Privatni smještaj Hrvatska pronaći će idealnu turističku destinaciju za vas

Privatni smještaj Hrvatska na tragu Bookingovih Vodiča naći će idealnu destinaciju za vas

Strana potražnje u turizmu ubrzano se mijenja. Dominantna skupina turističkih gostiju, svima poznata generacija Y, odnosno milenijalci, do 2025. trebala bi predstavljati 50% svih putnika, naravno, zbog starenja te time i povećane potrošačke moći kao preduvjeta za učestala putovanja. A osim novca, sa sobom će na putovanja nositi i svoje navike i želje što znači naglasak na specifična iskustva karakteristična za destinaciju u koju dolaze, turistički doživljaj protkan snažnim emocijama te prstohvat digitalnog - tehnologiju koja će im boravak učiniti ugodnijim i lakšim. Može li im u tome pomoći projekt Privatni smještaj Hrvatska?

Airbnb sa svojom uslugom Putovanja, u koju spadaju podsegmenti Doživljaji i Mjesta, predvodnik je trendova pružanja lokaliziranih iskustava zajednici putnika. U slučaju ove platforme, upravo zbog fokusa na zajednicu, lokalna čarobna mjesta, posebna iskustva i na prvi mah, možda i ne toliko očite doživljaje, otkrivaju – lokalci.

S druge strane, Booking.com sa svojom uslugom Vodiči, ulazi u sferu naprednih tražilica destinacija, s mogućnostima filtriranja na bazi interesa te države ili grada. Jednom kad određena lokacija unutar države ispuni uvjete iz tražilice na scenu stupa lokalni online turistički vodič – navodi vam aktivnosti koje trebate obaviti, vremenske uvjete, slike, videa, savjete mještana i sve ostalo neophodno za kvalitetno putovanje.

Očito je – najjači globalni igrači postavljaju trendove razvoja online platformi u turizmu, shvaćajući težinu koju nose specifični elementi destinacije u očima putnika. 

Booking s uslugom Vodiči i Airbnb s uslugom Putovanja nude razne informacije i iskustva na destinacijama koje vas zanimaju.

No, što je s domaćim rješenjima?

Ima ih.

Od studentskog maštanja do portala na osam jezika

PSH – Privatni smještaj Hrvatska kao portal s ponudom domaćeg privatnog smještaja u turizmu djeluje od kraja 2009. godine, a 2016. u svojoj prvoj verziji nastala je Tražilica destinacija, danas brendirana kao Moja destinacija. Kako kaže Karnel Ivišić, osnivač portala, PSH je nastao i prije toga – u njegovim mislima, nekad 2005. godine dok je još bio student. Tada mu je želja bila napraviti stranicu koja bi imala kvalitetan dizajn, jednostavnost, dobru ponudu i odlične informacije vezane za smještaj.

Iako su, radi generiranja što veće baze klijenata, krenuli besplatno, 2014. portal doživljaja svoju verziju 2.0 – redizajn i nove funkcionalnosti. Od tada do danas ulaganje u kreiranje kvalitetnog sadržaja (na osam jezika) na portalu nije stalo, a to su, po Karnelovim riječima prepoznali gosti, ali i tražilice. No, iza svega stoji velik trud.

Posao stvaranja stranice ovakve vrste daleko je od laganog. To je posao koji podrazumijeva godine i godine razvoja, planiranja i nadogradnje, a uz sve to i jako puno ulaganja i financiranja. Ali sve u svemu, kako se kaže – svaki trud se isplati i  konačnici vrati kao rezultat na rad, rad i rad.

