Kako Microsoft namjerava pomiriti web developere i dizajnere

Kako Microsoft namjerava pomiriti web developere i dizajnere

Prva pomisao pri spominjanju Microsofta svakako nije dizajn, korisnička iskustva ili korisnička sučelja. Atribut dizajnerskih softverskih tvrtki svakako su do tada bez ikakve dvojbe nosili Macromedia i Adobe (kasnije samo Adobe), ali i Apple. Microsoft? Nikako! Međutim, odjednom je došao Microsoft Expression, ali i neke druge stvari....

Ovaj članak dio je tjedna dobrog dizajna na Netokraciji, tijekom kojeg će vodeći hrvatski web dizajneri i dizajneri korisničkih sučelja podijeliti s nama svoja iskustva, strahove i želje u vidu dobrog dizajna na internetu, ali i drugim sučeljima.

Prva pomisao pri spominjanju Microsofta svakako nije dizajn, korisnička iskustva ili korisnička sučelja. Atribut dizajnerskih softverskih tvrtki svakako su do tada bez ikakve dvojbe nosili Macromedia i Adobe (kasnije samo Adobe), ali i Apple. Microsoft? Nikako! Međutim, odjednom je došao Microsoft Expression, ali i neke druge stvari….

Microsoft + dizajn = ?

Razlog zašto se Microsoft ne veže uz pojam dizajna korisničkih iskustava ili dizajna općenito je jasan… Sve donedavno većinu svojih resursa Microsoft je usmjeravao prema poslovnim te kućnim korisnicima te programerima.

Međutim, tehnološki, ali i poslovni krajobraz se počeo mijenjati iz temelja. Tradicionalno Microsoftovu uporište, desktop, počelo je poprimati drugačiju ulogu u svijetu koji se sve više okreće prema webu i mobilnim uređajima. Korisnici su postali zahtjevniji, a dizajn korisničkog sučelja došao je u prvi plan. Sučelje aplikacije koje tek uredno obavlja svoj posao nije više dovoljno…

Nakon što je, uvjetno govoreći, Microsoft propustio prvi val i pogrešno zanemario utjecaj i potencijal Interneta dolazi do niza promjena. Div iz Redmonda usmjerava se na Internet te nove razvojne platforme poput ASP-a, WPF-a, XAML-a, Silverlighta i Expressiona. Microsoft se usmjerava na SaaS (software as a service), omogućujući programerima, ali i dizajnerima razvoj kvalitetnih korisničkih iskustava…

Kako pomiriti web developere… i dizajnere?

Prvenstvno – riječ je o Expression Studio obitelji alata i Silverlightu. No, ono što se često propušta vidjeti i uočiti u cijeloj priči je tiha (re)volucija koja se dogodila u pozadini Microsoftovog okretanja prema webu, dizajnu i općenito prema dizajnu korisničkih iskustava. Po prvi put je uspostavljen solidan i kongruentan model suradnje razvojnih inženjera (programera) i dizajnera na istim projektima. Sveti gral odvojenosti koda od izgleda sučelja je došao izravno od kompanije koja je do tada ovo područje poprilično zanemarivala.

Tko stvara dobro korisničko iskustvo

Pružiti korisnicima upotrebljivu i funkcionalnu aplikaciju ili servis danas se podrazumijeva. No, (pre)često zanemaruje je pružanje kvalitetnog korisničkog iskustva. Korisničko iskustvo je temeljni element kojeg zajednički moraju graditi i razvojni inženjeri i dizajneri. Kako pomiriti ta dva svijeta, omogućiti im da rade zajedno i da stvaraju funkcionalne i ugodne aplikacije i servise? Microsoftovo rješenje krije se pojmom XAML, koji ćemo pokriti u posebnom članku.

Kako nastaje i što čini odličan računalni program, servis ili operativni sustav? Korisnici najčešće prvo zamjećuju samo grafičko korisničko sučelje i njegovu estetiku… Nakon toga  sadržaj, funkcionalnost, vrijeme potrebno da aplikacija odgovori na neku “naredbu”… Faktori koji utječu i oblikuju naše iskustvo i doživljaje pri korištenju aplikacija su brojni i danas je sasvim jasno kako sami razvojni inženjeri uz eventualno pokojeg testera nisu niti izbliza dovoljni za razvoj kvalitetnog softvera.

