Per Nilsson o Volvu i jednom od najvećih YouTube hitova

Per Nilsson otkriva kako je Volvo napravio jedan od najvećih hitova na YouTubeu

Volvo Trucks je do statusa najnagrađivanijeg oglašivača na svijetu 2014. godine došao s minimalnim budžetom za oglašavanje, započeo je priču Per Nilsson, globalni direktor za PR i odnose s medijima u sklopu svog predavanja na Danima komunikacija u Rovinju. Sve je počelo s izazovom da u jednoj godini lansiraju širok raspon novih kamiona. Business to business komunikaciju odlučili su primijeniti na način business to all te tako stvoriti interes širokog targeta.

Dani komunikacija Per Nilsson

Prilikom kreiranja komunikacijske strategije imali su na umu da to nije još jedan kamion te da to neće biti još jedno uobičajeno predstavljanje tržištu. Kako bi bili relevantni prema svima, shvatili su da moraju komunicirati prema influencerima koji mogu utjecati na kupovinu novog kamiona, iako ne odlučuju o samoj kupnji – primjerice, obitelji, sami vozači ili kolege na poslu.

Sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju.

David Sandstrom, CEO, DDB

Kada razmišljate o ljudima kojima pričate, imajte na umu njih nije briga za vašu platformu. Oni žele čuti dobru priču, žele dobar sadržaj, ističe Nilsson. Upravo zbog toga sva moderna komunikacija mora imati PR dimenziju te razlog zbog kojeg bi priču netko podijelio.

Prvi iz serije videa prikazan je dva tjedna prije lansiranja nove serije kamiona te je tako pružena prilika svima da ekskluzivno vide prve službene snimke novog kamiona kroz uzbudljivu priču. Video je sniman u Hrvatskoj na još tada nedovršenoj autocesti te prikazuje akrobatkinju koja hoda po žici između dva jureća kamiona prezentirajući preciznost i stabilnost kamiona u vožnji.

Komunikacija mora imati više razina te follow-up aktivnosti

Prije lansiranja kampanje pripremili su jako puno varijanti sadržaja te follow-up aktivnosti na raznim kanalima koje ne biste očekivali. Primjerice, u sklopu humanitarne akcije za prikupljanje sredstava za školu u Africi, oglasili su prodaju kamiona na eBayu. Unutar samog oglasa detaljno su razradili opise te sve mogućnosti kamiona te je tako sam oglas postao višejezični proizvodni web.

Najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji

Video koji je prikazivao kako funkcionira novi sustav za upravljanje kamionom s Jean Claude Van Dammom je 9. prosinca 2013. prestigao Volkswagenov Darth Vader video The Force te tako s 59 milijuna pregleda postao najgledaniji YouTube video u automobilskoj kategoriji.

Na temelju tog videa snimljeno je preko 50.000 korisničkih verzija koje su se proširile svim kanalima te tako dodatno povećale dobivenu vrijednost medijskog prostora koja je procijenjena je na više od 126 milijuna eura.

Baza fanova Volvo Trucksa je na YouTube kanalu porasla za 2270%, a na Facebooku za 2060%. Broj posjeta na web stranicu se povećao sa 175 na 300.000 mjesečno. Od kampanje je koristi imao i sam Van Damme kojem je baza na Facebooku porasla s 4 na 14 milijuna fanova.

Istraživanje je pokazalo da je nakon kampanje 50% kupaca kamiona poduzelo neki tip akcije da istraže Volvo ili zatraže ponudu, dok je čak 46% potencijalnih kupaca izjavilo da je veća vjerojatnost da bi kupili Volvo u budućnosti.

Kako povećati vjerojatnost da ovo i sami postignete?

Nilsson, kao prvu od šest stvari na koje morate misliti ako želite povećati vjerojatnost da takav tip uspjeha i sami postignete, navodi dugoročnu strategiju. Zatim su tu vrijednost medija koju možete postići, razlozi za dijeljenje kod korisnika, globalni sadržaj s više razina te na kraju morate biti organizacija koja je spremna integrirati sve aktivnosti te postići dijalog s korisnicima.

ponuda

Komentari

 1. Boris

  Boris

  18. 04. 2015. u 4:14 pm Odgovori

  Pazi influenceri na Internetu za kamione 🙂 Valjda su kupci kamiona zagriženi followeri na Netu, nemaju drugog posla

  Povećali FB broj followera za 2000%, a prosječan user engagement FB followera je katastrofalnih 0,07% na Twitteru još manje 0,03%

  Jednom rječju magla

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".