'Analytics, Universal Analytics' i dozvola za remarketing uz Damira Podhorskog

‘Analytics, Universal Analytics’ i dozvola za remarketing uz Damira Podhorskog

Escape je prva tvrtka u regiji koja je postala certificirani partner za Google Analytics, pa je savršeno prigodno da je na ovogodišnjem OMGcommerceu predavanje o analitici održao upravo njegov osnivač Damir Podhorski.

Kad počnemo koristiti uređaje poput Google Glassa, premostit će analitički se jaz između offline i online kupnje
Kad počnemo koristiti uređaje poput Google Glassa, premostit će analitički se jaz između offline i online kupnje, kaže Damir. (Slika: Marina Filipović Marinshe)

Escape je prva tvrtka u regiji koja je postala certificirani partner za Google Analytics, pa je savršeno prigodno da je na ovogodišnjem OMGcommerceu predavanje o analitici održao upravo njegov osnivač Damir Podhorski.

Pod vrlo bondovskim nazivom “Analytics, Universal Analytics” Podhorski je objasnio što ćete sve moći pratiti uz novu Googleovu analitiku. Svima je dosad već jasno zašto je analitika bitna, no za slučaj da nije, Podhorski je citirao programerku Grace Hopper:

Jedno precizno mjerenje vrijedi više od tisuću stručnih mišljenja.

Uz Universal Analytics Google želi učiniti mjerenja i informacije koje vam daje još preciznijima.

Problem sa sadašnjom analitikom je što može pratiti kupce samo dio puta, objašnjava Podhorski – odlučimo li se kupnju, najčešće kombiniramo offline i online iskustvo, a da ne spominjemo različite uređaje s kojih pristupamo stranicama za kupnju. Cilj Universal Analyticsa je pratiti kupca od prvog doživljaja s uređajem i napraviti mogućnost praćenja interakcija u digitalnom i stvarnom svijetu.

Ruku na srce, jaz između umrežene i neumrežene kupnje premostit će se u potpunosti tek kada uređaje poput pametnih naočala počnemo koristiti u svakodnevnici, pa čak i odlasku u dućan, no Universal Analytics svejedno nam omogućava da se u analitike unesu različiti podaci koji nam dosad nisu bili dostupni.

Što kupujemo po kiši, a što po suncu?

Tako će se moći pratiti ponašanje korisnika, transakcije, dodatne interakcije, podaci iz ispunjenih formi, ali i vanjski uvjeti – kako se vaš proizvod prodaje kad pada kiša, a kako kad sja sunce? To vam možda nije bitno ako proizvodi koje prodajete nisu sezonski, ali jednoj prodavaonici bicikla, primjerice, mnogo može značiti praćenje trendova prodaje ovisno o sezonama.

Nakon šestog mjeseca ove godine, osim osnovnih informacija o nekom kupljenom proizvodu poput imena, cijene i IP-a, moći će se pratiti i mnoge druge karakteristike poput razreda, akcija, broja priloženih slika, broja proizvoda, kategorije, grupe proizvoda, odabrane veličine i mnogih drugih.

Ono što je možda još korisnije, barem kad je riječ o remarketingu, su podaci o kupcu. Osobne informacije možda su zabranjene, ali sve o ponašanju kupaca je dozvoljeno područje- spol, starost, ukupna vrijednost kupnje, interesi, aktivnosti i lojalnost podaci su koji su vrlo iskoristivi u svijetu prodaje.

Moći ćete stvarati i vlastite metrike, grupirati sadržaj ili upravljati Google tagovima – Google analitičari imaju se čemu veseliti.

OMGCommerce sponzori

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.