Razvojni tim danas više nije ograničen na te tradicionalne uloge već se proširuje i postaje gotovo interdisciplinaran. Softverski arhitekt, projektni menadžer, dizajner… I dok su prve dvije uloge svoje mjesto u većim razvojnim timova već na neki način zaslužile i opravdale, crna ovca cijele priče su do sada bili dizajneri. Pomiriti razvojne inženjere i dizajnere i omogućiti im da zajedno rade na istom projektu, ali svaki samo ono u čemu je najbolji – dugo je vremena bilo tek izvor frustracija s obje strane fronte.

Što se krije u Microsoft Expressionu?

Microsoft Blend jedan je od alata...

Dobro je odmah na početku naglasiti kako se pod pojmom „razvojnog inženjera“ često podrazumijevaju uloge i same osobe koja piše i razvija kod, softverskog arhitekta, testera – dok se, pod pojmom “dizajnera“ kriju grafički, web, dizajneri interaktivnosti i ostali… Jednostavnosti radi, dva tabora ćemo dijeliti u razvojne inženjere i dizajnere.

Expression Studio (trenutno u svojoj trećoj inačici) se sastoji od niza alata:

 • Web je namijenjen web dizajnerima i programerima;
 • Blend je alat za izradu multimedijalnih te interaktivnih web i desktop aplikacija temeljenih na Windows Presentation Foundationu i Silverlightu);
 • Design je alat za vektorsku grafiku i obradu;
 • Encoder je namijenjen za upravljanju te enkodiranju video i ostalih multimedijalnih sadržaja.

Danas je poslovno, ali i tehnološko okruženje dovoljno zrelo da se i jednoj i drugoj ulozi omogući zajednički rad i suradnja. Klasični workflow prema kojem razvojni inženjer piše kod u nekoj razvojnoj okolini, a dizajner svoje skice crta u, primjerice, Photoshopu, danas može biti posve drugačiji.

Iz perspektive razvojnih inženjera tu je već dobro poznata i ustoličena razvojna okolina Microsoft Visual Studio. No, po prvi puta platforma je zaokružena s alatima poput Microsoft Expression Studija namijenjenog dizajnerima (web, grafičkim, interakcijskim…), ali i razvojnim inženjerima koji su spremni donekle se prilagoditi ponešto drugačijoj radnoj okolini. U sljedećem članku ćemo se upoznati s XAML-om odnosno eXtensible Application Markup Languageom koji omogućuje nesmetanu suradnju razvojnih inženjera i dizajnera.

Microsoft i izrada korisničkih sučelja… Što vi mislite? Jeste li isprobali Microsoft Expression?

Reblog this post [with Zemanta]

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Goran Peuc

  Goran Peuc

  03. 02. 2010. u 10:23 pm Odgovori

  Ja ne kužim ovaj članak. Keve mi. Prvo, dizajneri i programeri (web, offline, iPhone, dakle u svim svijetovima) nisu nikada bili neprijatelji da bi ih se moralo pomirivati. Oduvijek rade u simbiozi. Kreatori Bot iPhone Appova (PasteBot, ConvertBot) su takav team. Bang&Olufsen su takav team – ludi dizajne i inženjer. Ta simbioza postoji već godinama i nema nikakvog govora o miskomunikaciji kod kvalitetno uparenih dizajnera i programera.

  Nadalje, odvojenost dizajna i koda je tu još odavno, kakav sveti gral? Flash je uveo takvu metodu – potpunu odvojenost dizajna i koda još prije par godina! A da ne govorim da web produkcija ima tu odvojenost u zadnjih 10 godina. Dobro je poznato da u bilo kojim većim tvrtkama postoji dizajner koji će u Photoshopu nacrtati UI (ili štogod), markup će to narezati i predati Javascript guruu koji će iz toga učiniti magiju.

  Možda je to sve novost za Microsoft, zbilja ne znam jer se ne bavim njihovim alatima, ali ostatak svijeta primjenjuje mehaniku developmenta koja odvaja dizajn i kod već valjda više od desetljeća.

