Per Nilsson o Volvu i jednom od najvećih YouTube hitova

Per Nilsson otkriva kako je Volvo napravio jedan od najvećih hitova na YouTubeu

Volvo Trucks je do statusa najnagrađivanijeg oglašivača na svijetu 2014. godine došao s minimalnim budžetom za oglašavanje, započeo je priču Per Nilsson, globalni direktor za PR i odnose s medijima u sklopu svog predavanja na Danima komunikacija u Rovinju. Sve je počelo s izazovom da u jednoj godini lansiraju širok raspon novih kamiona. Business to business komunikaciju odlučili su primijeniti na način business to all te tako stvoriti interes širokog targeta.

Dani komunikacija Per Nilsson

Prilikom kreiranja komunikacijske strategije imali su na umu da to nije još jedan kamion te da to neće biti još jedno uobičajeno predstavljanje tržištu. Kako bi bili relevantni prema svima, shvatili su da moraju komunicirati prema influencerima koji mogu utjecati na kupovinu novog kamiona, iako ne odlučuju o samoj kupnji – primjerice, obitelji, sami vozači ili kolege na poslu.

Sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju.

David Sandstrom, CEO, DDB

Kada razmišljate o ljudima kojima pričate, imajte na umu njih nije briga za vašu platformu. Oni žele čuti dobru priču, žele dobar sadržaj, ističe Nilsson. Upravo zbog toga sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju te razlog zbog kojeg bi priču netko podijelio.

Prvi iz serije videa prikazan je dva tjedna prije lansiranja nove serije kamiona te je tako pružena prilika svima da ekskluzivno vide prve službene snimke novog kamiona kroz uzbudljivu priču. Video je sniman u Hrvatskoj na još tada nedovršenoj autocesti te prikazuje akrobatkinju koja hoda po žici između dva jureća kamiona prezentirajući preciznost i stabilnost kamiona u vožnji.

Komunikacija mora imati više razina te follow-up aktivnosti

Prije lansiranja kampanje pripremili su jako puno varijanti sadržaja te follow-up aktivnosti na raznim kanalima koje ne biste očekivali. Primjerice, u sklopu humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za školu u Africi, oglasili su prodaju kamiona na eBayu. Unutar samog oglasa detaljno su razradili opise te sve mogućnosti kamiona te je tako sam oglas postao višejezični proizvodni web.

Najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji

Video koji je prikazivao kako funkcionira novi sustav za upravljanje kamionom s Jean Claude Van Dammom je 9. prosinca 2013. prestigao Volkswagenov Darth Vader video The Force te tako s 59 milijuna pregleda postao najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji.

Na temelju tog videa snimljeno je preko 50.000 korisničkih verzija koje su se proširile svim kanalima te tako dodatno povećale dobivenu vrijednost medijskog prostora koja je procijenjena je na više od 126 milijuna eura.

Baza fanova Volvo Trucksa je na YouTube kanalu porasla za 2270%, a na Facebooku za 2060%. Broj posjeta na web stranicu se povećao sa 175 na 300.000 mjesečno. Od kampanje je koristi imao i sam Van Damme kojem je baza na Facebooku porasla s 4 na 14 milijuna fanova.

Istraživanje je pokazalo da je nakon kampanje 50% kupaca kamiona poduzelo neki tip akcije da istraže Volvo ili zatraže ponudu, dok je čak 46% potencijalnih kupaca izjavilo da je veća vjerojatnost da bi kupili Volvo u budućnosti.

Kako povećati vjerojatnost da ovo i sami postignete?

Nilsson, kao prvu od šest stvari na koje morate misliti ako želite povećati vjerojatnost da takav tip uspjeha i sami postignete, navodi dugoročnu strategiju. Zatim su tu vrijednost medija koju možete postići, razlozi za dijeljenje kod korisnika, globalni sadržaj s više razina te na kraju morate biti organizacija koja je spremna integrirati sve aktivnosti te postići dijalog s korisnicima.

ponuda

Komentari

 1. Boris

  Boris

  18. 04. 2015. u 4:14 pm Odgovori

  Pazi influenceri na Internetu za kamione 🙂 Valjda su kupci kamiona zagriženi followeri na Netu, nemaju drugog posla

  Povećali FB broj followera za 2000%, a prosječan user engagement FB followera je katastrofalnih 0,07% na Twitteru još manje 0,03%

  Jednom rječju magla

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.