Računalo? Imate tablet. Broadband? Imate 3G. Imate izbor.

Računalo? Imate tablet. Broadband? Imate 3G. Imate izbor.

Prije nekoliko mjeseci pokleknuo sam što marketingu (da, slab sam), što potrebi i kupio iPad. Naime, kod kuće nemam računalo. Da, da, šokantno, znam, ali zaista nemam računalo. Davno sam si rekao da ne želim raditi na poslu i onda doći kući i opet sjesti za monitor i miš. No ponekad trebam pročitati poneki tekst, napisati poneko slovo te vidjeti što je novog Justin Bieber izveo. Nakon što je računalo zamijenio tablet, uskoro je i fiksni internet zamijenio 3G. Kako? Zašto? Je li uopće moguće? Da, imate izbor.

Računalo? Broadband? Imate izbor.

Prije nekoliko mjeseci pokleknuo sam što marketingu (da, slab sam), što potrebi i kupio iPad. Naime, kod kuće nemam računalo. Da, da, šokantno, znam, ali zaista nemam računalo. Davno sam si rekao da ne želim raditi na poslu i onda doći kući i opet sjesti za monitor i miš. No ponekad trebam pročitati poneki tekst, napisati poneko slovo te vidjeti što je novog Justin Bieber izveo.

Nakon što je računalo zamijenio tablet, uskoro je i fiksni internet zamijenio 3G. Kako? Zašto? Je li uopće moguće? Da, imate izbor.

Uzeo sam jeftiniji, wireless model, računajući da ću gotovo uvijek biti priključne na na neku bežićnu mrežu, a ako neću vrlo jednostavno ću ga spojiti na internet preko iPhone HotSpot opcije.

Muke po Wi-Fiju

Ispostavilo se da sam bio u krivu drugog. HotSpot je poprilično zeznuta stvar i ne radi kako treba. Da budem precizan, radi odlično prvih 2 minute. Nakon što na iPhoneu upalite HotSpot i na njega “prikačite” iPad, radi. Problem nastaje kada prekinete sa radom (recimo, skoknete do kuhinje po sendvič) i vratite se. Čini se da i iPhone i iPad imaju neke timeout postavke zbog kojih je jako teško natjerati ih da se ponovno spoje bez da se ugasi pa ponovno upali HotSpot. Frustrirajuće. Tu je i problem da HotSpotani iPhone jede struju kao mačke cheezeburgere. Na tone.

No, ok, to je problem koji je sigurno rješiv. Pri ruci mi je bio jedan Android telefon koji bi mi mogao poslužiti kao mali rob koji će biti uključen u struju, nikada ne otići u stand-by i biti uvijek na usluzi da se iPad prikači na njega.

Opet problemi. Telefon se grije kao lud, iPad nakon buđenja ponekad ne shvati da se treba spojiti na Android HotSpot, no ono najgore: taj telefon svako toliko odluči nešto javiti doma, velikom Googleu pa “uništi” bandwidth. Ispostavilo se da je to previše high-level opcija; Android telefon je “pretežak” da glumi roba.

Kad otkažete fiksnu internetsku vezu

U tom trenu mi je sinulo da zasigurno nisam jedini kojeg muči taj problem, garantirano mora postojati neko rješenje. Naravno, postoji. Zove se Mi-Fi uređaj. Mi-Fi je u suštini vrlo osakaćen telefon. Ima utor za SIM karticu, nekoliko gumbića i to je to. Preko 3G-a ili Edgea se spaja na Internet, a zapravo se radi o Wi-Fi routeru. Na moj se može vrlo lako spojiti 5 uređaja u mreži. Budući se radi o iznimno jednostavnom uređaju, hrpa problema se sama riješi. Čak i kada je uključen u struju ne grije se (previše), nema potrebe sam od sebe trošiti bandwidth te možete namjestiti nakon kojeg vremena neaktivnosti da ode na spavanje. Idealno.