 2. Vibor Cipan

  Vibor Cipan

  03. 02. 2010. u 11:11 pm Odgovori

  Goran, hvala na komentarima. Naime, članak nije objavljen u cjelosti – izvorni članak ima oko 18k znakova pa ga je Ivan kratio kako bi bio u formi primjerenijoj za web. Ja ga nisam vidio prije objave – no, to ne mijenja puno na stvari.

  Ne govorim nigdje o sukobu dizajnera i developera – ideja XAML-a i odvojenosti koda i sučelja je da paralelno, istovremeno, na istom projektu na dizajnu radi dizajner, dok kod piše developer. Nema petljanja jednih u posao onih drugih. Rodilo se tu mjesto i za ulogu devignera – integratora koji potpomaže kolaboraciju između developera i dizajnera.

  Naime, klasičan (uvjetno rečeno) workflow je do sada podrazumijevao dizajnera koji složi PSD, pa slajsanje, pa XHTML/CSS pa onda developer dodaje funkcionalnosti. Kroz XAML, a u Silverlight i WPF perspektivi, sada paralelno na istom projektu rade developeri i dizajneri. Dakle “pomirenje” u naslovu nije moj dodatak već urednička sloboda.

  Isto tako – ne mogu naći niti u ovom dijelu, a niti u svojem originalnom članku niti jednu liniju u kojoj navodim da će dizajneri prestati koristiti Photoshop kao primarni alat. To niti samom Microsoftu nije na umu i zbog toga Blend i ostali Expression alati otvaraju i PSD i AI upravo kako bi se ranije kreirani resursi mogli iskoristiti i uključiti u WPF / Silverlight projekte. Dakle, Expression Studio i njegove sastavnice niti u jednom svojem dijelu nemaju ideju konkurirati Photoshopu, Flashu ili nekom trećem Adobe alatu – oni čine sastavni dio workflowa – to i jest razlog zbog kojeg imamo danas, već spomenutu, podršku za import PSD i AI dodatoka u Expression alatima.

  Vezano uz “sveti gral” – Ivan je ovaj dio članka zamislio kao uvod u dio priče o XAML-u i scenarijima kolaboracije developer – designer pa bih pričekao objavu i tog dijela članka prije nego se upustim u diskusiju je li riječ o istoj odvojenosti koda i sučelja kao kod Flasha i jesu li stvari potpuno iste. Kako si sam spomenuo – nisi upoznat s MS-ovim pristupum u ovom dijelu UX/UI priče i vjeruj mi – riječ o puno dubljoj i većoj promjeni paradigme osim one – dizajner crta UI, JS guru ili neki drugi tip developera slaže logiku.

  Ali evo, pričekajmo XAML članak i onda će neke stvari biti možda jasnije i stavljene u kvalitetniji kontkest.

  U svakm slučaju hvala na vremenu i komentaru!

 3. Vibor Cipan

  Vibor Cipan

  03. 02. 2010. u 11:39 pm Odgovori

  … samo da ne ostane nejasno – “pomirenje” u naslovu jesam ja napisao kao prijedlog naslova za cjeloviti članak (onaj od 18k znakova) u kojem se vidi koji je kontekst – nije bila ideja izmišljati nepostojeći sukob između developera i dizajnera. Nakon objave XAML dijela članka, bit će jasniji kontekst.

 4. Emanuel

  Emanuel

  04. 02. 2010. u 10:51 am Odgovori

  Vibore, bilo bi dobro za početak vidjeti cijeli članak 😀

  Mislim da Microsoftu nije najveći problem konkurentski (Adobe) softver, već činjenica da se navike teško mijenjaju. Mogao je i Adobe krenuti razvijati svoj “Dreamweaver” ali je između ostalog procijenio da je jednostavnije kupiti Macromediu i Dreamweaver prodavati u bundleu sa Photoshopom.

  Ako će Expression biti bolje prihvaćen to će značiti da su korisnici tih proizvoda (ovdje prvenstveno mislim na dizajnere) spremni isprobati nešto drugo izvan svoje uobičajene kolotečine (Photoshop, Illustrator, Dreamweaver), a teško je isprobavati drugi proizvod u real time okruženju gdje ti deadline stalno visi nad glavom.

  Ono što bi Microsoft trebao napraviti je da napravi neka ciljana predstavljanja svojih alata (Web, Blend, Design) kako bi korisnici uopće znali što ih očekuje.

