Bolt predstavio prvo istraživanje o električnim romobilima Hrvatskoj

Prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj: 80 % ispitanika koristi ih umjesto auta kako bi brže stigli do cilja

Bolt je proveo prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj, a za Netokraciju ekskluzivno otkrivaju najzanimljivije podatke.

Istraživanja o električnim romobilima u Hrvatskoj dosad nisu rađena, a Bolt želi prvi javnosti predstaviti takve podatke. Ovim istraživanjem željeli su na široj skali čuti stavove korisnika električnih romobila o prednostima i nedostatcima tog prijevoznog sredstva te su željeli istražiti što sve misle o korištenju usluge iznajmljivanja električnih romobila.

Istraživanje je pokazalo kako u javnosti postoji svijest o električnim romobilima, kako ih korisnici u gradovima doživljavaju kao pomoćno prijevozno sredstvo, ali i vrstu prijevoza koja najmanje šteti okolišu te još mnogo toga.

Kako bi otkrili sve detalje ovog istraživanja koje je provedeno u svim hrvatskim gradovima gdje možete koristiti Bolt, razgovarali smo s Ivanom Begovićem, Country Managerom mikromobilnosti za Hrvatsku i Sloveniju u Boltu.

Istraživanje je provedeno u 5 velikih hrvatskih gradova

Istraživanje je provedeno u travnju 2022. metodom online ankete koja uključuje online panel. Istraživanje je provela agencija Ipsos pomoću svog CAWI sustava (Computer-Assisted Web Interviewing). Uzorak istraživanja uključio je 302 korisnika električnih romobila u dobi od 18 do 54 godine koji su barem jedanput koristili električni romobil u pet velikih hrvatskih gradova, a to su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin.

Također, važno im je bilo obuhvatiti sve članove društva koji se mogu koristiti sredstvima mikromobilnosti što uključuje mlađe i srednje generacije te treću životnu dob, ističe Ivan:

Naime, naši su romobili namijenjeni svima te su namijenjeni za dijeljenje – upravo zato, kako bismo mogli što bolje ispuniti potrebe naših korisnika, prilagoditi se njihovim željama, a i čuti dobar savjet, željeli smo čuti mišljenje svih.

32% ispitanika koristi romobil na dnevnoj ili tjednoj bazi

Na hrvatskim ulicama nalazi se solidan broj električnih romobila, navodi Ivan, ali ti romobili koji su svakodnevnom prometu većinom su iznajmljivani:

Samo četvrtina korisnika (25%) posjeduje i isključivo koristi vlastiti romobil, dok čak 66% ne posjeduje vlastiti romobil već isključivo iznajmljuje.

Uz to, u usporedbi s ostalim sredstvima javnog prijevoza (tramvaj i autobus) i privatnim automobilima, ispitanici smatraju kako je romobil prijevozno sredstvo koje je najmanje štetno za okoliš. Nadalje, 32% ispitanika ga koristi na dnevnoj ili tjednoj bazi, a izdvajaju se i skupine korisnika koje intenzivno i svakodnevno koriste električne romobile.

Također, bilo im je zanimljivo vidjeti koliko su korisnici svjesni pogodnosti koje donose električni romobili, a da nisu nužno vezani uz “osobnu korist”:

Naravno, na prvom mjestu je praktičnost korištenja (72%) jer romobili na kraju dana zaista i jesu iznimno praktični, ali je svijest o pozitivnom ekološkom utjecaju električnih romobila isto visoka prema ovom istraživanju.

Također, zanimljivo je istaknuti kako muškarci (13.9%) za razliku od žena (8.6%) češće koriste električne romobile u intervalu od 3 do 4 puta tjedno. Na pitanje za koje sve vrste putovanja koriste električni romobil – osim za odlaske na dogovore s prijateljima i obitelji (54 %) te putovanja do posla ili škole (43 %) – najviše ispitanika navelo je da električni romobil koriste iz zabave (74 %). Što je razumljivo s obzirom na to da je njihovo korištenje još relativno nova stvar u Hrvatskoj…

Korištenje: Nadopuna svakodnevnog prijevoza ili  zamjena za osobni automobil?

No, kada govorimo o motivatorima korištenja električnih romobila, treba ih staviti u pravilan kontekst, ističe Ivan. Korištenje romobila važno je promatrati naspram korištenja automobila i javnog prijevoza u blizini ili unutar samih gradova.

Romobil se prepoznaje kao ekološka alternativa koja se kombinira s drugim sredstvima javnog prijevoza za dolazak i odlazak s posla, kupovinu i obavljanje svakodnevnih manjih aktivnosti koje ne iziskuju nužno putovanje osobnim automobilom:

Istraživanje je pokazalo kako glavni motivatori korištenja električnih romobila ovise o tome percipiraju li ih korisnici kao nadopunu svakodnevnog prijevoza ili kao zamjenu za osobni automobil.

Također, električni romobil smatraju se prijevoznim sredstvom koje ponekad zamjenjuje vožnju osobnim automobilom. Privatni automobil posjeduje 87% ispitanika, a od onih koji ga posjeduju, 77% ponekad odabere korištenje električnog romobila umjesto automobila.

