Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Gaming duo Netokracije u 2020. opet se vraća za mikrofon. Kažete da smo bili dobri, odlični, da želite još – mi smo poslušali i još jednom upalili REC. U drugoj epizodi na izmaku stare i ulasku u Novu (gaming) godinu bio je red da seciramo najvažnije gaming vijesti koje su obilježile 2019., ali i novotarije koje nas očekuju u 2020.

Iako mnogi od vas zabavnu industriju još gledaju kroz stare naočale od kojih dvije leće čine: filma i glazba, u 2020. više definitivno nema skepse da video igre prednjače u segmentu zabavne industrije. Najbolji pokazatelj za to jest i prošlogodišnji ulazak Googlea u gaming industriju. Ovaj tehnološki gigant jednostavno nije mogao prepustiti konkurenciji da iskoristi sav potencijal gaminga za sebe. Amazon ima svoj Twitch, Microsoft Xbox, a i Apple se također ubacio u ligu s Arcade servisom.

Google Stadia, Apple Arcade, Epic Store – svi bi dio kolača

Streaming platforma, Google Stadia, trebala je obilježi početak nove generacije gaminga (i gamera). Iako ambiciozan pothvat koji bi mogao za nekoliko godina zaživjeti, nažalost, Stadija 2020. još nije spremna za komercijalnu upotrebu. Uostalom, Googleovo prenaglašeno potenciranje revolucije, koju su tobože donijeli gamingu (s neusavršenim proizvodom!), bilo je kao dolijevanje ulja na vatru te je samo pokazalo njihovo nepoznavanje industrije i gaming zajednice.

S druge strane, spomenuti Apple iskoristio je svoje odlično poznavanje aplikacijskih trgovina. Fokusirajući se na mobilne igre i manje zahtjevne naslove osmislio je gaming servis na pretplatu, Apple Arcade, koji za 5 dolara nudi stotinu igara od velikih izdavača do nezavisnih studija. Među prvima koji su uvršteni bio je i The Enchanted World dvočlanog tima iz susjedne BiH.

Treća, ali ne manje bitna tema koja nas posebno tangira su gaming launcheri odnosno trgovine video igrama putem kojih svoje kupljene igre pokrećete (barem, uz druge značajke). Već ih možemo nabrojati skoro deset, ali prošlu godinu posebno je obilježio Epic Store, launcher poznatog Epic Games studija koji stoji iza svjetske uspješnice Fortnite. Iako je Epic Games prošlu godinu samo s Fortniteom uprihodio 1,8 milijardi dolara, u odnosu na 2018. prihod im je opao. Naravno da ih dugoročna održivost brine, a što ju može bolje osigurati nego ubiranje postotka od prodaje igara putem launchera – eto i njih u utrci sa svojim konjem. Međutim, što kad se u nešto ulože samo mase novca i ništa više?

Kao i mnogi drugi launcheri, Epic Store nudi samo dio iskustva kojeg je gamerima dosad ponudio Steam, najpoznatiji launcher koji sa 17 godina staža ima vrhunske temelje i zajednicu, ipak, ne i srca developera (s obzirom na visok postotak koji im uzima od prodaje igara putem njihove platforme). A tu je prilika za druge…

Što se igra u 2020.?

Ove glavne tri teme raspravljamo detaljnije u samoj epizodi, a nakon kojih prelazimo u nešto vedrije razgovore. Spominjemo se naslova koje smo igrali u 2019. i koji su nas posve osvojili; onih koje možda nismo igrali, a za koje svejedno ne štedimo riječi hvale i kritike (khm, Death Stranding); ali ne zaboravljamo komentirati ni naslove koje jedva čekamo da izađu i na koje planiramo utrošiti stotine sati ove godine.

I ja i Ivan smo nabrijali svoje PC mašine krajem 2019. kako bi mogli upogoniti najnovije triple AAA naslove. Jesmo li ih na kraju dobro iskoristili i zaigrali? Otkrijte sami…

Slušajte nas putem bilo koje aplikacije za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta te Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?