Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Krajem rujna stupila je na snagu europska direktiva koja propisuje da sve stare web aplikacije odnosno web stranice javnih tijela trebaju biti pristupačne do propisane mjere. Konkretnije, European Web Accessibility direktiva zahtijeva od svih web stranica i aplikacija javnog sektora u Europskoj uniji da implementiraju, provedu i održavaju set standarda pristupačnosti koji će omogućiti da svi članovi društva (kao primjerice slabovidne ili potrebite osobe) imaju pristup informacijama od javnog značaja.

Tako sve državne, regionalne i lokalne jedinice, ali isto tako i tijela koja se financiraju putem javnih natječaja te svi koji su povezani sa spomenutima, moraju imati stranice prilagođene standardima koji su propisani direktivom.

Ono što je nas posebno zanimalo u okviru primjene direktive u Hrvatskoj jest – koliko su javna tijela upoznata s ovom direktivom, vodi li se o pristupačnosti dovoljno računa te kako izgleda proces prilagodbe.

Odgovore sam potražila kod Krešimira Končića, osnivača Neuralab agencije koja je upravo ovim povodom provela redizajniranje web stranice Hrvatske banke za obnovu i razvitak te same HBOR-ove voditeljice poslovnih komunikacija, Ive Sarage.

Dobro posložen sadržaj izravno utječe na razinu transparentnosti i percepciju korisnika

Naime, kako odmah u početku ističe Iva, HBOR nije klasična banka, a samim time i pristup njezinim informacijama je nešto specifičniji nego što bi to inače za javna tijela bio slučaj. HBOR objedinjuje tri različite funkcije: razvojne banke, izvozne banke te izvozno kreditne agencije. U nekim zemljama ove aktivnosti obavlja više institucija, a u Hrvatskoj su objedinjene u jednoj – HBOR-u.

Ovakva širina aktivnosti podrazumijeva i puno kompleksniji sadržaj koji je HBOR dužan dijeliti, objašnjava Iva:

Iako imamo 6 područnih ureda u različitim regijama, ne radi s o klasičnim podružnicama u kojima bi poduzetnik mogao doći obaviti neku transakciju i dobiti informaciju o HBOR-ovim uslugama. Iz tog razloga je naša web stranica u značajnom dijelu izvor osnovnih, ali i detaljnih informacija o našim uslugama prije stupanja u direktni kontakt.

Iva Saraga: “I prije smo intenzivno radili na tome da naš sadržaj bude pristupačan, no iskustvo kad smo prvi put vidjeli kako izgleda font prilagođen osobama s disleksijom približilo nam je na najbolji način izazove s kojima se brojni naši sugrađani suočavaju svakodnevno.”

Značajan dio njihovih klijenata čine izvoznici ili oni koji to žele postati te su zbog velikog broja informacija koje se specifično odnose na ovu skupinu poduzetnika, kreirali i microsite “Vodič za izvoznike” te test “Izvozne spremnosti”. Naći će se tu još nekolicina informacija o procesu zapošljavanja, raspisanim natječajima za nabavu i slično – sve je to trebalo uskladiti prema smjernicama o pristupačnosti. Uostalom, kako zaključuje Iva, dobro posložen sadržaj izravno utječe na razinu transparentnosti i percepciju HBOR-a.

Uostalom, web aplikacije javnih tijela općenito imaju širu bazu potencijalnih korisnika nego web aplikacije od recimo eCommerce trgovaca, koji točno znaju target i ciljaju specifičnu nišu, pojašnjava Krešimir:

Na primjer, HBOR opslužuje praktički sve bazene gospodarstva. I ne samo to – vrsta korisnika koji dolazi u interakciju sa sadržajem mogu biti direktorica organizacije, srednji management ili pak administrator koji prikuplja papire za natječajnu dokumentaciju. Izazov je dizajnirati za tako širok “zahvat”, a to se onda preslikava na potreban broj radionica, datoteka, potrebnih korisničkih iskustava, dizajn predložaka itd.

