Sport za 'geekove': 10 savjeta kako biste bili 'ready, steady' za hackathon

Sport za ‘geekove’: 10 savjeta kako biste bili ‘ready, steady’ za hackathon

Krajem studenog Varaždin će treću godinu zaredom ugostiti hackathon Ready, steady, code!, a od ove godine natjecanje je i službeno dio međunarodne lige Major League Hacking. U vrijeme kada je hackathona sve više, bio je to povod da razgovaramo s organizatorima iz zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, o tome što jedno ovakvo natjecanje čini zanimljivim događajem, kako se sudionici mogu što bolje pripremiti te kako im ovakvo iskustvo pomaže pri zapošljavanju.

Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.
Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.

Iako su u posljednje vrijeme hackathoni postali gotovo uobičajen način okupljanja i druženja developera, neki poput varaždinskog Ready, steady, code!, koji se 26. i 27. studenoga održava po treći put zaredom, već su stekli određenu tradiciju i poklonike. Međutim, čak i ako su organizatori uigrani, kao u slučaju zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, ne znači da nije izazov učiniti hackathon što boljim iz godine u godinu.

Ideje i rješenja za open source zajednicu

Dekan varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Neven Vrček objašnjava kako je često osnova motivacija za prijavu sudionika druženje i razmjena ideja, ali, naravno, i novčane nagrade koje u ovom slučaju iznose ukupno 2600 eura.

Možemo reći kako su hackathoni svojevrsni ‘sport za geekove’. Ready, steady, code! je profesionalno natjecanje te prezentirane ideje i rješenja ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici. Cilj natjecanja je pružiti priliku zainteresiranima da se natječu i pokažu svoja znanja i vještine, a ne prikupljanje ideja koje bi kasnije koristili u komercijalne svrhe.

Viktor Olujić, Authentication Solutions Manager iz tvrtke Asseco SEE, ističe kako je dobar i zanimljiv hackathon onaj gdje 24 sata programiranja prođu – brzo! Dodaje kako se svake godine trude osmisliti što kreativniji zadatak i angažirati iskusne stručnjake koji pomažu natjecateljima.

Osim kreativnosti, tu su i ugodna atmosfera za rad, brzi internet, dobro organizirana dostava hrane i pića te različite aktivnosti kojima se natjecatelji mogu baviti tijekom pauza u radu. Također, mislim da je važno napomenuti kako je Ready, steady, code! trenutno jedini hackathon koji zajedničkim snagama organiziraju IT firma i akademska zajednica, što daje dodatnu vrijednost ovom natjecanju.

Od druženja do prvog posla

Dekan Vrček ističe kako ideje i rješenja s hackathona Ready, steady, code! ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici.

No, što je to studentima zanimljivo kod ovakvog hackathona? Moji sugovornici ističu nekoliko razloga, od novih znanja i poznanstava do usporedbe znanja i vještina s kolegama s drugih fakulteta i rasprava oko različitih tehnoloških tema. Međutim, sudionicima ovo iskustvo dobro dođe kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitih projekata. Dekan Vrček ističe dva projekta – Kap života, na kojem se još intenzivno radi, te MyBeeLine, startup Zorana Antolovića i Alena Huskanovića. To potvrđuje i Viktor, budući da je nekolicina sudionika s hackathona Ready, steady, code! pronašla posao u Assecu.

Varaždinski hackathon je ove godine otišao još jedan korak naprijed. Naime, kao prvi iz Hrvatske, član je međunarodne lige Major League Hacking te bi u budućnosti trebao biti još bolji i kvalitetniji. Viktor objašnjava:

Priključenjem u Major League Hacking dobili smo kandidate i izvan Hrvatske, a ujedno pružamo i priliku našim studentima da usporede svoje znanje s globalnom konkurencijom koja ih čeka sutra kada se zaposle i počnu raditi. S druge strane i naši mentori dobivaju informacije o znanju i mogućnostima inozemnih studenata, što također može biti kvalitetna povratna informacija pri organizaciji budućih hackathona, kao i kolegija na fakultetima.

