FER dobiva venture builder! Inkubator SPOCK postaje Nuqleus

FER dobiva venture builder! Inkubator SPOCK postaje Nuqleus

SPOCK ima novo ime i program - od danas postaje venture builder koji će uz industrijske partnere pomoći hrvatskim istraživačima i znanstvenicima osnovati deep-tech startupe. Prve uključene IT tvrtke su: AVL-AST, GDi, Infobip i Rimac Technology!

Krenuli su kao studentski inkubator u okviru Fakulteta elektrotehnike i računarstva, razvili se u inkubator koji privlači doktorande, istraživače, profesore i znanstvenike te na tom putu pomogli 6. generacija (znanstvenih) startupa. Danas službeno izlaze s viješću o novoj etapi, u kojoj će SPOCK postati venture builder Nuqleus.

Zasnovan na postojećem programu, koji je znanstvene nade educirao i uvodio u svijet poduzetništva kroz validaciju poslovne ideje, Nuqleus širi Spockov program na dvije nove faze kojima će zaokružiti model venture buildinga. U prvoj fazi to znači povezivanje s industrijom i ideaciju, a u zadnjoj fazi – poslovni razvoj i razvoj proizvoda.

U konačnici, Nuqleus želi povezivanjem industrije i akademskih institucija pomoći razvoj deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište. Za istraživače i znanstvenike to znači priliku da pronađu podršku u komercijalizaciji svojih istraživanja, dok za IT tvrtke priliku da svoja industrijska iskustva, znanja i ideje upregnu u novom obliku, sa stručnjacima iz područja.

Ususret ovoj promjeni razgovarala sam s Matijom Srbićem, voditeljem dosadašnjeg inkubatora SPOCK, koji za početak ističe:

Ideja je novog programa bila da se zasniva na dijeljenju znanja i resursa između partnera, odnosno da znanstveno-istraživačke institucije, etablirane tvrtke i uspješni startupi nude svako ono najbolje od svog svijeta sa zajedničkim ciljem – razvojem novih deep-tech startupa.

Venture builder: od ideje do realizacije

Iako se model venture buildinga u zadnje dvije godine uspješno progurao kroz vrata naše poduzetničke scene – od Lean Startup Croatia do Martian & Machinea i Bornfighta – definitivno je velika stvar kada venture builder dolazi iz okrilja obrazovne institucije. Tim više kad znamo da je to ekipa koja već ima iskustvo u “odgajanju” znanstvenih startupa.

Kada sam naišao na tekstove Filipa Stipančića o venture building modelu, shvatio sam da mi zapravo gradimo Venture Builder.

“Najveći izazovi znanstvenih startupa u ranoj fazi su nerazumijevanje poslovanja jer timovi najčešće nemaju osobu koja ima poslovno iskustvo, a ponekad ni nemaju osobu koja uopće ima afinitete prema razvoju poslovanja.”

Ideja o Nuqleusu gradila se postepeno, slijedom okolnosti, ali već iz Matijinog prisjećanja kako je sve krenulo postaje jasno kako je to skoro pa “prirodan” nastavak već uspješne priče o Spocku.

Ideja o venture builderu se krenula formirati nakon mog zapošljavanja u Inovacijskom centru Nikola Tesla (ICENT) u srpnju 2020. Kako je FER osnovao ICENT još 2015. s ciljem poticanja primijenjenog istraživanja i komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja, ideja je bila da pokušam osmisliti program koji će potaknut i ponuditi odgovarajuću edukaciju i potporu našim istraživačima i znanstvenicima koji žele osnovati spin-off.

U sklopu našeg Erasmus+ projekta COGSTEPS krenuli smo proučavati dobre prakse za poticanje pokretanje spin-offova, proveli smo istraživanje i individualne sastanke s više od 50 istraživača i znanstvenika kako bi ispitali što njima treba te smo prepoznali ključne izazove u tom procesu, poput premošćivanja tzv. Doline smrti. Prepoznali smo da nam za uspješnu komercijalizaciju trebaju ljudi, vještine i znanja koja nemamo na fakultetima.