 5. Lucijan Blagonić

  Lucijan Blagonić

  04. 02. 2010. u 10:57 am Odgovori

  @Emanuel
  Mislim da Microsoft s Expression design cilja više na korisnike u rangu nekadašnje Macromedia odnosno Adobe Fireworska nego na Photoshop. Ja sam se malo igrao s Expressionom i ima par zgodnih stvari, vjerojatno bi nekome tko tek počinje bilo jednostavnije krenuti u Designu nego u PS-u, no s gledišta dugogodišnjeg korisnika Photoshopa imaju oni još tamo dosta toga za napraviti 🙂

 6. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  04. 02. 2010. u 11:16 am Odgovori

  OK, sada je pitanje je li Fireworks idealan alat za izradu web stranica ili nije. Meni osobno nikada nije previše legao iako znam dosta ljudi koji ga koriste. Ali i dalje stojim da Microsoft mora provesti kampanju kako bi animirao ljude na korištenje MS rješenja, jer bez toga MS proizvod mora biti bar 30% bolji od konkurencije da se opravda prelazak.

 7. Antun

  Antun

  04. 02. 2010. u 3:23 pm Odgovori

  Slažem se s braćom – pogotovo s Lucijanom.

  U Expressionu ima zanimljivih stvari i Blend/Design je dosta dobra kombinacija za offline aplikacije na MS platformi.

  Photoshop je Photoshop. Ja sam godinama u njemu i iznenadim se kada otkrijem neku novu sitnicu koja mi olakšava rad a godinama ju prije nisam znao. On ima hrpu funkcija i specijaliziran je za stvari koje radi. Njemu nema i vjerujem nikada (ili barem u skoro vrijeme) neće biti prave konkurencije. Pogotovo ljudima koji bi onda sa PS-a morali “migrirati” na nešto drugo.

  Microsoft je jasno naglasio (ili barem njegovi tech presenteri) da je Design pomoćni alat Expression Webu i Expression Blendu. Dodatno, uvozi i .AI i .PSD (doduše ne najbolje) kako bi se neki grafički elementi napravljeni u Adobe alatima mogli koristiti u razvoju aplikacija na MS platformi. Nikada nisam vidio da je negdje direktno iz MS-a došla novost da Design konkurira Photoshopu ili Illustratoru ili nekom trećem programu. To je realno naprosto i nemoguće, tako da u tu raspravu ne treba niti ulaziti. Dakle ne pričamo o nekakvom konkuriranju jer alati s jedne i s druge strane služe za različite svrhe.

  Da sumiram – Expression Studio osobno vidim kao skup zajedničkih alata koji se međusobno nadopunjuju i koji predstavljaju korak naprijed u MS svijetu. Expression Design ne vidim kao primaran alat ni jednog dizajnera koji se bavi izradom web aplikacija / portala / sjedišta / sajtova / kakogodštozvali.

  Što se tiče Fireworksa – ista stvar kao što je i Emanuel rekao. Viđao sam da ga ljudi koriste, malo se poigrao s time davno i to je sve…

 8. Vibor Cipan

  Vibor Cipan

  05. 02. 2010. u 5:43 pm Odgovori

  Blagonic Brothers i Antun – hvala na komentarima – malo kasnim s odgovorima 🙂

  Što se tiče drugog dijela članka o samom XAML-u, Ivan je šef, bude on to objavio kad bude vrijeme. Mislim da je teza o tome kako MS ne promovira Expression alate dovoljno posve ispravna – MVP sam za to područje i stvarno se nekad osjećamo izgubljeni i pomalo bez podrške. No, pozitivni pomaci se vide i stvarno, složio bih se s time da je navika kod korisnika ono što često zaustavlja prijelazak na novi alat / tehnologiju. Odličan primjer je baš Expression Web koji je, realno, stvarno ultra moćan alat za izradu web-sjedišta temeljenih na standardima, ima krasne reporte, validaciju, podršku i za PHP i ASP .net, ali jednostavno – ljudima je dobrim dijelom Dreamweaver amen. Kao što je i Photoshop.