Portal je dostupan na domenama i jezicima za ključna emitivna tržišta pa tako osim hrvatskog postoje i verzije na engleskom, njemačkom, poljskom, češkom, talijanskom, slovenskom i mađarskom, a u planu ih je i još nekoliko. Cilj je nuditi čim preciznije informacije dostupne na jezicima gostiju. Pravi customer-oriented pristup, složit ćete se. Takav način tržišnog segmentiranja vidljiv je onda i u strukturi posjeta, gdje dominira hrvatska verzija, no, recimo, Poljaci, zaostaju za sasvim malen broj postotnih poena. Uz to, lijepa informacija jest da je 2016. sa svih tržišta uz preko 200.000 posjeta stiglo gotovo 20.000 upita za smještaj izlistan na PSH, prosječno 27,2 po objektu!

Tražilica destinacija kao ideja nastala u Falkensteiner Resortu kraj Zadra

U ljeto 2016. Karnel i njegova obitelj su, nedugo prije toga doselivši se u Zadar, počeli otkrivati plaže u gradu i okolici. Put ih je tako nekoliko dana za redom odveo u Petrčane, malo turističko mjesto sedam kilometara od Zadra. Jedan od tih dana su, nakon ugodnog vremena provedenog na plaži, osvježenje odlučili potražiti u nekom od kafića. Otišli su tako do prvog koji su ugledali i koji im se svidio. Ispostavilo se – bio je to kafić u sklopu Falkensteiner Resorta Punta Skala. A ono što nisu znali jest iznimno prikladan sadržaj nedaleko samog kafića. Prekrasni bazeni oduševili su djecu koja su u potpunosti zaboravila na naručene sokove i zaletjela se u bazen u kojem su uživali narednih sat i pol vremena.

Takav komfor samo petnaestak minuta vožnje udaljen od kuće značio je da će nastaviti dolaziti tamo i narednih dana, ali i potaknuo Karnela na razmišljanje o činjenici da, unatoč tome što u Zadru živi, nije imao pojma što se na destinaciji u blizini nalazi.

Onda sam nastavljao razmišljati dalje; ako ja nisam znao što postoji u mjestu udaljenom samo sedam kilometara, kako ću tek znati što postoji u destinaciji udaljenoj 100 ili 200 km od mene? Kako će onda gosti znati što sadrži destinacija udaljena 1000 ili 2000 km od njih? Jedini način da se pronađu takve informacije jest Google, ali opet s druge strane, teško je pretraživati mjesto po mjesto, da bi se saznalo što ima ili nema te kako bi zadovoljilo naše potrebe, želje djece, odraslih, mladih, umirovljenika i sl. I tako se rodila ideja – zašto ne bi napravili jednu jednostavnu tražilicu, koja bi imala određene filtere i koja će omogućiti svim gostima, bilo domaćim ili strancima, da pronađu destinaciju po svojoj želji i prema svojim potrebama?

Nakon ideje, nije dugo trebalo da se krene u skiciranje rješenja na papiru, a nakon toga i u razvoj tražilice koji je trajao otprilike pet mjeseci. Sljedeći korak bio je stupanje u kontakt s turističkim zajednicama koje su bile logični izvor informacija o sadržaju koji svaka pojedina destinacija ima. U tražilici je trenutno upisano preko 100 mjesta, a za još njih 50-60 potrebno je prikupiti setove informacija i unijeti ih u sustav. Završetkom tih aktivnosti gotova bi bila prva verzija tražilice, dok bi drugi korak značio proširenje popisa destinacija.

Svrha tražilice jest jednostavna, no efektivna – da gost prema određenim odabranim kriterijima može pronaći destinaciju ili više njih koje zadovoljavaju njegove potrebe. Ne razlikuje se u svojoj suštini puno od odabira savršene smještajne jedinice, kaže Karnel:

Kao kada tražite smještaj pa birate broj osoba, želite li klima uređaj ili ne, želite li pogled na more i parking… Tako je i s destinacijama. Tražilica vam kao gostu pomaže da pronađete destinaciju za miran odmor, mjesto koja ima pješčanu, šljunčanu, divlju ili FKK plažu, destinaciju koja ima ronilački centar, biciklističke staze, paintball ili bazen na plaži… I to je to, pronađete idealnu destinaciju za odmor koji zaslužujete.