Dio tog izazova su riješili kroz SPOCK, okupivši mrežu vrhunskih stručnjaka koji su voljni dijeliti svoje znanje i iskustvo te mentorirati startupe u nastajanju, pojašnjava Matija. Međutim, potrebno je bilo riješiti i drugi dio tog izazova: omogućiti suradnje s industrijskim partnerima koji imaju pristup tržištu i iskustvo u razvoju proizvoda.

I za to im je bio potreban novi program. Nuqleus.

“Odmah je bilo jasno da će poslovni model biti glavni izazov”

Pokretanje Nuqleusa može biti koliko god prirodan nastavak aktivnosti, a ipak – on je neodrživ ako nema ni ljudskih ni novčanih resursa da se isti realizira. Tu se dogodila i prva prepreka. Kad su u ljeto 2021. krenuli komunicirati s potencijalnim partnerima, odmah je bilo jasno da će poslovni model biti glavni izazov, prisjeća se Matija:

Investicijski fondovi žele investirati u već formirane startupe, tvrtkama je uglavnom glavna motivacija za suradnju s fakultetima lakši dolazak do novih zaposlenika, EU projekti često donose neizvjesnost i manjak fleksibilnosti, a mi smo trebali partnere koji s nama želi krenuti od nule i pomoći u izgradnji hrvatskog inovacijskog i startup ekosustava.

SPOCK, odnosno Nuqleus tim. S lijeva na desno sjedeći prof. Hrvoje Džapo, prof. Dario Bojanjac i Matija Srbić. Iza njih su Ivana Bašljan Puceković, Deni Nurkić i Filip Turčinović.

Srećom, u 2022. stvari su konačno krenule sjedati na svoje mjesto.

Odobreno nam je nekoliko projekata, uključujući Small Grant od U.S. Embassy Zagreb, kroz koje možemo djelomično financirati program venture buildera, oko moje vizije programa formirao se odličan tim fenomenalnih ljudi i unaprijeđena je inicijalna ideja programa s jasnim vrijednostima koje on donosi za svakog uključenog partnera. U ljeto 2022. sve je pripremljeno za najavu deep-tech venture buildera Nuqleus, a u rujnu se krenulo s razgovorima s potencijalnim partnerima programa.

Danas, na dan službene najave ovog programa, imaju već 5 dogovorenih partnera: AVL-AST, GDi, Infobip i Rimac Technology.

Kako će funkcionirati Nuqleus?

Nuqleusov program, kako smo spomenuli zasnovan je na programu Spocka koji će se nadograditi s jednom predfazom i jednom postfazom. Evo kako će u novom Nuqleusu izgledati sve tri faze, koliko ih ima ukupno.

Generiranje novih ideja i povezivanje

Tijekom prve faze industrijski će partneri predstaviti područje svog interesa i prepoznate izazove u njihovoj industriji, pojašnjava Matija.

Za razvoj ideja u predstavljenim područjima i rješavanje prepoznatih problema moći će se prijaviti znanstveni projekti koji imaju ideju za komercijalizaciju i stručnjaci koji žele ponuditi svoja znanja te se priključiti nekom timu.

Kako bi potaknuli generiranje novih ideja i povezivanje među sudionicima, organizirat ćemo trodnevni događaj s do 40 najboljih kandidata iz cijele Hrvatske (stavimo link na prijave kad bude op.e.) za koje ćemo pokriti troškove smještaja i svih obroka na vrijeme trajanja događaja.

Nakon trodnevnog događaja, sudionicima će sljedećih mjesec dana na raspolaganju biti zajednički radni prostor kako bi nastavili raditi na svojim startup idejama. Razvoj timova ćemo zajedno s industrijskim partnerima pratiti kroz tjedne izvještaje o napretku nakon čega ćemo odabrati timove koji ulaze u drugu fazu.

Već uhodana edukacija s mentorima iz industrije

Iskustvo iz SPOCK-a je bilo ključno za pokretanje Nuqleusa, ističe Matija. Između ostalog, kroz SPOCK su ostvarili odlične rezultate sa svojim startupima i pokazali da znaju što rade.

U drugu fazu će se moći prijaviti timovi i direktno – ako već imaju razvijenu startup ideju i kompletiran tim, dodaje Matija.

Druga faza će biti vrlo slična dosadašnjem programu Spocka, što znači da će se fokusirati na validaciju ideje i startup edukaciju na tjednoj bazi prema već provjerenom kurikulumu s iskusnim mentorima iz nekih od najuspješnijih hrvatskih startupa.

