Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Pobjednik Erste Finnovation Hackatona je Infinum s aplikacijom Easy Money

Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona. (Snimila Marina FIlipović Marinshe)
Mario Brkić pojasnio je detalje hackathona.

Nakon 24 sata uzastopnog programiranja, završen je Erste Finnovation Hackaton, a pobjednički tim je Infinum, s aplikacijom Easy Money. Na drugome je mjestu Hyperactive, a na trećemu Cinematic. 16 timova osmišljavalo je financijske mobilne aplikacije, a mogli su birati između tri teme – financijska pismenost djece, promocije ili suradnje banke, dok je u sklopu treće teme bilo potrebno odabrati bilo koju “svakodnevnu” uslugu banke i napraviti ju zanimljivom kroz aplikaciju. Podsjećamo, hackaton su suorganizirali Erste banka, Bee One, Zagrebački Inkubator Poduzetništva i Netokracija, a prvonagrađeni tim osvojio je 1337 eura po osobi!

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Igor Strejček iz Erste banke u uvodu je naglasio kako će i oni koji nisu osvojili nagrade na ovome hackatonu možda imati priliku razvijati proizvod u suradnji s bankom:

Banci je bitno baviti se i podržavati ovakav način rada, tako da ćemo mimo nagrađenih gledati što su svi timovi radili i što su osmislili. Svakako ćemo kontaktirati neke od njih te zajednički osmisliti kako bismo mogli njihove ideje primijeniti za samu banku. Neki od vas će možda pravi posao ostvariti poslije hackatona, stoga vas ohrabrujemo da gledate i dalje.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Timovi su imali tri minute pitchevanja, a svi koji su sudjelovali u hackatonu imali su pravo glasa, uz žiri. Kriteriji za ocjenjivanje bili su primjenjivost rješenja, dodana vrijednost (za korisnike ili banku), kreativnost, trud i općeniti dojam (koncept, dizajn, prikaz proizvoda).

Prvi je na redu bio tim Spark koji je predstavio aplikaciju koja uči i ohrabruje djecu kako štedjeti novac. Ideja je bila dati djeci zadatke koje trebaju obaviti, a zauzvrat bi bili novčano nagrađeni. Zadatke bi djetetu davali roditelji, a oni bi se odnosili na, primjerice, kućne obaveze, poboljšanje ocjena i slične zadatke. Ono što je zanimljivo je da se lozinka za ulazak u aplikaciju sastoji od sličica životinja, kako bi djeci bila lako pamtljiva.

(Snimila Marina FIlipović Marinshe)

Braća Škarica, tim NUI, predstavili su još jedan proizvod za djecu – istaknuli su dva problema: djeci su aplikacije dosadne, a virtualni novac za njih ne predstavlja nikakvu vrijednost, stoga su osmislili igricu Erste Earny Bear putem koje se djeca mogu zabaviti, ali i rješavati “misteriozne” zadatke kojima će doista zarađivati novac, odnosno, roditelji će ga uplaćivati na štedni račun.

Tim Fael Ltd. osmislio je Fael QR novčanik koji bi riješio problem prepunih novčanika, koji su često puni novčanica, kartica, kupona i drugih predmeta. Fael QR novčanik okupio bi na jedno mjesto sve te kartice, kupone, a putem njega bi se mogli plaćati računi te pratiti transakcije.

Nakon njih slijedio je tim Ice Code koji svojim proizvodom Wishes 4 Kids želi educirati djecu o financijama. Djeca bi putem njega imali male štedne račune za kupovanje proizvoda, ali samo onih koje su roditelji odobrili. No, djeca bi mogla davati i prijedloge proizvoda koje bi željeli kupiti, a nakon roditeljskog odobrenja, mogu početi štedjeti za njih. Djeca bi na ovaj način imala financijsku slobodu, ali i odgovornost.

Ekipa Racuni.hr predstavila je aplikaciju Show Me the Money, odnosno, dodatak za mobilne aplikacije putem kojega korisnici mogu slati novac drugim osobama. Primatelji bi mogli podići novac ne samo na bankomatima, nego na svim mjestima na kojima se vrše novčane transakcije, poput prodajnih mjesta. Također, osim novca, mogli bi se slati pokloni, poput odjeće, cvijeća ili pića.

