Per Nilsson o Volvu i jednom od najvećih YouTube hitova

Per Nilsson otkriva kako je Volvo napravio jedan od najvećih hitova na YouTubeu

Volvo Trucks je do statusa najnagrađivanijeg oglašivača na svijetu 2014. godine došao s minimalnim budžetom za oglašavanje, započeo je priču Per Nilsson, globalni direktor za PR i odnose s medijima u sklopu svog predavanja na Danima komunikacija u Rovinju. Sve je počelo s izazovom da u jednoj godini lansiraju širok raspon novih kamiona. Business to business komunikaciju odlučili su primijeniti na način business to all te tako stvoriti interes širokog targeta.

Dani komunikacija Per Nilsson

Prilikom kreiranja komunikacijske strategije imali su na umu da to nije još jedan kamion te da to neće biti još jedno uobičajeno predstavljanje tržištu. Kako bi bili relevantni prema svima, shvatili su da moraju komunicirati prema influencerima koji mogu utjecati na kupovinu novog kamiona, iako ne odlučuju o samoj kupnji – primjerice, obitelji, sami vozači ili kolege na poslu.

Sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju.

David Sandstrom, CEO, DDB

Kada razmišljate o ljudima kojima pričate, imajte na umu njih nije briga za vašu platformu. Oni žele čuti dobru priču, žele dobar sadržaj, ističe Nilsson. Upravo zbog toga sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju te razlog zbog kojeg bi priču netko podijelio.

Prvi iz serije videa prikazan je dva tjedna prije lansiranja nove serije kamiona te je tako pružena prilika svima da ekskluzivno vide prve službene snimke novog kamiona kroz uzbudljivu priču. Video je sniman u Hrvatskoj na još tada nedovršenoj autocesti te prikazuje akrobatkinju koja hoda po žici između dva jureća kamiona prezentirajući preciznost i stabilnost kamiona u vožnji.

Komunikacija mora imati više razina te follow-up aktivnosti

Prije lansiranja kampanje pripremili su jako puno varijanti sadržaja te follow-up aktivnosti na raznim kanalima koje ne biste očekivali. Primjerice, u sklopu humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za školu u Africi, oglasili su prodaju kamiona na eBayu. Unutar samog oglasa detaljno su razradili opise te sve mogućnosti kamiona te je tako sam oglas postao višejezični proizvodni web.

Najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji

Video koji je prikazivao kako funkcionira novi sustav za upravljanje kamionom s Jean Claude Van Dammom je 9. prosinca 2013. prestigao Volkswagenov Darth Vader video The Force te tako s 59 milijuna pregleda postao najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji.

Na temelju tog videa snimljeno je preko 50.000 korisničkih verzija koje su se proširile svim kanalima te tako dodatno povećale dobivenu vrijednost medijskog prostora koja je procijenjena je na više od 126 milijuna eura.

Baza fanova Volvo Trucksa je na YouTube kanalu porasla za 2270%, a na Facebooku za 2060%. Broj posjeta na web stranicu se povećao sa 175 na 300.000 mjesečno. Od kampanje je koristi imao i sam Van Damme kojem je baza na Facebooku porasla s 4 na 14 milijuna fanova.

Istraživanje je pokazalo da je nakon kampanje 50% kupaca kamiona poduzelo neki tip akcije da istraže Volvo ili zatraže ponudu, dok je čak 46% potencijalnih kupaca izjavilo da je veća vjerojatnost da bi kupili Volvo u budućnosti.

Kako povećati vjerojatnost da ovo i sami postignete?

Nilsson, kao prvu od šest stvari na koje morate misliti ako želite povećati vjerojatnost da takav tip uspjeha i sami postignete, navodi dugoročnu strategiju. Zatim su tu vrijednost medija koju možete postići, razlozi za dijeljenje kod korisnika, globalni sadržaj s više razina te na kraju morate biti organizacija koja je spremna integrirati sve aktivnosti te postići dijalog s korisnicima.

Komentari

 1. Boris

  Boris

  18. 04. 2015. u 4:14 pm Odgovori

  Pazi influenceri na Internetu za kamione 🙂 Valjda su kupci kamiona zagriženi followeri na Netu, nemaju drugog posla

  Povećali FB broj followera za 2000%, a prosječan user engagement FB followera je katastrofalnih 0,07% na Twitteru još manje 0,03%

  Jednom rječju magla

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.