  No, opet da se vratim na Photoshop priču – MS tu nema namjeru konkurirati ikome, Expression Design je, prije svega, vektorski alat namijenjen stvaranju sadržaja temeljenih na XAML-u za Expression Blend (time i za WPF i SIlverlight) i za Expression Web. I da – čitajući vaše komentare – zaista, vjerojatno bih se složio s time da je bliskiji Fireworksu (koji mi nije nikad osobito dobro “sjeo”) nego li Ilustratoru.

  U svakom slučaju – ako si freelancer / agencija / korporacija koja imaš Adobe alate i do tada si razvijao tipično za web uz nešto Flasha i Flexa u zadnje vrijeme, onda imaš sve što ti treba u toj obitelji alata. Ako, pak, razmišljaš o Silverlightu ili o desktopu kao platformi – onda je svakako Expression Studio odličan skup alata za ciljanje te platforme upravo uz korištenje / iskorištavanje Adobe alata.

  I da – ovo je upućeno Ivanu 🙂 – Microsoft nema SaaS strategiju nego S+S – dakle, kada sam u izvornom tekstu napisao…

  “Središnju točku sada počinje zauzimati web kao platforma, ideja Software + Services u igri i dalje ostavlja desktop kao Microsoftovo dominantno područje, a novi alati i tehnologije omogućuju razvojnim inženjerima, ali po prvi put i dizajnerima, izgradnju, razvoj i implementaciju bogatih korisničkih iskustava.”

  …nisam naveo netočnost. SaaS je ostatak svijeta, S+S je uglavnom Microsoft 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Developeri, recite što doista želite: šareni ured, pivo petkom, veliku plaću, dobrog šefa….

Traženi, maženi, paženi i razmaženi. Tako mediji i društvo u zadnje vrijeme doživljavaju developere. Zagrebačka IT tvrtka odlučila je provjeriti jesu li doista takvi te pitati developere što oni doista žele.

Tehnologija

Facebook je postao Meta, ali… želimo li stvarno da nam novu digitalnu eru kroji Mark Zuckerberg?

Može jedan metaverse bez Meta? Napredni umreženi virtualni svjetovi naša su budućnost, oko toga nema sumnje, no Mark smatra da će upravo oni biti ti koji će pripomoći da se to dogodi što prije. Koliko imaju u tome šanse i želimo li uopće da Meta u tome predvodi?

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

4 hrvatske tvrtke nalaze se u 50 najbržih rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Three of them najbrže je rastuća hrvatska tehnološka tvrtka Deloitteovog natječaja technology Fast 50 Srednje Europe, a uz nju u prvih 50 tu su i Flow and Form, Async Lab i Reactor Studio.

Novost

Plus nudi 30% popusta na hosting pakete za vašu web stranicu

Ako ste čekali pravu priliku da zakupite hosting, nema bolje od Crnog petka.

Startupi i poslovanje

Pametni ormarići kao platforma? Bloq.it uz investiciju od 250 tisuća eura ima klijente od Francuske do Egipta!

Kada bismo i htjeli vezati ovu tvrtku za neku lokaciju, ne bismo mogli. Osnivač Bloq.ita je Slovenac, sjedište tvrtke nalazi se u Lisabonu, a ured je od nedavno otvoren i u Zagrebu. Kako se planiraju natjecati na tržištu koje će buknuti u narednim godinama?

Startupi i poslovanje

Zašto iskusni developeri vole raditi u (Software) Sauni? Jer se manje znoje, a rade na boljim projektima

Kad Finac vodi agenciju u Hrvatskoj, developeri ne preskaču pisanje testova, mogu se prebacivati s tehnologija - i ne manje važno - mogu odbiti projekt.

Startupi i poslovanje

Dvije strane Porscheovog ulaganja u Greyp: Mali ulagači ljuti i nezadovoljni dok se Neufund hvali povijesnim exitom

Iza najave da Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikes krije se priča malih ulagača koji su 2019. u Greyp uložili kroz Equity Token Offering i sad se osjećaju - izigrano i izgurano.

Startupi i poslovanje

Mate Knezović: Kako sam uvjerio i majku i klijente da je agrotech budućnost?

Od korisnika softvera postao je investitor, a od investitora - menadžer. Mate Knezović danas je COO AGRIVI softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. No, lako je osvojiti mlađe generacije tehnologijom, što je sa starijima - jesu li se okolnosti promijenile u zadnjih par godina?