Novitet u ovoj fazi je to što će industrijski partneri moći prolaziti individualne radionice s timovima koji razvijaju rješenje u njihovom području kako bi proces validacije ideje i razumijevanja potreba budućih kupaca bio što uspješniji.

Investicijski, znanstveni i industrijski odbor nastavlja s najboljima

Znanstveni odbor Nuqleus čine s lijeva na desno prof. Sven Lončarić, prof. Dubravko Babić, prof. Ivan Petrović, prof. Mislav Grgić i prof. Mario Kovač.

Za razliku od Spocka, Matija ističe kako program Nuqleusa ne završava nakon Demo Daya, završnog predstavljanja startupa. U trećoj fazi fokus se prebacuje s grupnog na individualni rad.

U sklopu Nuqleusa formirat ćemo investicijski odbor koji će se sastojati od nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora, znanstveni odbor koji će se sastojati od nekih od najutjecajnijih FER-ovih profesora i industrijski odbor koji će se sastojati od predstavnika naših industrijskih partnera. Ova tri odbora će nam pomoći u odabiru startupa iz druge faze za koje vjerujemo da imaju najveću šansu postati uspješne kompanije u bliskoj budućnosti. Sve resurse ćemo uložiti u rad s tim startupima na poslovnom razvoju, razvoju proizvoda i prikupljanju investicije.

Investicijski odbor čine Damir Sabol (Photomath), Luka Abrus (FIVE), Izabel Jelenić (Infobip), Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator), Alan Sumina (Nanobit) i Božidar Pavlović (AYMO Ventures).

Što se traži od polaznika i industrijskih partnera?

U prvoj fazi mogu se prijaviti timovi i pojedinci koje će prema njihovim znanjima i vještinama rasporediti u jednu od četiri skupine: Science, Tech, Business ili Creative.

Program će biti otvoren za cijelu Hrvatsku, ali nam je jako bitno da projekti koje ćemo poduprijeti budu vezani uz znanstvena i tehnološka područja kojima se bavimo na FER-u.

Prijave za prvu fazu kreću u drugoj polovici studenog, a trodnevni događaj ideacije i povezivanja Matija kaže da planiraju organizirati u prvoj polovici veljače 2023., između zimskog i ljetnog semestra.

Prva faza osim timova i pojedinaca, okupit će i industrijske partnere koji će se na trodnevnom događaju predstaviti polaznicima. Upitala sam Matiju što će igrati ulogu u odabiru tih industrijskih partnera. On navodi kako će ih birati prema:

  • područjima u kojima djeluju,
  • njihovom dosadašnjem interesu za suradnju s FER-om na razvojnim projektima s njihovim studentima i istraživačima te
  • njihovom interesu za uključivanje u hrvatski startup ekosustav.
Iako je počeo kao program namijenjen FER-ovim studentima i stručnjacima, zadnje tri generacije SPOCK je otvoren za studente, istraživače i znanstvenike sa svih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, poput Digicytea koji su osnovali studenti s Veterinarskog fakulteta.

Birat ćemo partnere koji djeluju u području u kojem FER ima odgovarajuća znanja. Također, birat ćemo samo jednog partnera po industriji jer ne želimo da se partneri u programu moraju međusobno natjecati za rad sa startupima. Jako nam je bitno da industrijski partneri razum da je cilj ovog programa suradnja na razvoju novih startupa koji će im ponuditi zanimljiva rješenja ili postati njihovi partneri, a ne pronalazak novih zaposlenika.

Kako se radi o novom programu i kako imamo ograničene resurse, odlučili smo ograničiti broj industrijskih partnera s kojima ćemo surađivati u ovoj prvoj generaciji. Nadamo se kroz ovu prvu godinu prepoznati partnere s kojima ćemo nastaviti surađivati i narednih godina.

Što kad bi imali mogućnosti…

Iako je počeo kao program namijenjen FER-ovim studentima i stručnjacima, zadnje tri generacije SPOCK je otvoren za studente, istraživače i znanstvenike sa svih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tako su iz Spocka, između ostalih, izašli startupi poput Green Energy Pala (FER), Digicytea (Veterinarski fakultet i FER), NADES designa (Prehrambeno-biotehnološki fakultet) i Greenera (Agronomski fakultet).

