Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda - od ideje do proizvodnje.
Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda – od ideje do proizvodnje.

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Prvi je na pozornicu stupio Vlatko Matijević iz tvrtke Aabo, koji je dao osnovne smjernice o razvoju proizvoda – cjelokupnom procesu, od ideje, preko prototipa te do proizvodnje. Sve kreće od same ideje, naglasio je, za koju se potom određuje komu je namijenjena – za koje tržište, koju ciljanu skupinu – a potom se procjenjuje tržišni potencijal proizvoda. Važnost se, naravno, stavlja i na tim, koji trebaju činiti stručnjaci potrebni za realizaciju projekta. No, prije svega treba provjeriti i je li ideju moguće izvesti, s obzirom na dostupne tehnologije, materijale i rokove. Provjerite postoje li alternativne tehnologije i materijali, koliko je vremena potrebno za razvoj te ima li sve to tržišni potencijal, savjetuje Vlatko.

Od skice do proizvodnje

Sam proces dizajniranja uključuje hardver, softver i izgled proizvoda. Prvo se prave skice proizvoda, što mogu biti i vrlo jednostavni crteži, popisuju se funkcije, pravi se električna shema, osmišlja se dizajn vanjskog izgleda. Nakon toga kreće razvoj softvera prilagođenog hardveru. Što se tiče materijala i dijelova, treba, naravno, voditi računa o kvaliteti, pouzdanosti, cijeni i dobavljivosti, a posebice ako se odluči na outsourscing dijela usluga. Vlatko savjetuje da se što više moguće toga obavlja lokalno, ponajviše zbog komunikacije s izvođačem radova, jer nije isto komunicirati s nekime u Kini i u susjedstvu.

Pioneers Unplugged Osijek TGG (2)

Sam prototip može postojati na različitim razinama – prvi se radi u 1-2 komada, nije funkcionalan, ali se izrađuje da bi se dobio “osjećaj proizvoda”, naglašava Vlatko. Slijedi funkcionalni prototip, koji se izrađuje u najmanjoj mogućoj količini koja se može izraditi po povoljnoj cijeni. Funkcionalan je, ali ne mora biti u potpunosti. Potom dolazi do iteracije prototipa, kada se proces ponavlja, dok se ne dođe do potpuno funkcionalnog proizvoda. Slijedi testiranje, gdje se utvrđuju nedostatci, koji se potom uklanjaju, ističu se dobre stvari, određuje se testna skupina korisnika. Potom ponovno slijedi redizajn, testiranje… Tu je zamka u koju se kreatori mogu uhvatiti i neprestano poboljšavati proizvod, ali u jednom trenutku treba stati i pripremiti se za proizvodnju – surađivati s proizvođačima i tvornicama, a potom i certificirati proizvod (ali samo ako je neophodno, jer je ovaj proces skup). Tek onda kreće proizvodnja, prvo u limitiranim, testnim serijama, a potom u punoj snazi.

A kako sve to financirati? Pokušajte s ‘crowdfundingom’

A prije proizvodnje moraju postojati i sredstva koja bi ju financirala, a u posljednje vrijeme sve je popularnije grupno financiranje ili crowdfunding. O tome je govorio Hrvoje Hafner koji je na početku predavanja pojasnio zašto uopće osobe doniraju sredstva. Prvenstveno, identificiraju se s porukom projekta i žele biti dio uspjeha, a kao primjer toga naveo je Oatmealovu kampanju za financiranje muzeja Nikole Tesle. S druge strane, naravno, zanimaju ih pogodnosti koje dobivaju za svoju donaciju. Da bi kampanja bila uspješna mora imati dobru marketinšku strategiju, a ona uključuje i poznavanje poslovnog cilja, ključne poruke, ciljanu skupinu, ključne medije, relevantne novinare i blogere, komunikacijske kanale te dobru istragu konkurencije. Hrvoje je naveo i alate te trikove koji mogu u tome pomoći – alat Kicktraq koji daje razne informacije o postojećim kampanjama na Kickstarteru, dobra landing stranica, koja može biti i uvod u kampanju, referal contest, kako bi postojao konstantan priljev prometa prema stranici, “razvučeni” ciljevi, odnosno dodatni ciljevi nakon što je dosegnuta najmanji željeni iznos prikupljenog novca, koji pomažu da se kampanja nastavi i nakon što se dosegne cilj, a potom i Reddit AMA (Ask Me Anything), odnosno odgovaranje na pitanja putem ovog društvenog servisa, jer povezivanje sa zajednicom može povećati broj uplata.

Potrebno je
Potrebno je prvo razumjeti zašto bi netko uopće financirao vašu kampanju, a tek se onda u nju upustiti, naglasio je Hrvoje.

Bitan je prvotni rezultat, kaže Hrvoje, kako bi postojao “društveni dokaz” da je kampanja vrijedna podupiranja, a tu nastupaju prijatelji i poznanici. A da bi kampanja što bolje bila pozicionirana na samoj platformi za grupno financiranje, trebala bi imati što veći promet prema njoj, treba se što više dijeliti na društvenim mrežama, imati komentare, ali i novosti od strane kreatora. Kad se postavlja pitanje koju platformu odabrati, Kickstarter ili Indiegogo, Hrvoje je fan ove prve, koja je i popularnija – ima 5,7 milijuna korisnika, preko njega je uplaćeno više od milijardu dolara, ali 2/3 tog iznosa uplatili su Amerikanci.

Publika je imala za Hrvoja velik broj pitanja, pa su se tako prošle teme od zakonskih regulativa oko financija koje se prikupljaju na ovaj način, preko razloga zašto bi netko uopće uplatio iznos i podupro određeni projekt pa do razmišljanja o prodaji Oculus Rifta Facebooku, što je pokazalo kako zainteresiranost za ovu vrstu financiranja sve više raste, a uz edukaciju o cijelom procesu, nadamo se da će biti i sve više uspješnijih crowdfunding kampanja – ne moramo tražiti daleke uzore u tome, dovoljno je da pogledamo uspjeh naših susjeda, Slovenaca.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.