6 savjeta za dobivanje pripravništva u Silicijskoj dolini

6 savjeta za dobivanje pripravništva u Silicijskoj dolini

Kako zapošljavanje nakon faksa ne bi bilo frustrirajuće iskustvo i kako bi bili spremni uskočiti u neku tvrtku i početi raditi čim izađete s faksa, potrebno je o tome razmišljati i prije nego dođete na burzu. Tech internshipi odličan su način za povećavanje svojih kompetencija, učenje nečega što se na faksu nikada neće naučiti i shvaćanja jeste li vi uopće za to što mislite. Kako sam ja došao do pripravništva u Palantiru, jednoj od vodećih tvrtki Silicijske doline, pročitajte u nastavku.

Internship
Mario Kostelac praksu je odradio u Palantiru, jednoj od vodećih tvrtki Silicijske doline.

Kako zapošljavanje nakon faksa ne bi bilo frustrirajuće iskustvo i kako bi bili spremni uskočiti u neku tvrtku i početi raditi čim izađete s faksa, potrebno je o tome razmišljati i prije nego dođete na burzu. Tech internshipi odličan su način za povećavanje svojih kompetencija, učenje nečega što se na faksu nikada neće naučiti i shvaćanja jeste li vi uopće za to što mislite. Kako sam ja došao do pripravništva u Palantiru, jednoj od vodećih tvrtki Silicijske doline, pročitajte u nastavku.

1. Nađite zanimljive tvrtke

Vrlo rijetko se događa da će tvrtke naći vas. Zato vi nađite njih. Pogledajte na kojim proizvodima bi htjeli raditi i što vas točno zanima. U početku obično ljudi ne znaju za koje bi se tvrtke prijavili. Koristiš Evernote i sviđa ti se? Evernote je super, prijavi se. Dropbox? Super, prijavi se i tamo. Facebook, Google? I oni primaju interne. Sve veće firme primaju interne i sretne su što im dolazite – vi ste budući inženjeri, vi držite tvrtku živom. Većina tvrtki na svojim stranicama objavljuje otvorene pozicije. Pratite ih. Tvrtka vam je zanimljiva, a ne piše ništa o praktikantima? Uz dio weba o otvorenim pozicijama često je otvoren i mail jobs@company.com. Pošaljite za svaki slučaj email, košta vas minutu vremena.

2. Napišite dobar CV

Ako nemate preporuku, CV mora biti dobar. Inženjeri koji će pregledati vaš CV potrošit će manje od minute da vide tko ste vi. Vaš CV je ono što vas predstavlja (prije nego te upoznaju). Zato se potrudite da izgleda jako dobro i da bude točan. CV treba biti odraz vašeg znanja. Ako rasturate JavaScript, napišite to, ali nemojte pisati da znate python ili bash ako ste jednom editirali skriptu u njima (ili gledali kako to prijatelj radi). Nađite nešto što dobro znate i istaknite to, ali pripazite da to nije nešto trivijalno. Istaknite nešto što je bilo tehnički zanimljivo i izazovno. Ako ste pokušali implementirati OS, svakako to navedite, iako možda nije nikada dovršen (pa nije ni GNU). Instaliranje WordPressa i strukturiranje dokumenta u Wordu nije vještina koja te diferencira od drugih.

Imate GitHub profil koji pokazuje što radite? Odlično, linkajte ga u CV. Na GitHubu se često može procijeniti koliko je neki developer dobar. Možda važniji savjet od ovoga je obrat – ako vam je GitHub profil prazan i ne pokazuje ništa lijepo – svakako ga izostavite. Otvaranje linka koji ste priložili, a sadržaj na koji on pokazuje je loš, nikako ne ostavlja dobar dojam.

Ako trebate pomoć oko toga kako strukturirati CV i što sve navesti, dobre savjete možete pronaći na careercup.com/resume.

3. Pripremite se za intervjue

Ako ste poslali CV na veći broj tvrtki, vrlo ćete vjerojatno dobiti priliku da na intervjuima pokažete što znate. To je trenutak u kojem počinje prava bitka. Vrlo vjerojatno će vas intervjuirati više inženjera i svaki od njih će htjeti provjeriti vaše tehničko znanje i sposobnost rješavanja problema. Postoje tvrtke koje postavljaju isključivo algoritamske probleme, dok postoje i one koje će provjeriti vaše znanje od malloca do bayesovog klasifikatora.

Za intervjue se pripremajte stalno. Znanje koje dobivate tijekom tog procesa je znanje koje trebate imati i kasnije za zaposlenje, znanje koje će vam trebati da rješavate probleme. Ako znate stvarno svašta, ali želite u kratkom roku ponoviti bitne stvari, nađite neku knjigu o tome. Jedna koja se meni svidjela je “Cracking the coding interviews”. Isto tako, postoji mnogo blogova koji se bave tipičnim problemima koji se ispituju na intervjuima.

Generalno, većina tvrtki ispituje algoritamska znanja. Takva znanje se najčešće ne dobivaju na faksu, ali zato postoje stranice kao sto su SPOJ, TopCoder i CodeChef na kojima možete stalno provjeravati i poboljšavati svoje vještine. Također, na FER-u se održava kolegij koji pokriva dosta stvari nepokrivenih redovnim programom. Otvoren je za studente svih fakulteta.

4. Nije sve preko bare

Iako je Silicijska Dolina raj za developere, nije sva pamet tamo. U Zagrebu postoje vrlo dobre tvrtke u kojima možete odraditi internshipe. Za 5minuta i Ericsson sam siguran da to možete, a sumnjam da će Infinum ili Croz imati nešto protiv da dođete kod njih i naučite nesto. Sve su to pametni lokalni dečki (koji jačaju naše gospodarstvo, ne tuđe) od kojih možemo učiti jako puno, a traže talentirane ljude za kasnije zaposlenje. Iskoristite to. Budite proaktivni. Povremeno drže okupljanja developera na kojima se ispijaju pive i priča o kodu, ženama, svemu. Uključite se i u lokalnu zajednicu.

5. Ne očajavajte

Rijetki su oni koji prođu sve faze intervjuiranja u prvom pokušaju. Rezultat će biti spoj znanja, sreće i raznih vještina. Ne očajavajte ako ne dobijete ponudu za internship, tražite dalje. Trudite se, učite i budite dobri u onome što radite. To je najbolji recept za dobivanje posla/internshipa.

6. Prijavite se dovoljno rano

Raspitajte se kada je najbolje vrijeme za prijave. Ako se prijavite prekasno u veliku tvrtku, najčešće vam to neće reći već ćete ući u proces intervjuiranja bez da postoje neke izgledne prilike da dobijete internship.

ponuda

Komentari

 1. Dubravko Blaće

  Dubravko Blaće

  28. 11. 2013. u 4:25 pm Odgovori

  Ovaj članak je još jedna potvrda teze “važno je postati developer”. Pošten marketingaš sa savršeno odrađenih 6 navedenih točaka bio bi tek još jedna prijava koja je nezanimljiva.
  Mario, slažeš li se sa mojom tvrdnjom? Što bi rekao Palantir da vidi otvorenu molbu za praksu studenta koji nije developer?

  U svakom slučaju, čestitam tebi i svim drugim lokalcima koji postanu uspješni gastarbajteri i vrate se sa izvrsnim iskustvima, znanjem i oštećenom jetrom. Nadam se da ćeš i ti pomoći da postanemo konkurentniji 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.