Nakon što sam nekoliko dana testirao malog Mi-Fi roba, zaključio sam da je to zbilja super. Nakon toga sam otkazao kućnu fiksnu liniju, samim time i internetsku vezu. Trenutno kod kuće nemam ni računalo, ni telefonsku liniju, ni uobičajenu vezu na internet. I apsolutno mi ništa ne nedostaje.  Tablet mi je taman dovoljan za ono što mi treba kada sam kod kuće, a mali Mi-Fi mi pruža vezu na net dovoljno brzu da niti ne osjetim razliku između njega te žičnog interneta. Uvijek ga mogu odnijeti sa sobom bilo kuda, nisam vezan žicom za telefonske parice.

Poanta cijele ove priče je da vas podsjetim na to da imate izbor. Je li vam zaista potrebno da za svoje digitalne potrebe kod kuće imate cijelo, veliko računalo? Je li tablet dovoljan? Morate li imati fiksni telefon kada su cijene mobilnog telefoniranja toliko pale? Ima li većina vaših prijatelja neki vid internet telefonije, Skype, Viber, neki treći? I na kraju, trebate li zaista tu brzu vezu na Internet kod kuće? To što ste prije nekoliko godina uzeli neki paket i potpisali neke ugovore, je li i dalje nužno?

Imate izbor. Velik izbor. Ne dajte da vas stare navike i dalje tjeraju da plaćate razne pretplate i troškove samo zato, jer vam se ne da napraviti malu promjenu ili čak niste svjesni novih mogućnosti…

Komentari

 1. Tomislav Nakir

  Tomislav Nakir

  18. 08. 2011. u 10:35 am Odgovori

  Meni iPad NIKAKO nemoze zamijeniti racunalo.
  Kuci imam i jedno i drugo plus laptop. iPad je previse ogranicen, te ne moze odraditi 90% stvari koje su mi potrebne. A da ne spominjem 3G kojeg samo ima u centru velikih gradova.

 2. hrvoje

  hrvoje

  18. 08. 2011. u 11:26 am Odgovori

  Može malo detalja? Koji Mi-Fi? Otključan/zaključan na operatera? Koliko novaca? Koji operater i koja opcija mobilnog interneta? (pre/post paid). Brzine downloada/uploada? Upload je bitan za recimo video poziv ili upload slika. Moje iskustvo je da t-mobile ima bolju pokrivenost (u područjima gdje sam se kretao/putovao) ali čini se namjerno lošiji upload – u idealnom području signala oko 0.3 Mbps dok VIP ide i do 3 Mbps.

 3. Bricks

  Bricks

  18. 08. 2011. u 11:33 am Odgovori

  Sam Mi-Fi imam 2 godine, nedavno sam ga zamjenio za noviji. Cijela ova stvar s tabletom doma i neimanje fiksne linije se čini ok, ali s velikim ALI.

  Što kad mi zatreba računalo, u smislu obavljanja nečega što na tabletu ne mogu. Ako je jako hitno juri u ured i napravi to. Ok to me čak i ne muči previše, jer kao što si i u tekstu napisao odluka je da ne sjedim i ne radim za računalom nakon posla i to je ok.
  Največi problem mi je ovdje 3g veza. Po meni je 3g, odnosno mobilni internet od uvijek trebao biti razvijan u manjim sredinama sa slabom pokrivenošću ADSL-om i sličnim fiksnim rješenjima, ali na žalost nije tako, već su pokrivena mjesta koja imaju stotine opcija za spajanje na internet.

  S toga mogu samo konstatirati da ipak nemamo izbor i da na žalost Hrvatska (kao i bilo koja druga država) nije njen glavni grad.

  • Goran Peuc

   Goran Peuc

   18. 08. 2011. u 2:23 pm Odgovori

   Istina, prisutnost 3Ga, te stabilnost, su temelj ovoga. Prije nego sam odsjekao žicu sam pokušao surfati preko 3Ga da vidim kako funkcionira. Radi super, uvijek imam 5 crta 3Ga, nema pucanja. Nažalost, u velikoj većini HR nije tako stabilna pokrivenost.

