Kako uspješno organizirati Facebook oglase

Kako uspješno organizirati Facebook oglase (da se ne biste izgubili u moru njih)

Bilo da se tek susrećete s Ads Managerom ili Power Editorom ili već vodite kampanje za više klijenata, bez dobre organizacije doći će onaj trenutak kada se nećete više snaći u moru oglasa, što u prijevodu znači - teži uvid u korisne informacije i slabija uspješnost svake kampanje. Kako to ne bi postala vaša stvarnost, pripremili smo vam vodič koji će sačuvati živce i donijeti rezultate. :)

Struktura Facebook oglasa

Krenut ćemo od osnove koja vrijedi za bilo koji tip oglasa, a to je sama struktura koju čine – campaign (cilj kampanje), advert set (setovi oglasa) i advert (oglasi).

Prva faza, kampanja, podrazumijeva da odaberete koji je cilj vašeg oglasa. Je li to odlazak na brand awareness, engagement ili pak konverzije?

Kampanja se može sastojati od više setova oglasa (advert set), koji se mogu razlikovati po stavkama koje morate popuniti (ciljana skupina, budžet, gdje će oglasi biti smješteni…). Oni vam pomažu da pratite i kontrolirate koji tip oglasa unutar jedne kampanje vam bolje prolazi. Ne zaboravite, kako biste znali zašto neki oglas bolje prolazi od drugog, testirajte samo jednu stavku, primjerice ciljanu skupinu ili, recimo, samo desktop oglase nasuprot oglasa koji će se prikazivati na mobilnim uređajima. Sam sustav optimizirat će oglase tako da vam se, oni koji bolje prolaze, više pojavljuju vašoj ciljanoj skupini u odnosu na lošije (koje uvijek možete zaustaviti).

Nakon što ste ispunili sve stavke unutar Ad Seta, slijedi nam kreativni dio – Ad. Unutar svakog seta oglasa možete imati više kreativnih oglasa koji se mogu sastojati od različitih formata izgleda oglasa (Carousel, Single Image, Single Video, Slideshow…) uz kreativan tekst i pozive na aktivnost.

Kako to funkcionira u praksi?

Kako se najbolje uči na primjeru, evo jednog. 🙂 Klijent vam je slastičarnica koja želi ostvariti 50 narudžbi ovaj mjesec putem web shopa. Ovdje nam je jasan cilj – prodaja i praćenje koliko narudžbi je došlo putem Facebook oglasa. U skladu s tim odabiremo cilj – conversions.

Nakon što smo odabrali cilj kampanje, odlučili smo unutar nje napraviti dva Ad Seta s različitim ciljanim skupinama. U prvom tipu oglasa ciljamo na zaposlene mame koje nemaju vremena pripremati torte i kolače za rođendane, zabave i slična događanja, a u drugom tipu oglasa ciljana skupina su nam vegani.

S obzirom na to da idemo dva različita seta, svaki od njih će imati oglase prikladne ciljanoj skupini. Za prvi oglas u kojem ciljanu skupinu čine majke, pripremit ćemo dva oglasa (dva vizuala) – jedan će biti fokusiran samo na kolače, a drugi na torte. Na isti način će se napraviti za drugu ciljanu skupinu, samo što će u pitanju biti veganske slastice.

Ovim putem možete vidjeti da unutar jedne kampanje imamo 2 Ad Seta te 4 oglasa koje možemo pratiti, uspoređivati i kontrolirati. 🙂

Ključ je u nazivu

A sad kad znate kako jedan Facebook oglas izgleda i kako ga možete organizirati, pitate se kako se ne pogubiti među svim tim kampanjama? Ključan dio je upravo sustav koji ćete primjenjivati pri imenovanju vaših oglasa – kao i držati ga se.