Kroz SPOCK, FER i udrugu Penkala, Matija kaže kako je imao priliku upoznati potencijal hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice, što je bio i glavni razlog zašto su odlučili nastaviti kao venture building u Hrvatskoj.

Nedvojbeno je da Hrvatska postaje vrlo uspješna po pitanju razvoja startupa. Ako su svi naši startupi uspjeli usprkos nepostojanju sustava koji bi im pomogao, želimo vidjeti koje su mogućnosti u sustavu koji funkcionira i na jednom mjestu okuplja ono najbolje što hrvatski znanstveni i tehnološki sektori nude.

Ako želite saznati više o Nuqleusu i kako mu se priključiti, svakako dođite na službeno otvaranje 30. studenog u 10:00, koji će se održati na FER-u, u Alumni klubu.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Morate podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu? Evo kako izbjeći gužvu na šalteru

Završetkom pandemije došao je službeni kraj maskama, ali i mnogim identifikacijskim dokumentima pa tako i osobnim iskaznicama bez kojih ne možete boraviti u Hrvatskoj. Ovo znači samo jedno... ogromni redovi na šalterima.

Web 3

Belma Gutlić: “Fokus s cijena kriptovaluta treba prebaciti na tehnologiju koja kriptovalute omogućava”

Danas se možemo pohvaliti da na našoj maloj sceni ne nedostaje konferencija vezanih uz blockchain i kriptovalute. Ipak, postoji jedan krovni naziv kojem se nitko dosad nije posvetio na jednak način, a koji možda zaslužuje i najviše pažnje.

Izvještaj

Tim McKeoun: “Ako želimo da se developeri razvijaju, moramo se pomiriti da će nekad biti manje produktivni”

"Developer Advocate" može postati svatko, ali uspjeh u tome će pronaći mali broj ljudi. Savjete kako općenito postati bolja podrška developerima, na ovogodišnjem QED-u podijelio je IBM-ov Tim McKeoun.

Što ste propustili

Prikaz

Upoznajte Arbelle! Beauty brend kojeg krasi svjetsko rješenje za virtualno isprobavanje šminke

Švedsko-hrvatska IT tvrtka Visage Technologies od osnutka radi na cutting edge AI tehnologiji za prepoznavanje i praćenje pokreta ljudskog lica. Nakon niza uspješnih implementacija u kozmetičkoj industriji, svoj makeupISDK softverski paket oblikovali su u još svestraniji beauty brend Arbelle.

Sponzorirano

Može li se Hrvatska uključiti u razvoj svemirske tehnologije koja na uloženo vraća 7x više

Zašto su cube sateliti toliko korisni, koliko će oni promijeniti telekomunikacijsku industriju i može li se Hrvatska s njima ukrcati na brzi vlak svemirske tehnologije, neka su od glavnih pitanja s HAKOM-ove konferencije.

Sponzorirano

Notcheva 6. generacija Devcademyja radit će na projektima za satelitsku kockicu – CroCube!

Otvorene su prijave za Notchevu akademiju na kojoj će se polaznici, osim satelitske teme moći usmjeriti na Spring Boot, React, .NET i Go programiranje, upoznati sa scrumom i agilnim frameworkom, UX/UI, DevOps, Clean code te drugim praksama i alatima koji su standardni u IT-ju.

Netokracija Podcast

John Romero o životu nakon Dooma – i kako klince naučiti raditi igre

John Romero je jedan od kreatora legendarne igre Doom, kao i cijelog niza drugih igara. Ususret izlasku njegove autobiografije, dobili smo priliku pitati ga kako vidi svoju karijeru, ali i razvoj industrije razvoja igara.

Sponzorirano

Studenti RIT Croatia uče se na zadacima koje pripremaju Rimac Technology, INA, Async Labs… 

Domaće obrazovne institucije često se fokusiraju na teoriju, dok praksa ostaje na poslodavcima. RIT Croatia to mijenja svojim primjerom.

Tvrtke i poslovanje

Potvrđeno: Google preuzeo hrvatski Photomath

Hrvatska aplikacija Photomath postaja je i službeno dio Googleovog portfelja. Tehnološki gigant godišnje akvizira desetak tvrtki, a ove je godine u akvizicijski plan ušao upravo hrvatski Photomath.