Od sad se više ne smijete osjećati ‘debelo’ na Facebooku

Od sad se više NE SMIJETE osjećati ‘debelo’ na Facebooku

Pokušavam smisleno uobličiti idućih nekoliko redaka, ali teško mi to polazi za rukom. Jer su internetski aktivisti postigli nešto "konkretno". Sjedeći u svojim udobnim foteljama i “galameći” po internetu natjerali su Facebook da ukloni jednu od preddefiniranih emocija koja se može postavljati u statusima korisnika - osjećam se debelo iliti 'feeling fat'.

Feeling Fat Facebook

Aktivisti su revno prikupljali digitalne potpise, širili akciju uz hashtag #fatisnotafeeling, pravili motivirajuće video animacije i konačno su uspjeli – više se ne možete osjećati debelima, barem na društvenoj mreži. Punima možete – feeling full je i dalje legitiman osjećaj na ovoj društvenoj mreži.

Kako prenosi Washington Post, glasnogovornik Facebooka navodi kako su poslušali glas zajednice i donijeli odluku da uklone “spornu emociju”. Aktivisti su, naime, tvrdili kako takva opcija može biti problematična za osobe koje se bore s poremećajima u hranjenju. I dok se slažem s time da je riječ o ozbiljnom problemu, mislim da je riječ o pogrešnom pristupu koji neće pomoći njegovom rješavanju.

Prenseno i doslovno značenje

Im blue

Kako se netko može osjećati debelo, ako to nije osjećaj, pitaju se aktivisti? Kako se nekad možete osjećati malenima, a nekad velikima, pitam se ja? Ili da zavirimo malo u engleski jezik, na čijem je govornom području akcija i krenula – kako se nekada možete osjećati plavima (feeling blue), ako ni to nije pravi osjećaj, nego boja?

Znate li kada se ja osjećam debelo? Kad se fino najedem i potapšam po trbuhu, imaginarnom ili ne, i kažem – jao, sad se osjećam debelo. I da, to je privremeni osjećaj koji prolazi. I da, riječ je o prenesenom značenju, a internet baš ponekad voli biti – doslovan.

Pero je moćnije od mača, kažu, i ponekad riječi znaju više boljeti od udaraca, ali to ne znači da ćemo riječi zabraniti, nego samo osvijestiti okolinu na koji način ih treba koristiti da ne bi nanosile bol – ni nama samima ni okolini. Feeling fat i feeling ugly, koji se također našao na udarcu internetske zajednice (udarcu! Vidite, opet preneseno značenje!) često se koriste u humorističnim statusima, a ako smo izgubili smisao za humor, slobodno možemo ugasiti internet.

A što nam je ovaj slučaj pokazao? Da, ako si dovoljno glasan, možeš utjecati i nešto promijeniti. Sad samo treba odabrati prave bitke, a borba protiv emotikona, barem ovakve vrste, to zasigurno nije.

P. S. Tehnički se “smijete” osjećati debelima na Facebooku – smijete se osjećati kako god želite, samo sami upišite emociju po izboru. Eto.

Feeling Fat Facebook ha

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.