Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona. (Snimila Marina FIlipović Marinshe)
Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona.

Nakon 24 sata uzastopnog programiranja, završen je Erste Finnovation Hackaton, a pobjednički tim je Infinum, s aplikacijom Easy Money. Na drugome je mjestu Hyperactive, a na trećemu Cinematic. 16 timova osmišljavalo je financijske mobilne aplikacije, a mogli su birati između tri teme – financijska pismenost djece, promocije ili suradnje banke, dok je u sklopu treće teme bilo potrebno odabrati bilo koju “svakodnevnu” uslugu banke i napraviti ju zanimljivom kroz aplikaciju. Podsjećamo, hackaton su suorganizirali Erste banka, Bee One, Zagrebački Inkubator Poduzetništva i Netokracija, a prvonagrađeni tim osvojio je 1337 eura po osobi!

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Igor Strejček iz Erste banke u uvodu je naglasio kako će i oni koji nisu osvojili nagrade na ovome hackatonu možda imati priliku razvijati proizvod u suradnji s bankom:

Banci je bitno baviti se i podržavati ovakav način rada, tako da ćemo mimo nagrađenih gledati što su svi timovi radili i što su osmislili. Svakako ćemo kontaktirati neke od njih te zajednički osmisliti kako bismo mogli njihove ideje primijeniti za samu banku. Neki od vas će možda pravi posao ostvariti poslije hackatona, stoga vas ohrabrujemo da gledate i dalje.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Timovi su imali tri minute pitchevanja, a svi koji su sudjelovali u hackatonu imali su pravo glasa, uz žiri. Kriteriji za ocjenjivanje bili su primjenjivost rješenja, dodana vrijednost (za korisnike ili banku), kreativnost, trud i općeniti dojam (koncept, dizajn, prikaz proizvoda).

Prvi je na redu bio tim Spark koji je predstavio aplikaciju koja uči i ohrabruje djecu kako štedjeti novac. Ideja je bila dati djeci zadatke koje trebaju obaviti, a zauzvrat bi bili novčano nagrađeni. Zadatke bi djetetu davali roditelji, a oni bi se odnosili na, primjerice, kućne obaveze, poboljšanje ocjena i slične zadatke. Ono što je zanimljivo je da se lozinka za ulazak u aplikaciju sastoji od sličica životinja, kako bi djeci bila lako pamtljiva.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Braća Škarica, tim NUI, predstavili su još jedan proizvod za djecu – istaknuli su dva problema: djeci su aplikacije dosadne, a virtualni novac za njih ne predstavlja nikakvu vrijednost, stoga su osmislili igricu Erste Earny Bear putem koje se djeca mogu zabaviti, ali i rješavati “misteriozne” zadatke kojima će doista zarađivati novac, odnosno, roditelji će ga uplaćivati na štedni račun.

Tim Fael Ltd. osmislio je Fael QR novčanik koji bi riješio problem prepunih novčanika, koji su često puni novčanica, kartica, kupona i drugih predmeta. Fael QR novčanik okupio bi na jedno mjesto sve te kartice, kupone, a putem njega bi se mogli plaćati računi te pratiti transakcije.

Nakon njih slijedio je tim Ice Code koji svojim proizvodom Wishes 4 Kids želi educirati djecu o financijama. Djeca bi putem njega imali male štedne račune za kupovanje proizvoda, ali samo onih koje su roditelji odobrili. No, djeca bi mogla davati i prijedloge proizvoda koje bi željeli kupiti, a nakon roditeljskog odobrenja, mogu početi štedjeti za njih. Djeca bi na ovaj način imala financijsku slobodu, ali i odgovornost.

Ekipa Racuni.hr predstavila je aplikaciju Show Me the Money, odnosno, dodatak za mobilne aplikacije putem kojega korisnici mogu slati novac drugim osobama. Primatelji bi mogli podići novac ne samo na bankomatima, nego na svim mjestima na kojima se vrše novčane transakcije, poput prodajnih mjesta. Također, osim novca, mogli bi se slati pokloni, poput odjeće, cvijeća ili pića.

Tim Loopback address smislio je aplikaciju putem koje kupac potpuno zaobilazi čin plaćanja prodavaču – potrebno je samo skenirati QR kod, a bankin server šalje informacije. Primjerice, u internetskoj trgovini pored proizvoda nalazio bi se QR kod kojega bi samo trebalo skenirati i kupovina bi odmah bila obavljena.

