Sport za 'geekove': 10 savjeta kako biste bili 'ready, steady' za hackathon

Sport za ‘geekove’: 10 savjeta kako biste bili ‘ready, steady’ za hackathon

Krajem studenog Varaždin će treću godinu zaredom ugostiti hackathon Ready, steady, code!, a od ove godine natjecanje je i službeno dio međunarodne lige Major League Hacking. U vrijeme kada je hackathona sve više, bio je to povod da razgovaramo s organizatorima iz zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, o tome što jedno ovakvo natjecanje čini zanimljivim događajem, kako se sudionici mogu što bolje pripremiti te kako im ovakvo iskustvo pomaže pri zapošljavanju.

Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.
Osim novih poznanstava i druženja, sudionicima je hackathon Ready, steady, code! pomogao u pokretanju vlastitih poslovnih pothvata ili pronalasku posla.

Iako su u posljednje vrijeme hackathoni postali gotovo uobičajen način okupljanja i druženja developera, neki poput varaždinskog Ready, steady, code!, koji se 26. i 27. studenoga održava po treći put zaredom, već su stekli određenu tradiciju i poklonike. Međutim, čak i ako su organizatori uigrani, kao u slučaju zagrebačke tvrtke Asseco SEE i Fakulteta organizacije i informatike, ne znači da nije izazov učiniti hackathon što boljim iz godine u godinu.

Ideje i rješenja za open source zajednicu

Dekan varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Neven Vrček objašnjava kako je često osnova motivacija za prijavu sudionika druženje i razmjena ideja, ali, naravno, i novčane nagrade koje u ovom slučaju iznose ukupno 2600 eura.

Možemo reći kako su hackathoni svojevrsni ‘sport za geekove’. Ready, steady, code! je profesionalno natjecanje te prezentirane ideje i rješenja ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici. Cilj natjecanja je pružiti priliku zainteresiranima da se natječu i pokažu svoja znanja i vještine, a ne prikupljanje ideja koje bi kasnije koristili u komercijalne svrhe.

Viktor Olujić, Authentication Solutions Manager iz tvrtke Asseco SEE, ističe kako je dobar i zanimljiv hackathon onaj gdje 24 sata programiranja prođu – brzo! Dodaje kako se svake godine trude osmisliti što kreativniji zadatak i angažirati iskusne stručnjake koji pomažu natjecateljima.

Osim kreativnosti, tu su i ugodna atmosfera za rad, brzi internet, dobro organizirana dostava hrane i pića te različite aktivnosti kojima se natjecatelji mogu baviti tijekom pauza u radu. Također, mislim da je važno napomenuti kako je Ready, steady, code! trenutno jedini hackathon koji zajedničkim snagama organiziraju IT firma i akademska zajednica, što daje dodatnu vrijednost ovom natjecanju.

Od druženja do prvog posla

Dekan Vrček ističe kako ideje i rješenja s hackathona Ready, steady, code! ne pripadaju organizatorima, već open source zajednici.

No, što je to studentima zanimljivo kod ovakvog hackathona? Moji sugovornici ističu nekoliko razloga, od novih znanja i poznanstava do usporedbe znanja i vještina s kolegama s drugih fakulteta i rasprava oko različitih tehnoloških tema. Međutim, sudionicima ovo iskustvo dobro dođe kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitih projekata. Dekan Vrček ističe dva projekta – Kap života, na kojem se još intenzivno radi, te MyBeeLine, startup Zorana Antolovića i Alena Huskanovića. To potvrđuje i Viktor, budući da je nekolicina sudionika s hackathona Ready, steady, code! pronašla posao u Assecu.

Varaždinski hackathon je ove godine otišao još jedan korak naprijed. Naime, kao prvi iz Hrvatske, član je međunarodne lige Major League Hacking te bi u budućnosti trebao biti još bolji i kvalitetniji. Viktor objašnjava:

Priključenjem u Major League Hacking dobili smo kandidate i izvan Hrvatske, a ujedno pružamo i priliku našim studentima da usporede svoje znanje s globalnom konkurencijom koja ih čeka sutra kada se zaposle i počnu raditi. S druge strane i naši mentori dobivaju informacije o znanju i mogućnostima inozemnih studenata, što također može biti kvalitetna povratna informacija pri organizaciji budućih hackathona, kao i kolegija na fakultetima.

Treniranje na ‘dummy crud’ aplikacijama

Sudionicima hackathona Ready, steady, code! bit će na raspolaganju i brojni mentori, prvenstveno developeri iz tvrtke Asseco SEE. Njihova uloga je usmjeravati i pomagati timovima, objašnjava dekan Vrček, no ne smiju programirati. Viktor dodaje: 

Također, mentorima je ovo prilika za razvoj, jer dio developera koji su mentori na hackathonu se kroz hackathon priprema za buduće zadatke u vođenju projektnih timova.

No, kako se pripremiti za hackathon, posebno kada zadatak nije poznat unaprijed, kao u ovom slučaju? Dekan Neven Vrček kaže:

Postoji više aktivnosti koje mogu pomoći članovima tima da se što bolje pripreme za samo natjecanje. Primjerice, komunikacija između članova tima je u danom trenutku vrlo važna pa bi trebalo na tome prije raditi, jednako kao i na organizaciji vremena. Uz to, natjecatelji mogu trenirati programiranje na dummy crud aplikacijama i koristiti alate za agilni razvoj. Tim može napraviti i generalnu probu, u trajanju od 24 sata, jednom prije natjecanja.

U timove su dobrodošli i – nedeveloperi

viktor_olujic_resize
Priključenjem u Major League Hacking, varaždinski hackathon bi u budućnosti trebao biti još kvalitetniji, a imat će i strane natjecatelje, kaže Viktor Olujić iz tvrtke Asseco SEE.

