Pioniri vele: I plastika može biti duhovita na Facebooku!

Pioniri su dokazali: I plastično posuđe može imati smisao za humor na Facebooku!

Ako ste se ikada bavili online komunikacijom i kreiranjem sadržaja, jednostavno znate da su neki brendovi i tvrtke omiljeniji od drugih. Kava, pivo, čokolade i drugi proizvodi za koje nas vežu pozitivne emocije lakše će od nas dobiti lajk ili komentar na Facebooku, dok će oni manje atraktivni možda ostati negdje u pozadini. No, što ako vaš klijent proizvodi plastično posuđe i sličan asortiman? Kako napraviti komunikaciju zabavnijom, više "seksi" i čak duhovitom? Oduševio nas je primjer komunikacije koju vodi agencija Pioniri uime proizvođača plastičnog asortimana Drina, a samo i letimičnim pogledom po postovima shvatit ćete zašto.

"Cjediljka uvjerava limun da će mu biti kad postane limunada."
“Cjediljka uvjerava limun da će mu biti bolje kad postane limunada.”

“Listanjem” po Facebook stranici Drina shvatila sam kako tamošnje plastične posude imaju smisao za humor, mogu biti zanimljive, mogu pričati svoju priču i povezati se sa ciljanom skupinom. Postovi nisu bezlični, iako biste to možda očekivali od plastike, nego su vrckavi i mame pažnju. Stoga je moje prvo pitanje za Ivana Živkovića, Managing & Creative Directora u agenciji Pioniri bilo – odakle, pobogu, crpe inspiraciju?

Nama je dovoljno da nešto izgleda nemoguće ili kao nešto što nitko nije radio. E, to je onda dobar početak. A mi ne bismo bili kreativci da ne vidimo nešto što ne postoji i da nema te želje da stalno nadograđujemo dosadnu stvarnost i učinimo je zanimljivijom. S druge strane, da bi danas brend imao dovoljnu dozu relevantnosti na društvenim mrežama, on mora vući inspiraciju iz realnog života i jednostavno biti “društven” u offline značenju te riječi. Pa zašto onda brend ne bi mogao poprimiti i ljudske crte i sudjelovati u realnim ljudskim situacijama? Mislite da plastične štipaljke ne mogu štipati kao ljudi ili da plastični lijevak ne može nekome uliti povjerenje? 🙂

Nije se šalio s opaskom o "ulijevanju povjerenja".
Ivan se nije šalio s opaskom o ulijevanju povjerenja.

Na pitanje koliko je teško svakodnevno smišljati zanimljiv sadržaj za jedan sadržajno nezanimljiv projekt, Ivan odgovara kako je to izazov koji su uvijek spremni prihvatiti. Izazov da se nešto, što je drugima možda nezanimljivo, daleko ili nepoznato, približi i učini zanimljivim. Da se, kao community manager, posudi “glas i stas” jednom brendu i oživi ga se – a ako se to dovoljno dugo radi, ideje dolaze same od sebe.

To je isto kao kad dugo sviraš neki instrument. Ako dobro poznaješ note, dosta vježbaš, svakodnevno si u treningu, možeš svirati i iza leđa, jednom rukom ako to želiš. Jednostavno je. Nema nezanimljivih projekata, već samo onih u kojima se možda ne pronalaziš ili ti ne predstavljaju dovoljno veliki izazov.

A što klijent veli?

Kreativci će se često požaliti kako njihovu kreativnost klijenti pomalo znaju “ugušiti”, nesigurni i nevoljni za upuštanje u rizik. No, Ivan tvrdi kako je u ovom slučaju klijent na prvu loptu pristao na ovakav način komunikacije. Bez takvog razumijevanja ni ne ulaze u suradnju s klijentima, što se do sada pokazao kao zdrav i uspješan model suradnje. Ipak, klijent od dobrog sadržaja očekuje i neke rezultate, o kojima Ivan daje nešto više detalja.