Treniranje na ‘dummy crud’ aplikacijama

Sudionicima hackathona Ready, steady, code! bit će na raspolaganju i brojni mentori, prvenstveno developeri iz tvrtke Asseco SEE. Njihova uloga je usmjeravati i pomagati timovima, objašnjava dekan Vrček, no ne smiju programirati. Viktor dodaje: 

Također, mentorima je ovo prilika za razvoj, jer dio developera koji su mentori na hackathonu se kroz hackathon priprema za buduće zadatke u vođenju projektnih timova.

No, kako se pripremiti za hackathon, posebno kada zadatak nije poznat unaprijed, kao u ovom slučaju? Dekan Neven Vrček kaže:

Postoji više aktivnosti koje mogu pomoći članovima tima da se što bolje pripreme za samo natjecanje. Primjerice, komunikacija između članova tima je u danom trenutku vrlo važna pa bi trebalo na tome prije raditi, jednako kao i na organizaciji vremena. Uz to, natjecatelji mogu trenirati programiranje na dummy crud aplikacijama i koristiti alate za agilni razvoj. Tim može napraviti i generalnu probu, u trajanju od 24 sata, jednom prije natjecanja.

U timove su dobrodošli i – nedeveloperi

viktor_olujic_resize
Priključenjem u Major League Hacking, varaždinski hackathon bi u budućnosti trebao biti još kvalitetniji, a imat će i strane natjecatelje, kaže Viktor Olujić iz tvrtke Asseco SEE.

Dobro je da prije dolaska na hackathon podijele uloge, odnosno definiraju tko bi bio zadužen za pojedini dio zadatka, napominje Viktor. Tako se treba znati tko je zadužen za frontend, tko za backend, razvoj mobilne aplikacije, prezentaciju i slično. A s obzirom na to da hackathon traje samo 24 sata, netko u timu bi trebao paziti na protok vremena kako se kolege ne bi previše “zaigrale”.

No, znači li to da u timu trebaju biti samo developeri? Nipošto, objašnjavaju moji sugovornici i dodaju kako je u timu svakako dobro imati nekoga tko osim programiranja poznaje dizajn aplikacija, UI/UX ili možda ima odlične vještine prezentiranja. A što je s tehnologijama koje će sudionici varaždinskog hackathona moći koristiti? Sve su dobro došle, no plus je korištenje “egzotičnih” jer pokazuje da natjecatelji izlaze iz svoje zone komfora. Dekan Vrček objašnjava:

Prošle smo godine u sklopu zadatka imali real-time voice komunikaciju između instanci aplikacije, to je nešto što natjecatelji nisu očekivali i tek se nekolicina snašla. Naši suci jako cijene inovativnost, snalažljivost i logičko razmišljanje.

Viktor dodaje da se cijeni i korištenje gotovih open source biblioteka za učestale funkcije i metode. A što će se sve ocjenjivati, timovi će saznati na otvaranju hackathona u 10 sati u prostorijama Prve gimnazije Varaždin.

10 savjeta za kraj

I za kraj, evo što moji sugovornici, Viktor i Neven, savjetuju svima kojima će Ready, steady, code! biti prvi hackathon:

  • Podijelite uloge i vježbajte u timu.
  • Zadatak rastavite na nekoliko manjih.
  • Nemojte si dopustiti da nemate što raditi – ako imate praznog hoda, pomozite članovima svoga tima makar kuhanjem kave.
  • Ne gubite vrijeme na detalje. Ako zapnete, ne trošite više od pola sata – radije prijeđite na drugi zadatak.
  • Ponesite slušalice i slušajte omiljenu glazbu.
  • Ponesite si udobnu obuću i odjeću. Papuče, klompe i sandale su dobrodošle. 🙂
  • Pazite s unosom kofeina i ne pretjerujte s energetskim pićima.
  • Nemojte se predavati (to što na natjecanju ima profesionalnih timova, ne znači da će pobijediti. Profesionalci često imaju tehniku, ali im nedostaje kreativnosti, kao što se i pokazalo na dva dosadašnja natjecanja Ready, steady, code! gdje pobjedu nisu odnijeli favoriti).
  • Pripremite razvojnu okolinu, alate i sve upgradeove (da vam se ne upali update Windowsa u ključnom trenutku) – svaka minuta je bitna.
  • Mentori su tu zbog vas. Ako imate pitanja slobodno im se obratite tijekom svih 24 sata natjecanja!

Mi ćemo još dodati – ne zaboravite se prijaviti do subote, 5. studenog, i naravno – zabaviti! 😉

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!