Ako pričamo o konkurentskim prednostima njegove tražilice, ističe kako ne postoji tražilica destinacija koja filtrira destinacije kao na portalu PSH a da uz to, nakon filtriranja destinacije, gost može odmah pronaći i rezervirati kvalitetan smještaj, kroz direktan kontakt s vlasnikom objekta i bez ikakve provizije.

Kao dodatne mogućnosti razvoja u budućnosti, navodi filtriranje ponude po destinacijama, odnosno opciju da gost pronađe što sve točno može iskusiti u pojedinoj destinaciji.

Hrvatski iznajmljivači prilagođavaju se potrebama gostiju, iako većina želi proći što jeftinije

Za kraj, zanimalo me Karnelovo viđenje tržišta hrvatskih iznajmljivača privatnog smještaja kad je riječ o online marketinškim aktivnostima. Po njegovom mišljenju prisutna je ogromna razlika u odnosu na razdoblje od prije 5-7 godina. Jednostavno, većina shvaća da se potrebe gostiju mijenjaju, a time i potreba za prilagođavanjem ponude.

Međutim, većina bi i dalje da prođu što jeftinije “na internetu”, a da im smještajni kapaciteti budu čim više popunjeni, dok imamo i onih klijenata koji kažu: “Što je veća kriza, to više ulažemo u marketing”, što im se u konačnici višestruko vraća nazad.

No, vjeruje kako nadolazeće godine donose napredak.

U svakom poslu, tako i u zahtjevnom turizmu, treba puno energije, želje, novaca i truda, kako bi se posao obavio što bolje. Vjerujem i smatram da će se iznajmljivači u sljedećih nekoliko godina dodatno educirati, poboljšati odnos gost – vlasnik, poboljšati komunikaciju e-mailom (prvenstveno mislim na strane jezike i način komunikacije), a u konačnici s jednim ciljem – obostrano zadovoljstvo iznajmljivača i naših dragih gostiju koji posjećuju Hrvatsku.

A vjerovati treba i da će kroz nadolazeće godine upravo online kanali postati platforma za bolju valorizaciju sadržaja destinacija u Hrvatskoj i svojevrsna poluga kojom će iznajmljivači moći svoje smještajne jedinice učiniti atraktivnijima gostima globalno, pa i u razdoblju izvan glavne sezone.

Projekti poput Privatnog smještaja Hrvatska unaprjeđuju sektor iznajmljivanja turističkog smještaja – ako i ti želiš saznati kako digitalno unaprijediti svoj biznis i imati još zadovoljnije goste te postati dio sveobuhvatnog istraživanja o digitalnim navikama iznajmljivača, sljedećih nekoliko mjeseci prati naše Digitalne iznajmljivače i pretplati se na newsletter kako bi među prvima dobio ili dobila sve potrebne informacije!

Pridruži nam se!

* obavezna polja


Jesi li iznajmljivač?

Gdje se nalazi tvoj privatni smještaj?


Komentari

 1. Bruno

  Bruno

  10. 06. 2017. u 8:41 am Odgovori

  2, 3 konstruktivne kritike:

  – stranica je spora, jako spora, preko 3 sec samo za inicijalni response servera
  – google page speed insights daje nemilosrdnu ocjenu, desktop varijanta: 0/100
  – hosting je negdje u njemačkoj? mislim da u HR imate barem 2-3 bolje opcije, a za nešto malo više novaca i puno bolje opcije.
  – stranica detalja smj. jedinice je nabacana gomilom teksta u maniri webova sa početka 21 st.

  sve u svemu ništa što se ne može popraviti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.

Startupi i poslovanje

Tvoj plinomjer je upravo postao gadget, zahvaljujući ByteLabu i partnerima

HEP Plin predvodnik je najvećeg IoT projekta u Hrvatskoj na kojem radi s nekoliko startupa.

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!