Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda - od ideje do proizvodnje.
Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda – od ideje do proizvodnje.

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Prvi je na pozornicu stupio Vlatko Matijević iz tvrtke Aabo, koji je dao osnovne smjernice o razvoju proizvoda – cjelokupnom procesu, od ideje, preko prototipa te do proizvodnje. Sve kreće od same ideje, naglasio je, za koju se potom određuje komu je namijenjena – za koje tržište, koju ciljanu skupinu – a potom se procjenjuje tržišni potencijal proizvoda. Važnost se, naravno, stavlja i na tim, koji trebaju činiti stručnjaci potrebni za realizaciju projekta. No, prije svega treba provjeriti i je li ideju moguće izvesti, s obzirom na dostupne tehnologije, materijale i rokove. Provjerite postoje li alternativne tehnologije i materijali, koliko je vremena potrebno za razvoj te ima li sve to tržišni potencijal, savjetuje Vlatko.

Od skice do proizvodnje

Sam proces dizajniranja uključuje hardver, softver i izgled proizvoda. Prvo se prave skice proizvoda, što mogu biti i vrlo jednostavni crteži, popisuju se funkcije, pravi se električna shema, osmišlja se dizajn vanjskog izgleda. Nakon toga kreće razvoj softvera prilagođenog hardveru. Što se tiče materijala i dijelova, treba, naravno, voditi računa o kvaliteti, pouzdanosti, cijeni i dobavljivosti, a posebice ako se odluči na outsourscing dijela usluga. Vlatko savjetuje da se što više moguće toga obavlja lokalno, ponajviše zbog komunikacije s izvođačem radova, jer nije isto komunicirati s nekime u Kini i u susjedstvu.

Pioneers Unplugged Osijek TGG (2)

Sam prototip može postojati na različitim razinama – prvi se radi u 1-2 komada, nije funkcionalan, ali se izrađuje da bi se dobio “osjećaj proizvoda”, naglašava Vlatko. Slijedi funkcionalni prototip, koji se izrađuje u najmanjoj mogućoj količini koja se može izraditi po povoljnoj cijeni. Funkcionalan je, ali ne mora biti u potpunosti. Potom dolazi do iteracije prototipa, kada se proces ponavlja, dok se ne dođe do potpuno funkcionalnog proizvoda. Slijedi testiranje, gdje se utvrđuju nedostatci, koji se potom uklanjaju, ističu se dobre stvari, određuje se testna skupina korisnika. Potom ponovno slijedi redizajn, testiranje… Tu je zamka u koju se kreatori mogu uhvatiti i neprestano poboljšavati proizvod, ali u jednom trenutku treba stati i pripremiti se za proizvodnju – surađivati s proizvođačima i tvornicama, a potom i certificirati proizvod (ali samo ako je neophodno, jer je ovaj proces skup). Tek onda kreće proizvodnja, prvo u limitiranim, testnim serijama, a potom u punoj snazi.

A kako sve to financirati? Pokušajte s ‘crowdfundingom’

A prije proizvodnje moraju postojati i sredstva koja bi ju financirala, a u posljednje vrijeme sve je popularnije grupno financiranje ili crowdfunding. O tome je govorio Hrvoje Hafner koji je na početku predavanja pojasnio zašto uopće osobe doniraju sredstva. Prvenstveno, identificiraju se s porukom projekta i žele biti dio uspjeha, a kao primjer toga naveo je Oatmealovu kampanju za financiranje muzeja Nikole Tesle. S druge strane, naravno, zanimaju ih pogodnosti koje dobivaju za svoju donaciju. Da bi kampanja bila uspješna mora imati dobru marketinšku strategiju, a ona uključuje i poznavanje poslovnog cilja, ključne poruke, ciljanu skupinu, ključne medije, relevantne novinare i blogere, komunikacijske kanale te dobru istragu konkurencije. Hrvoje je naveo i alate te trikove koji mogu u tome pomoći – alat Kicktraq koji daje razne informacije o postojećim kampanjama na Kickstarteru, dobra landing stranica, koja može biti i uvod u kampanju, referal contest, kako bi postojao konstantan priljev prometa prema stranici, “razvučeni” ciljevi, odnosno dodatni ciljevi nakon što je dosegnuta najmanji željeni iznos prikupljenog novca, koji pomažu da se kampanja nastavi i nakon što se dosegne cilj, a potom i Reddit AMA (Ask Me Anything), odnosno odgovaranje na pitanja putem ovog društvenog servisa, jer povezivanje sa zajednicom može povećati broj uplata.

Potrebno je
Potrebno je prvo razumjeti zašto bi netko uopće financirao vašu kampanju, a tek se onda u nju upustiti, naglasio je Hrvoje.

Bitan je prvotni rezultat, kaže Hrvoje, kako bi postojao “društveni dokaz” da je kampanja vrijedna podupiranja, a tu nastupaju prijatelji i poznanici. A da bi kampanja što bolje bila pozicionirana na samoj platformi za grupno financiranje, trebala bi imati što veći promet prema njoj, treba se što više dijeliti na društvenim mrežama, imati komentare, ali i novosti od strane kreatora. Kad se postavlja pitanje koju platformu odabrati, Kickstarter ili Indiegogo, Hrvoje je fan ove prve, koja je i popularnija – ima 5,7 milijuna korisnika, preko njega je uplaćeno više od milijardu dolara, ali 2/3 tog iznosa uplatili su Amerikanci.

Publika je imala za Hrvoja velik broj pitanja, pa su se tako prošle teme od zakonskih regulativa oko financija koje se prikupljaju na ovaj način, preko razloga zašto bi netko uopće uplatio iznos i podupro određeni projekt pa do razmišljanja o prodaji Oculus Rifta Facebooku, što je pokazalo kako zainteresiranost za ovu vrstu financiranja sve više raste, a uz edukaciju o cijelom procesu, nadamo se da će biti i sve više uspješnijih crowdfunding kampanja – ne moramo tražiti daleke uzore u tome, dovoljno je da pogledamo uspjeh naših susjeda, Slovenaca.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.