  • Ante Karamatic

   Ante Karamatic

   18. 08. 2011. u 3:30 pm Odgovori

   Tablet nije racunalo i ne sluzi za istu svrhu. Isto tako 3G i ADSL nisu usporedivi. Ne da 3G+tablet nije za svakoga, nego nije za vecinu. Velike latencije na 3G mrezi ga cine gotovo neupotrebljivim za bilo sto osim surfanja i skidanja filmova ili muzike (ajde, mail jos koliko-toliko). Kada se tome pridoda jos i tablet, ispada da Goran svaki mjesec placa jako skupu Youtube videoteku 🙂 Ah, pardon, iPad… Dakle, ni Youtube videoteka 🙂

   • Goran Peuc

    Goran Peuc

    18. 08. 2011. u 4:34 pm Odgovori

    Pričaš gluposti jer nisi vidio stvari na djelu. Na 3 crte 3Ga sam u Toplicama bez problema igrao Warcraft i to sa (za moje pojmove) istim pingom kao na ADSLu u uredu.

    Tablet, bilo koji, ima puno drugih svrha osim gledanja YouTube filmova. Jednog dana ćeš shvatiti to.

   • Nikola Krajačić

    Nikola Krajačić

    18. 08. 2011. u 6:04 pm Odgovori

    oprosti, čini mi se kako misliš da se na ipadu ne vrti youtube, jer je kao flash, ovo ono?
    Ako je tako – daj odi se informirat barem malo prije nego što počneš po ipadu trollat 🙂

   • Goran Peuc

    Goran Peuc

    18. 08. 2011. u 7:35 pm Odgovori

    Evo ti Speed test, dva komada za svaki slučaj.

    Download Speed je megabit, nije neka sreća no za surfanje i podučavanje tebe skroz dovoljno. Uzmi u obzir da je ovo test usred Malinske gdje sada ima milijarda i pol mobitela koji gutaju baznu stanicu. U Zagrebu gdje ima više baza je brzina od 5 do 8 Mbit.

    http://cl.ly/2m3n2b301D0D0R1Q1k1y

    http://cl.ly/432d3S3l2p1N1n1B0f0G

    Ping manji od 100 ja imam problem dobiti u uredu. To bi mogao s tobom malo porazgovarati zašto :))

 4. Hrvoje

  Hrvoje

  18. 08. 2011. u 11:51 am Odgovori

  Koristim MiFi (Vipov) i nemam nikakvih primjedbi što se tiče brzine surfanja, niti baterije koja traje recimo 3 sata i idelan je kompanjon na moru jer je mali i na njega bez problema mogu spojiti iPad i laptope. Cijena mjesečne pretplate 10GB podataka jest 150 kn, što je dovoljno na moru, ali za svakodnoveno ‘teško’ korištenje mislim da i nije – npr. YouTube guta puno prometa, računaj da je update za iPad kojih 600MB, updatei Windowsa i antivirusa za 2-3 računala s Windowsima.. skupi se puno prometa.
  Ipak, kao što autor kaže, bitan je izbor;)

  • Goran Peuc

   Goran Peuc

   18. 08. 2011. u 2:27 pm Odgovori

   Zato te velike downloadove radim na poslu. Da se nadovežem na tebe, ne bih nikada spajao laptop/Windowse na 3G, jer gad u pozadini siše promet ko alkoholičar Pelin. Ovaj moj setup funkcionira jer iPad ne troši prometa dok “stoji”, tj. ja mogu kontrolirati njegovu potrošnju. Kad se Windowsi krenu u pozadini updejtat – drama & nesreća 🙂

 5. Hrvoje Mihajlic

  Hrvoje Mihajlic

  18. 08. 2011. u 9:08 pm Odgovori

  Pisao sam o ovoj tematici dok još nije bilo iPada, ali “problem” je postojao u obliku iPoda – http://planb.tportal.hr/teme/65103/iPod-touch-i-surfanje.html

  I sam si spomenuo pregrijavanje, što zaista jest problem. Tu je i vrijeme baterije, al da kucnem o drvo, koristim tetheranje na nokiji e71 još od onda i osim spomenuto dvoje, nisam imao nikakvih problema oko spajanja. Ipad/pod ti zapamti uređaj i to je to. Hodaš po stanu, kući, kvartu, gradu… Svejedno – uvijek te zapamti. Danas tu i tamo tetheram s n8 a e71 mi služi isključivo kao hotspot.
  I još jedan #funfact: Da je baterija nova, session bi trajao 6 sati, što je dulje od ovog hotspot uređaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.