Pristupačnost mnogima nije prioritet, ali morala bi – i kod javnih tijela mora – biti!

Pristupačnost (iliti ga accessibility) nažalost nije prioritet u našoj industriji, komentira Krešimir.

Pozadina svega su korijeni ‘bro-based’ kulture Silicijske doline gdje inkluzivnost, briga za različitost korisnika i manjine nisu bile na pameti programera. Samim time ne postoji značajan set pravila, dobrih praksi i alata kao što je to slučaj u backend ili frontend razvoju.

Svi developeri koji rade na web aplikacijama navode se W3C standardima, a takva saznanja su doista “friška” pa ne postoji puno UX stručnjaka koji barataju materijom, dodaje Krešimir. U Neuralabu se zato sve više okreću internim resursima kako bi se educirali oko koncepata pristupačnosti. A kao svjetlo u tunelu Krešimir vidi i WordPress zajednicu koja također ulaže velike napore kako bi približila pristupačnost cijelom webu.

Pozadinski dio strukture i forme sadržaja je bitan, a nekada čak i presudan ako organizacija želi da su njeni podaci javno dostupni i strojno čitljivi…

S druge strane, javna tijela nisu dovoljno upoznata s obvezama na vlastitim web stranicama. Krešimir je mišljenja da sami klijenti i ne mogu pratiti što se događa u web industriji te da je to zapravo temeljna dužnost agencije – da ih uputi.

Kod nas je to kontinuirani proces, a trenutno aktivno radimo na 4 projekta poboljšavanja pristupačnosti. Dobro nam dođe nametnuti striktni rok od EU jer onda i klijenti dobivaju potrebu “probuditi se” i uzeti u obzir što im pričamo već mjesecima.

Nisu u pitanju samo trajni hendikepi – svi vaši posjetitelji se mogu naći u vanrednoj situaciji

Oni koji moraju ugradit će pristupačnost prvenstveno zbog obveze, no pristupačnost bi trebala biti potreba koju se prepoznaje i mimo direktive. Pristupačnost je jednostavno dobra dugoročna dizajnerska, a potom i poslovna praksa, komentira Krešimir:

Ne radi se pristupačnost samo radi slabovidnih ili potrebitih osoba, ona se implementira poradi cijelog tržišta jer pristupačna aplikacija olakšava korištenje weba svim korisnicima, pogotovo onima koji imaju privremenu ili situacijsku onesposobljenost, primjerice: korisniku se može dogoditi da mu u ekran udara sunce te će mu bolji kontrast pomoći u konzumaciji sadržaja; a možda ste imali lom ruke ili ne možete upravljati uređajem jer držite vrećicu – tada će vam velika i jasna navigacija ispod palca biti od velike važnosti.

Ne zaboravimo i potrebu da svaka web aplikacija treba imati čisti HTML i čim manje vrijeme učitavanja kako bi se brže učitala i radila na manjim bandwith brzinama (2G, 3G).
Primjerice, putujete vlakom kroz Liku te nabasate na medvjeđi krajolik koji je pokriven samo 2G-om. Nedajbože da morate otvoriti lokalnu online mapu staza kada ste na Velebitu. Takve situacije se mogu dogoditi bilo kome od nas, a samim time je i tema pristupačnosti univerzalna.

Spektar trajnih, privremenih i situacijskih onesposobljenosti. Microsoft's Inclusive Design

Kako mi priča Iva iz perspektive HBOR-a, njihova funkcija može se u potpunosti realizirati jedino ako je usluga dostupna svima, a prvi korak k tome je dostupnost informacija. I sam HBOR je morao proći kroz proces gdje su prvi put učili o elementima pristupačnosti, ali to je proces zbog kojeg danas bolje razumiju i služe svoje korisnike.

I prije smo intenzivno radili na tome da naš sadržaj bude pristupačan, no iskustvo kad smo prvi put čuli ‘screen reader’ ili vidjeli kako izgleda font prilagođen osobama s disleksijom približilo nam je na najbolji način izazove s kojima se brojni naši sugrađani suočavaju svakodnevno.

