Pomoć poplavljenim područjima: Tvrtke i banke doniraju, autoceste bez cestarina, država žmiri na fiskalizaciju

Pomoć poplavljenim područjima: Tvrtke i banke doniraju, autoceste bez cestarina, država žmiri na fiskalizaciju

Na prizore potopljenih kuća i prihvatnih centara malo je tko ostao imun. Digitalna se zajednica digla na noge, tviteraši su krenuli s obavijestima o stanju na poplavljenim područjima, Facebookom su se širile akcije za prikupljanje pomoći i poziv za donacije, a postavljene su i platforme poplave.rs (Srbija), poplave.hr (Hrvatska), ali i najnovija poplave.eu (Bosna i Hercegovina) kako bi se na jednom mjestu mogle naći sve potrebne informacije za određeno područje. I velike tvrtke odlučile su se najzad priključiti i pomoći unesrećenima, a one koje su javno do sada reagirale slijede u nastavku.

Tvrtke su na svojim društvenim mrežama počele širiti apel za pomoć, ali su se i same uključile donacijama.
Tvrtke su na svojim društvenim mrežama počele širiti apel za pomoć, ali su se i same uključile donacijama.

Na prizore potopljenih kuća i prihvatnih centara malo je tko ostao imun. Digitalna se zajednica digla na noge, tviteraši su krenuli s obavijestima o stanju na poplavljenim područjima, Facebookom su se širile akcije za prikupljanje pomoći i poziv za donacije, a postavljene su i platforme poplave.rs (Srbija), poplave.hr (Hrvatska), ali i najnovija poplave.eu (Bosna i Hercegovina) kako bi se na jednom mjestu mogle naći sve potrebne informacije za određeno područje. I velike tvrtke odlučile su se najzad priključiti i pomoći unesrećenima, a one koje su javno do sada reagirale slijede u nastavku.

Zaba je reagirala uplativši dva milijuna kuna za pomoć osobama pogođenim ovim nepogodama, a sve uplate u ovu svrhu koje se naprave u Zagrebačkoj ili PBZ banci u ovu svrhu oslobođene su bankarskih naknada. Prema najnovijim informacijama svima kojima je u poplavama uništen dom odobren je i moratorij na kredite za obnovu od godinu dana, javlja Banka.hr, bez ikakvih dodatnih troškova.  Ni Privredna Banka Zagreb nije zaostala, s dva milijuna kuna uplate za pogođena područja u Hrvatskoj te po 250 tisuća kuna za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Oglasila se i Podravka, koja je poslala sedam tona svojih proizvoda unesrećenima i pozvala je i svoje tvrtke partnere da učine isto, a Konzum također navodi kako je poslao prve šlepere s potrepštinama te omogućuje svim svojim kupcima da na prodajnim mjestima ostave donacije. Slično radi i Metro, a pridružila se pomoći i Emmezeta koja pakira posteljinu i jastuke, Lidl je donirao 50 tisuća kuna u proizvodima, a DM je u procesu dogovora donacije s Crvenim križem.

Spar je već uputio flaširanu vodu i higijenske proizvodena ugrožena područja preko Crvenog Križa, a pokrenuo je i akciju gdje za svaku proizvod koji građani kupe kao donaciju dodaje jedan isti takav o svom trošku. Badel šalje 10.000 boca bezalkoholnih pića u sabirni centar Crvenog križa, a P&G će poslati donaciju za cijelu regiju.

Bez cestarine za vozila za evakuaciju i humanitarnu pomoć

Hrvatske autoceste donijele su odluku o oslobođenju plaćanja cestarine za vozila koja sudjeluju u evakuaciji građana, a
oslobodit će od plaćanja cestarine  sve organizacije i građane koji će prevoziti humanitarnu pomoć  u ugrožena područja. Za potonje je pak potrebno dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila te ulaznu naplatnu postaju na  e-mail adresu:  info@hac-onc.hr. Na teren su, kako kažu, već poslali svoje ljude i mehanizaciju, a prikuplja se novčana pomoć.

Relativno brzo za domaće pojmove aktivirala se i država, sa zakašnjelom odlukom da porez na donacije preusmjeri tamo gdje je potreban te pravovremenom odlukom da ne ide suprotno razumu i ne inzistira na fiskalizaciji u pogođenim područjima.

Nove informacije: Satiričko kazalište Kerempuh pokazalo je kako se ni kulturne institucije nisu oglušile na poziv za pomoć. Sav prihod od jedne od najpopularnijih predstava “Spektakluk” 23.05. donirati će stradalima u poplavama.

Omogućena komunikacija

Srpski telekomi već su ranije omogućili besplatne pozive i internet na zahvaćenim područjima, a na tom se polju kod nas iskazao ovom prilikom i Hrvatski Telekom, koji će u prihvatnim centrima osigurati besplatan internet i pokrivenost WiFi signalom, kao i dovoljnu količino SIM kartica i bonova te tehničku opremu kako bi unesrećenima omogućili komunikaciju s bližnjima.

Nove informacije: Hrvatskom Telekomu pridružili su se i drugi operateri. Tele2 tako je osigurao uređaje, SIM kartice, uređaje te besplatne pozive i poruke, a Vipnet je na to korisnicima svoje mreže dodao i slobodan pristup mobilnom Facebooku kako bi se olakšala organizacija pomoći.

Građani skupljaju potrepštine, informacije i nude smještaj

Najviše su se pak angažirali građani, koji su samostalno organizirali prikupljanja potrepština, donirali svoje vrijeme i stvari Caritasu i Crvenom križu, a različite organizacije ponudile su svoje kapacitete za prikupljanje pomoći u sve tri zahvaćene države. Organizirane su i akcije spašavanja za kućne ljubimce.

Želite li znati što je još potrebno i gdje možete odnijeti potrepštine, potražite informacije na poplave.hr (podsjetimo, za Srbiju informacije možete naći na poplave.rs, a za Bosnu i Hercegovinu na poplave.eu, iako se ova stranica tek puni informacijama). Ondje možete i ponuditi smještaj onima koji su ostali bez krova nad glavom, a svakako imajte na oku i lokalne te specijalizirane Facebook stranice i grupe. Najmanje što možete napraviti kako biste pomogli jest podijeliti točne i ažurne informacije putem društvenih mreža – kako to najbolje napraviti objašnjeno je ovdje.

Brzo se puni i popis tvrtki koje su odlučile reagirati i pomoći, a znate li za još koji takav primjer, ne libite se dojaviti ga.

Članak je u izradi i nadopunjuje se novim informacijama.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.