Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona. (Snimila Marina FIlipović Marinshe)
Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona.

Nakon 24 sata uzastopnog programiranja, završen je Erste Finnovation Hackaton, a pobjednički tim je Infinum, s aplikacijom Easy Money. Na drugome je mjestu Hyperactive, a na trećemu Cinematic. 16 timova osmišljavalo je financijske mobilne aplikacije, a mogli su birati između tri teme – financijska pismenost djece, promocije ili suradnje banke, dok je u sklopu treće teme bilo potrebno odabrati bilo koju “svakodnevnu” uslugu banke i napraviti ju zanimljivom kroz aplikaciju. Podsjećamo, hackaton su suorganizirali Erste banka, Bee One, Zagrebački Inkubator Poduzetništva i Netokracija, a prvonagrađeni tim osvojio je 1337 eura po osobi!

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Igor Strejček iz Erste banke u uvodu je naglasio kako će i oni koji nisu osvojili nagrade na ovome hackatonu možda imati priliku razvijati proizvod u suradnji s bankom:

Banci je bitno baviti se i podržavati ovakav način rada, tako da ćemo mimo nagrađenih gledati što su svi timovi radili i što su osmislili. Svakako ćemo kontaktirati neke od njih te zajednički osmisliti kako bismo mogli njihove ideje primijeniti za samu banku. Neki od vas će možda pravi posao ostvariti poslije hackatona, stoga vas ohrabrujemo da gledate i dalje.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Timovi su imali tri minute pitchevanja, a svi koji su sudjelovali u hackatonu imali su pravo glasa, uz žiri. Kriteriji za ocjenjivanje bili su primjenjivost rješenja, dodana vrijednost (za korisnike ili banku), kreativnost, trud i općeniti dojam (koncept, dizajn, prikaz proizvoda).

Prvi je na redu bio tim Spark koji je predstavio aplikaciju koja uči i ohrabruje djecu kako štedjeti novac. Ideja je bila dati djeci zadatke koje trebaju obaviti, a zauzvrat bi bili novčano nagrađeni. Zadatke bi djetetu davali roditelji, a oni bi se odnosili na, primjerice, kućne obaveze, poboljšanje ocjena i slične zadatke. Ono što je zanimljivo je da se lozinka za ulazak u aplikaciju sastoji od sličica životinja, kako bi djeci bila lako pamtljiva.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Braća Škarica, tim NUI, predstavili su još jedan proizvod za djecu – istaknuli su dva problema: djeci su aplikacije dosadne, a virtualni novac za njih ne predstavlja nikakvu vrijednost, stoga su osmislili igricu Erste Earny Bear putem koje se djeca mogu zabaviti, ali i rješavati “misteriozne” zadatke kojima će doista zarađivati novac, odnosno, roditelji će ga uplaćivati na štedni račun.

Tim Fael Ltd. osmislio je Fael QR novčanik koji bi riješio problem prepunih novčanika, koji su često puni novčanica, kartica, kupona i drugih predmeta. Fael QR novčanik okupio bi na jedno mjesto sve te kartice, kupone, a putem njega bi se mogli plaćati računi te pratiti transakcije.

Nakon njih slijedio je tim Ice Code koji svojim proizvodom Wishes 4 Kids želi educirati djecu o financijama. Djeca bi putem njega imali male štedne račune za kupovanje proizvoda, ali samo onih koje su roditelji odobrili. No, djeca bi mogla davati i prijedloge proizvoda koje bi željeli kupiti, a nakon roditeljskog odobrenja, mogu početi štedjeti za njih. Djeca bi na ovaj način imala financijsku slobodu, ali i odgovornost.

Ekipa Racuni.hr predstavila je aplikaciju Show Me the Money, odnosno, dodatak za mobilne aplikacije putem kojega korisnici mogu slati novac drugim osobama. Primatelji bi mogli podići novac ne samo na bankomatima, nego na svim mjestima na kojima se vrše novčane transakcije, poput prodajnih mjesta. Također, osim novca, mogli bi se slati pokloni, poput odjeće, cvijeća ili pića.

Tim Loopback address smislio je aplikaciju putem koje kupac potpuno zaobilazi čin plaćanja prodavaču – potrebno je samo skenirati QR kod, a bankin server šalje informacije. Primjerice, u internetskoj trgovini pored proizvoda nalazio bi se QR kod kojega bi samo trebalo skenirati i kupovina bi odmah bila obavljena.