Zato smo uložili dodatni napor da prilagodba pristupačnosti bude više od bazičnog ispunjavanja zakonskih normi te smo primjerice našu originalnu “nepristupačnu” verziju weba evaluirali i kroz suradnju s udrugama slijepih kako bismo dobili povratni info i od dijela stvarnih korisnika kojima je ovo unapređenje namijenjeno, a ne samo strojnu tj. automatiziranog softvera.

Iskoristili smo ovu prilagodbu i za dodatna poboljšanja i za sve druge korisnike, odnosno neke “kozmetičke izmjene” kako bismo povećali čitkost weba.

Što treba imati pristupačan web?

Ne radi se pristupačnost samo radi slabovidnih ili potrebitih osoba, ona se implementira poradi cijelog tržišta jer pristupačna aplikacija olakšava korištenje weba svim korisnicima.

Specifičnosti direktive su naširoko predstavljene u smjernicama WCAG 2.1. koji je glavni dokument kojim se developeri trebaju voditi kada razvijaju pristupačan web, no sama direktiva ima poprilično visoka očekivanja od javnih web stranica i aplikacija, njihovi nadležni moraju:

 • omogućiti da su sadržaji web stranica i aplikacija pristupačni za sve
 • imati izjavu o javnoj pristupačnosti (HBOR primjer)
 • omogućiti feedback mehanizme korisnicima kako bi prijavili nepristupačan sadržaj
 • istaknuti link koji vodi na postupak provođenja

Kad su u pitanju sama pravila i dobre prakse pristupačnosti, Krešimir objašnjava kako se oni odnose na: lakoću konzumacije sadržaja, iskoristivost navigacije, strojnu čitljivost podataka te pitak prikaz interaktivnih elemenata i to kroz sve vrste uređaja, orijentacije ekrana i okoliš/kontekst u kojem se korisnik nalazi.

Accessibility tema je odličan primjer masivnog ispreplitanja produkcije korisničkog iskustva i korisničkog sučelja. Na primjer, tekst i navigacija moraju biti dovoljno kontrastni – razlika između boje teksta i pozadine treba biti dovoljno različita.

Dodatno, interaktivni elementi poput slidera i pop-upova ne smiju prikrivati i onemogućavati interakcije s drugim elementima. Takvih primjera je podosta, a zahtjevi se mogu klasificirati u tri stupa “strogoće”: A, AA, AAA. Zavisno koliko neka organizacija želi napraviti svoj web pristupačnim. Ta klasifikacija je kompleksna i time je zadaća web dizajnera da uputi i educira klijenta u što je sve potrebno ulagati vrijeme ne bi li korisničko iskustvo bilo maksimalno dobro posloženo.

Kako nastaje web koji ne isključuje posjetitelje?

Trenutna direktiva eksplicitno definira smjernice kako bi se pristupačnost na web stranicama i aplikacijama trebala ostvariti, Krešimir navodi stavke procesa planiranja i razvoja na primjeru HBOR-a. Proces su podijelili u tri glavna dijela i zapravo je vrlo sličan redizajn procesu, prvo slijedi discovery (1), zatim design audit (2) te konačno – development (3).

Discovery nam je služio da prođemo kroz sve standardizirane zahtjeve te analiziramo koliko postojeća aplikacija zadovoljava WCAG 2.1 pravilnike. Tipičan “output” discovery faze je jedan Google Sheet s popisom taskova i komentara od strane klijenta, dizajnera i developera.

Nakon discovery faze dolazi design audit gdje su dizajneri temeljito raspisali što treba producirati – na primjer modificirati boju A taga, neki drugi hex ili povećati navigacijski element ne bi li bio vidljiv i slabovidnim osobama. Tipičan primjer je i moment gdje dizajner predlaže drugačije forme sadržaja kako bi one bile pristupačnije (recimo pretvaranje teksta u slici u zaseban tekstualni element). Design audit ima za cilj spojiti UX i UI jer nema smisla oformiti dobar korisnički put kroz aplikaciju samo da bi ga kasnije uništili nekim UI odlukama. Proces je naravno iterativan.