Romobil prednjači kao prijevozno sredstvo u obavljanju svakodnevnih manjih aktivnosti po gradu.

Kao glavne motivatore za povremeno korištenje, 81% ispitanika istaknulo je brži dolazak do cilja zbog izbjegavanja gužve u prometu, izbjegavanje traženja parking mjesta (77%) i manji trošak u odnosu na automobil (65%):

Za one korisnike koji vide električne automobile kao zamjenu za korištenje osobnih automobila glavni motivatori su izbjegavanje traženja parking mjesta (62%), brži dolazak do cilja zbog izbjegavanja prometnih gužvi (60%) te manji troškovi (53%).

Što se tiče motivatora koji bi potaknuli korisnike na korištenje usluge najma električnih romobila kao svakodnevne opcije za mikromobilnost, 70% ispitanika istaknuli su potrebu za boljom infrastrukturom gradova što se može odnositi npr. na kvalitetnije površine za kretanje. Tako iduće mjesto zauzima niža cijena (61%) i dostupnost električnih romobila na određenim mjestima poput u blizini autobusnog kolodvora (49%).

Bezobzirna vožnja glavni je percipirani sigurnosni problem vožnje električnog romobila

Istraživanje je pokazalo da je bezobzirna vožnja glavni percipirani sigurnosni problem vožnje električnog romobila (62%), a slijedi ga prebrza vožnja po pješačkim zonama (51%) i vožnja u pijanom stanju (45%).

Kako bi Bolt vožnju učinio sigurnijom, redovito provode Dane sigurne vožnje, edukacije o pravilnom korištenju romobila koji su zamišljeni kao simulacije stvarnih situacije. Na improviziranim poligonima zainteresiranim građanima omogućuju da testiraju vještine skretanja, naglog kočenja i ubrzavanja te održavanja ravnoteže na romobilima.

Uz to, Bolt je u samu aplikaciju uveo Alate za sigurnost koji uključuju upute koje svaki korisnik mora pročitati prije prve vožnje romobilom. Također, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini.

Kako bi dodatno pridonio sigurnosti u vožnji, Bolt je predstavio i Drunk driving sigurnosnu značajku koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a uključuje se u noćnim terminima kad je veća mogućnost takvih slučajeva:

Ono uključuje edukacije korisnika prije vožnje, a potom i testiranje kognitivnih sposobnosti koje određuje je li korisnik u stanju voziti ili će mu se kao alternativna opcija u slučaju alkoholiziranog stanja ponuditi vožnja taksijem.

Bolt je razvio i patentirao sustav za sprječavanje takozvane “tandemske vožnje”, odnosno sprječavanje vožnje više sudionika na jednom romobilu. Ova će se značajka uskoro uvesti na hrvatskom tržištu zajedno sa sustavom protiv proklizavanja ili kako to kolokvijalno zovemo “driftanja”.

Također, ono što bi dodatno trebalo pojačati sigurnost na cesti je novi usvojeni Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojeg je još spominjao Lordan Kondić u intervjuu o tome zašto koristi električna vozila. Romobili se sada mogu isključivo voziti biciklističkim stazama, a ako ih nema, onda je dozvoljena vožnja po nogostupu čija brzina ne smije prelaziti brzinu pješaka. Kacige su postale obavezne, a slušanje glazbe zabranjeno.

“…spremni smo na suradnju s predstavnicima grada te na prilagodbu naših usluga…”

Bolt gradovima može pomoći, naglašava Ivan, tako što im može pružiti podatke o korištenju romobila kako bi uvidjeli gdje su najpotrebniji te gdje su možda potrebne stanice za autobuse, tramvaje, biciklističke staze ili gdje su romobili nadomjestak javnom prijevozu:

Također ulažemo u izgradnju infrastrukture uvođenjem stanica za punjenje vlastite proizvodnje ili sudjelujemo u implementaciji signalizacije. Kao i u ostalim gradovima gdje je Bolt prisutan, spremni smo na suradnju s predstavnicima grada te na prilagodbu naših usluga na osnovu njihovih potreba i želja.

Kao primjer, ta suradnja uključuje limitiranje brzine u popularnim pješačkim zonama, određivanje fiksnih mjesta za parkiranje romobila ili pauziranje pružanja usluge najma zbog vremenskih uvjeta ili javnih događanja te uvođenje tzv. crvenih zona.

Samo četvrtina korisnika (25%) posjeduje i isključivo koristi vlastiti romobil, dok čak 66% ne posjeduje vlastiti romobil već ga isključivo iznajmljuje.

Kako se ljudi odnose prema samim romobilima u Hrvatskoj?

Možda ste već naišli na snimke kako ljudi, bez posebnog razloga, bacaju električne romobile u rijeke ili more, a to je ružan trend koji traje već nekoliko godina. Takvi slučajevi vandalizma u Hrvatskoj ne događaju se često bez obzira na sve veću popularnost, ali i dostupnost Boltovih romobila, objašnjava nam Ivan.

