AI alati za marketingaše: Od generiranja sadržaja do brend optimizacije

Marketingaši, prigrlite AI bez straha – ovi alati će vam u tome pomoći

Svaki dan vidimo sve više primjera kako umjetna inteligencija pomaže u kreativnom, strateškom, istraživačkom i organizacijskom segmentu marketinga. Alata za to sve je više, a kako biste se lakše snašli donosimo vam pregled nekih od najboljih u području.

Marketinška industrija, u svojoj dinamičnosti i inovativnosti, našla je saveznika u AI alatima. Širok raspon usluga koje nude pokriva niz resursa i potreba industrije, od kreativnog rada do organizacije, uz to što optimizira rad i štedi vrijeme. AI alati za marketing su svestrani – i zato od pomoći i većim i manjim korisnicima – od agencija preko marketinških odjela većih tvrtki do pojedinačnih content creatora.

U javnosti opće prihvaćeni ChatGPT se, primjerice, koristi za generiranje sadržaja, osmišljavanje strategije i istraživanje. Jedan od najpopularnijih alata za CRM i organizaciju sadržaja HubSpot isporučuje marketinške uvide, analize i sažetke uz online sadržaj, a Adobeov Sensei omogućuje uređivanje sadržaja, budžetiranje, monitoring i uvide u potrošačko iskustvo.

Prije korištenja važno je znati

Nažalost, usprkos širokoj uporabi i mogućnostima AI alata za marketing, većina njih nema potporu za hrvatski jezik, što je posebno bitno kad se koristi za copywriting. S druge strane, postoji i niz AI alata za prijevode koji u tom slučaju mogu kompenzirati trenutna jezična ograničenja.

Dalje, po pitanju kreiranja sadržaja AI alati su problematični zbog upitne originalnosti i autorstva, o čemu se već pisalo na Netokraciji. Europsko udruženje komunikacijskih agencija EACA u svojoj studiji o pravnim izazovima korištenja umjetne inteligencije za stvaranje autorskog djela upozorava da je neizvjesno pretpostaviti da AI uči na temelju podataka koji su podložni za daljnje autorsko iskorištavanje. Upozorava kako je sadržaj proizveden za potrebe klijenata često pravno nesiguran te zahtjeva pojedinačnu procjenu originalnosti. Victoria Rusnac, marketinška konzultantica s dugogodišnjom karijerom u području umjetne inteligencije, zato predlaže AI rad koji podrazumijeva ručnu doradu sadržaja uz provjeru originalnosti putem provjere plagijata ili AI sadržaja poput npr. Copyleaksa.

Na prošlogodišnjoj HURA-inoj radionici posvećenoj upravo korištenju AI alata u marketinškoj industriji, Victorija je za optimalno iskorištavanje AI tehnologije u službi marketinga predložila pristup pisanju promptova kao briefova, a u moru marketinških AI alata korisnicima savjetuje da prvo probno testiraju one od interesa kako bi mogli odabrati pravi.

Prijedlozi s kojima se može početi kategorizirani su i objašnjeni u nastavku teksta.

Sadržaj za više kanala

Jasper

Kako pomaže? Služi kao baza podataka o određenom brendu nakon što se u njega unesu informacije o tržištu i ciljanoj grupi, smjernicama i standardima branda. Može i sam definirati brend smjernice na temelju unesenih objava. Generira cijele kampanje, brend strategije ili određen specifični sadržaj, od SEO optimiziranog copyja poput opisa proizvoda, blogova i objava na društvenim mrežama do grafika u obliku fotografija i ilustracija raznih stilova, a u tonu i stilu autentičnom za brend.

Posebnosti i prednosti:

 • sveobuhvatni marketinški alat;
 • sadržaj prilagođen specifičnom brendingu;
 • deseci predložaka za specifične marketinške formate sadržaja.