Campaign

U imenu kampanje naznačite ime klijenta (ako je, primjerice, vaše poslovanje u pitanju, onda ne morate navoditi), što promovirate i cilj. Na gore navedenom primjeru, to bi izgledalo ovako:

[Slastičarnica] – [Webshop] – [Conversions]

Ad set

U ovom dijelu kampanje može doći do različitih varijacija pri imenovanju oglasa pa možete očekivati da će naziv biti detaljniji. Ovo su neke od stavki koje će utjecati na njega: budžet, datum, ciljana skupina, placement, optimizacija, cijena klika i drugo. Naravno, koristit ćete one stavke koje testirate i koje su specifične za kampanju koju radite.

[Dnevni budžet] – [Vegani] – [Mobilni uređaji] – [Optimizirano za konverzije]

Adverts

Nazivi za oglase uvijek imaju najjednostavnije nazive, pogotovo ako oglašavate nešto što je već objavljeno na Facebooku. No ako radite oglas kao za spomenutu slastičarnicu, imajte iduće stavke na umu: specifičnost teksta i fotografije/dizajna.

[“Naruči, preuzmi, plati!”] – [Galerija veganskih torti]

Kada idući put budete radili izvješće, vrlo lako ćete pronaći relevantne oglase. Samo u filter upišete primjerice ime klijenta ili ciljane skupine i dobit ćete sve potrebne informacije. 🙂

Želiš još?

Sada kada znate kako uspješno organizirati Facebook oglase, dolazi onaj zabavni dio – kako napraviti, optimizirati i mjeriti oglase koji će ti pomoći da ostvariš svoje ciljeve? Ekipa iz Bamboo Laba pomoći će ti da savladaš i taj dio i upoznati te s novim mogućnostima poput izrade oglasa unutar Instagram Storyja. Na jednodnevnoj edukaciji o Facebook oglašavanju u Osijeku, Lajkaj uspjeh, koja će se održati 21. lipnja, kroz predavanja, studije slučaja i praktično svladavanje Facebook oglašivačke platforme upoznat ćemo te s mogućnostima digitalnog oglašavanja putem Facebooka. Rezerviraj svoje mjesto do 1. lipnja i ostvari popuste!  🙂

Komentari

 1. Samo_Pitam

  Samo_Pitam

  24. 05. 2017. u 2:18 pm Odgovori

  1. Nije “campaign ad”, već samo “campaign” – “ad” je na zadnjem mjestu, i odnosi se na oglas, a ne kampanju.
  2. “…odlazak na brand awareness” – kako se to odlazi na brand awareness?
  3. Moguće je odabrati puno više ciljeva od ovih napisanih u članku. Trebali ste se više potruditi, a ne ovako površno.
  4. Svaka imalo educirana osoba ima posebni “Ad Account” za svakog klijenta, tako da ne vidim razlog zašto bi se ime klijenta stavljalo u ime kampanje. Osim ako osoba nije educirana, i radi svoj posao vrlo loše, pa sve klijente stavlja u isti “Ad Account”. Jednostavno ne želim vjerovati da postoje agencije/osobe koje stavljaju više klijenata u isti “Ad account”, jer to dovodi do puno potencijalnih problema.

  Sve u svemu, vrlo površan članak sa puno nelogičnosti.

  • Samo_Hejtam

   Samo_Hejtam

   24. 05. 2017. u 3:19 pm Odgovori

   Nemreš vjerovat kak zločesti ljudi hodaju ovom planetom – bljak!
   Čovjek dođe na jedan super informativan članak, koji će vjerujem biti od velike pomoći onima koji su tek krenuli u vode FB oglašavanja i izhejta ga kao da je neznam koliko loš.

   1. Vjerujem da se dotična tu zabunila. Uopće je nepotrebno komentirati tako nebitnu greškicu.
   2. ”…odlazak na brand awareness, engagement ili pak konverzije?” Ne znam što tu nije jasno… Ne sviđa ti se stilska figura ili?
   3. Mislim da je sasvim dovoljno napisati 3-4 cilja (pa i manje), s obzirom da se ovdje NE radi o članku koji detaljno educira o izradi FB kampanje nego o tome kako ju organizirati.
   4. Ja sama, i svi oni od kojih sam učila, imaju jedan Account za sve klijente. I nebih se složila da sam ne educirana i da loše radim svoj posao. 😀

   Bravo Ena, meni bi ovakav članak sigurno pomogao u doba kada sam startala s prvim kampanjama. Sve je jasno. 🙂

  • Ena Valentina Đerek

   Ena Valentina Đerek

   25. 05. 2017. u 3:38 pm Odgovori

   Bok! Ovaj članak napisan je za publiku koja nije upoznata s organizacijom i imenovanjem kampanja ili se tek kreće baviti Facebook oglašavanjem.