Hrvatska se po tom pitanju ne razlikuje od drugih zemalja, čak su neki gradovi u samom vrhu Europe po pitanju smanjene incidencije vandalizma. Tome u prilog ide i činjenica objavljena u posljednjem izvještaju o sigurnosti koja kaže je da je broj vožnji romobilima u 2021.  s obzirom na isto razdoblje u prethodnoj godini rastao 5 puta, dok se broj nesreća smanjio u omjeru na broj vožnji:

U izoliranim slučajevima kada ipak dođe do npr. bacanja romobila u rijeke, vrlo brzo utvrdimo mjesto, vrijeme i počinitelja te takve slučajeve sankcioniramo. Kada nismo u mogućnosti odmah utvrditi počinitelja obratimo se policiji, kojoj i ovim putem zahvaljujemo na podršci i suradnji.

Boltovi romobili svakodnevno se pregledavaju i prema potrebi odvoze na održavanje kao mjera prevencije. Učestalost servisa ovisi o učestalosti korištenja električnih romobila i starosti vozila. Bolt je ove godine u Hrvatskoj već zamijenio veliki dio flote romobila s novijom verzijom, Bolt 4, koja ima vijek trajanja od 5 godina.

Koji su daljnji planovi Bolta na temelju ovog istraživanja?

Ovo istraživanje poslužilo im je kao svojevrsni reality checkodnosno, da su percepcija i navike korištenja električnih romobila zaista u skladu s uslugama koje proteklih godinu i pol dana pružaju u Hrvatskoj, ističe Ivan:

Nastavit ćemo provoditi ovakva istraživanja kako bismo što bolje mogli odgovoriti na zahtjeve građana, ali i pružiti vrijedne informacije gradovima koji će ih – nadamo se – iskoristiti tijekom planiranja razvoja gradskog prijevoza i stvaranja zelenih zona.

Ukoliko iz ovog istraživanja izdvojimo korištenje romobila na tjednoj bazi, utoliko dolazimo do podataka kako električne romobile u Zagrebu koristi 39.2% ispitanika, 34% u Splitu, 30%, a u Varaždinu, Rijeci i Osijeku 24%. Ivan zaključuje kako su ovi rezultati, iako je riječ o malom uzorku, dobar pokazatelj kako baza korisnika kojima bi njihova usluga bila dobrodošla postoji u drugim većim gradovima.

Romobili zasigurno imaju svoje mjesto u urbanim planovima gradova kao zelena alternativa osobnom prijevozu i nadamo se da ćemo taj alternativni način prijevoza uskoro moći ponuditi i u drugim gradovima u Hrvatskoj, zaključuje Ivan.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Društvene mreže

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Panel

Tri godine poslije pandemije: Jesmo li doista promijenili modele rada ili smo se vratili u urede?

Globalni tehnološki divovi skoro pa na silu vraćaju zaposlenike u urede, jesu li domaće IT tvrtke prigrlile fleksibilnost analiziramo uz primjere iz Photomatha, Combisa, Endave i Ars Future...

Što ste propustili

Intervju

Andrea Knez Karačić: Broj godina iskustva ne određuje nečiji senioritet

U seriji intervjua s iskusnim inženjerima domaće IT industrije otkrivamo kako su izgledali njihovi karijerni putovi, kako se postaje senior i ostaje u tijeku s novim tehnologijama, je li bolje specijalizirati se za određenu tehnologiju ili biti generalist i - što bi savjetovali juniorima.

Panel

Je li doktorski studij korak na koji se isplati odvažiti – dok radite?

Ivan, Petar, Tomislav i Goran iz Poslovne inteligencije opisali su nam svoj put do doktorske titule: zašto su upisali doktorski studij, što im je pomoglo kad je bilo najteže te koliko im je na kraju donio znanja koja danas mogu koristiti na poslu.

Kolumna

Zašto (i) Spotify želi postati TikTok?

Spotify je najavio velike promjene unutar aplikacije koje narušavaju korisničko iskustvo samog slušanja glazbe. Zašto se podigla tolika prašina, što nam donose nove funkcionalnosti i hoće li Spotify izgubiti vjerne korisnike?

Digitalni marketing

ChatGPT je novi makretinški mesija. Ili?

Svake godine, a ponekad, ako smo dovoljno dobri, i dva puta godišnje pojavi se novi mesija marketinga koji je došao odagnati apsolutno sve naše marketinške muke, promijeniti svijet marketinga i dati nam odrješenje svih naših marketinških grijeha. Trenutno, po nekima, to je ChatGPT.

Ekskluzivno

Hrvatska platforma GameBoost osigurala 2 milijuna eura od Fil Rouge Capitala i Feelsgooda

GameBoost planira pobijediti globalnu konkurenciju u ponudi gaming usluga poput treniranja igrača i zajedničkog igranja u popularnim online multiplayer video igrama. Korak bliže tome dovodi ih nova investicijska runda.

Novost

Infobip imenovao Richarda Krasku na mjesto financijskog direktora

Richard Kraska je iskusni financijski stručnjak, koji je prije dolaska u Infobip obnašao dužnosti financijskog direktora u nekoliko brzorastućih softverskih tvrtki.