Mane i ograničenja:

 • nema opciju pisanja sadržaja na hrvatskom jeziku;
 • visoka cijena;
 • povremeno zahtijeva dodatno autorsko uređivanje sadržaja i fact-checking.

Za koga je namijenjen? Za AI početnike, male do srednje poduzetnike, agencije i freelancere.

Trošak: Cijene paketa Creator, za jedan brand, i paketa Teams, za 3 brenda, kreću se od 39$ do 125$ mjesečno, a oba je moguće koristiti bez naknade tijekom 7 dana probnog razdoblja. Za pakete po želji moguće je poslati upit, a sve ostale informacije o cijenama nalaze se na web stranici.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Writesonic je cjenovno prihvatljiviji alat koji nema jednake brending moći kao Jasper, ali zato, uz pisanje i generiranje grafika, omogućuje i generiranje audio zapisa, odn. glasa te izgradnju chatbota za korisničku podršku.
 • narrato se koristi i kao platforma za organizaciju i suradnju, uz to što generira marketinški sadržaj.

SEO optimizacija

SurferSEO

Kako pomaže? Povećava organski rast i vidljivost tako što automatizira SEO optimizaciju za online tekstove. Predlaže uređivanje, strukturu, optimalne ključne riječi i naslove online tekstova te SEO optimiziranu digitalnu strategiju. Prijedlozi se temelje na analizi napisanog sadržaja na koji daje i feedback sa smjernicama za poboljšanje. Ima mogućnost i generirati optimizirani željeni sadržaj.

Posebnosti i prednosti:

 • besplatni alati za kreiranje strukture tekstova i istraživanje ključnih riječi;
 • online edukacija o korištenju softvera (Surfer Academy);
 • provjera plagijata.

Mane i ograničenja:

 • generator sadržaja nije napredan;
 • nema potporu za hrvatski jezik;
 • nema besplatni probni rok.

Za koga je namijenjen? Za freelance copywritere, digitalne agencije i brendove s jakim fokusom na digitalnu strategiju.

Trošak: SurferSEO nudi širok raspon usluga, od jednokratne probe alata na jednom članku za 29$, preko korištenja specifičnih alata, poput Audita koji optimizira postojeće web stranice za 49$ mjesečno, do godišnje pretplate agencija ili timova za 419$ mjesečno. Ima i opciju izrade plana po mjeri na upit, a svi detalji o ostalim ponudama mogu se vidjeti na njihovom webu.

Dodatne i alternativne opcije:

 • clearscope je alat za SEO optimizaciju koji pomaže u pisanju briefova digitalne strategije za vanjske suradnike, a s vremenom upozorava i na pad SEO performansa.
 • SEMRush također prati performanse digitalnih kampanja, a uz SEO optimizaciju, služi i kao alat za organizaciju i vođenje društvenih mreža.

Pisanje

copy.ai

Kako pomaže? Brainstorma, istražuje i generira copy za niz različitih formata, uključujući web stranice, članke, objave za društvene mreže, opise proizvoda, slogane, reklame, oglase i emailove. Sadržaj generira u skladu s brendingom, a može generirati i briefove za copy.

Posebnosti i prednosti:

 • baza za pohranu bitnih informacija koje se mogu iznova koristiti;
 • platforma za automatizaciju timskog rada Workflows.

Mane i ograničenja:

 • nema provjeru plagijata niti gramatike;
 • nema opciju pisanja sadržaja na hrvatskom jeziku.

Za koga je namijenjen? Za AI početnike, copywritere, male poduzetnike, agencije, voditelje društvenih mreža i nezavisne content creatore.

Trošak: Opcija besplatnog plana vrijedi za jednog korisnika i ima ograničen broj riječi za pisanje prompta u AI chatu. Plaćeni planovi Pro, Team, Growth i Scale kreću se od 36$ do 4.000$ mjesečno, omogućuju rad 5 do 75 korisnika, nemaju ograničenje broja riječi za AI chat prompt, a u obliku godišnje pretplate su povoljniji za 25% . Svi detalji o planovima nalaze se na web stranici alata, a na upit nude i mogućnosti oblikovanja plana po mjeri.

