Nenad Bakić: Isplati li mu se ulagati u Facebook profil i blog?

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Nenad Bakić nije tipičan primjer influencera na koje većina marketingaša pomisli kad je u pitanju planiranje kampanja koje uključuju utjecajne pojedince na društvenim mrežama, mahom za mlađu ciljanu publiku.

Nema profil na trenutno najpopularnijoj društvenoj mreži za utjecajnike, Instagramu, i ne objavljuje storyje. Svakako je bio utjecajan kroz svoje medijske nastupe i blog, ali prvenstveno među poduzetnicima i financijašima koji su već bili zainteresirani za teme o kojima je pisao i kojima se bavio.

Većina poduzetnika, posebno u tehnološkoj industriji koju Netokracija prati, hrvatske medije vide kao sredstvo za employer branding svojih tvrtki i način da dosegnu potencijalne zaposlenike, s obzirom na to da su im kupci u većini slučajeva u inozemstvu. Iako možda nemaju što skrivati, poput tajkuna koji su uništili hrvatsko gospodarstvo 90-ih godina, mnogi uspješni poduzetnici, ali i direktori velikih tvrtki, izbjegavaju medije pa i nastupe na društvenim mrežama, jer ih vide više kao rizik, nego kao potencijalnu prednost.

Što drugi direktori i poduzetnici, ali i marketingaši i influenceri, mogu naučiti o utjecaju na društvenim mrežama iz ovog primjera?

Kako je Bakić stvorio bogatstvo likeova, komentara i shareova

Iako se Facebook 2006. godine otvorio za sve korisnike, još nije bio dovoljno popularan među širom javnošću u Hrvatskoj da bi Bakić na njemu 2007. potvrdio vijest o svom exitu; prodaji Moj Posao, a potom i drugih oglasnika u sklopu tvrtke Tau Online britanskoj Daily Mail and General Trust grupi.

Bakić će se nakon prodaje Tau Onlinea neko vrijeme posvetiti dokolici i putovanjima, što si – kako je rekao za Nacional 2007. – nije mogao priuštiti dok je bio mlad.

Pojavom blogova i njihovom popularizacijom u Hrvatskoj, kroz servise kao što su Blog.hr, MojBlog i Bloger.hr, i Bakić otvara vlastiti blog na kojemu komentira društvena i poslovna zbivanja u zemlji i svijetu. Iako će mu analitički stil, koji je stekao pišući financijske analize, stvoriti vjernu publiku, neće se raditi o široj javnosti.

Na Facebooku će se Bakić zapravo aktivirati pokretanjem projekta po kojem je danas najpoznatiji u javnosti – robotičkoj ligi Croatian Makers. Objava u kojoj je najavio da će liga osigurati 400 robota osnovnoškolcima, postići će 448 likeova i preko 40 podjela, pa tako i među istaknutim članovima hrvatske tehnološke zajednice poput Fiveovih Luke Abrusa i Viktora Marohnića, Gideon Brothersovog Milana Račića te poduzetnika Saše Cvetojevića čija je objava zahvaljujući dosegu na Facebooku postigla preko 600 likeova. Desetak dana kasnije objava o povećanju broja robota postići će gotovo 1000 likeova.

— Croatian Makers liga kreće, 400 robota je osigurano za škole i druge organizacije koje rade s mladima.Zadatak za vas: nađite pogrešno postavljenog robota na ovoj slici (a da nije ovaj u prvom planu)!

Geplaatst door Nenad Bakic op Woensdag 17 februari 2016

Bakić će nastaviti objavljivati u prosjeku jedan Facebook status tjedno u kojima će dijeliti članke sa svog bloga i druge sadržaje koji će većinom postizati stotinjak likeova, pri čemu će popularnošću uvijek odskakati uspjesi Croatian Makers lige.

Lakše se povezati s obrazovanjem djece, nego financijama i IT-om

U (društveno) medijskom prostoru neuobičajene teme, bilo pozitivne ili negativne, najbolje prolaze što se tiče postizanja reakcija. Objave o projektu Croatian Makers stoga su prirodno “lajkabilan” sadržaj za Bakićeve primarne publike: IT-evce koji iz očitih razloga podržavaju STEM edukaciju, poduzetnike koji u njemu vide mentora, libertarijance čiji je heroj, ali za doseg na Facebooku najbitnije – roditelje koji do tog trenutka nisu doživljavali njegove objave o financijama, društvenim zbivanjima i BDP-u.

