Vargom i bivšim polaznikom Boot Campa odnosno trenutnim zaposlenikom agencije - Branimirom Balogovićem.

Startupi i poslovanje

Nova sezona Grunteka: Prodali su 250 vrtova za obradu “na udaljeno”, planiraju i širenje preko granice

"Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla!", poznata je izjava Dudeka iz klasika poznatog kao Gruntovčani, a Regica bi definitivno bila iznenađena što više ne bi morala obrađivati svoj grunt, već bi ga prepustila aplikaciji koja je spojila poljoprivredu i IT.

Startupi i poslovanje

CONET Grupa: U Hrvatskoj ne tražimo radnu snagu, nego ravnopravne partnere

Hrvatska podružnica njemačke IT grupacije u 15 mjeseci od osnivanja narasla je na 55 zaposlenika. Tajna uspjeha je u prepoznavanju potencijala svakog od njih, izgradnji dugoročnih odnosa, inovaciji i visokoj razini odgovornosti.

Vodič

Digitalni HR alati: Rastuće globalno tržište osvajaju i hrvatski Jenz, Mealpass, Moontop, Improv3, Appraisly…

Digitalni alati olakšavaju posao HR-ovcima koji u suvremenim organizacijama zaposlenike trebaju privući, izmjeriti i održavati njihovo zadovoljstvo, pohvaliti i usmjeriti te nagraditi.