Dodatne i alternativne opcije:

 • GhostWryter je iznimno povoljan AI alat za pisanje marketinškog sadržaja krojen specifično za Google Docs.
 • Rytr, osim generiranja copyja, predlaže poslovne ideje i pitcheve.

Video

Steve AI

Kako pomaže? Na temelju tekstualnog opisa, glasovne bilješke ili bloga u minutama stvara igrane i/ili animirane videe za razne potrebe, uključujući marketinške. Omogućuje izradu formata za niz društvenih mreža, web stranice, YouTube kanale, produkt videe, promo videe, infografike, itd…

Posebnosti i prednosti:

 • velik izbor predložaka, grafika, videa, glazbe, voice-overa i avatara;
 • mogućnost prenamjene videa za različite kanale;
 • korištenje vlastitog materijala.

Mane i ograničenja:

 • povremeni bugovi;
 • voice-over na samo 6 jezika;
 • manjak preciznosti i kontrole pri izradi složenih videa.

Za koga je namijenjen? Za nezavisne content creatore, voditelje društvenih mreža, agencije i male poduzetnike.

Trošak: Planovi na raspolaganju su Basic, Starter i Pro, koji se kreću od 15$ do 80$, a na upit je moguće dogovoriti i Enterprise plan. Detalji o planovima nalaze se na web stranici alata.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Fliki je alat koji izrađuje videe za potrebe marketinga na temelju niza drugih formata, poput blogova, PowerPoint prezentacija i Tweetova, a nudi i mogućnost stvaranja personaliziranih avatara.
 • Pictory omogućuje uređivanje videa tekstualnim uputama, a uz videe automatski dodaje njihove opise.

Audio

MURF.AI

Kako pomaže? Pretvara tekst u realistične voice-overe s više od 120 glasova u različitim stilovima, na više od 20 jezika, uključujući različite dijalekte. Korisnicima je na raspolaganju i dodatno uređivanje visine, tona i stila glasa u skladu s potrebama i željama.

Posebnosti i prednosti:

 • kloniranje snimljenog glasa;
 • integracija s Canvom;
 • izrada videa od uploadanih materijala ili stocka na izboru.

Mane i ograničenja:

 • nema mogućnost izrade voice-overa na hrvatskom;
 • upitna sigurnost korištenja kloniranog glasa;
 • povremene poteškoće pri dodavanju glasa na video.

Za koga je namijenjen? Za agencije, freelancere, produkcije i nezavisne content creatore.

Trošak: Murf je moguće besplatno isprobati, a najpovoljniji plan je Basic koji košta 19$ mjesečno s godišnjom obvezom. Najjači plan je Enterprise za minimalno 5 korisnika, bez vremenskog ograničenja generiranih voice-overa, a ugovara se isključivo s godišnjom obvezom, uz cijenu od 75$ mjesečno. Ostale planove i cijene mogu se pronaći na web stranici alata.

Dodatne i alternativne opcije:

 • Stable Audio (alat tvrtke Stability.ai) generira glazbu i zvučne efekte u visokoj kvaliteti na temelju promptova.

Prenamjena video i audio sadržaja

Repurpose.io

Kako pomaže? Eliminira potrebu za uređivanjem i montiranjem video i audio zapisa za potrebe stvaranja marketinškog sadržaja. Audio i video zapise automatski prilagođava pojedinačnim, odabranim kanalima distribucije, odnosno formatu određene platforme.

Posebnosti i prednosti:

 • mogućnost oblikovanja workflowa po specifičnim potrebama distribucije;
 • izbor između ručnog i automatiziranog objavljivanja preuređenog sadržaja;
 • uklanja vodene žigove platformi.