Facebook, kao društvena mreža najpopularnija među Hrvatima starijima od 30 godina, bit će stoga idealan kanal za taj sadržaj i način da se Bakić putem vlastitog komunikacijskog kanala približi široj javnosti.

Usporedno, po mnogima vrlo pozitivne teme poput uspjeha Rimac Automobila, unatoč popularnosti, neće postići tako univerzalnu “lajkabilnost”, već ćete u komentarima uvijek naći ponekog trola koji i dalje ne vjeruje da Concept One postoji. Promocija robotike u hrvatskim školama, uz rijetke iznimke, bit će sadržaj koji će sve do Bakićevog postavljanja kao predsjednika uprave Varteksa, biti njegov najveći hit.

Bakić će Varteks prvi put značajnije spomenuti 22. ožujka 2016., nakon što je postao dioničar, u kontekstu dodjele nagrade EY Poduzetnik godine na kojoj je nosio Varteksovo odijelo.

Sa EY Poduzetnik godine.Smoking je naravno VARTEKS, šivanje po mjeri! (Vjerovali ili ne.)

Geplaatst door Nenad Bakic op Dinsdag 22 maart 2016

U sljedeće dvije godine Bakić neće posebno spominjati Varteks sve do dokapitalizacije od 20 milijuna kuna u ožujku 2018., kad počinje više objavljivati sadržaj: dijeljenje slika kolekcije Varteksa postići će do 300 likeova, a sadržaji o Varteksovoj tradiciji, poput prethodnika Tivara, 80-ak. Bakić će ususret Novoj godini na svom blogu, koji se inače bavi financijskim temama, cijeli jedan članak posvetiti tkaninama u odijelima, kao suptilni content marketing za Varteks.

Logično: Predsjednik uprave tekstilne tvrtke piše o tkanini…

Objave o vrlo inovativnom sponzorstvu splitskog esport tima Locastic u vrijeme plasmana u polufinale A1 Adria Lige, ali i LAN finale ESL Southeast Europe Championshipa, unatoč prijašnjem fokusu na STEM teme nisu u tom trenutku naišle na posebnu reakciju Bakićevih pratitelja.

Može li direktor Varteksa biti digitalni influencer? Očito.

Iako će se većina social media profesionalaca složiti da miješanje direktora najčešće šteti nastupu njihove tvrtke na društvenim mrežama, u siječnju ove godine Bakić neće samo preuzeti ulogu Predsjednika uprave Varteksa, već i njegovog prvog digitalnog influencera.

Naravno, Bakićeve objave se isključivo po broju likeova i reakcija ne mogu usporediti s prosječnim Instagram influencerom, ali su zapravo postigle odličan organski rezultat kad uzmemo u obzir tip sadržaja za njegovu stariju, poslovnu ciljanu publiku.  Uostalom, osim što je direktor, Bakić je i dio Varteksove ciljane skupine.

Tako početkom ove godine Varteks pokreće kampanju Nesavršeni muškarci u savršenim odijelima koju promovira kroz sponzorirane Facebook objave, a koja uključuje kratke članke o Varteksovoj ciljanoj publici poznatim licima u Varteksovim odijelima, poput Davora Brukete, Mate Rimca i Alana Sumine. Uz iznimku Rimca, koji je jedini među njima i sam stvorio veliki doseg redovitim objavama, ova kampanja će najveći uspjeh naći kroz objave na Bakićevom Facebook profilu.

S tom kampanjom počinju i svakodnevne objave o kvaliteti i tradiciji Varteksovih proizvoda uz dijeljenje sadržaja s Varteksove službene stranice koje će do drugog dijela siječnja postizati stotinjak likeova. Krajem siječnja kreće ključan niz objava: počinje s objavom o Varteks Young liniji koja postiže 223 likea, dok se kao pravi hit pokazuje ponovno angažiranje ‘Tonija’ Taljata Selmanija, koji je u tom trenutku postao internetski miljenik. Bakićeva objava Tonijeve fotografije u Varteksovom odijelu postiže preko 1700 likeova.

Ako nakon ovoga netko kaže da mu loše stoji VARTEKS odijelo, nema pojma! 🙂 … Toni s ovom fotkom može ravno u katalog…

Geplaatst door Nenad Bakic op Donderdag 24 januari 2019

Kasnija, memeolika grafička obrada te slike s natpisom “Samo Varteks – P….. Ti M……!” postiže 780 likeova, a Bakić zatvara siječanj zajedničkom slikom s Tonijem i 600 likeova.