Mislim da nema boljih rezultata nego kad fanovi krenu da vam ostavljaju “<3” na stranici. Ako ćemo u brojkama, iako stranica Drina ima skromna ulaganja, imamo stalno povećanje organskog dosega postova, ali i aktivnosti fanova, a zatim i veliki broj direktnih interakcija i interesa za proizvode, što vodi prema finalnoj konverziji, odnosno prodaji. Bili smo iznenađeni kako su fanovi dobro prihvatili ovakav vid neposredne komunikacije s njima i vrlo rado se uključuju, i imamo dojam kao da smo između njih i brenda srušili jednu komunikacijsku barijeru, što je i bit prisutnosti na društvenim mrežama.

Metalac, tufnasto i omiljeno posuđe online zajednice.
Metalac, tufnasto i omiljeno posuđe online zajednice.

Pioniri se, osim plastikom, bave i metalnim posuđem, pa tako vode i komunikaciju za Metalac posuđe. Kako se može vidjeti i u prezentaciji o strategiji brenda, pod nazivom Najtufnastija Facebook stranica, ovdje je cilj bio malo neuobičajen – pozicionirati Metalac kao omiljeno posuđe online zajednice. Da su u tome uspjeli, pokazale su reakcije fanova, ali i priznanja struke. Pioniri su ponosni na to, a još više su ponosni na sadržaj u kojemu su se uspjeli poigrati s brendom, izmamiti osmijeh fanova i dobiti od njih palac gore. Jedva su uspjeli izdvojiti neke od postova jer su im, logično, svi dragi:

To su najviše oni postovi koji prate stvarne životne situacije potrošača i neki real time kontekst, pa se tako plastična žlica za obuvanje žali kako ljeti nema posla jer svi nose papuče, plastična košara za rublje kako je ljeti puna pijeska ili kadica za bebe koja čvrsto vjeruje da će, kada naraste, biti jacuzzi.

Kako su Pioniri postali Pioniri?

Pioniri su bili mali, ali sada rastu.
I Pioniri su bili mali, ali sada rastu.

Ideja o kreiranju vlastite agencije javila se prije nekoliko godina, a Ivan je želio da ona bude drugačija od marketinških agencija koje su postojale, a u kojima je radio kao kreativni direktor – želio je napraviti malu, fleksibilnu i kreativnu agenciju, koja može pružiti i strateški i kreativni pristup digitalnom marketingu.

Prvobitna zamisao bila je da se fokusiramo na digitalno, prije svega na marketing na društvenim mrežama koji je tada bio tek u povoju i u čemu smo bili među prvima na ovim prostorima. Međutim, tijekom razvoja nismo bježali ni od projekata i klijenata koji su tražili fuziju s tradicionalnim kanalima komunikacije, jer iz tog područja kao tim imamo bogato iskustvo. Daljnji razvoj digitala koji se nastavio integrirati u tradicionalni marketing pokazao je da je to bio ispravan model.

Prošle su gotovo tri godine od osnivanja, a Pioniri se mogu pohvaliti uvrštavanjem među 25 najkreativnijih kampanja na BalCannesu za Staropramen – Teleport je moguć. Također, možda su na početku bili maleni, ali rastu – sada se u njihovom timu nalazi devet članova.

A mi se nadamo da će nas svojim radom i dalje uveseljavati te da će biti sve kreativniji, jer se u moru brendova koji su aktivni online sve teže istaknuti. Stoga, ako se i sami bavite community managementom ili content marketingom, a na vaša vrata pokucaju građevinski materijali, plastike ili metal, ne očajavajte, nego “porazgovarajte” s njima – možda otkrijete da imaju više duha i humora no što ste očekivali.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Startupi i poslovanje

Je li Hrvatska nacija jeftine IT radne snage ili prepoznajemo vlastite (proizvodne) potencijale?

Ne treba nam da budemo jeftina tehnološka radna snaga, pa ni radna snaga za 8000 eura! Možemo više - i to smo već dokazali...

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.