Hyperactive se usmjerio na snove koji mnogi žele ostvariti, ali ih financije sputavaju. Osmislili su aplikaciju Save2Spend putem koje korisnik ima uvid u svoje financije, a može i zabilježiti svoje želje – novi auto, putovanje ili nešto treće. Putem aplikacije može napraviti plan za ostvarenje te želje te pogledati ponudu banke koja bi mogla pomoći pri ostvarenju te želje. Aplikacija nudi i analizu budžeta i transakcija, a ima i “društvenu” komponentu za uspoređivanje i natjecanje s prijateljima i članovima obitelji.

Hackteam Z osmislio je Queue, aplikaciju za olakšavanje jedne od frustracija koje korisnici banke doživljavaju – čekanje u redu. Putem ove aplikacije može se provjeriti koliko ljudi trenutno čeka u redu u raznim poslovnicama banke te koje je prosječno vrijeme čekanja. Također, može se i rezervirati broj u redu te namjestiti podsjetnik.

Ekipa ThinkSharp predstavila je rješenje putem kojih bi se reklame napravile zanimljivijima i privlačnijima. Naime, riječ je o loyalty programu kojima korisnici mogu pametnim uređajima skenirati reklame i promotivne materijale banke i na taj način skupljati bodove. Aplikacija bi na karti nudila i informacije o tome gdje se nalaze najbliže reklame. Bodovi se mogu mijenjati za razne proizvode, a imali bi i prioritet prilikom čekanja u redu banke.

Infinum je osmislio proizvod Easy Money putem kojega se novac može jednostavno slati drugim korisnicima, a kako većina korisnika ne zna broj računa članova obitelji ili prijatelja, novac se može slati direktno kontaktima iz imenika. Najjednostavnije je sve slati putem SMS-a, stoga je i ta usluga integrirana – čak nije potrebno niti imati instaliranu aplikaciju.

Infinum je odnio prvo mjesto!

Anis Galijatović samostalno je osmislio aplikaciju FirstInLine putem koje se može kupovati karta za javni prijevoz, a koja je povezana s internetskim bankarstvom banke.

Let1337 predstavio je Wally – e-novčanik te igricu za djecu, koja se putem ovoga proizvoda uče financijskoj odgovornosti u kontroliranim uvjetima. Roditelji imaju uvid u transakcije, a mogu uvesti limite te odobrenja za plaćanja. Djeca trebaju ispuniti edukativne “misije” putem koje osvajaju bedževe, a i sami roditelji mogu unijeti zadatke za dodatno osvajanje bedževa i novca.

Cinematic je osmislio mPay, aplikaciju za e-commerce, koja je jednostavna za implementaciju u internetsku trgovinu te sigurna za korisnike.

Ekipa iz Mašinerije osmislila je Money Bunny, aplikaciju za sigurnu online kupovinu. Namijenjena je onima koji žele kupovati, ali ne žele odavati broj kreditne kartice ili ju čak nemaju te za, primjerice, roditelje koji putem aplikacije mogu davati djeci džeparac.

Tim Seodoa osmislio je aplikaciju za djecu, igricu Erstegrad. Putem nje djeca mogu učiti o financijama, a posebice o štednji. Glavni lik banke je medvjedić koji skuplja novčiće i bobice, a sve prati edukativna priča.

Posljednji su na redu bili članovi tima Riva,  koji su osmisli online financijski planer za djecu, Cub Banking. Putem ovoga alata djeca mogu postaviti ciljeve i želje. Roditelji mogu postavljati zadatke, a njihovim ispunjavanjem djeca osvajaju novčane iznose koji im pomažu za ostvarivanje ciljeva.

Inače, drugoplasirani tim dobio je GoPro Silver Edition kamere, a trećeplasirani poklon-bonove u Linksu. Svi sudionici natječaja dobit će i ulaznice za konferenciju OMGcommerce, koju organizira Netokracija.

ponuda

Komentari

  1. hrvac

    hrvac

    10. 03. 2013. u 9:57 pm Odgovori

    Skinuta je pobjednicka “aplikacija” i izgleda iser friendly! Ima li kakve sanse da tako nesto zazivi i kod nas? Koliko znam postoje slicni servisi u UK, ali buduci da zivimo gdje zivimo:-/

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.