Edo <3

Geplaatst door Nenad Bakic op Vrijdag 25 januari 2019

Objave o Varteksu u 2019. zasjenile Croatian Makers

U istom periodu Croatian Makers pada u drugi plan i ne može se natjecati s objavama o Varteksu po količini sadržaja, ali i reakcijama publike, tako da čak i proslava STEM revolucije postiže usporedno niskih 277 likeova, dok početkom ovog tjedna objavljen status o novom izdanju lige na 40 lokacija postiže tek 80-ak.

Želi li izbjeći daljnji pad učinkovitosti Croatian Makers sadržaja (uz trenutno rijetke iznimke poput vijesti o korištenju micro:bita u Norveškoj) na svom profilu, Bakić će trebati razmisliti o tome kako uskladiti taj sadržaj s Varteksovim.

Ogromna hrvatska robotička liga Croatian Makers liga je u punom zamahu na 40 lokacija širom zemlje. Možda Hrvatska ima budućnost?

Geplaatst door Nenad Bakic op Maandag 25 februari 2019

Ekskluzivne najave i behind the scenes

Analizirajući Bakićeve objave, najviše će mu reakcija i najveći doseg postići ekskluzivne objave koje uključuju najave novih projekata, ali i uvid u pozadinu rada u Varteksu.

Najuspješnija među tim objavama bit će predstavljanje Modabusa, popup trgovine u autobusu po uzoru na Varteksovog prethodnika između dva svjetska rata, Tivara, koja će postići 500 likeova:

Iskreno, nisam očekivao da će #Modabus biti baš ovako fantastičan! Pogledajte prvu sliku!Putujući pop-up store i ujedno platforma za modna događanja.

Geplaatst door Nenad Bakic op Dinsdag 12 februari 2019

Testiranje tržišta kroz Facebook objave

Na sličan način dobro prolazi i najava Varteks Young linije uz preko 200 likeova, dok će dodatni element pitanja publici, o tome ima li smisla napraviti active wear kolekciju po uzoru na Varteks Pro liniju za vojsku i policiju, naići na oduševljene reakcije zainteresiranih potencijalnih kupaca.

— Vojna kvaliteta za civile, što mislite?Varteks proizvodi top stvari, a možda niste znali da i u vojnoj (NATO…

Geplaatst door Nenad Bakic op Zaterdag 23 februari 2019

Dobro prolazi i nedavna objava u kojoj Bakić postavlja pitanje treba li proizvesti seriju kaputa za jesen-zimu po uzoru na Bruketin model šivan po mjeri:

Davor Bruketa naš 'nesavršeni muškarac' si je kupio u Varteks ovaj kaput šivan po mjeri i poobjavljivao po fejsbucima i…

Geplaatst door Nenad Bakic op Maandag 25 februari 2019

Bakićevo gostovanje na televiziji N1 rezultirat će rečenicom koju će potom više puta ponoviti u svojim Facebook objavama, kao odgovor na pitanje bi li ulagao u hrvatsku brodogradnju “Ne vidim zašto je 1000 ljudi u tekstilu manje vrijedno od 1000 ljudi u škveru”, a koja će naići na odobrenje dijela šire populacije, emocionalno vezanog za tekstilnu industriju koja je u proteklih 30 godina izgubila oko 100 tisuća radnih mjesta. Bakićeva publika će tako statuse o Varteksu u jednom dijelu lajkati upravo kao alternativu tragične priče o Uljaniku.

Na žalost, jedan aspekt koji nisam mogao do kraja analizirati, ali treba istaknuti je tzv. dark social tj. privatno dopisivanje između korisnika čiji smo primjer vidjeli i na lansiranju brenda Zoyrja. Naime, sudeći po informacijama koje smo dobili, dio ambasadora i putem osobnih kanala te privatnih Facebook grupa i razgovora, preporučuje Varteksove proizvode.

Što direktori i poduzetnici mogu naučiti iz Bakićeve prakse na društvenim mrežama?

