Linux operativni sustav: Kako nastaje, tko na njemu radi i gdje se koristi - u video infografici

Linux operativni sustav: Kako nastaje, tko na njemu radi i gdje se koristi – u video infografici

Linux, operativni sustav otvorenog koda godinama vodi borbu s Microsoftovim Windowsima na tržištu osobnih računala, i dok na tom području i dalje kaska, Linux je omiljeni sustav sistemskih administratora i pružatelja web hostinga. Prema ovoj video infografici, 90% super računala na svijetu pokreće upravo Linux. Poznat po svojoj otvorenosti i mogućnosti da svatko doradi neku funkcionalnost ili popravi bug u sustavu, Linux djeluje kao prilično zamršen sustav. Linux Foundation, glavna organizacija za Linux izdala je ovu infografiku u obliku videa u kojoj se detaljno objašnjava proces od izrade tzv. patcha za sustav do njegovog prihvaćanja od strane Linusa Torvaldsa, pokretača Linuxa.

Kako nastaje Linux?

Linux, operativni sustav otvorenog koda godinama vodi borbu s Microsoftovim Windowsima na tržištu osobnih računala, i dok na tom području i dalje kaska, Linux je omiljeni sustav sistemskih administratora i pružatelja web hostinga. Prema ovoj video infografici, 90% super računala na svijetu pokreće upravo Linux.

Poznat po svojoj otvorenosti i mogućnosti da svatko doradi neku funkcionalnost ili popravi bug u sustavu, Linux djeluje kao prilično zamršen sustav. Linux Foundation, glavna organizacija za Linux izdala je ovu infografiku u obliku videa u kojoj se detaljno objašnjava proces od izrade tzv. patcha za sustav do njegovog prihvaćanja od strane Linusa Torvaldsa, pokretača Linuxa.

Iako alternativan i prihvaćen u pravilu među developerskom zajednicom, Linux, odnosno njegova jezgra se nalazi instalirana i na drugim uređajima – poput mobilnih telefona i televizora. Primjerice, preko 850 tisuća Android telefona se aktivira svakog dana – a Android je u suštini Linux. Sustavi koji pokreću burze, Google, Amazon, Facebook i Twitter koriste Linux.

Pogledajte infografiku:

[youtube width=”600″ height=”335″]http://www.youtube.com/watch?v=yVpbFMhOAwE[/youtube]

ponuda

Komentari

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   12. 04. 2012. u 11:54 am Odgovori

   Yep, u pravu si. Doduše, napisao sam “Linux kao OS” čisto radi govora – češće čujem da je netko linux-user, ne radi mu na linuxu, voli ili mrzi linux nego ubuntu-user, ne radi mu na red hatu i sl. 😉

   • Saša

    Saša

    12. 04. 2012. u 2:31 pm Odgovori

    Drago mi je vidjeti da se razumijete u tematiku.

    U svakom slučaju smatram da izričito predstavljanja Linuxa kao kernela, pomaže početnicima razumjeti da Linux nije OS.

    Kada osoba to razumije, onda uviđa da rasprave tipa: “Linux vs. MS/OS” ili “Da li je Linux spreman za desktop” nemaju nimalo smisla.

    Može se raspravljati oko Linux distribucija u tom kontekstu, ali nikako oko Linuxa.

    • Nikola Krajačić

     Nikola Krajačić

     12. 04. 2012. u 4:13 pm Odgovori

     U konkretnom slučaju, gdje se kroz video objašnjava kako se razvija kernel linuxa, sve je namijenjeno (da ne kažem – orijentirano) upravo populaciji kojoj je ili svejedno i sve je to linux ili jednostavno onima koji se nikad nisu bavili razvojem za open source zajednicu.

     Da se radi o nekom “hardcore” tekstu, koji je namijenjen isključivo advanced korisnicima, onda bi se drugačije formulirale stvari 🙂

 1. Saša

  Saša

  13. 04. 2012. u 7:19 am Odgovori

  Svatko može razumjeti da je Linux kernel, a ne OS, a kernel je dio softvera koji sinkronizira rad između hardvera (fizičkih elemenata računala) i programa (onoga što se vidi na ekranu računala).

 2. Tomas Novoselić

  Tomas Novoselić

  20. 04. 2012. u 9:15 am Odgovori

  Činjenica da u Androidu Linux služi isključivo pokretanju okoline povrh koje se prave aplikacije za Android, ne čini Android linuxom.
  Nativnim mogučnostima Linuxa u Androidu ne možeš ni prismrditi 🙁

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.