Nakon design audita, kreće se u takozvani design hand-off (što je dodatni nivo kompleksnosti), a mi trenutno koristimo Figma alat kako bi dizajneri i developeri bili na istoj radnoj temperaturi. Frontend razvoj ima izražen utjecaj na pristupačnost pa mislim da je upravo hand-off jedan od najvećih izazova pri ovakvim projektima. Na primjer, duljina trajanja neke mikro animacije ili točan kontrast koji se ostvaruje pri browser renderingu utječe na krajnji doživljaj korisnika. Jer jedna je stvar nešto isplanirati u Figmi ili Sketchu, a sasvim drugo je kada internetski preglednik to isto renderira.

Pravila i dobre prakse pristupačnosti se odnose na lakoću konzumacije sadržaja, iskoristivost navigacije, strojnu čitljivost podataka te pitak prikaz interaktivnih elemenata.

I nadležni mogu pomoći u prilagodbi weba: Informirajte developere o svojoj funkciji

Klijenti odnosno djelatnici javnih tijela također mogu napraviti puno kako bi pomogli angažiranim developerskim timovima pri izradi pristupačnijeg portala, objašnjava Krešimir:

Za početak, čim više i čim dobro elaborirano trebaju dizajnerima i developerima objašnjavati sadržaj, smisao postojanja, misiju organizacije, kako organizacija radi, koji su im interni problemi, koji su tipični problemi s njihovim korisnicima. To sve pomaže dizajneru i developeru da upozna “sustav” te da analizira sve potrebne radnje koje bi krajnji korisnik mogao obavljati na web aplikaciji.

Osim toga, priprema sadržaja je ogroman i važan posao, dodaje Krešimir. Neuralab se specijalizirao za razvoj web stranica na WordPressu, a koji danas pokreće trećinu internetskih stranica. Uz to su i službeni WP partneri pa im je i jedan od zadataka promovirati demokratizaciju izdavaštva te obučavati klijenta da samostalno kreira i unosi sadržaj.

Online sadržaj se treba stvarati i unositi za online medij pa imamo ekstenzivne edukacije i pisane vodiče kako da klijent pazi na formatiranje, SEO, unos multimedije, linkova i raznih dokumenata. Naša pravila i vodiči su već posloženi da budu optimalni za tražilice kao i za pristupačnost pa je “samo” potrebno da ih klijent slijedi. Na primjer, za HBOR smo održali dvije radionice po dva dana za cca dvadesetak ljudi koji unose sadržaj. Slično kao i za Carnet što smo već opisivali na Netokraciji.

Znate li što i kako vaši posjetitelji pretražuju?

Između ostalog, s Ivom sam razgovarala i o njihovim iskustvima pripreme sadržaja te čime su se oni vodili u njegovom strukturiranju. Naravno, fokus im je bio na tome da slože pregledan i pretraživ web sadržaj, na više različitih razina i načina pretraživanja, ovisno o onome tko i s kojim ciljem dolazi na njihove stranice. U tome im je uvelike pomoglo praćenje Google Analytica putem kojeg prepoznaju ponašanja i različite vrste korisnika te sama suradnja s Neuralabom i njihove sugestije.

Jedna od sitnica koju su aktivnim praćenjem uočili pomogla je u konačnici da informacije dođu do onih koji ih najviše trebaju.

Kao jedan od primjera mogu navesti HBOR-ov vrlo povoljan program kreditiranja poduzetnika početnika, dakle onih koji posluju do 2 godine ili tek osnivaju poduzeće. Iako su na našim stranicama detaljno i jasno prikazani uvjeti – za koga i pod kojim uvjetima se može odobriti kredit, primijetili smo vrlo bazičan „problem“. U našem je „meta jeziku“ riječ “poduzetnik početnik” onaj koji posluje do 2 godine. No, pokazalo se da se često krediti za ove poduzetnike pretražuju po riječi start-up, odnosno startup (pod kojim ova grupa poduzetnika imenuje sebe), a koja nije postojala na našem webu.