Bilo da ste lider neke organizacije ili njihova digitalna agencija, evo što morate imati na umu želite li iskoristiti njegov odnosno njezin profil za promociju na društvenim mrežama:

 • Želite li doseg, ne možete ostati zatvoreni u svojoj industriji ili sferi interesa. Vaše prijatelje možda boli briga za vaš životni stil, ali želite li da narod reagira, morate se baviti temama koje zanimaju “narod”. Bakić je stvorio dobru volju za svoj osobni brend upravo kroz takav sadržaj i vrlo je lako zamisliti scenarij u kojem javnost ne bi pozitivno reagirala na njegov ulazak u Varteks da ga nisu znali kao pokretača Croatian Makersa, već samo kao investitora.
 • Lideri organizacija potencijalno su najbolji influenceri za vlastite proizvode jer upravo oni trebaju najviše vjerovati u svoj proizvod i znati istaknuti njegove prednosti. Bakić je kroz blog i objave pokazao kako zna argumentirati u korist Varteksovih prednosti i odgovoriti na pitanja koje bi direktor takve tvrtke, u kontekstu tema o odijelima i tekstilu, trebao znati.
 • Ugledajte se na poduzetnike (posebno one u IT-u) koji su aktivni na društvenim mrežama i u medijima – nemojte ih izbjegavati jer se bojite posljedica. Iako je osnivač Rimac Automobila Mate Rimac više puta istaknuo koliko ga nekad frustriraju mediji, jasno je da je upravo kroz medijski zanimljiv proizvod, ali i aktivan Facebook profil, postigao dobar imidž svoje tvrtke kao poželjnog poslodavca, kao što su to napravili i Bornfightov Tomislav Grubišić ili Rentlijev Marko Mišulić.
 • Publika voli konzistenciju jedne teme, tako da bi kombiniranje više tema koje su vam bitne moglo dovesti do manje učinkovitosti jedne od tih tema. Ako se pak usredotočite na jednu temu koju vaša publika preferira, postići ćete bolje rezultate.
 • Konzistentnost je bitnija od jednokratnih hitova na društvenim mrežama, tako da ćete se morati ponašati kao kvalitetniji medij ili influencer – i planirati svoje objave unaprijed uz potencijalnu podršku copywritera za obradu teksta ili dizajnera za obradu fotografija. Bakić ne bi postigao ni blizu toliko reakcija na Facebooku da prije toga godinama nije ulagao u svoj doseg do publike.
 • Proaktivna komunikacija može stvoriti i zaštitni “zid” od potencijalnih kritika, ali i vama dati platformu da komunicirate izravno s javnosti kao što je to učinio Jeff Bezos putem Twittera i Mediuma, ali i kao što je Todorić svojevremeno pokušao putem svog bloga. Dat će vam da date svoju stranu priče, koju će mnogi površni hrvatski mediji, samo – na žalost – prenijeti. Čak i ako objavite fotografiju s prilično nepopularnim hrvatskim premijerom u vašoj tvornici, proaktivnost na društvenim mrežama će vas zaštiti od hrpetine komentara nakon kojih bi vaš profil izgledao kao prosječan hrvatski portal.

Iako hrvatski direktori i poduzetnici u najgorem slučaju izbjegavaju, a u najboljem povremeno koriste društvene mreže, primjeri poput Bakića, Rimca i drugih prvenstveno tehnoloških poduzetnika pokazuju kako lider može postati lice svoje tvrtke te postići za nju kvalitetne rezultate na digitalnim platformama. Sad još kad otkriju Instagram, YouTube i TikTok

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Miro

  Miro

  27. 02. 2019. u 9:27 am Odgovori

  Poštujem Bakića i njegov poslovni put, ali pomalo mi je nejasno zašto tipuje na tekstilnu industriju koja je svugdje u problemima. Upsijevaju samo najagilniji poput Inditexa sa Zarom koji godišnje izbacuju više linija a šivaju u jeftinim offshore centrima. Stoga nisam optimist za Varteks, usporeno je to previše i staromodno.

  Što se tiče Facebooka, objava i lajkova, to je već passe. Pa pojedini klinci koji se krevelje imaju 10x više pratitelja i lajkova nego velika većina biznisa u Hrvatskoj. Bolje je njima platiti objave nego sam mukotrpno graditi.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   27. 02. 2019. u 10:34 am Odgovori

   Komentirat ću samo dio oko Facebooka i nije passe – za ciljanu publiku starijih koji su sad primarni korisnici, za razliku od mlađih koji su zaista primjerice na Instagramu/YT/TikToku. Bakiću nisu ciljana publika ti klinci, tako da se pozicionirati putem tih kanala nema smisla. Osim toga, to što netko ima puno pratitelja i lajkova, ne znači da je relevantan za temu promocije nekog proizvoda, a da ne spominjem kupljene followere i lažne brojke. Dugoročno je itekako potrebno graditi vlastite kanale, jer se time (putem primjerice emaila koji je i dalje izuzetno učinkovit pa i među mladima u trenutku kad ga krenu koristiti na faksu) gradi baza koju onda uz puno niže troškove se može koristiti. Plaćati sponzorirane objave kod nerelevantnih influencera, samo što načelno imaju velike brojke je kao baciti pare na boost na Instagramu i Facebooku – neučinkovito 🙂