   1. Campaign Ad je tipfeler u tekstu te je jasno napomenuto da se radi o cilju kampanje. Hvala na napomeni – ispravljeno je. 🙂

   3. Što se tiče nabrajanja ciljeva, poanta je jasna da imaš više izbora ovisno o tome što želiš postići – što pokazuje fotografija u nastavku.

   S obzirom da i sam/sama znaš da je tema jako široka, vjerujem kako će biti još prilika da detaljnije pokrijemo puno više opcija koje Fb oglašavanje nudi (poput oglašavanja unutar Instagram Storya, Fb Pixel i sl.) . 🙂

   4. Kao što sam već napomenula, cilj je bio dati primjer kako se može imenovati i strukturirati – ne reći da je to ultimativno pravilo. 🙂 Naravno da će na kraju svatko odabrati sistem i pristup imenovanju te strukturu koja za njega najbolje radi te je najučinkovitija (neki vode oglašavanje za sebe, ne za klijente).

 2. Samo_Pitam

  Samo_Pitam

  24. 05. 2017. u 7:18 pm Odgovori

  1. Ako je lapsus, oprosteno je 🙂
  2. Zamolio bi te mi objasnis kako se to “odlazi na brand awareness”? Kako mozes otici na awereness? Recimo da se to u nekoj ludoj teoriji i moze, koji onda tocno fb cilj odaberes?
  3. Ovako napisano ispada da fb ima mogucnost samo tih napisanih ciljeva. Trebalo je biti naznaceno da su to samo neki od mogucih ciljeva.
  4. Nadam se da se salis.
  OK, mogu povjerovati da ti tako radis, ali mi je stvarno tesko povjerovati da jos netko tako radi.
  Objasni mi molim te kako radis remarketing za dva odvojena klijenta? Na koji nacin dajes pristup klijentima u taj jedan account?

  Ne poznajem Enu, i nemam nista protiv nje.
  Zasmetalo mi je sto clanak ima puno gresaka, i krivim osobu koju ga je pregledala i ovakvog pustila van. Ta osoba je trebala prepoznati neke nelogicnosti.
  Eni zelim sve najbolje u daljenjem radu, cijenim njen trud, i vjerujem da ce samo napredovati.

  • Samo_Hejtam

   Samo_Hejtam

   25. 05. 2017. u 12:29 pm Odgovori

   1. 🙂
   2. Pa ako odes na brand awereness znaci da si odabrao cilj – brand awereness, ako odes na conversions, znaci da si odabrao cilj – conversions. Ne znam sto tu nije jasno… Napisala sam da li je mozda stvar u stilskoj figuri koja ti se ne sviđa. Cini mi se da se tu radi o metonimiji, nisam sigurna, nije mi to jaca strana. Svakako nesto sto uopce nije potrebno komentirati jer se ne radi o greski iz struke nego ‘stilu pisanja’.
   3. Sigurna sam da osobe koje citaju clanke o digitalnom marketingu na Netokraciji znaju osnove Fb oglsavanja, iliti koje ciljeve nudi Fb. A i stavila je fotku na kojoj se vide svi.
   4. Ja osobno imam nekoliko tekucih klijenata, koji nemaju pojma o tome kako Fb oglasavanje funkcionira, niti ih to zanima. Vide rezultate u prodaji. Kolege od kojih sam ucila isto tako rade, bilo da su odavde ili preko interneta.
   Vjerujem da je za agencije s puno klijenata potrebno raditi posebne accounte, ali mislim da Ena u ovom clanku nije ciljala na njih nego da edukaciju onih koji su tek poceli s fb oglasavanjem.
   Sam Fb nam daje materijale da ucimo o oglasavanju, isto kao i milijun blogera, youtubera, raznih agencija, ali rijetko tko daje savjete za organizaciju – koja je jako bitna. Po meni je clanak zato odlican.