Tim Loopback address smislio je aplikaciju putem koje kupac potpuno zaobilazi čin plaćanja prodavaču – potrebno je samo skenirati QR kod, a bankin server šalje informacije. Primjerice, u internetskoj trgovini pored proizvoda nalazio bi se QR kod kojega bi samo trebalo skenirati i kupovina bi odmah bila obavljena.

Hyperactive se usmjerio na snove koji mnogi žele ostvariti, ali ih financije sputavaju. Osmislili su aplikaciju Save2Spend putem koje korisnik ima uvid u svoje financije, a može i zabilježiti svoje želje – novi auto, putovanje ili nešto treće. Putem aplikacije može napraviti plan za ostvarenje te želje te pogledati ponudu banke koja bi mogla pomoći pri ostvarenju te želje. Aplikacija nudi i analizu budžeta i transakcija, a ima i “društvenu” komponentu za uspoređivanje i natjecanje s prijateljima i članovima obitelji.

Hackteam Z osmislio je Queue, aplikaciju za olakšavanje jedne od frustracija koje korisnici banke doživljavaju – čekanje u redu. Putem ove aplikacije može se provjeriti koliko ljudi trenutno čeka u redu u raznim poslovnicama banke te koje je prosječno vrijeme čekanja. Također, može se i rezervirati broj u redu te namjestiti podsjetnik.

Ekipa ThinkSharp predstavila je rješenje putem kojih bi se reklame napravile zanimljivijima i privlačnijima. Naime, riječ je o loyalty programu kojima korisnici mogu pametnim uređajima skenirati reklame i promotivne materijale banke i na taj način skupljati bodove. Aplikacija bi na karti nudila i informacije o tome gdje se nalaze najbliže reklame. Bodovi se mogu mijenjati za razne proizvode, a imali bi i prioritet prilikom čekanja u redu banke.

Infinum je osmislio proizvod Easy Money putem kojega se novac može jednostavno slati drugim korisnicima, a kako većina korisnika ne zna broj računa članova obitelji ili prijatelja, novac se može slati direktno kontaktima iz imenika. Najjednostavnije je sve slati putem SMS-a, stoga je i ta usluga integrirana – čak nije potrebno niti imati instaliranu aplikaciju.

Infinum je odnio prvo mjesto!

Anis Galijatović samostalno je osmislio aplikaciju FirstInLine putem koje se može kupovati karta za javni prijevoz, a koja je povezana s internetskim bankarstvom banke.

Let1337 predstavio je Wally – e-novčanik te igricu za djecu, koja se putem ovoga proizvoda uče financijskoj odgovornosti u kontroliranim uvjetima. Roditelji imaju uvid u transakcije, a mogu uvesti limite te odobrenja za plaćanja. Djeca trebaju ispuniti edukativne “misije” putem koje osvajaju bedževe, a i sami roditelji mogu unijeti zadatke za dodatno osvajanje bedževa i novca.

Cinematic je osmislio mPay, aplikaciju za e-commerce, koja je jednostavna za implementaciju u internetsku trgovinu te sigurna za korisnike.

Ekipa iz Mašinerije osmislila je Money Bunny, aplikaciju za sigurnu online kupovinu. Namijenjena je onima koji žele kupovati, ali ne žele odavati broj kreditne kartice ili ju čak nemaju te za, primjerice, roditelje koji putem aplikacije mogu davati djeci džeparac.

Tim Seodoa osmislio je aplikaciju za djecu, igricu Erstegrad. Putem nje djeca mogu učiti o financijama, a posebice o štednji. Glavni lik banke je medvjedić koji skuplja novčiće i bobice, a sve prati edukativna priča.

Posljednji su na redu bili članovi tima Riva,  koji su osmisli online financijski planer za djecu, Cub Banking. Putem ovoga alata djeca mogu postaviti ciljeve i želje. Roditelji mogu postavljati zadatke, a njihovim ispunjavanjem djeca osvajaju novčane iznose koji im pomažu za ostvarivanje ciljeva.

Inače, drugoplasirani tim dobio je GoPro Silver Edition kamere, a trećeplasirani poklon-bonove u Linksu. Svi sudionici natječaja dobit će i ulaznice za konferenciju OMGcommerce, koju organizira Netokracija.

Komentari

  1. hrvac

    hrvac

    10. 03. 2013. u 9:57 pm Odgovori

    Skinuta je pobjednicka “aplikacija” i izgleda iser friendly! Ima li kakve sanse da tako nesto zazivi i kod nas? Koliko znam postoje slicni servisi u UK, ali buduci da zivimo gdje zivimo:-/

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.