Uvođenjem članka o kreditiranju start-upova (startupova) i informacijama koje se odnose na njihovo kreditiranje značajno smo smanjili vrijeme traženje programa, odnosno odustajanje od traženja, a time i vjerojatnost da će informacija doći do onih kojima je namijenjena.

Također, ispod svakog programa i članka dodali su i opciju vezanog sadržaja, odnosno korisnicima nude informacije o drugim programima koji bi ih mogli eventualno zanimati. Izbjegli su na ovaj način „slijepe ulice“, kaže Iva, što je značajno povećalo vrijeme koje korisnici provode na stranicama te broj stranica koje u jednoj sesiji posjećuju.

HBOR je sustavno pristupio istraživanju što poduzetnici traže i trebaju na njihovim web stranicama te im to nastoje ponuditi na svakom koraku kako proces ne bi bio zamoran već jednostavan i brz.

Skenirani dokumenti nisu rješenje

Mnoga javna tijela na svom webu dijele iznimno bitne i korisne informacije za građane – ali nisu svi baš pristupačni ne samo u čitljivosti, već i dobavljivosti odnosno otvorenosti podataka. Nedavno smo tome bili svjedoci na početku same pandemije, kada podaci o širenju COVID-19 nisu bili računalno čitljivi, a nadležni nikako nisu mogli usuglasiti svoju komunikaciju da sve informacije budu dostupne na jednom mjestu.

S Krešimirom sam prokomentirala i ovu situaciju, a on mi potvrđuje kako je pristupačnost mnogo veća domena od takozvanog “front” dijela aplikacija te kako to znači i brigu o nekoliko drugih stavki:

Pozadinski dio strukture i forme sadržaja je bitan, a nekada čak i presudan ako organizacija želi da su njeni podaci javno dostupni, strojno čitljivi, eksportabilni itd. Bili smo svjedoci primjera gdje su neka državna tijela dijelili skenirane PDF dokumente i to smatrali otvorenim podacima. Drugi primjer je što neka tijela koriste ‘proprietary’ i custom CMS rješenja koja ne dozvoljavaju laki izvoz podataka ili integraciju s drugim IT sustavima kroz REST API.

Neuralab kako bi doskočio tome maksimizira korištenje OpenSource tehnologija poput WordPressa koji već ima razne alate za izvoz i otvorenost svih podataka, sukladnost s GDPR pravilnicima te posloženost sustava kako bi out-of-the-box pristupačnost bila maksimalna.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Nino

  Nino

  12. 10. 2020. u 12:10 pm Odgovori

  hm…
  cini mi se kao da nisu bas najbolje proucili sve sto je potrebno napraviti.
  naime, pritiskom tab-a se nista ne oznacuje da je odmah vidljivo, navigiranje po stranici time nema smisla putem tipkovnice.
  slider nije pristupacan jer je auto-slide upaljen, a ne moze se zaustaviti.
  nije jasno napisano sto se nalazi na slici, itd. itd. itd…

  • Kresimir Koncic

   Kresimir Koncic

   13. 10. 2020. u 11:55 am Odgovori

   Nino pozdrav, i hvala na konstruktivnom komentaru. Svi navigacijski izbornici su pristupačni putem tipkovnice, a realizirani pomoću ovog paketa > https://www.npmjs.com/package/accessible-menu . Koji browser/OS koristite kada gledate tu funkciju?

   Što se tiče auto-play slidera, on je po određenim (A-level) iznimkama dopušten no prijedlog stoji. Doradili smo sada funkciju tako da je auto-play ugašen (i sada je po AA specifikacijama).

   Inače, pristupačnost ima svoje iznimke i to je standardna praksa, a sve je objašnjeno u HBOR dokumentu ovdje > https://hbor.hr/naslovnica/izjava-o-pristupacnosti/

   U svakom slučaju hvala na komentaru, a slobodno javite ukoliko imate ikakvih drugih prijedloga.