Hyperactive se usmjerio na snove koji mnogi žele ostvariti, ali ih financije sputavaju. Osmislili su aplikaciju Save2Spend putem koje korisnik ima uvid u svoje financije, a može i zabilježiti svoje želje – novi auto, putovanje ili nešto treće. Putem aplikacije može napraviti plan za ostvarenje te želje te pogledati ponudu banke koja bi mogla pomoći pri ostvarenju te želje. Aplikacija nudi i analizu budžeta i transakcija, a ima i “društvenu” komponentu za uspoređivanje i natjecanje s prijateljima i članovima obitelji.

Hackteam Z osmislio je Queue, aplikaciju za olakšavanje jedne od frustracija koje korisnici banke doživljavaju – čekanje u redu. Putem ove aplikacije može se provjeriti koliko ljudi trenutno čeka u redu u raznim poslovnicama banke te koje je prosječno vrijeme čekanja. Također, može se i rezervirati broj u redu te namjestiti podsjetnik.

Ekipa ThinkSharp predstavila je rješenje putem kojih bi se reklame napravile zanimljivijima i privlačnijima. Naime, riječ je o loyalty programu kojima korisnici mogu pametnim uređajima skenirati reklame i promotivne materijale banke i na taj način skupljati bodove. Aplikacija bi na karti nudila i informacije o tome gdje se nalaze najbliže reklame. Bodovi se mogu mijenjati za razne proizvode, a imali bi i prioritet prilikom čekanja u redu banke.

Infinum je osmislio proizvod Easy Money putem kojega se novac može jednostavno slati drugim korisnicima, a kako većina korisnika ne zna broj računa članova obitelji ili prijatelja, novac se može slati direktno kontaktima iz imenika. Najjednostavnije je sve slati putem SMS-a, stoga je i ta usluga integrirana – čak nije potrebno niti imati instaliranu aplikaciju.

Infinum je odnio prvo mjesto!

Anis Galijatović samostalno je osmislio aplikaciju FirstInLine putem koje se može kupovati karta za javni prijevoz, a koja je povezana s internetskim bankarstvom banke.

Let1337 predstavio je Wally – e-novčanik te igricu za djecu, koja se putem ovoga proizvoda uče financijskoj odgovornosti u kontroliranim uvjetima. Roditelji imaju uvid u transakcije, a mogu uvesti limite te odobrenja za plaćanja. Djeca trebaju ispuniti edukativne “misije” putem koje osvajaju bedževe, a i sami roditelji mogu unijeti zadatke za dodatno osvajanje bedževa i novca.

Cinematic je osmislio mPay, aplikaciju za e-commerce, koja je jednostavna za implementaciju u internetsku trgovinu te sigurna za korisnike.

Ekipa iz Mašinerije osmislila je Money Bunny, aplikaciju za sigurnu online kupovinu. Namijenjena je onima koji žele kupovati, ali ne žele odavati broj kreditne kartice ili ju čak nemaju te za, primjerice, roditelje koji putem aplikacije mogu davati djeci džeparac.

Tim Seodoa osmislio je aplikaciju za djecu, igricu Erstegrad. Putem nje djeca mogu učiti o financijama, a posebice o štednji. Glavni lik banke je medvjedić koji skuplja novčiće i bobice, a sve prati edukativna priča.

Posljednji su na redu bili članovi tima Riva,  koji su osmisli online financijski planer za djecu, Cub Banking. Putem ovoga alata djeca mogu postaviti ciljeve i želje. Roditelji mogu postavljati zadatke, a njihovim ispunjavanjem djeca osvajaju novčane iznose koji im pomažu za ostvarivanje ciljeva.

Inače, drugoplasirani tim dobio je GoPro Silver Edition kamere, a trećeplasirani poklon-bonove u Linksu. Svi sudionici natječaja dobit će i ulaznice za konferenciju OMGcommerce, koju organizira Netokracija.

Komentari

  1. hrvac

    hrvac

    10. 03. 2013. u 9:57 pm Odgovori

    Skinuta je pobjednicka “aplikacija” i izgleda iser friendly! Ima li kakve sanse da tako nesto zazivi i kod nas? Koliko znam postoje slicni servisi u UK, ali buduci da zivimo gdje zivimo:-/

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.