U Njemačkoj treba biti oprezan s fotografijama hrane

Zemlja koja brani objavu slika kulinarskih specijaliteta na Instagramu (a nije Sjeverna Koreja)

Neobične zabrane i ograničenja obično povezujemo s državama koje pod kontrolom žele držati sve i svašta, poput autoritarnog sjevernokorejskog režima, ali na to možemo naići i drugdje. Recimo, u Njemačkoj. Ondje postoji zakon koji se bavi objavom fotografija hrane na društvenim mrežama usmjeren na to da zaštiti autorsko pravo osobe koja je hranu pripremila i u estetski privlačnom izdanju ponudila za jelo u restoranu.

Pizza snapseed

Snimanje i objavljivanje hrane na koju smo naišli u restoranu danas je postalo dijelom cjelokupnog iskustva ako jedemo negdje vani. Na društvenim mrežama ima i svoj hashtag #foodporn, postoje aplikacije koje su pri ruci da ne zaboravimo na hranu koju smo jeli, poput Evernote Fooda, ali u svijetu ima zemlja u kojoj s takvim stvarima valja biti oprezan. I nije tako daleko.

U Njemačkoj se zakon o autorskom pravu može primijeniti i na kuhara koji priprema i aranžira hranu, posebice nakon presude iz 2013. godine koja je proširila značenje autorskog djela. Uradak s osobnim potpisom ili umjetničko djelo može biti i vaša hrana servirana na tanjuru, a autor može zabraniti njeno fotografiranje ili se pobuniti ako je nešto njegovo bilo objavljeno, a da za to nije dao dozvolu. Prijestupniku, naravno, prijeti kazna.

U tekstu na njemačkom, ovom se pričom opširnije pozabavio Die Welt, koji prenosi da se kazne za neovlašteno objavljivanje fotografije hrane na Facebooku, Instagramu, Twitteru ili drugdje mogu kretati od nekoliko stotina eura do cifri od nekoliko tisuća, u slučaju da se dođe do spora na sudu. Iz kuta gledanja slobode izražavanja, dobra je vijest što se od studenog 2013. još nije dogodilo da je netko bio u problemima zbog objavljene fotografije hrane koju je pripremio netko drugi. Ipak, vrata da se to jednom možda dogodi i dalje su otvorena.

Nije bitno je li komercijalno ili nije

Kako se zaštita kakva postoji u Njemačkoj ne odnosi samo na objavu tuđega na nekom portalu, već i na kanale poput društvenih mreža ili blogova, svatko tko nešto snimi u tamošnjem restoranu treba biti oprezan što objavljuje. Dolazak na sklisko tlo može se izbjeći ako se za objavu dobije dozvola autora hrane, što na prvu, drugu i treću loptu zvuči kao još malo zavrzlame za sve. No, tako to najčešće biva s umjetničkim djelima, među kojima je u Njemačkoj i estetski aranžirana hrana u restoranima.

Je li ovo malo ili puno previše, svatko može procijeniti sam, ali hajdemo se zadržati na tome da je riječ o zanimljivom modelu za državu koja se oslanja na bogatu turističku ponudu poput, recimo, Hrvatske. Možete li zamisliti armiju autora kulinarskih poslastica koji iz restorana trče za gostima tražeći da im predaju mobitele na pregled?

Zvuči zabavno, zar ne?

Još jedna je to nepomirljiva razlika između Europe i Amerike, gdje je situacija s autorskim pravom bitno drugačija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.