Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

Pioneers Unplugged Osijek: Kako ideju pretvoriti u proizvod, ali i financirati proces?

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda - od ideje do proizvodnje.
Vlatko Matijević napravio je pregled razvoja proizvoda – od ideje do proizvodnje.

U sklopu konferencije The Geek Gathering u petak se u Osijeku održao Pioneers Unplugged, jedan od lokalnih događaja koji se organiziraju uoči konferencije Pioneers. Tom su prigodom za sve zainteresirane za poduzetništvo i kreiranje proizvoda održana dva korisna predavanja, koja su govorila o razvoju proizvoda, ali i financiranju tog procesa, odnosno sve popularnijem crowdfundingu.

Prvi je na pozornicu stupio Vlatko Matijević iz tvrtke Aabo, koji je dao osnovne smjernice o razvoju proizvoda – cjelokupnom procesu, od ideje, preko prototipa te do proizvodnje. Sve kreće od same ideje, naglasio je, za koju se potom određuje komu je namijenjena – za koje tržište, koju ciljanu skupinu – a potom se procjenjuje tržišni potencijal proizvoda. Važnost se, naravno, stavlja i na tim, koji trebaju činiti stručnjaci potrebni za realizaciju projekta. No, prije svega treba provjeriti i je li ideju moguće izvesti, s obzirom na dostupne tehnologije, materijale i rokove. Provjerite postoje li alternativne tehnologije i materijali, koliko je vremena potrebno za razvoj te ima li sve to tržišni potencijal, savjetuje Vlatko.

Od skice do proizvodnje

Sam proces dizajniranja uključuje hardver, softver i izgled proizvoda. Prvo se prave skice proizvoda, što mogu biti i vrlo jednostavni crteži, popisuju se funkcije, pravi se električna shema, osmišlja se dizajn vanjskog izgleda. Nakon toga kreće razvoj softvera prilagođenog hardveru. Što se tiče materijala i dijelova, treba, naravno, voditi računa o kvaliteti, pouzdanosti, cijeni i dobavljivosti, a posebice ako se odluči na outsourscing dijela usluga. Vlatko savjetuje da se što više moguće toga obavlja lokalno, ponajviše zbog komunikacije s izvođačem radova, jer nije isto komunicirati s nekime u Kini i u susjedstvu.

Pioneers Unplugged Osijek TGG (2)

Sam prototip može postojati na različitim razinama – prvi se radi u 1-2 komada, nije funkcionalan, ali se izrađuje da bi se dobio “osjećaj proizvoda”, naglašava Vlatko. Slijedi funkcionalni prototip, koji se izrađuje u najmanjoj mogućoj količini koja se može izraditi po povoljnoj cijeni. Funkcionalan je, ali ne mora biti u potpunosti. Potom dolazi do iteracije prototipa, kada se proces ponavlja, dok se ne dođe do potpuno funkcionalnog proizvoda. Slijedi testiranje, gdje se utvrđuju nedostatci, koji se potom uklanjaju, ističu se dobre stvari, određuje se testna skupina korisnika. Potom ponovno slijedi redizajn, testiranje… Tu je zamka u koju se kreatori mogu uhvatiti i neprestano poboljšavati proizvod, ali u jednom trenutku treba stati i pripremiti se za proizvodnju – surađivati s proizvođačima i tvornicama, a potom i certificirati proizvod (ali samo ako je neophodno, jer je ovaj proces skup). Tek onda kreće proizvodnja, prvo u limitiranim, testnim serijama, a potom u punoj snazi.

A kako sve to financirati? Pokušajte s ‘crowdfundingom’

A prije proizvodnje moraju postojati i sredstva koja bi ju financirala, a u posljednje vrijeme sve je popularnije grupno financiranje ili crowdfunding. O tome je govorio Hrvoje Hafner koji je na početku predavanja pojasnio zašto uopće osobe doniraju sredstva. Prvenstveno, identificiraju se s porukom projekta i žele biti dio uspjeha, a kao primjer toga naveo je Oatmealovu kampanju za financiranje muzeja Nikole Tesle. S druge strane, naravno, zanimaju ih pogodnosti koje dobivaju za svoju donaciju. Da bi kampanja bila uspješna mora imati dobru marketinšku strategiju, a ona uključuje i poznavanje poslovnog cilja, ključne poruke, ciljanu skupinu, ključne medije, relevantne novinare i blogere, komunikacijske kanale te dobru istragu konkurencije. Hrvoje je naveo i alate te trikove koji mogu u tome pomoći – alat Kicktraq koji daje razne informacije o postojećim kampanjama na Kickstarteru, dobra landing stranica, koja može biti i uvod u kampanju, referal contest, kako bi postojao konstantan priljev prometa prema stranici, “razvučeni” ciljevi, odnosno dodatni ciljevi nakon što je dosegnuta najmanji željeni iznos prikupljenog novca, koji pomažu da se kampanja nastavi i nakon što se dosegne cilj, a potom i Reddit AMA (Ask Me Anything), odnosno odgovaranje na pitanja putem ovog društvenog servisa, jer povezivanje sa zajednicom može povećati broj uplata.

Potrebno je
Potrebno je prvo razumjeti zašto bi netko uopće financirao vašu kampanju, a tek se onda u nju upustiti, naglasio je Hrvoje.

Bitan je prvotni rezultat, kaže Hrvoje, kako bi postojao “društveni dokaz” da je kampanja vrijedna podupiranja, a tu nastupaju prijatelji i poznanici. A da bi kampanja što bolje bila pozicionirana na samoj platformi za grupno financiranje, trebala bi imati što veći promet prema njoj, treba se što više dijeliti na društvenim mrežama, imati komentare, ali i novosti od strane kreatora. Kad se postavlja pitanje koju platformu odabrati, Kickstarter ili Indiegogo, Hrvoje je fan ove prve, koja je i popularnija – ima 5,7 milijuna korisnika, preko njega je uplaćeno više od milijardu dolara, ali 2/3 tog iznosa uplatili su Amerikanci.

Publika je imala za Hrvoja velik broj pitanja, pa su se tako prošle teme od zakonskih regulativa oko financija koje se prikupljaju na ovaj način, preko razloga zašto bi netko uopće uplatio iznos i podupro određeni projekt pa do razmišljanja o prodaji Oculus Rifta Facebooku, što je pokazalo kako zainteresiranost za ovu vrstu financiranja sve više raste, a uz edukaciju o cijelom procesu, nadamo se da će biti i sve više uspješnijih crowdfunding kampanja – ne moramo tražiti daleke uzore u tome, dovoljno je da pogledamo uspjeh naših susjeda, Slovenaca.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.