Dobro je da prije dolaska na hackathon podijele uloge, odnosno definiraju tko bi bio zadužen za pojedini dio zadatka, napominje Viktor. Tako se treba znati tko je zadužen za frontend, tko za backend, razvoj mobilne aplikacije, prezentaciju i slično. A s obzirom na to da hackathon traje samo 24 sata, netko u timu bi trebao paziti na protok vremena kako se kolege ne bi previše “zaigrale”.

No, znači li to da u timu trebaju biti samo developeri? Nipošto, objašnjavaju moji sugovornici i dodaju kako je u timu svakako dobro imati nekoga tko osim programiranja poznaje dizajn aplikacija, UI/UX ili možda ima odlične vještine prezentiranja. A što je s tehnologijama koje će sudionici varaždinskog hackathona moći koristiti? Sve su dobro došle, no plus je korištenje “egzotičnih” jer pokazuje da natjecatelji izlaze iz svoje zone komfora. Dekan Vrček objašnjava:

Prošle smo godine u sklopu zadatka imali real-time voice komunikaciju između instanci aplikacije, to je nešto što natjecatelji nisu očekivali i tek se nekolicina snašla. Naši suci jako cijene inovativnost, snalažljivost i logičko razmišljanje.

Viktor dodaje da se cijeni i korištenje gotovih open source biblioteka za učestale funkcije i metode. A što će se sve ocjenjivati, timovi će saznati na otvaranju hackathona u 10 sati u prostorijama Prve gimnazije Varaždin.

10 savjeta za kraj

I za kraj, evo što moji sugovornici, Viktor i Neven, savjetuju svima kojima će Ready, steady, code! biti prvi hackathon:

  • Podijelite uloge i vježbajte u timu.
  • Zadatak rastavite na nekoliko manjih.
  • Nemojte si dopustiti da nemate što raditi – ako imate praznog hoda, pomozite članovima svoga tima makar kuhanjem kave.
  • Ne gubite vrijeme na detalje. Ako zapnete, ne trošite više od pola sata – radije prijeđite na drugi zadatak.
  • Ponesite slušalice i slušajte omiljenu glazbu.
  • Ponesite si udobnu obuću i odjeću. Papuče, klompe i sandale su dobrodošle. 🙂
  • Pazite s unosom kofeina i ne pretjerujte s energetskim pićima.
  • Nemojte se predavati (to što na natjecanju ima profesionalnih timova, ne znači da će pobijediti. Profesionalci često imaju tehniku, ali im nedostaje kreativnosti, kao što se i pokazalo na dva dosadašnja natjecanja Ready, steady, code! gdje pobjedu nisu odnijeli favoriti).
  • Pripremite razvojnu okolinu, alate i sve upgradeove (da vam se ne upali update Windowsa u ključnom trenutku) – svaka minuta je bitna.
  • Mentori su tu zbog vas. Ako imate pitanja slobodno im se obratite tijekom svih 24 sata natjecanja!

Mi ćemo još dodati – ne zaboravite se prijaviti do subote, 5. studenog, i naravno – zabaviti! 😉

Popularno

Programiranje

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Društvene mreže

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Panel

Tri godine poslije pandemije: Jesmo li doista promijenili modele rada ili smo se vratili u urede?

Globalni tehnološki divovi skoro pa na silu vraćaju zaposlenike u urede, jesu li domaće IT tvrtke prigrlile fleksibilnost analiziramo uz primjere iz Photomatha, Combisa, Endave i Ars Future...

Što ste propustili

Intervju

Andrea Knez Karačić: Broj godina iskustva ne određuje nečiji senioritet

U seriji intervjua s iskusnim inženjerima domaće IT industrije otkrivamo kako su izgledali njihovi karijerni putovi, kako se postaje senior i ostaje u tijeku s novim tehnologijama, je li bolje specijalizirati se za određenu tehnologiju ili biti generalist i - što bi savjetovali juniorima.

Panel

Je li doktorski studij korak na koji se isplati odvažiti – dok radite?

Ivan, Petar, Tomislav i Goran iz Poslovne inteligencije opisali su nam svoj put do doktorske titule: zašto su upisali doktorski studij, što im je pomoglo kad je bilo najteže te koliko im je na kraju donio znanja koja danas mogu koristiti na poslu.

Kolumna

Zašto (i) Spotify želi postati TikTok?

Spotify je najavio velike promjene unutar aplikacije koje narušavaju korisničko iskustvo samog slušanja glazbe. Zašto se podigla tolika prašina, što nam donose nove funkcionalnosti i hoće li Spotify izgubiti vjerne korisnike?

Digitalni marketing

ChatGPT je novi makretinški mesija. Ili?

Svake godine, a ponekad, ako smo dovoljno dobri, i dva puta godišnje pojavi se novi mesija marketinga koji je došao odagnati apsolutno sve naše marketinške muke, promijeniti svijet marketinga i dati nam odrješenje svih naših marketinških grijeha. Trenutno, po nekima, to je ChatGPT.

Ekskluzivno

Hrvatska platforma GameBoost osigurala 2 milijuna eura od Fil Rouge Capitala i Feelsgooda

GameBoost planira pobijediti globalnu konkurenciju u ponudi gaming usluga poput treniranja igrača i zajedničkog igranja u popularnim online multiplayer video igrama. Korak bliže tome dovodi ih nova investicijska runda.

Novost

Infobip imenovao Richarda Krasku na mjesto financijskog direktora

Richard Kraska je iskusni financijski stručnjak, koji je prije dolaska u Infobip obnašao dužnosti financijskog direktora u nekoliko brzorastućih softverskih tvrtki.