 2. marko

  marko

  12. 10. 2020. u 1:42 pm Odgovori

  nino uvijek se ide za tim da se isporuči minimum minimuma i onda se još ide ispod toga. nitko u hrvatskoj ne prati što se vani radi jer mi smo najpametniji, zemlja znanja, a kad nas ulove da smo se godinama švercali, pravimo se grbavi i počnu letit prsti na sve strane da se pokaže tko je onaj drugi tko je kriv, ja nisam majke mi.

   • ludi panj

    ludi panj

    12. 10. 2020. u 7:51 pm Odgovori

    ne čitam Ana_Marijine plahte, piše kao da je plačena po slovu,
    ništa osobno.

    Prolistao do kraja i dalje ne vidim ništa osim popisa opčenitih ljepih želja.

    No ionako u javnim tijelima nema snage, želje ni znanja da išta korisno naprave.
    Moji susreti sa njima su bili više nego tragikomični,
    povukli su novce od EU, napravili ofrlje proizvod i iduća revizija će za 10 godina kad opet dobe pare.

    Tko se još sjeća Karamarkove digitalizacije,
    nedavno se raspao sustav kod prijave za energetske poticaje,
    to je nažalost naša realnost.

 3. Kamilica

  Kamilica

  02. 11. 2020. u 9:29 am Odgovori

  Hm, čini mi se da je ludi panj u pravu. I mene je zanimalo što se može preuzeti API-jem na HBOR … Pogledala sam hbor web, sreach-ala pojmove … nisam našla što je moguće preuzeti API-jem… PRIJEDLOG: budimo konkretni dajte nam odgovor/direktni link na API pristup/objašnjenje? ŠTo to HBOR daje putem API-ja? Koji set podataka?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

Veliki intervjui

Program Forward to Health Innovation otvara prijave za treću generaciju polaznika

U modernom post pandemijskog okruženju u kojem se tehnologija ubrzano razvija nikad nije bilo važnije ulagati u zdravstvene inovacije. Forward to Health Innovation je tu da pomogne onima koji imaju ideju, ali ne znaju kako bi je ostvarili.

Što ste propustili

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.

Startupi

Gorjan Jovanovski: “Bio sam dobar programer, odlučio sam to iskoristiti u borbi za čisti zrak”

Ekološki aktivist, softverski inženjer i poduzetnik ne nalaze se često u jednoj osobi, zbog čega je Gorjan Jovanovski vrlo zanimljiv sugovornik za sve teme koje se dotiču ovih triju područja, a pogotovo u slučajevima kad se ona isprepliću.

Novost

Lorenzo Mayola novi je generalni direktor Glova za Hrvatsku

Glovo, višekategorijska platforma koja korisnicima omogućuje pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, slavi pet godina rada na hrvatskom tržištu.

Startupi

Hrvatski Hypefy na natjecanju slovenskog Podima odnio pobjedu među 148 startupa

Na natjecanju Podim Pitching Competition birao se najbolji od 148 startupa iz 24 zemlje. Na glavnu pozornicu izašlo je 5 finalista, ali titulom najboljeg pitcha okrunjen je Hypefy iz Hrvatske.

Obrazovanje

STEMwave Innovation Day hrvatskim je učenicima još jednom omogućio tehnološki spektakl

Četvrtu godinu zaredom, Stemi i Infobip, uz podršku generalnog partnera A1 Hrvatska, uspješno su proveli sezonu 23/24 edukacijskog projekta STEMwave - Škola budućnosti te ga obilježili uz učeničku konferenciju ‘Innovation Day’.

DevDev

Lada Borovina Kovjanić, Inženjerka godine: Programiranje se uči – programiranjem, a najbolje na greškama

U seriji intervjua s iskusnim inženjerima domaće IT industrije otkrivamo kako su izgledali njihovi karijerni putovi, kako se postaje senior i ostaje u tijeku s novim tehnologijama, je li bolje specijalizirati se za određenu tehnologiju ili biti generalist i - što bi savjetovali juniorima.