 3. FacebookDude

  FacebookDude

  24. 05. 2017. u 10:33 pm Odgovori

  Ne samo odvojeni acc za svakog klijenta na Facebooku nego i limitirani budžet, pristup, pixel, publike i to samo na Facebooku. O AdWordsima da ne pričamo, tamo postavljam posebne adaccounte čak i za istog klijenta ako ima veći razmak između oglašavanja. Hahaha.. .da isti adacc za sve klijente. OK, možda i može ako ih imaš tri i ne oglašavaju previše.

  • Ena Valentina Đerek

   Ena Valentina Đerek

   25. 05. 2017. u 2:20 pm Odgovori

   Hvala na komentaru. 🙂 Cilj je bio dati primjer kako se može imenovati i strukturirati – ne reći da je to ultimativno pravilo. 🙂 Naravno da će na kraju svatko odabrati sistem i pristup imenovanju te strukturu koja za njega najbolje radi te je najučinkovitija. Svakako preporučamo otvaranje zasebnog Ad Accounta za različite klijente.

 4. Zoran Rudman

  Zoran Rudman

  24. 05. 2017. u 11:12 pm Odgovori

  Bilo bi korisno pročitati neke naprednije savjete / trikove vezano za oglašavanje na Facebooku. FB oglasi postoje dovoljno dugo da više nije potrebno čitati osnove. To je kao da sada netko napiše članak o uvodu u Adwords. WTF. Ako se želite istaknuti kao agencija, pišite poštene (napredne) stvari, a ne ovakve uvode koji nisu više toliko potrebni.

  • Ena Valentina Đerek

   Ena Valentina Đerek

   25. 05. 2017. u 2:23 pm Odgovori

   Bok Zorane, hvala ti što si odvojio vrijeme za feedback. Cilj ovog članka bio je pomoći početnicima i osobama, bili profesionalci ili ne, koji vode Facebook kampanje i imaju problema s organizacijom. 🙂 Vjerujem da će biti prilika i za složenije teme po pitanju Fb oglasa. 🙂

 5. Mirko

  Mirko

  25. 05. 2017. u 3:19 pm Odgovori

  Ako netko želi narednije oglašavanje od ovog ‘me too’ onda neka posluša par umnih savjeta. 1
  ) Ako želiš više oglasa plati više novaca.
  2) Više novaca i oglasa neće ti pomoći ako narod ne prihvati tvoj proizvod ili uslugu
  3) Ne možeš unaprijed znati da li će narod prihvatiti tvoj proizvod ili uslugu.
  4) Način i brojnost kampanje su irelevantni. Relevantan je proizvod tj da li je narod spreman za njega. To se zove product/market fit
  5) Ti si jedini koji tu riskira. FB, Google i ostali marketingaši zarađuju kako god se tebi okrene sreća.

  Naravoučenije: budi FB i Google a ne oglašivač 😉

 6. LUCET

  LUCET

  16. 11. 2017. u 11:40 pm Odgovori

  Mi stariji oglasivači vlastitih uradaka smo prezadovoljni uvodom u ovo za nas novo područje na fb, stoga zahvaljujem Eni na strpljenju i velikom trudu kojim nam je pomogla i naučila nas nešto novo i besplatno. Lako je druge ktitizirati – učinite VI nešto slično…!!!

 7. Biljana

  Biljana

  26. 05. 2018. u 2:54 pm Odgovori

  Evo danas je 26.05. i izgooglala sam ovu stranicu jer me je zanimalo strukturiranje fb oglasa! Sve razumela. Hvala na informacijama.
  Pozdrav iz Grčke od jedne novosađanke! 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.