 2. Siniša Žugic

  Siniša Žugic

  27. 02. 2019. u 1:18 pm Odgovori

  Meni je s 43 godine Bakić relevantniji „influencer“ nego neki klinac. Što se poslovne strategije tiče Nenad vrlo vjerojatno ima svoju računicu. Donedavno upotreba robota u tekstilnoj industriji bila je iznimno teška jer tkanina nije kruta nego rastezljiva. Danas, napredak u tehnologiji omogućuje radnicima u tekstilnoj industriji da uz robote učine puno, puno više. Ako Nenad spoji svoje dvije „ljubavi“ tekstil i robotiku mogao bi postati vrlo relevantan ne sam u Hrvatskoj nego i šire.

 3. Filip Kos

  Filip Kos

  18. 03. 2019. u 8:41 am Odgovori

  Nakon svih Bakićevih “pogodaka” na tržištu kapitala (Petrokemija, Đuro Đaković..) meni je njegov ulazak u neku dionicu i napumpavanje na društvenim mrežama zignal za bježanje iz te dionice.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Društvene mreže

Stiže Huuk. Nova globalna društvena mreža iz Rijeke?

Gradski autobus veselih boja s pitanjem "What the Huuk are we doing tonight" koji u zadnje vrijeme vozi Rijekom i obećanje da ćete od danas, 1. prosinca moći "Proširiti svoje pleme" najavili su lansiranje nove aplikacije u tom gradu. Kakve točno saznali smo u razgovoru sa suosnivačem Mateom Starčevićem Filipovićem.

Novost

Developeri, recite što doista želite: šareni ured, pivo petkom, veliku plaću, dobrog šefa….

Traženi, maženi, paženi i razmaženi. Tako mediji i društvo u zadnje vrijeme doživljavaju developere. Zagrebačka IT tvrtka odlučila je provjeriti jesu li doista takvi te pitati developere što oni doista žele.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

CircuitMess prikupio više od 2.500.000 kuna za “uradi-sam” Batmobile

CircuitMess, hrvatski startup koji dizajnira DIY proizvode za STEM edukaciju priveo je kraju svoju četvrtu i najambicioznu kampanju do sada.

Intervju

The Missing Semester: Knjiga koja će vas o poslu softverskog inženjera naučiti ono što fakultet nije

Iako ga od diplome na FER-u dijeli još jedna godina studija, Jurica Kenda ima već dvije godine radnog iskustva u poznatim domaćim developerskim tvrtkama, a trenutno radi u Irskoj u Amazon Web Services. Dojmove, zapažanja i lekcije koje je o poslu softverskog inženjera naučio tek u praksi, na radnom mjestu, skupio je u knjigu koju je samostalno izdao.

Društvene mreže

Hrvatski Huuk: Ima li smisla pokrenuti društvenu mrežu u 2021.?

Vine, Beme, Ello, Clubhouse, Snapchat? Dalo bi se raspravljati o svim tim primjerima i zašto nisu dosegli slavu Facebooka, Instagrama i TikToka. Danas na primjeru hrvatske aplikacije Huuk radimo upravo to - analiziramo bi li jedna društvena mreža iz Hrvatske mogla zaživjeti na globalnoj razini.

Intervju

Combis o fleksibilnom radu: Povjerenje koje smo dali zaposlenicima nam se višestruko vratilo

Fleksibilnost i povjerenje bili su ključni za ovu hrvatsku ICT tvrtku kako bi bezbolno prešla na trajni hibridni način rada. Goran Car, CEO Combisa, otkriva kako su postigli da sve funkcionira iako 400 zaposlenika ima slobodu organizirati si radno vrijeme.

Kultura 2.0

30 godina od prvog SMS-a: 6 stvari koji su obilježile način kako komuniciramo putem poruka

SMS je zagazio u svoju 30. godinu i kako nam se čini, neće još tako lako izumrijeti. Osim toga, svaki danom nas iznenađuju novi načini komuniciranja putem poruka. Tehnologija je divna, ali što je s korisnicma koji su ključni u definiranju "kulture dopisivanja". Postoji li "online bonton"?

Startupi i poslovanje

Jedan je po struci pravnik, drugi programer. Dijele ljubav prema računalnoj sigurnosti i – humoru

Evo priče o tome kako tehnologija povezuje različite ljude, kako se nose s izazovima koje pred njih tehnologija postavlja i što je presudno važno za uspješne projekte.