Linux operativni sustav: Kako nastaje, tko na njemu radi i gdje se koristi - u video infografici

Linux operativni sustav: Kako nastaje, tko na njemu radi i gdje se koristi – u video infografici

Linux, operativni sustav otvorenog koda godinama vodi borbu s Microsoftovim Windowsima na tržištu osobnih računala, i dok na tom području i dalje kaska, Linux je omiljeni sustav sistemskih administratora i pružatelja web hostinga. Prema ovoj video infografici, 90% super računala na svijetu pokreće upravo Linux. Poznat po svojoj otvorenosti i mogućnosti da svatko doradi neku funkcionalnost ili popravi bug u sustavu, Linux djeluje kao prilično zamršen sustav. Linux Foundation, glavna organizacija za Linux izdala je ovu infografiku u obliku videa u kojoj se detaljno objašnjava proces od izrade tzv. patcha za sustav do njegovog prihvaćanja od strane Linusa Torvaldsa, pokretača Linuxa.

Kako nastaje Linux?

Linux, operativni sustav otvorenog koda godinama vodi borbu s Microsoftovim Windowsima na tržištu osobnih računala, i dok na tom području i dalje kaska, Linux je omiljeni sustav sistemskih administratora i pružatelja web hostinga. Prema ovoj video infografici, 90% super računala na svijetu pokreće upravo Linux.

Poznat po svojoj otvorenosti i mogućnosti da svatko doradi neku funkcionalnost ili popravi bug u sustavu, Linux djeluje kao prilično zamršen sustav. Linux Foundation, glavna organizacija za Linux izdala je ovu infografiku u obliku videa u kojoj se detaljno objašnjava proces od izrade tzv. patcha za sustav do njegovog prihvaćanja od strane Linusa Torvaldsa, pokretača Linuxa.

Iako alternativan i prihvaćen u pravilu među developerskom zajednicom, Linux, odnosno njegova jezgra se nalazi instalirana i na drugim uređajima – poput mobilnih telefona i televizora. Primjerice, preko 850 tisuća Android telefona se aktivira svakog dana – a Android je u suštini Linux. Sustavi koji pokreću burze, Google, Amazon, Facebook i Twitter koriste Linux.

Pogledajte infografiku:

[youtube width=”600″ height=”335″]http://www.youtube.com/watch?v=yVpbFMhOAwE[/youtube]

Komentari

  • Nikola Krajačić

   Nikola Krajačić

   12. 04. 2012. u 11:54 am Odgovori

   Yep, u pravu si. Doduše, napisao sam “Linux kao OS” čisto radi govora – češće čujem da je netko linux-user, ne radi mu na linuxu, voli ili mrzi linux nego ubuntu-user, ne radi mu na red hatu i sl. 😉

   • Saša

    Saša

    12. 04. 2012. u 2:31 pm Odgovori

    Drago mi je vidjeti da se razumijete u tematiku.

    U svakom slučaju smatram da izričito predstavljanja Linuxa kao kernela, pomaže početnicima razumjeti da Linux nije OS.

    Kada osoba to razumije, onda uviđa da rasprave tipa: “Linux vs. MS/OS” ili “Da li je Linux spreman za desktop” nemaju nimalo smisla.

    Može se raspravljati oko Linux distribucija u tom kontekstu, ali nikako oko Linuxa.

    • Nikola Krajačić

     Nikola Krajačić

     12. 04. 2012. u 4:13 pm Odgovori

     U konkretnom slučaju, gdje se kroz video objašnjava kako se razvija kernel linuxa, sve je namijenjeno (da ne kažem – orijentirano) upravo populaciji kojoj je ili svejedno i sve je to linux ili jednostavno onima koji se nikad nisu bavili razvojem za open source zajednicu.

     Da se radi o nekom “hardcore” tekstu, koji je namijenjen isključivo advanced korisnicima, onda bi se drugačije formulirale stvari 🙂

 1. Saša

  Saša

  13. 04. 2012. u 7:19 am Odgovori

  Svatko može razumjeti da je Linux kernel, a ne OS, a kernel je dio softvera koji sinkronizira rad između hardvera (fizičkih elemenata računala) i programa (onoga što se vidi na ekranu računala).

 2. Tomas Novoselić

  Tomas Novoselić

  20. 04. 2012. u 9:15 am Odgovori

  Činjenica da u Androidu Linux služi isključivo pokretanju okoline povrh koje se prave aplikacije za Android, ne čini Android linuxom.
  Nativnim mogučnostima Linuxa u Androidu ne možeš ni prismrditi 🙁

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.