Mane i ograničenja:

 • fokus na Facebook i YouTube objave;
 • prenamjena audio sadržaja u video formate ne rezultira privlačnim sadržajem.

Za koga je namijenjen? Za nezavisne content creatore, male poduzetnike, voditelje društvenih mreža i digitalnih strategija.

Trošak: Dostupna su 2 plana, Content Marketer i Agency, cijene od 20.75$ do 125$ mjesečno, a moguće je i besplatno isprobati alat u periodu od 14 dana. Detaljne informacije o planovima nalaze se na web stranici.

Dodatne i alternativne opcije:

 • OpusClip je jeftiniji alat koji duga videa pretvara u kratke formate u skladu s brendingom.
 • Castmagic je transkripcijski alat specijaliziran za podcast produkciju koji pretvara audio zapise u marketinški sadržaj različitih formata.

Monitoring i analiza

Determ

Kako pomaže? Determ navodi kako njihov AI asistent Synthia tjedno štedi do 20 sati rada na dubinskoj analizi i interpretaciji medijske prisutnosti te online ugleda brenda i konkurencije. U stvarnom vremenu skuplja uvide u trendove, padove i uspone, te ukazuje na njihove uzroke.

Po želji se pri analizi fokusira na određenu temu od interesa. Sposoban je prepoznati i opisati ton medijskih izvještavanja i online razgovora o brendu na svakom jeziku. Preporučuje prilike i upozorava na opasnosti bitne za brend, konkurenciju ili industriju.

Posebnosti i prednosti:

 • hrvatsko rješenje nekadašnjeg Mediatoolkita ima potporu i na hrvatskom jeziku
 • isporuka automatiziranih izvješća i skupljenih podataka u nizu različitih formata (PDF, CSV, Excel, PowerPoint, Word, JPG, PNG, e-mail)

Mane i ograničenja:

 • izostanak javnih informacija o cijeni;
 • ograničena korisnička potpora.

Za koga je namijenjen? Za PR i marketinške agencije, državne institucije i organe vlasti te udruge.

Trošak: Cijene Determa dogovaraju se po upitu. Moguće je odabrati jedan od 3 plana: Plus, Premium ili Multibrand. Preporučuje se prvo zakazati demo poziv kako bi detaljnije istražili planove, a nakon toga dogovoriti besplatno probno razdoblje za odgovarajući plan.

Dodatne i alternativne opcije:

 • BRAND24 prati više od 25 milijuna online domena u stvarnom vremenu, uključujući društvene mreže, blogove, forume, recenzije, hashtagove, podcastove, vijesti, itd…

Koristite li neke od ovih alata već? Jeste zadovoljni s njima? Imate li neke koje biste mimo ovih preporučili? Napišite nam u komentarima! 🙂

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Intervju

Croteam retrospektiva s Admirom Elezovićem: Kako su se prilagođavali igračima i industriji proteklih 30 godina?

Nakon 30 godina, Croteam žari i pali gaming industrijom, ali na svoj način... skromno i s onom starom "pamet u glavu".

Novost

Marko Elezović novi je Head of Engineering u Lemaxu

S 15 godina iskustva u developmentu i vođenju developerskih timova u različitim startupima i scaleupima, Marko Elezović otvara novu (Saa)stranicu u svojoj karijeri.

Netokracija Podcast

Hrvati ne vjeruju influencerima, YouTubeu i blogovima

Kome vjerovati postaje sve važnije pitanje današnjice. Srećom, Hrvati jako vjeruju u svoje sposobnosti prepoznavanja lažnih vijesti. No, jesu li zbilja u tome tako dobri ostaje za vidjeti.

eUsluge

Kako koristiti Portal zdravlja, eLijekove i eHZZO?

Ako niste sigurni što sve digitalno možete obaviti kad su u pitanju javne zdravstvene usluge, niti kako iskoristiti njihove mogućnosti - od pretrage nalaza, izdavanja uputnica do odabira doktora - ovo je tekst za vas.

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...